Woda kokosowa – jakie ma zalety? Jak często ją pić? Czy jest naturalnym izotonikiem?
Karolina Dereń

Woda kokosowa – jakie ma zalety? Jak często ją pić? Czy jest naturalnym izotonikiem?

Woda kokosowa to tropikalny napój, którego popularność w ostatnich latach na rynku międzynarodowym stale rośnie. Orzeźwiający płyn pozyskiwany z owoców kokosa bogaty jest w składniki mineralne takie jak potas, sód, magnez i wapń. Woda kokosowa często określana jest mianem naturalnego izotonika, czyli napoju, który szybko nawadnia i pozwala uzupełnić mikroelementy. Czym dokładnie jest woda kokosowa, jak się ją pozyskuje oraz jakie ma właściwości? 

Woda kokosowa – czym jest? Jak się ją pozyskuje? 

Woda kokosowa to bielmo jądrowe młodych owoców kokosa, mające postać przezroczystego płynu. Inaczej mówiąc, jest to po prostu woda, która znajduje się wewnątrz młodego, jeszcze zielonego orzecha kokosowego. Do pozyskania wody kokosowej wybierane są młodsze, zwykle sześcio- lub dziewięciomiesięczne kokosy. Woda kokosowa stanowi popularny napój w krajach o klimacie tropikalnym, dostępna jest zarówno w postaci świeżej, jak i butelkowanej oraz puszkowanej. 

Woda kokosowa a mleczko kokosowe 

Woda kokosowa i mleczko kokosowe, często są ze sobą mylone. Jednak różnica w składzie i właściwościach tych dwóch produktów jest znaczna. Tak jak wcześniej wspomniano, woda kokosowa to płyn obecny w młodych orzechach kokosowych, stanowiący bielmo jądrowe. W późniejszych stadiach rozwoju bielmo stopniowo przybiera postać bogatego w tłuszcze, delikatnego miąższu o białym zabarwieniu. Po wysuszeniu miąższu otrzymuje się koprę.  

Mleczko kokosowe jest produktem otrzymywanym poprzez zalanie gorącą wodą miąższu kokosa lub rozdrobnionej kopry, a następnie odciśnięciu przez gazę. Otrzymany produkt ma postać białego płynu, z zawartością tłuszczu sięgającą do 25% (w zależności od ilości wykorzystanej wody). Mleczko kokosowe jest popularnym, smacznym i aromatycznym składnikiem potraw kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.  

Woda kokosowa – wartości odżywcze, witaminy, kalorie 

Tak jak sama nazwa wskazuje, woda kokosowa w 95% składa się z wody, w 100 g produktu (szklanka wody kokosowej waży 240 g), znajduje się ok. 3,71 g węglowodanów, 0,72 g białka, 0,2 g tłuszczu oraz w przybliżeniu 1 gram błonnika. 100 g wody kokosowej dostarcza około 19 kcal.

W skład wody kokosowej wchodzą składniki mineralne takie jak sód (w ilości 105 mg/100 g produktu), potas (250 mg/100 g), wapń (24 mg/100 g), magnez (25 mg/100 g). W wodzie kokosowej znajdziemy również żelazo, fosfor, witaminę C oraz witaminy z grupy B.  

Woda kokosowa dobroczynne właściwości oraz zastosowanie 

Według dostępnych źródeł, woda kokosowa może przejawiać właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne (zawiera przeciwutleniacze), czyli wpływać między innymi na zmniejszenie tempa starzenia się komórek organizmu poprzez redukcję aktywności niekorzystnych dla naszego zdrowia, wolnych rodników. 

Jednak w dostępnej literaturze jako główną zaletę wody kokosowej podkreśla się fakt, że stanowi ona naturalny, dobrze nawadniający organizm napój. Jako ciekawostkę można dodać, że woda kokosowa była używana w jamajskiej medycynie ludowej, między innymi w leczeniu biegunki.  

Faktem jest, że woda kokosowa jest zdrowa, ale należy jednak mieć na uwadze to, że niektóre z właściwości przypisywanych wodzie kokosowej, jak np. obniżanie poziomu cukru we krwi oraz ciśnienia krwi, pozytywnego wpływu na pracę serca czy zapobieganie tworzeniu się kamieni nerkowych, nie zostały jeszcze potwierdzone naukowo (potrzeba jest więcej badań z udziałem ludzi) i niestety, na ten moment stanowią one jedynie puste slogany powstałe w celach marketingowych.  

Woda kokosowa jako naturalny izotonik – jak często ją pić? 

Szczególny skład, obecność elektrolitów takich jak potas, sód czy magnez oraz rozsądna zawartość cukrów, sprawiają, że woda kokosowa stanowi ciekawy, naturalny produkt nawadniający i orzeźwiający. W jednym z badań porównywano wodę, napój węglowodanowo-elektrolitowy oraz wodę kokosową. Zanotowano, że badanym łatwiej było wypijać większe ilości właśnie wody kokosowej. Oprócz tego woda kokosowa rzadko powodowała u nich nieprzyjemne uczucie pełności, nudności czy inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Sprawdź inne napoje izotoniczne

Nie jest możliwe podanie jednolitych, uniwersalnych dla każdego zaleceń w sprawie odpowiedniego spożycia wody kokosowej. To prawda, że jest produktem raczej bezpiecznym, można ją spożywać według własnych potrzeb, na przykład po wysiłku fizycznym. Należy jednak pamiętać, że spożywanie w nadmiarze, nawet produktów uznawanych powszechnie za zdrowe, nie jest wskazane. Zawsze należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem i umiarem. 

Woda kokosowa w kosmetyce 

Warto podkreślić, że regularne picie wody kokosowej, wpływa na dobre nawodnienie organizmu, jednocześnie nawilżając skórę. Dzięki temu zyskuje ona jędrność, elastyczność oraz zdrowy wygląd. Ponadto woda kokosowa stosowana jest jako składnik nawilżających kosmetyków do twarzy oraz poprawiających kondycję włosów. 

Woda kokosowa w kuchni 

Woda kokosowa oprócz spożycia w sposób bezpośredni nadaje się również jako składnik różnego rodzaju smoothies, koktajli czy sorbetów. Dobrze sprawdzi się także jako składnik domowej lemoniady. Z wody kokosowej, po procesie fermentacji, produkowany jest ocet kokosowy.

Woda kokosowa stanowi również główny składnik nata de coco, czyli deseru o galaretowatej konsystencji, który powstaje wskutek fermentacji bakteryjnej. 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie wody kokosowej? 

Wodę kokosową można już bez problemu znaleźć w wielu sklepach stacjonarnych, a także internetowych. Warto czytać etykiety i wybierać produkty, gdzie w składzie obecne jest 100% wody kokosowej. Cena wody kokosowej waha się od 8 złotych do nawet 15–16 zł za litr produktu.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości, miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Pigwa – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i przepisy

    Pigwa jest owocem, który wykorzystuje się przy problemach trawiennych i przeziębieniu. Stosuje się ją także na poprawę apetytu. Jej dojrzałe owoce nie nadają się do spożywania na surowo, ale doskonale sprawdzają się w przetworach (konfitury, nalewki czy syropy z pigwy). Jakie inne właściwości zdrowotne mają owoce pigwy? 

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Fitoestrogeny – czym są, gdzie występują i jak działają?

    Fitoestrogeny to grupa ponad 300 biologicznie aktywnych związków występujących w roślinach. W organizmie ludzkim pełnią nieprzebrane ilości ról, mogą wpływać na setki procesów o szerokim spektrum oddziaływania. Co to są fitoestrogeny, gdzie występują i jak działają? 

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij