Ból brzucha po jedzeniu – skąd się bierze?
Magdalena Sochacka

Ból brzucha po jedzeniu – skąd się bierze?

Z bólem brzucha po jedzeniu spotkał się niemal każdy. Ale czy zawsze jest to problem związany wyłącznie z popełnionym błędem dietetycznym? Czy może też zwiastować chorobę?

Ból brzucha po jedzeniu może mieć różne podłoże, wiele przyczyn – zarówno błahych, jak i poważnych. Jeśli się powtarza, nie wolno nam go bagatelizować. Swoją drogą – dobrze, że jest! W zamyśle natury ból nakłania do poszukiwania przyczyn, dzięki czemu możemy unikać wywołujących go bodźców lub wdrożyć leczenie choroby, która go spowodowała.

Ból brzucha po jedzeniu – przyczyna na talerzu

Zawsze, gdy zaboli nas brzuch, powinniśmy dokładnie przeanalizować okoliczności wystąpienia bólu. Jakość i świeżość zjadanych produktów jest niezwykle istotna. Wydaje się oczywiste, że posilenie się wyciągniętym z otchłani naszej lodówki dawno zapomnianym „smakołykiem” może nie skończyć się zbyt dobrze i wywołać ten niepożądany objaw. Jeśli pojawią się dodatkowo wymioty, biegunka lub gorączka, zawsze powinniśmy w takiej sytuacji mieć na uwadze zatrucie pokarmowe i przy utrzymujących się dolegliwościach zgłosić się do lekarza. Duże znaczenie ma również regularność posiłków oraz czas trwania samej konsumpcji.

Łapczywe jedzenie, szczególnie dużych ilości na czczo, powoduje znaczne rozciągnięcie ścian żołądka i pobudzenie znajdujących się w nich receptorów bólowych. Jeśli zdarza się to sporadycznie, nie towarzyszą temu inne objawy i ewidentnie widzimy związek przyczynowo-skutkowy z naszym postępowaniem, nie powinno nas to niepokoić. Koniecznie natomiast trzeba przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i w miarę możliwości starać się je poprawić.

Jeśli ból brzucha po jedzeniu nawraca i zaczynają pojawiać się inne dolegliwości, powinniśmy zwiększyć czujność. To dobry czas, by rozpocząć diagnostykę.

Ból brzucha po jedzeniu – dolegliwość zestresowanych

Spory odsetek pacjentów konsultowanych gastrologicznie z powodu bólu brzucha ma zaburzenia czynnościowe, czyli takie, w których wszystkie wyniki badań, zarówno laboratoryjnych, jak i obrazowych, są prawidłowe. Mają one podłoże nerwicowe i powstają na skutek dużego stresu. Ból taki występuje zazwyczaj nagle i ma dość spore nasilenie. Może mu towarzyszyć poposiłkowe uczucie pełności, wczesne uczucie sytości, a także pieczenie w nadbrzuszu (tzw. objawy dyspeptyczne). Dochodzi wówczas do gwałtownego skurczu błony mięśniowej żołądka, co daje nieprzyjemne dolegliwości. Dlatego tak istotne i ważne jest nasze zdrowie psychiczne oraz samopoczucie. Jeśli więc codziennie rano budzimy się z bólem brzucha, a na myśl o pracy mamy mdłości – może to być znak, że czas ją zmienić.

Podobne podłoże ma również zespół jelita drażliwego (IBS), któremu towarzyszy nie tylko ból brzucha po jedzeniu, ale dodatkowo zaburzenie rytmu wypróżnień, czyli jasno rzecz ujmując – biegunka lub zaparcia, a także gazy i wzdęcia. Objawy te nie są jednak charakterystyczne – często występują również w innych schorzeniach.

Powiązane produkty

Ból brzucha po jedzeniu – winna choroba

Zapalenie błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, choroba refluksowa przełyku, rzadziej zapalenie trzustki – wszystkie te choroby mogą powodować objawy podobne do IBS, tj. ból brzucha po jedzeniu. Dlatego tak ważna jest diagnostyka. Pomocnym badaniem może się okazać gastroskopia, podczas której można m.in. pobrać wycinki do badania w kierunku zakażenia Helicobacter pylori. Według badań przeprowadzonych w CMKP w Warszawie za aż 80 proc. przypadków wrzodów żołądka i 90 proc. wrzodów dwunastnicy odpowiada zakażenie tą właśnie bakterią. Według danych epidemiologicznych zgromadzonych przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologiczne w Polsce zakażonych jest ok. 84 proc. osób dorosłych i 32 proc. osób mających mniej niż 18 lat.

Jeśli ból brzucha po jedzeniu nasila się po tłustych posiłkach i pojawia się głównie po prawej stronie, powinniśmy również brać pod uwagę choroby dróg żółciowych, w tym najczęstszą – kamicę. Dyspepsja bywa także działaniem niepożądanym niektórych leków przyjmowanych przewlekle, jak na przykład powszechnie stosowanych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (ibuprofenu), preparatów żelaza i potasu, niekiedy antybiotyków.

Powinniśmy również pamiętać o coraz częściej występujących chorobach autoimmunologicznych, tzw. nieswoistych zapaleniach jelit, do których zalicza się wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz chorobę Leśniowskiego-Crohna. Bólowi brzucha towarzyszy wówczas biegunka, nierzadko z domieszką krwi. Może pojawić się również gorączka i utrata masy ciała. Do postawienia ostatecznego rozpoznania niezbędne jest wykonanie badania endoskopowego (kolonoskopii), dzięki któremu można dokładnie obejrzeć jelito od środka. Warto również wspomnieć tu o celiakii – chorobie o podłożu genetycznym, która wiąże się z nietolerancją na gluten. Jej także może towarzyszyć ból brzucha po jedzeniu. Pod wspólną, jakże w ostatnim czasie popularną nazwą „gluten” kryją się poszczególne składowe białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie). Obecność w diecie wyżej wymienionych produktów może przyczynić się do wystąpienia wielu, nie zawsze oczywistych i nasuwających prawidłowe rozpoznanie objawów. Oprócz biegunki i spadku masy ciała bólowi brzucha mogą towarzyszyć również zmiany skórne, niedokrwistość, bóle kostno-stawowe czy nawet depresja. Wyeliminowanie zawierających gluten produktów z naszej diety, oczywiście po wcześniejszym rozpoznaniu choroby, może spowodować ustąpienie dolegliwości.

Nie zapominajmy również o stosunkowo najrzadszej, ale za to najgroźniejszej przyczynie: nowotworze. Według danych zaczerpniętych z Krajowego Rejestru Nowotworów udział raka żołądka w zachorowaniach na nowotwory w Polsce na szczęście zmniejszył się w ciągu ostatnich czterech dekad niemal trzykrotnie, jednak wciąż stanowi on ok. 5 proc. u mężczyzn oraz 3 proc. u kobiet. Nowotwór umiejscowiony w różnych narządach jamy brzusznej może dawać podobne objawy do wszystkich wymienionych powyżej chorób – z bólem brzucha po jedzeniu włącznie. Zawsze powinniśmy o nim myśleć, szczególnie jeśli należymy do grup ryzyka. Im wcześniej rozpoznany jest nowotwór, tym lepsza jest skuteczność leczenia.

Dlatego jeśli tylko coś nas niepokoi – badajmy się! Nie bójmy się lekarza. Dbajmy nie tylko o to, by nasze brzuchy były najedzone, ale przede wszystkim zdrowe.

 

  1. Guidelines from the Polish Society of Gastroenterology for the Diagnosis and Treatment of Helicobacter pylori Infection.
  2. P. Gajewski, A. Szczeklik, Interna Szczeklika 2017 – Gastroenterologia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zespół odstawienny (abstynencyjny) – objawy, czas trwania, leczenie

    Zespół odstawienny to reakcja organizmu na odstawienie substancji psychoaktywnych, takich jak alkohol, narkotyki oraz leki. Objawia się różnorodnymi dolegliwościami fizycznymi i psychicznymi, które mogą być intensywne i trudne do zniesienia. Jakie są najczęstsze symptomy? Jak długo trwa ten stan? Jakie metody leczenia pomagają złagodzić jego przebieg?

