Woda kokosowa – jakie ma zalety? Jak często ją pić? Czy jest naturalnym izotonikiem?
Karolina Dereń

Woda kokosowa – jakie ma zalety? Jak często ją pić? Czy jest naturalnym izotonikiem?

Woda kokosowa to tropikalny napój, którego popularność w ostatnich latach na rynku międzynarodowym stale rośnie. Orzeźwiający płyn pozyskiwany z owoców kokosa bogaty jest w składniki mineralne takie jak potas, sód, magnez i wapń. Woda kokosowa często określana jest mianem naturalnego izotonika, czyli napoju, który szybko nawadnia i pozwala uzupełnić mikroelementy. Czym dokładnie jest woda kokosowa, jak się ją pozyskuje oraz jakie ma właściwości? 

Woda kokosowa – czym jest? Jak się ją pozyskuje? 

Woda kokosowa to bielmo jądrowe młodych owoców kokosa, mające postać przezroczystego płynu. Inaczej mówiąc, jest to po prostu woda, która znajduje się wewnątrz młodego, jeszcze zielonego orzecha kokosowego. Do pozyskania wody kokosowej wybierane są młodsze, zwykle sześcio- lub dziewięciomiesięczne kokosy. Woda kokosowa stanowi popularny napój w krajach o klimacie tropikalnym, dostępna jest zarówno w postaci świeżej, jak i butelkowanej oraz puszkowanej. 

Woda kokosowa a mleczko kokosowe 

Woda kokosowa i mleczko kokosowe, często są ze sobą mylone. Jednak różnica w składzie i właściwościach tych dwóch produktów jest znaczna. Tak jak wcześniej wspomniano, woda kokosowa to płyn obecny w młodych orzechach kokosowych, stanowiący bielmo jądrowe. W późniejszych stadiach rozwoju bielmo stopniowo przybiera postać bogatego w tłuszcze, delikatnego miąższu o białym zabarwieniu. Po wysuszeniu miąższu otrzymuje się koprę.  

Mleczko kokosowe jest produktem otrzymywanym poprzez zalanie gorącą wodą miąższu kokosa lub rozdrobnionej kopry, a następnie odciśnięciu przez gazę. Otrzymany produkt ma postać białego płynu, z zawartością tłuszczu sięgającą do 25% (w zależności od ilości wykorzystanej wody). Mleczko kokosowe jest popularnym, smacznym i aromatycznym składnikiem potraw kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.  

Woda kokosowa – wartości odżywcze, witaminy, kalorie 

Tak jak sama nazwa wskazuje, woda kokosowa w 95% składa się z wody, w 100 g produktu (szklanka wody kokosowej waży 240 g), znajduje się ok. 3,71 g węglowodanów, 0,72 g białka, 0,2 g tłuszczu oraz w przybliżeniu 1 gram błonnika. 100 g wody kokosowej dostarcza około 19 kcal.

W skład wody kokosowej wchodzą składniki mineralne takie jak sód (w ilości 105 mg/100 g produktu), potas (250 mg/100 g), wapń (24 mg/100 g), magnez (25 mg/100 g). W wodzie kokosowej znajdziemy również żelazo, fosfor, witaminę C oraz witaminy z grupy B.  

Powiązane produkty

Woda kokosowa dobroczynne właściwości oraz zastosowanie 

Według dostępnych źródeł, woda kokosowa może przejawiać właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne (zawiera przeciwutleniacze), czyli wpływać między innymi na zmniejszenie tempa starzenia się komórek organizmu poprzez redukcję aktywności niekorzystnych dla naszego zdrowia, wolnych rodników. 

Jednak w dostępnej literaturze jako główną zaletę wody kokosowej podkreśla się fakt, że stanowi ona naturalny, dobrze nawadniający organizm napój. Jako ciekawostkę można dodać, że woda kokosowa była używana w jamajskiej medycynie ludowej, między innymi w leczeniu biegunki.  

Faktem jest, że woda kokosowa jest zdrowa, ale należy jednak mieć na uwadze to, że niektóre z właściwości przypisywanych wodzie kokosowej, jak np. obniżanie poziomu cukru we krwi oraz ciśnienia krwi, pozytywnego wpływu na pracę serca czy zapobieganie tworzeniu się kamieni nerkowych, nie zostały jeszcze potwierdzone naukowo (potrzeba jest więcej badań z udziałem ludzi) i niestety, na ten moment stanowią one jedynie puste slogany powstałe w celach marketingowych.  

Woda kokosowa jako naturalny izotonik – jak często ją pić? 

