Ptasia grypa powraca

W ostatnim czasie pojawiły się informacje o zlokalizowanych na terenie Polski nowych ogniskach ptasiej grypy. Z epidemią tej choroby mieliśmy już do czynienia w 2007 roku, kiedy zaobserwowano występowanie wirusa o podtypie H5N1. Obecnie mówi się o podtypie H5N8, który jak wynika z przeprowadzonych badań, jest obojętny dla człowieka.

Ptasia grypa jest chorobą zakaźną, rozprzestrzeniającą się wśród ptactwa. Zwierzęta zarażają się nią między sobą. Jak wynika z komunikaty Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 6 grudnia 2016 roku: „Dotychczas nie stwierdzono przypadków zakażeń wirusem grypy typu A(H5N8) u ludzi i ocenia się, że ryzyko przeniesienia wirusa na człowieka w krajach Unii Europejskiej jest bardzo niskie. Analizy genetyczne wirusa wskazują, że wirus nadal jest głównie wirusem ptasim, bez szczególnego powinowactwa do człowieka. Jednak ze względu na to, że wirus należy do grupy wirusów H5Nx i jest genetycznie spokrewniony z wirusami H5N1 i H5N6, które były przyczyną zachorowań u ludzi, nie można wykluczyć możliwości zakażenia człowieka również i tym wirusem”. 

Osoby, które mają bezpośredni kontakt z ptactwem, czy też wytwarzanymi z nich produktami powinny zachować szczególną ostrożność. Aby uchronić się przed zarażeniem należy przestrzegać podstawowych zasad higieny osobistej. Niezbędne jest dokładne mycie rąk przed każdym posiłkiem, po skorzystaniu z toalety, czy też po powrocie do domu. W przypadku infekcji, podczas kaszlu bądź kichania, powinniśmy osłaniać usta i nos chusteczką higieniczną, którą należy niezwłocznie po użyciu wyrzucić. Zalecane jest również unikanie kontaktu ze zwierzętami, oraz osobami u których stwierdzono zarażenie wirusem. W sytuacjach, w których możemy być narażeni na kontakt z ptasimi odchodami, takich jak mycie okien czy samochodu, powinniśmy dodatkowo stosować rękawice ochronne. Nie trzeba natomiast rezygnować z posiłków, które zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, pamiętając, aby zostały one przed spożyciem poddane obróbce termicznej, ponieważ wirus ginie w wysokiej temperaturze. Podczas przyrządzania drobiu powinniśmy uważać, by soki z mięsa nie miały kontaktu z innymi produktami spożywczymi, zaś wszelkie przedmioty, które miały z nim styczność dokładnie umyć ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Warto też zwrócić uwagę, na odpowiednie przechowywanie jaj, tak żeby nie miały one kontaktu z innymi produktami. 

Szczególne zalecenia zachowania środków ostrożności skierowane są do hodowców drobiu. Aby zminimalizować ryzyko zarażenia się ptasią grypą przez ptaki hodowcy powinni zaprzestać wypuszczania ich na zewnątrz i pozostawić je w budynkach. Dodatkowo zaleca się zabezpieczenie paszy, którą są karmione przed dostępem do dzikich zwierząt. Każdorazowo, podczas wizyty w budynkach, w których są zwierzęta należy zakładać odzież i obuwie ochronne, a po wyjściu zdezynfekować ręce. Wskazane jest również stosowanie mat dezynfekcyjnych, rozłożonych przy wejściach i wyjściach z budynków hodowlanych.  

Objawy jakie wywołuje u człowieka ptasia grypa są podobne do tych, które możemy zaobserwować podczas zachorowania na grypę sezonową. Zaliczmy do nich:
- podwyższenie temperatury ciała,
- kaszel
- trudności w oddychaniu, 
- bóle mięśni i stawów
- ból gardła
- katar
- zapalenie spojówek.

Na dzień dzisiejszy, potwierdzono jedynie informacje o wykryciu wirusa ptasiej grypy wśród ptactwa. Brak jest natomiast informacji o zachorowaniu wśród ludzi, jednak w przypadku zaobserwowania u siebie objawów, które mogą wskazywać na zarażenie się wirusem należy skonsultować się z lekarzem. 

Źródło: www.strefaagro.dzienniklodzki.pl, www.gis.gov.pl


Podziel się: