Naturalne oleje – kosmetyki wszystkomogące
Katarzyna Kuśmierska

Naturalne oleje – kosmetyki wszystkomogące

Naturalne oleje to podstawa kosmetyki naturalnej – są bazą maści, kremów czy olejów do masażu. Spektrum ich działania jest niezwykle urozmaicone – od olejów nawilżających, przez natłuszczające, spowalniające procesy starzenia, po wspomagające leczenie stanów chorobowych skóry.

Oleje roślinne są pozyskiwane z różnych części roślin: najczęściej z nasion lub pulpy owocowej. W surowej postaci mają przeróżne właściwości kosmetyczne i lecznicze, zawierają witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Są jednym z głównych składników kosmetyków pielęgnacyjnych oraz świetnie nadają się jako samodzielny produkt do demakijażu. Dobrze dobrany naturalny olej zdecydowanie poprawi wygląd i stan skóry.

Jak używać olejów naturalnych?

Przede wszystkim obserwuj własną cerę i nie ufaj do końca napisom na opakowaniu. Może się zdarzyć, że jakiś olej czy kosmetyk zawierający olej przeznaczony dla Twojego typu cery zupełnie się nie sprawdzi. Stosuj niewielką ilość kosmetyku z olejami lub samego oleju – są one bardzo wydajne i wystarczy odrobina stosowana regularnie, aby zauważyć efekty pielęgnacyjne. Lepiej stosować olej rzadziej niż zbyt często, ponieważ może to prowadzić do przesuszenia skóry. Warto zamiennie używać kilku różnych olejów o odmiennych właściwościach.

Jakie oleje wybierać?

Na rynku mamy do wyboru oleje rafinowane i nierafinowane. Te pierwsze zostały oczyszczone z substancji zapachowych, smakowych i kolorystycznych – a przy okazji również np. witamin. Olejów nierafinowanych nie poddano obróbce po wyciśnięciu, dlatego często bywają mętne, ciemne, intensywnie pachną oraz mają charakterystyczny smak. Cechuje je także niska trwałość. Oczywiście korzystniejsze są oleje nierafinowane, ponieważ zawierają całe bogactwo składników czynnych.

Olej z konopi siewnych

Popularnie zwany olejem konopnym, coraz częściej stosowany w kosmetykach naturalnych – opakowania są oznaczone charakterystycznym konopnym liściem. Zawiera cenne kwasy omega-3, 6 i 9 oraz witaminy: A, D, E i K, fitosterole, fosfolipidy, chlorofil i składniki mineralne. Działa ochronnie i przeciwbakteryjnie, łagodzi podrażnienia i regeneruje naskórek. Olej konopny reguluje wydzielanie sebum, przez co mocno pomaga w walce z trądzikiem. Zmniejsza świąd oraz działa łagodząco przy chorobach skórnych takich jak egzema czy łuszczyca. Zwiększa także odporność skóry na czynniki zewnętrzne oraz ma pozytywny wpływ na zapobieganie starzeniu się skóry. Odpowiedni dla większości typów cery, a zwłaszcza dla mieszanej, dojrzałej, trądzikowej i z chorobami dermatologicznymi. 

Olej arganowy

Olej arganowy pozyskiwany jest z nasion drzew arganowych, które rosną na terenie Maroka i stąd nazywany jest „płynnym złotem Maroka”. Wytwarzany jest przez małe spółdzielnie kobiece. W jego składzie znajdują się cenne kwasy tłuszczowe n-6 (omega 6) i n-9 (omega 9). Zawiera także duże ilości witaminy E oraz związki fenolowe, dzięki czemu ma silne właściwości przeciwutleniające. Używa się go zwłaszcza w kosmetykach do twarzy, włosów, dłoni i paznokci. Szczególnie odpowiedni dla skóry suchej, dojrzałej, alergicznej i trądzikowej. U niektórych osób stosowany zbyt często może przesuszyć skórę.

Olej jojoba

Olej jojoba to tak naprawdę wosk o płynnej konsystencji. Tłoczy się go z rosnącego w Ameryce Północnej i Południowej drzewa jojoba. Wykorzystywany jest jako dodatek do kremów, serum, odżywek do włosów i paznokci czy olejów do czyszczenia twarzy. Ze względu na obecność skwalanu przedłuża trwałość zapachów i dlatego może być używany jako dodatek do naturalnych perfum. Skwalan to aktywna substancja, bezbarwna i bezzapachowa, która jest naturalnym składnikiem ludzkiego sebum, czyli warstwy ochronnej łoju na powierzchni skóry. Olej jojoba jest odpowiedni do każdego rodzaju skóry, a zwłaszcza do mieszanej, suchej, dojrzałej, tłustej, trądzikowej, problemowej i z dermatozami.

Olej kokosowy

Olej kokosowy to kolejny – obok oleju arganowego i masła shea – superolej kosmetyczny zaliczany do najbardziej wartościowych na świecie. W kosmetyce używa się dwóch rodzajów: tłoczonego z kopry (suchych orzechów palmy kokosowej) oraz tłoczonego ze świeżego miąższu (bardziej polecany). Warto kupować odmianę nierafinowaną, pozyskiwaną w sposób ekologiczny.

Olej z oliwek

Olej z oliwek potocznie nazywany oliwą z oliwek to najłatwiej dostępny olej o długiej tradycji stosowania. Nierafinowana oliwa mocno regeneruje skórę, ale jest nieco tłusta i potrzebuje trochę czasu, aby się wchłonąć. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwzmarszczkowe i natłuszczające. Zmiękcza oraz odżywia skórę i włosy, jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Polecana do skóry suchej, dojrzałej i łuszczącej się. Popularny składnik kremów, balsamów, maseczek, preparatów do włosów oraz paznokci, świetny dodatek do kąpieli.

Olej rokitnikowy

Olej rokitnikowy tłoczony jest z owoców rokitnika zwyczajnego i wyróżnia się silnymi właściwościami regeneracyjnymi. Używany wewnętrznie sprzyja leczeniu infekcji bakteryjnych. Nadaje kremom intensywny pomarańczowy kolor. Zawiera dużą ilość karotenoidów, które mają właściwości antyoksydacyjne. Stanowi bogate źródło prowitaminy A, witamin E, K, P oraz z grupy B. Jest także źródłem rzadko spotykanego w olejach kwasu omega-7. Kwas ten jest naturalnym składnikiem lipidów skóry – wpływa na regenerację naskórka i pomaga w gojeniu się ran.

Olej rokitnikowy spowalnia procesy degeneracyjne komórki, osłabia wpływ promieniowania UV oraz promieniowania rentgenowskiego na skórę, a także uzupełnia niedobór witamin i mikroelementów. Odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, ale zwłaszcza dla: dojrzałej, suchej, zmęczonej, z bliznami, przebarwieniami, tłustej, łuszczącej się, z infekcjami grzybiczymi. Polecany również w atopowym zapaleniu skóry, co potwierdzają badania przeprowadzone na myszach przez grupę chińskich naukowców z The First Hospital of China University, Department of Dermatology – wyniki sugerują, że olej z rokitnika ma korzystny wpływ na zmiany skórne podobne do AZS1.

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron jest łatwo dostępny, szybko się wchłania, działa tonizująco i ściągająco – jest świetny do masażu. Wyróżnia się bardzo dużą (około 90 proc.) zawartością NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). W składzie ma dużo witaminy E, flawonoidów, lecytyn, a także resweratrol, który działa silnie przeciwutleniająco. Olej z pestek winogron ma działanie oczyszczające i ściągające pory. Jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D, E i K, które pomagają w regeneracji skóry poprzez wzmacnianie jej warstwy lipidowej oraz wzmacniają naczynka krwionośne. Polecany do cery tłustej, mieszanej, trądzikowej, dojrzałej i naczyniowej.

Masło shea

Masło shea (karite) to król maseł kosmetycznych, jeden z najczęściej używanych olejów na świecie. Występuje w dwóch postaciach: masła z Afryki Zachodniej, które jest gęste, pachnie chałwą i trudno się rozprowadza oraz masła z Afryki Wschodniej, które ma bardziej mazistą konsystencję, pachnie lekko kwaśno-czekoladowo, łatwiej je rozsmarować i świetnie nadaje się jako smarowidło do twarzy.

Nierafinowane masło shea przyspiesza gojenie się naskórka, nawilża, łagodzi podrażnienia oraz zmiany alergiczne. Zawiera prowitaminę A i witaminę E oraz wiele związków o charakterze przeciwutleniającym, które skutecznie chronią skórę przed działaniem wolnych rodników i w naturalny sposób opóźniają procesy starzenia się skóry. Masło shea działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a także poprawia elastyczność, jędrność i sprężystość skóry.

Świetne dla skóry przesuszonej, dojrzałej, alergicznej i atopowej. Osoby z cerą tłustą i skłonnością do wyprysków powinny stosować je ostrożnie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Retinoidy i ich wielokierunkowe działanie na skórę

    Termin „retinoidy" obejmuje naturalne i syntetyczne związki będące analogami retinolu (witamina A). Należy pamiętać, że witamina A jest nazwą zwyczajową i dotyczy grupy związków występujących głównie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, natomiast aktywność witaminy A wykazuje także β-karoten (prowitamina A), występujący w roślinach.

  • Kosmetyczne last minute przed Sylwestrem

    Sylwester to dzień, w którym chcemy czuć się wyjątkowo. Oprócz dobrego humoru, pięknego stroju potrzebujemy jeszcze odpowiedniego wyglądu, na który składa się perfekcyjna fryzura i makijaż, zadbane dłonie i stopy oraz gładkie ciało. Aby osiągnąć zamierzony efekt, warto wcześniej zarezerwować wizytę u fryzjera i kosmetyczki oraz zorganizować domowe SPA.

  • 5 kosmetyków klasyków na prezent pod choinkę

    Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a wystrój w galeriach handlowych nie pozostawia złudzeń i wprowadza w nastrój przedświątecznych zakupów. Jeśli nie masz pomysłu na podarunek pod choinkę, skorzystaj z naszej podpowiedzi – proponujemy kosmetyki na prezent, które zawsze będą trafionym upominkiem pod choinkę.

  • Drugie życie kosmetyków, czyli jak wykorzystać nieudane zakupy i nietrafione prezenty

    „Kobieta zmienną jest” – mówi stare porzekadło. Wiele z nas lubi eksperymentować z wyglądem. Nasz ubiór miewa wiele odsłon, to samo dotyczy makijażu i pielęgnacji. Często próbujemy nowych produktów, testujemy kosmetyki sprawdzone przez koleżanki czy inspirujemy się poradami wizażystek i specjalistek od dbania o urodę. Zawartość naszych kosmetyczek bywa zatem bardzo zróżnicowana. Nie wszystkie produkty wykorzystujemy jednak z identyczną regularnością. Część z nich – na skutek upływu czasu – traci swoją formę. Inne po prostu przestają nam odpowiadać w swojej podstawowej roli lub pozostały nam w tak niewielkiej ilości, że trudno je zastosować. Zamiast wyrzucać taki produkt od razu do kosza na śmieci, zapewnijmy mu drugie życie.

  • Domowe SPA – jakie zabiegi kosmetyczne można wykonać samodzielnie? Przepisy na domowe kosmetyki

    Gabinety kosmetyczne cieszą się coraz większą popularnością. Korzystają z nich zarówno kobiety, jak i mężczyźni, aby zadbać o ciało i umysł, zaznać chwili odprężenia i relaksu. Co zrobić w przypadku braku możliwości skorzystania z usług kosmetyczki czy kosmetologa? Nic prostszego, wystarczy wygospodarować kilka chwil na zorganizowanie we własnym mieszkaniu domowego SPA. Bazując na podstawowych produktach znajdujących się w domu, można wykonać zabiegi, które pozwolą poczuć się jak w najlepszym centrum odnowy biologicznej.

  • Jak dbać o skórę pod maseczką ochronną?

    Bieżący rok to zdecydowanie przełomowy czas pod bardzo wieloma względami. W trosce zarówno o swoje zdrowie, jak i o zdrowie najbliższych, zastosowaliśmy się m.in. do powszechnego obowiązku noszenia maseczki. Powoduje to, że coraz więcej z nas staje przed dylematem, jak dbać o skórę w tym trudnym dla każdego okresie pandemii. 

  • Uroda na święta – szybkie zabiegi kosmetyczne przed świętami. Które warto wykonać?

    Święta to czas, kiedy chcemy się czuć wyjątkowo. Dbanie o siebie w tym okresie nie musi jednak oznaczać wielogodzinnego pobytu w gabinecie kosmetycznym, liczą się tu bowiem nawet drobne zabiegi, które możemy wykonać samodzielnie, gdy tylko znajdziemy chwilę dla siebie. 

  • Kolagen – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?

    Kolagen to główne białko budulcowe wszystkich organizmów zwierzęcych – w tym ludzkiego. Pełni funkcje strukturalne praktycznie we wszystkich tkankach, stanowiąc tym samym około 1/3 ogółu białek organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej jego budowie, funkcjom i zastosowaniu.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij