"Dieta bezglutenowa, czyli nowy sposób na odchudzanie"
Czym jest gluten?
Gluten jest mieszaniną białek roślinnych (gluteniny i gliadyny). Występuje w popularnych zbożach : życie, pszenicy, jęczmieniu, może zawierać go także owies ze względu na ryzyko zanieczyszczenia innymi zbożami.
Do niedawna dieta bezglutenowa była stosowana u pacjentów chorych na celiakię lub nietolerujących glutenu. W chorobach tych spożywanie glutenu doprowadza bowiem do zaniku kosmków jelitowych, czyli maleńkich wypustek w jelicie cienkim, które są odpowiedzialne za wchłanianie spożywanych przez nas produktów spożywczych. Upośledzone wchłanianie pokarmu doprowadza do występowania rożnych objawów choroby i stopniowo prowadzi do wyniszczenia organizmu.
Dieta bezglutenowa a odchudzanie
Obecnie coraz częściej dietę bezglutenową stosuje się do redukcji masy ciała. Czy takie postępowanie ma sens?
Otóż dieta bezglutenowa może trochę pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Dlaczego? Ponieważ osoby ją stosujące przestają spożywać wysoko kaloryczne " zapychacze" , czyli przede wszystkim pszenne pieczywo czy makarony. Zamiast tych produktów spożywane jest pieczywo kukurydziane, kasza gryczana i jaglana, które są częstym składnikiem rożnych diet odchudzających. Dodatkowo, jak w każdej innej diecie, powinno się spożywać duże ilości błonnika, czyli warzyw i owoców jak również unikać wysokokalorycznych produktów smażonych, słodyczy, fast-foodow oraz słodkich napojów. Widać zatem, że poza brakiem glutenu w diecie, tego typu dieta odchudzająca nie różni się znacznie od innych diet odchudzających. Jeśli już zdecydujemy się na wyeliminowanie glutenu z diety, należy pamiętać jednak o tym, aby stosować dietę bezglutenową w rozsądny sposób, tak, aby nie odbiło się to negatywnie na naszym zdrowiu. Dlatego najlepiej, aby codzienny jadłospis ułożył dietetyk, który we właściwy sposób dobierze produkty do diety, dzięki czemu nasz organizm będzie funkcjonował prawidłowo.