Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych
Katarzyna Deptuła

Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych

Colostrum, inaczej siara, to naturalne bogactwo związków wspomagających nie tylko odporność, ale również wpływających pozytywnie na poziom żelaza. Ostatnio zyskuje na popularności względem tradycyjnych środków na odporność, mogą ją przyjmować także niemowlęta i dzieci. Rodzaje siary są różne – od bydlęcej, przez owczą, po kozią. Kiedy warto zastosować colostrum? Jakie preparaty znajdziemy na aptecznej półce?

Colostrum – co to jest?

Siara to jedno z pierwszych mlek (młodziwo, łac. colostrum), jakie otrzymuje noworodek. Mleko to różni się nieco składem od mleka dojrzałego – zawiera m.in. czynniki wzrostowe i związki aktywne immunologicznie – ma taki skład, który umożliwia ochronę przed patogenami – w momencie, gdy układ odpornościowy noworodka nie jest w pełni rozwinięty. Siara jest wytwarzana przez gruczoły mlekowe w okresie kilku pierwszych dni po porodzie.

Immunoglobuliny w colostrum i ich znaczenie dla organizmu

Skład siary różni się od składu późniejszego mleka – źródła podają, że siara zawiera 40 razy więcej związków aktywnych niż mleko dojrzałe. Odnośnie colostrum krąży opinia, że jest to najmocniejszy składnik o właściwościach immunostymulujących dostępny w naturze. Składowymi siary mającymi znaczenie dla odporności są komórki odpornościowe (leukocyty, makrofagi, limfocyty T, limfocyty B, przeciwciała z klasy IgA). Stężenie IgA jest 100 razy większe w porównaniu do mleka dojrzałego.

Wymienione wyżej składniki są odpowiedzialne za odporność bierną noworodka, stąd warto jak najszybciej rozpocząć karmienie piersią (układ immunologiczny dziecka jest niedojrzały przez pierwsze 2–3 miesiące życia, ochrona przed patogenami pochodzi jedynie z mleka matki). Za właściwości colostrum odpowiadają również inne związki, immunomodulujące: polipeptyd bogaty w prolinę oraz przeciwzapalne: lizozym.

Laktoferyna jako składnik colostrum

Istotnym składnikiem colostrum jest także laktoferyna o właściwościach modulujących układ odpornościowy. Wykazuje ona działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze, tym samym  działa w sposób bezpośredni na patogeny, ale może również stymulować układ immunologiczny, dodatkowo ma również duże znaczenie w metabolizmie żelaza.

Badania pokazują, że laktoferyna może zwiększyć efekt leczniczy (bójczy/statyczy) antybiotyku poprzez wzrost wrażliwości bakterii na stosowany antybiotyk. W aptekach dostępne są gotowe preparaty z laktoferyną – krople czy saszetki. 

Z racji tego, że laktoferyna zapobiega przenikaniu do krwioobiegu niechcianych substancji czy patogenów, można uznać, że związek ten jest uszczelniaczem i jednocześnie elementem obrony nieswoistej przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wspiera rozwój mikroflory jelitowej (bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium).

Laktoferyna może wspomagać odporność poprzez wpływ na dojrzewanie komórek układu odpornościowego, ich różnicowanie się, korzystny wpływ na bakterie kwasu mlekowego. Stosuje się ją również w okresach zwiększonego zapotrzebowania na żelazo.

Colostrum – zastosowanie

Siara zawiera komórki odpornościowe, m.in. przeciwciała klasy A, G i M (IgA, IgG i IgM). Wśród składników colostrum na szczególną uwagę zasługują immunoglobuliny IgA, które osłaniają błony śluzowe przewodu pokarmowego i oddechowego – wykazano, iż IgA chronią np. przed bakteriami E. coli, które odpowiedzialne są za niemowlęce rozwolnienie. 

Siara wołowa (Colostrum bovinum) jest bogatsza składowo w porównaniu do siary ludzkiej, stąd stała się istotnym składnikiem aptecznych produktów, które stosuje się zarówno u dorosłych, jak i u niemowląt. 

Jak już wspomniano, istotnym składnikiem siary krowiej jest laktoferyna, która zapobiega dolegliwościom układu pokarmowego. Pod względem chemicznym to glikoproteina o charakterze transferyny – wiąże żelazo. Niektóre badania pokazują, że laktoferyna ma wpływ na skład mikroflory jelitowej. Warte zauważenia jest, że laktoferyna hamuje rozwój patogenów, jak wspomniana wyżej Escherichia coli, nie wpływa natomiast stopująco na dobre bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Bifidobacterium. Jest związkiem bezpiecznym dla niemowląt i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

Powiązane produkty

Colostrum – właściwości

Siara wykazuje właściwości zmieniające czynność układu immunologicznego. W jej składzie można wyróżnić immunoregulatory, jak laktoferyna czy kazeina – biorą one udział w homeostazie organizmu. Związki zawarte w colostrum podnoszą aktywność komórek układu immunologicznego.

Wśród działań siary, obok wspomagania odporności, wymienia się również działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze oraz przeciwgrzybicze.

Niektóre związki odpowiadają także za dojrzewanie limfocytów T i limfocytów B, dodatkowo pomagają w regulacji wydzielania związków określanych mianem mediatorów stanu zapalnego.

Colostrum – jakie wybrać?

Zainteresowanie siarą ponownie wzrasta w związku z wytwarzaniem się patogenów odpornych na antybiotyki. Colostrum można spotkać w suplementach dla dorosłych, colostrum dla dzieci natomiast stanowi alternatywę dla tranów.

Produkty z colostrum dostępne są bez recepty. W ofercie znajdziemy różne preparaty z siarą bydlęcą, jak colostrum w tabletkach, płynie, syropie czy kroplach. Preparaty tego typu nie są lekami – w głównej mierze to suplementy diety – zawierają najczęściej siarę wołową (chemicznie zbliżona jest ona do ludzkiej laktoferyny). Colostrum podaje się jako uzupełnienie diety niemowlaka, dzieci czy osób dorosłych. Niektóre źródła podają, iż colostrum może być stosowane również w okresie infekcji (np. biegunek infekcyjnych) czy niektórych dysfunkcjach odporności.

Wśród colostrum wyróżnić możemy:

  • colostrum krowie /bydlęce,
  • colostrum owcze,
  • colostrum kozie.

W obrocie aptecznym możemy znaleźć colostrum z probiotykiem czy innymi składnikami wspierającymi odporność. Suplementy diety z siarą są standaryzowane na zawartość immunoglobulin, zwykle z klasy G (IgG).

Siara bydlęca stosowana w preparatach farmaceutycznych jest zwykle pobierana w ciągu 24 do 72 godzin od porodu krowy – taka jest wykorzystywana w preparatach farmaceutycznych. Preparaty colostrum mogą być przyjmowane na czczo.

  1. K. A. Rak, M. Bronkowska, Immunologiczne znaczenie siary, „Hygeia Public Health” 2014, nr 49(2), s. 249–254.
  2. M. Zimecki, J. Artym, Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2005, t. 59, s. 309–323.
  3. J. Wodowska, Suplementy na odporność. Jak długo je stosować?, www.doz.pl [online], https://www.doz.pl/czytelnia/a12251-.Suplementy_na_odpornosc._Jak_dlugo_je_stosowac, [dostęp:] 17.12.2019.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak poprawnie suplementować witaminę D?

    Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu, a jej prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Witamina D3 jest przede wszystkim znana z regulowania poziomu wapnia i fosforu, co warunkuje zachowanie zdrowych kości oraz zapobiega osteoporozie i krzywicy. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, krążenia i zachowania zdrowia psychicznego. Może być również pomocna w terapiach chorób skórnych. Pomimo że witamina D może być wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim poprzez syntezę skórną, często okazuje się to niewystarczające – wówczas należy rozpocząć jej suplementację.

  • Tabletki antykoncepcyjne jedno- i dwuskładnikowe – które wybrać? Jaka jest różnica?

    Tabletki antykoncepcyjne to jedna z najpopularniejszych metod zapobiegania ciąży. Występują głównie w dwóch rodzajach: tabletki jednoskładnikowe, które zawierają wyłącznie progestagen, oraz tabletki dwuskładnikowe – mają w składzie estrogen i progesteron. Które są skuteczniejsze? Jakie mają zalety i wady?

  • Omega-3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nie są wytwarzane w organizmie, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Do najważniejszych kwasów omega-3 zalicza się: EPA, DHA i ALA. Kwasy omega-3 zwykle są stosowane w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

  • Jaka jest rola żywienia medycznego w chorobie nowotworowej?

    Optymalnie zbilansowana dieta u osób z chorobą nowotworową zmniejsza ryzyko rozwoju niedożywienia, co z kolei może ograniczać dolegliwości związane z chemio- i radioterapią czy występowanie powikłań pooperacyjnych. Wsparciem dla organizmu może być specjalne żywienie medyczne. Czym jest ten rodzaj żywności? Jakie ma zalety? Kiedy zacząć je stosować?

  • Nowe wytyczne w sprawie przyjmowania witaminy B6. Jak teraz ją dawkować?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię naukową dotyczącą nowego schematu dawkowania witaminy B6. Badania EFSA wpłynęły na decyzję Zespołu ds. Suplementów Diety, o czym poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jaka jest obecnie dopuszczalna maksymalna dawka witaminy B6, która może znaleźć się w suplementach diety?

  • Probiotyki i prebiotyki – kiedy je stosować? Czy trzeba to robić cały czas?

    Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które przyjmowane w zalecanej i właściwej dawce przynoszą pozytywne rezultaty dla zdrowia gospodarza. Stosowanie probiotyków jest uznawane za bezpieczne i dobrze tolerowane.

  • Łupież w ciąży – przyczyny. Jak sobie radzić? Czym myć głowę?

    W okresie ciąży następuje szereg zmian w organizmie kobiety, np. zmiany hormonalne czy stres, które mogą prowadzić do pojawienia się łupieżu. Wówczas można rozpocząć samodzielną terapię poprzez stosowanie delikatnych dermokosmetyków o działaniu przeciwłupieżowym lub naturalnych metod, które mogą okazać się skuteczne i wystarczające. Jednak niekiedy pomimo stosowanych preparatów i kuracji przeciwłupieżowych problem nie znika. Należy wtedy skonsultować się z dermatologiem, znaleźć przyczynę choroby i dobrać właściwe leczenie.

  • Arginina – działanie, właściwości i efekty stosowania

    Arginina to aminokwas endogenny, którego najważniejszą rolą jest udział w syntezie tlenku azotu. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi. Z tego względu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Chętnie sięgają po nią również sportowcy oraz pacjenci z zaburzeniami erekcji. W jakich pokarmach znajduje się arginina? Kto powinien rozważyć jej suplementację i z jakimi potencjalnymi skutkami ubocznymi wiąże się przyjmowanie argininy?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.