Szczególny skład, obecność elektrolitów takich jak potas, sód czy magnez oraz rozsądna zawartość cukrów, sprawiają, że woda kokosowa stanowi ciekawy, naturalny produkt nawadniający i orzeźwiający. W jednym z badań porównywano wodę, napój węglowodanowo-elektrolitowy oraz wodę kokosową. Zanotowano, że badanym łatwiej było wypijać większe ilości właśnie wody kokosowej. Oprócz tego woda kokosowa rzadko powodowała u nich nieprzyjemne uczucie pełności, nudności czy inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Sprawdź inne napoje izotoniczne

Nie jest możliwe podanie jednolitych, uniwersalnych dla każdego zaleceń w sprawie odpowiedniego spożycia wody kokosowej. To prawda, że jest produktem raczej bezpiecznym, można ją spożywać według własnych potrzeb, na przykład po wysiłku fizycznym. Należy jednak pamiętać, że spożywanie w nadmiarze, nawet produktów uznawanych powszechnie za zdrowe, nie jest wskazane. Zawsze należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem i umiarem. 

Woda kokosowa w kosmetyce 

Warto podkreślić, że regularne picie wody kokosowej, wpływa na dobre nawodnienie organizmu, jednocześnie nawilżając skórę. Dzięki temu zyskuje ona jędrność, elastyczność oraz zdrowy wygląd. Ponadto woda kokosowa stosowana jest jako składnik nawilżających kosmetyków do twarzy oraz poprawiających kondycję włosów. 

Woda kokosowa w kuchni 

Woda kokosowa oprócz spożycia w sposób bezpośredni nadaje się również jako składnik różnego rodzaju smoothies, koktajli czy sorbetów. Dobrze sprawdzi się także jako składnik domowej lemoniady. Z wody kokosowej, po procesie fermentacji, produkowany jest ocet kokosowy.

Woda kokosowa stanowi również główny składnik nata de coco, czyli deseru o galaretowatej konsystencji, który powstaje wskutek fermentacji bakteryjnej. 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie wody kokosowej? 

Wodę kokosową można już bez problemu znaleźć w wielu sklepach stacjonarnych, a także internetowych. Warto czytać etykiety i wybierać produkty, gdzie w składzie obecne jest 100% wody kokosowej. Cena wody kokosowej waha się od 8 złotych do nawet 15–16 zł za litr produktu.  

  1. A. Prades i in., Coconut water uses, composition and properties: a review, „Fruits”, nr 67 2012. 
  2. A. Prades i in., Coconut water preservation and processing: a review. „Fruits”, nr 67 2012. 
  3. M. Saat iin., Rehydration after exercise with fresh young coconut water, carbohydrate-electrolyte beverage and plain water, „Journal of Physiological Anthropology and Applied Human Science”, nr 21 (2) 2002. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak przetrwać święta, będąc na diecie?

    Święta to czas odpoczynku, spokoju oraz spędzania beztroskiego czasu z najbliższymi – i byłoby świetnie, gdyby każdemu właśnie z tym się kojarzyły. Niestety, dla wielu osób, a zwłaszcza tych będących na diecie odchudzającej, czas ten kojarzy się ze stresem oraz obawą o przybranie nadmiernych kilogramów. Czy te obawy są słuszne? 

  • Zdrowe przekąski na sylwestra – jakie przygotować?

    Zdrowe przekąski to doskonały wybór nie tylko podczas sylwestra, ale również podczas innych okazji do świętowania. Są one zarówno smaczne, jak i dostarczają nam wiele cennych witamin i składników mineralnych. Które przekąski warto przygotować na sylwestra?

  • Chrzan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

    Choć chrzan kojarzymy głównie z okresem świąt wielkanocnych jako niezastąpioną przyprawę o charakterystycznym smaku i zapachu, to okazuje się, że posiada on także wiele właściwości prozdrowotnych. Jakich dokładnie? Co zawiera korzeń chrzanu? Czy pomoże na przeziębienie? Czy niektóre związki zawarte w chrzanie pomogą w walce z nowotworami? Odpowiadamy.

  • Aronia – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

    Aronia to bez wątpienia jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Dane dostępne w literaturze fachowej wskazują na wiele korzyści, jakie możemy czerpać zarówno z świeżych owoców aronii, jak i przetworów. Ze względu na swoje właściwości nazywana jest superowocem. Czym dokładnie wyróżnia się aronia? Co można z niej zrobić?

  • Sok z aronii – jakie ma właściwości i na co pomaga? Jak go zrobić?

    Sok z aronii, obok syropu, dżemu czy nalewki, to jeden z głównych przetworów uzyskiwanych z tego owocu. Jakie dokładnie właściwości ma sok z aronii? Jak go zrobić i dlaczego warto przyrządzić go na zimę? Podpowiadamy.

  • Majeranek – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie. Jak go przechowywać i do czego dodawać?

    Majeranek to przyprawa, która jest dobrze znana w polskich kuchniach. Oprócz jego walorów smakowych docenia się także jego właściwości lecznicze. Poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie oraz wiatropędnie. Olejek majerankowy będzie pomocny w walce z trądzikiem. Co jeszcze warto wiedzieć o majeranku? Czym różni się od oregano?

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij