dłoń małego dziecka wokół której krążą zarazki
Alicja Świątek

Laktoferyna – na co działa? Właściwości, dawkowanie

Laktoferyna jest białkiem, któremu przypisuje się działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, immunoregulujące i przeciwzapalne. Ponadto laktoferyna chelatuje jony żelaza, dzięki czemu pełni także funkcję regulatora wchłaniania żelaza, szczególnie u noworodków i małych dzieci. U najmłodszych dzieci ściany jelit charakteryzują się dużą przepuszczalnością, dzięki czemu laktoferyna może być dostarczona do organizmu i uruchomić swoją wielokierunkową aktywność.

Laktoferyna jest białkiem naturalnie występującym w mleku ludzkim i krowim, łzach, ślinie, nasieniu i śluzie. Największe jej ilości znajdują się w siarze (łac. colostrum), czyli początkowym mleku matki. Przypisuje się jej szerokie spektrum działania. Laktoferyna posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Zapobiega wystąpieniu infekcji oraz wspomaga leczenie już istniejących. Znajduje zastosowanie we wspomaganiu farmakoterapii choroby wrzodowej,łagodzeniu objawów trądziku oraz przywróceniu prawidłowej mikroflory jelitowej.

Czym jest i jak działa laktoferyna?

Laktoferyna jest białkiem występującym w płynach i wydzielinach śluzowych ssaków. W znacznych ilościach  obecna jest w siarze i mleku matki. W niewielkim stężeniu znajduje się również we łzach, ślinie, nasieniu i śluzie. Laktoferyna wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, immunoregulujące, przeciwzapalne. Przypuszcza się, że może posiadać również aktywność przeciwnowotworową. Podstawową funkcją laktoferyny w organizmie człowieka jest chelatowanie jonów żelaza. W jelitach znajdują się receptory dla laktoferyny. Związane z laktoferyną żelazo jest mniej dostępne dla bakterii patogennych, dzięki czemu ograniczone jest namnażanie drobnoustrojów. Warto dodać, że laktoferyna bierze udział przede wszystkim w pozyskiwaniu z pożywienia oraz magazynowaniu żelaza, natomiast nie uczestniczy w jego dystrybucji do tkanek.

Laktoferyna stymuluje układ odpornościowy poprzez pobudzanie procesu fagocytozy oraz aktywności makrofagów polegającej na wychwytywaniu i wchłanianiu wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów. W wyniku zakażenia, w początkowym etapie infekcji stymuluje komórki odpornościowe do szybkiego dojrzewania oraz regulacji odpowiedzi immunologicznej. Ponadto laktoferyna hamuje adsorpcję wirusa do komórek ludzkich, uniemożliwiając wnikanie wirusa. Przyjmowanie laktoferyny obniża ryzyko rozwoju sepsy u przedwcześnie urodzonych noworodków. Zaobserwowano znacznie lepszą odporność w obszarze funkcjonowania dróg oddechowych u noworodków, których dieta była wzbogacona o laktoferynę, a także poprawę parametrów hematologicznych, co związane jest z niezbędnością laktoferyny we właściwej gospodarce żelaza

Przeprowadzono badanie, w którym uczestniczyły kobiety ciężarne, w różnych trymestrach ciąży, z których część przyjmowała siarczan żelaza (II), część laktoferynę bydlęcą, a grupę kontrolną stanowiły kobiety nie przyjmujące żadnego z preparatów. W punkcie początkowym badania oraz po 30. dniach suplementacji produktów dokonano pomiarów poziomu żelaza i hemoglobiny.  W obu grupach ciężarnych, które stosowały żelazo, jak i laktoferynę nastąpił wzrost poziomu żelaza, jednak znacznie większy nastąpił po suplementacji laktoferyny. Dodatkowo laktoferyna nie powodowała działań niepożądanych, jakie występowały po przyjmowaniu siarczanu żelaza.

Należy podkreślić, że laktoferyna występująca w największych ilościach w mleku matki jest kluczowa przede wszystkim dla noworodków. Warunkuje utrzymanie właściwego poziomu żelaza. Dodatkowo jest ważnym elementem nieswoistej odpowiedzi immunologicznej dziecka. Dzieje się tak, ponieważ u najmłodszych dzieci ściany jelit charakteryzują się dużą przepuszczalnością, dzięki czemu laktoferyna może być dostarczona do organizmu i uruchomić swoją wielokierunkową aktywność. Natomiast u starszych dzieci i osób dorosłych jelita są w znacznie mniejszym stopniu przepuszczalne oraz rozwinięta jest już w pełni mikroflora bakteryjna wyścielająca jelita. W takim przypadku laktoferyna, jako składnik białkowy jest trawiona i wchłaniana zanim dostanie się do jelit. Wówczas wykorzystywana jest jako białkowy składnik odżywczy, nieposiadający znaczących właściwości immunostymulujących. Pojedyncze badania potwierdzają jej działanie nawet w niewielkich dawkach.

Laktoferyna – kiedy stosować?

Laktoferyna jest uznawana za bezpieczną i może być stosowana już u niemowląt i małych dzieci. To właśnie u noworodków i najmłodszych dzieci laktoferyna wykazuje największą skuteczność. Preparaty z laktoferyną wskazane są do stosowania w stanach obniżonej odporności i w zakażeniach infekcyjnych. Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób o podłożu bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Suplementacja laktoferyny zalecana jest podczas terapii antybiotykowej w trakcie zakażenia Helicobacter pylori (bakteria powodująca chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy). Stosowanie laktoferyny wskazane jest także podczas zachorowania na WZW typu C, ponieważ może zmniejszać namnażanie się wirusa HCV powodującego chorobę. Białko wspomaga regenerację mikroflory jelitowej, co z kolei wspomaga właściwą odpowiedź immunologiczną organizmu. Istnieją doniesienia o korzystnym wpływie suplementacji laktoferyny na leczenie trądziku, dlatego zalecane jest jej stosowanie w tym schorzeniu.

Dodatkowo laktoferyna może być przyjmowana w zaburzeniach gospodarki żelazem. Korzystne wydaje się przyjmowanie połączenia żelaza i laktoferyny, zamiast produktów zawierających jedynie mineralną postać pierwiastka, jak np. siarczan żelaza. Dostarczanie wolnego żelaza może powodować uszkodzenia jelit w wyniku działania wolnych rodników tlenowych. Stosowanie kompleksów laktoferyny z żelazem może zatem zmniejszyć ryzyko działań niepożądanych towarzyszących suplementacji żelaza oraz zwiększyć pobieranie pierwiastka przez komórki jelita. Jednakże większość przypadków, w których badano działanie laktoferyny dotyczy badań in vitro lub badań in vivo na zwierzętach, dlatego jej stosowanie u starszych dzieci oraz osób dorosłych wymaga dalszych badań.

Sprawdź, jakie suplementy i leki z żelazem znajdziesz na DOZ.pl

Powiązane produkty

Laktoferyna a leczenie trądziku, WZW typu C i choroba wrzodowa

W badaniu przeprowadzonym w 2013 roku z użyciem laktoferyny ludzkiej, wielbłądziej, bydlęcej i owczej wykazano, że laktoferyna może zapobiegać wnikaniu wirusa HCV (powodującego WZW typu C) do komórek wątrobowych poprzez bezpośrednią interakcję tego białka z wirusem, co zapobiega wywoływaniu znaczących zmian w komórkach docelowych. Zaobserwowano również zahamowanie amplifikacji wirusa w hepatocytach zakażonych HCV. Co ciekawe największą przeciwzakaźność wykazała laktoferyna pochodząca z wielbłąda.

Przypuszcza się, że laktoferyna powoduje zmniejszenie zmian trądzikowych. Działanie przeciwtrądzikowe laktoferyny następuje poprzez uszkodzenie błon komórkowych oraz utrudnienie kolonizacji Propionibacterium acnes. Są to beztlenowe bakterie, stanowiące jedną z podstawowych przyczyn trądziku. W wyniku śmierci drobnoustrojów, następuje zmniejszenie ilości zmian zapalnych i trądzikowych oraz  ograniczenie wydzielania łoju. Przeprowadzono badanie, w którym jedna z grup przyjmowała przez okres 3 miesięcy sfermentowane mleko zawierające 200mg laktoferyny, zaś druga grupa otrzymywała placebo. Po każdym miesiącu doświadczenia analizowano szczegółowo stan skóry, poprzez określenie pH, stopnia nawilżenia, zawartości lipidów oraz łoju na powierzchni naskórka. W grupie osób przyjmujących laktoferynę w odniesieniu do grupy placebo odnotowano: zmniejszenie wydzielania łoju o 31,1%, ograniczenie ilości zmian zapalnych o 38,6%, a trądzikowych o 20,3%. Nie zaobserwowano różnic w przypadku pH i stopnia nawilżenia skóry.

W innym badaniu przeprowadzonym w latach 2008–2011, po zastosowaniu laktoferyny podczas standardowej farmakoterapii zakażenia Helicobacter pylori zaobserwowano zmniejszenie działań niepożądanych związanych z leczeniem choroby wrzodowej oraz skuteczniejszą eliminację drobnoustrojów. Dlatego domniema się, że laktoferyna powinna być dołączana do leczenia choroby wrzodowej, za której powstanie w ponad 90% odpowiedzialna jest H. pylori.

Dowiedz się więcej, jakie są przyczyny i objawy infekcji wywołanej H. pylori

Jak dawkować laktoferynę?

Preparaty z laktoferyną dostępne są w postaci: kapsułek, kropli lub proszku do sporządzania zawiesiny doustnej w saszetkach. Kapsułki przyjmuje się zazwyczaj 1–2 razy na dobę. W przypadku problemów z połykaniem zawartość kapsułki można rozpuścić w letniej, niegazowanej wodzie lub innym płynie (sok, mleko, jogurt). Laktoferynę w saszetkach zaleca się rozpuszczać w chłodnym płynie, bezpośrednio przed przyjęciem. Proszek z saszetki oraz krople można spożyć bezpośrednio do jamy ustnej. Laktoferyna pod wpływem wysokiej temperatury ulega denaturacji, dlatego nie należy jej rozpuszczać w gorącej wodzie. Wszystkie preparaty należy dawkować zgodnie z zaleceniem producenta zamieszczonym w ulotce lub na opakowaniu.

Laktoferyna – przeciwwskazania do stosowania i działania niepożądane

Laktoferyna jest bezpieczna i dobrze tolerowana. Poza nadwrażliwością na laktoferynę lub substancje pomocnicze nie ma przeciwwskazań do jej stosowania. W okresie ciąży lub karmienia piersią przed zastosowaniem produktu z laktoferyną warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Brak jest doniesień dotyczących występowania działań niepożądanych po zastosowaniu laktoferyny.  

Z czym nie należy łączyć laktoferyny? Interakcje z innymi lekami

Brak jest informacji dotyczących występowania interakcji laktoferyny z lekami lub innymi związkami. Nie ma również wskazań do nie łączenia laktoferyny z jakimkolwiek produktem żywnościowym.

  1. M. L. Kruzel, Laktoferyna Białko Wielofunkcyjne – Od Badań Laboratoryjnych Do Zastosowania Klinicznego, „pau.krakow.pl” [online], https://pau.krakow.pl/zaproszenia/2013/Kruzel_streszczenie.pdf, [dostęp:] 14.03.2022 r.
  2. P. Gajda-Morszewski, K. Śpiewak, Laktoferyna – białko multipotencjalne, [online], https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/bitstream/handle/item/27790/gajda-morszewski_spiewak_medyczne_zastosowanie_laktoferyny.pdf?sequence=1&isAllowed=y, [dostęp:] 14.03.2022 r.
  3. J. Małaczewska, Z. Rotkiewicz, A. Siwicki , Laktoferyna - mechanizmy działania przeciwwirusowego,“researchgate.net”  [online],   https://www.researchgate.net/publication/267866486_Laktoferyna_-_mechanizmy_dzialania_przeciwwirusowego, [dostęp:] 14.03.2022 r.
  4. J. Artym , M.Zimecki, Beneficial Effect Of Lactoferrin On The Microbiota From Gastrointestinal Tract, „sciendo.com” [online], https://sciendo.com/it/article/10.21307/PM-2020.59.3.20, [dostęp:] 14.03.2022 r.
  5. E.M. El-Fakharany,Effectiveness of human, camel, bovine and sheep lactoferrin on the hepatitis C virus cellular infectivity: comparison study, „pubmed.ncbi.nlm.nih.gov” [online] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23782993/, [dostęp:] 14.03.2022 r.
  6. Sz. Osowski, Znaczenie diety w terapii trądziku pospolitego, „aestheticcosmetology.com” [online], http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/12/ke2019.6-5.pdf, [dostęp:] 14.03.2022 r.
  7. E. Garza-González, G.I. Perez-Perez, H.J. Maldonado-Garza, F.J. Bosques-Padilla, A review of Helicobacter pylori diagnosis, treatment, and methods to detect eradication, „wjgnet.com” [online], https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v20/i6/1438.htm, [dostęp:] 14.03.2022 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak poprawnie suplementować witaminę D?

    Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu, a jej prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Witamina D3 jest przede wszystkim znana z regulowania poziomu wapnia i fosforu, co warunkuje zachowanie zdrowych kości oraz zapobiega osteoporozie i krzywicy. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, krążenia i zachowania zdrowia psychicznego. Może być również pomocna w terapiach chorób skórnych. Pomimo że witamina D może być wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim poprzez syntezę skórną, często okazuje się to niewystarczające – wówczas należy rozpocząć jej suplementację.

  • Tabletki antykoncepcyjne jedno- i dwuskładnikowe – które wybrać? Jaka jest różnica?

    Tabletki antykoncepcyjne to jedna z najpopularniejszych metod zapobiegania ciąży. Występują głównie w dwóch rodzajach: tabletki jednoskładnikowe, które zawierają wyłącznie progestagen, oraz tabletki dwuskładnikowe – mają w składzie estrogen i progesteron. Które są skuteczniejsze? Jakie mają zalety i wady?

  • Omega-3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nie są wytwarzane w organizmie, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Do najważniejszych kwasów omega-3 zalicza się: EPA, DHA i ALA. Kwasy omega-3 zwykle są stosowane w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

  • Przeciwdziałanie samobójstwom – gdzie szukać pomocy?

    Samobójstwa stanowią poważny problem zdrowia publicznego na całym świecie, w tym także w Polsce. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), co roku życie odbiera sobie około 700 tysięcy osób, co oznacza, że co 40 sekund ktoś umiera w wyniku samobójstwa.

  • Jaka jest rola żywienia medycznego w chorobie nowotworowej?

    Optymalnie zbilansowana dieta u osób z chorobą nowotworową zmniejsza ryzyko rozwoju niedożywienia, co z kolei może ograniczać dolegliwości związane z chemio- i radioterapią czy występowanie powikłań pooperacyjnych. Wsparciem dla organizmu może być specjalne żywienie medyczne. Czym jest ten rodzaj żywności? Jakie ma zalety? Kiedy zacząć je stosować?

  • Nowe wytyczne w sprawie przyjmowania witaminy B6. Jak teraz ją dawkować?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię naukową dotyczącą nowego schematu dawkowania witaminy B6. Badania EFSA wpłynęły na decyzję Zespołu ds. Suplementów Diety, o czym poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jaka jest obecnie dopuszczalna maksymalna dawka witaminy B6, która może znaleźć się w suplementach diety?

  • Probiotyki i prebiotyki – kiedy je stosować? Czy trzeba to robić cały czas?

    Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które przyjmowane w zalecanej i właściwej dawce przynoszą pozytywne rezultaty dla zdrowia gospodarza. Stosowanie probiotyków jest uznawane za bezpieczne i dobrze tolerowane.

  • Łupież w ciąży – przyczyny. Jak sobie radzić? Czym myć głowę?

    W okresie ciąży następuje szereg zmian w organizmie kobiety, np. zmiany hormonalne czy stres, które mogą prowadzić do pojawienia się łupieżu. Wówczas można rozpocząć samodzielną terapię poprzez stosowanie delikatnych dermokosmetyków o działaniu przeciwłupieżowym lub naturalnych metod, które mogą okazać się skuteczne i wystarczające. Jednak niekiedy pomimo stosowanych preparatów i kuracji przeciwłupieżowych problem nie znika. Należy wtedy skonsultować się z dermatologiem, znaleźć przyczynę choroby i dobrać właściwe leczenie.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.