  • Komar tygrysi – czy jest groźny? Jak rozpoznać komara tygrysiego i jego ugryzienie?

    Komar tygrysi to jeden z najbardziej inwazyjnych gatunków komarów na świecie, którego obecność stwierdzono już na niemal wszystkich kontynentach – także w Europie. Jego ukłucia nie tylko wywołują silne reakcje skórne, ale mogą również prowadzić do przeniesienia niebezpiecznych wirusów tropikalnych. Wraz z postępującym ociepleniem klimatu oraz rozwojem globalizacji rośnie ryzyko, że komar tygrysi zadomowi się również w Polsce.

  • Neuropatia cukrzycowa – jedno z najczęstszych powikłań cukrzycy

    Neuropatia cukrzycowa jest najczęstszym powikłaniem diabetologicznym, z którym zmaga się znaczny odsetek osób chorych na cukrzycę. Patologia ta charakteryzuje się postępującym uszkodzeniem nerwów obwodowych, wywołanym długotrwale utrzymującym się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Konsekwencje ignorowania wczesnych symptomów oraz niewłaściwej kontroli glikemii mogą okazać się dramatyczne – od przewlekłego bólu znacząco obniżającego jakość życia, przez owrzodzenia kończyn dolnych, aż po konieczność amputacji stopy czy zwiększone ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych. W poniższym artykule przedstawiamy kompleksową analizę tego powikłania, jego mechanizmów rozwoju, objawów klinicznych oraz współczesnych możliwości terapeutycznych.

  • Bąblowica – objawy i leczenie zarażenia tasiemcem bąblowcowym

    Bąblowica jest chorobą odzwierzęcą, w której dochodzi do zakażenia człowieka tasiemcem bąblowcowym. Jedną z najczęstszych dróg zakażenia jest spożycie niemytych owoców leśnych. Głównymi nosicielami tasiemców są psy, koty i lisy. Objawy choroby są nieswoiste, a ze względu na rzadkość występowania mogą być często mylnie zinterpretowane lub przeoczone. Leczenie różni się w zależności od stadia zaawansowania choroby i narządów zajętych przez larwy tasiemca.

  • Opuchnięte oczy – przyczyny i sposoby leczenia opuchlizny powiek

    Powieki, jako niezwykle delikatna i cienka część skóry wokół oczu, są szczególnie podatne na różnego rodzaju obrzęki. Przyczyny tego stanu mogą być bardzo zróżnicowane, a ich rozpoznanie często wymaga dokładnej obserwacji i analizy towarzyszących objawów.

  • Hirsutyzm – nadmierne owłosienie u kobiet. Jakie badania wykonać i jak przebiega leczenie?

    Choć hirsutyzm to problem, który dotyka wiele kobiet, to rzadko się o nim mówi. Dla wielu pań jest on wstydliwym tematem i często bywa źródłem kompleksów, a nawet obniżonej samooceny. Hirsutyzm objawia się nadmiernym owłosieniem w miejscach typowych dla mężczyzn – na twarzy (wąsik, broda, policzki), brzuchu czy plecach. Najczęściej jest spowodowany łagodnymi przyczynami, ale niekiedy może być również sygnałem poważniejszych zaburzeń hormonalnych.

  • Czym jest pokrzywka stresowa? Objawy i metody leczenia wysypki na tle nerwowym

    Pokrzywka stresowa to specyficzna odmiana reakcji skórnej, która pojawia się w odpowiedzi na czynniki psychiczne, w szczególności silny stres, lęk czy napięcie emocjonalne. W odróżnieniu od klasycznych postaci pokrzywki, które mają podłoże alergiczne lub fizykalne, pokrzywka na tle nerwowym może być związana z funkcjonowaniem układu nerwowego i reakcjami organizmu na bodźce psychiczne. W literaturze medycznej określana jest pokrzywką idiopatyczną z komponentą psychogenną lub pokrzywką psychogenną. Pokrzywka stresowa stanowi wyraźny przykład tego, jak silne emocje mogą wpływać na funkcjonowanie różnych układów organizmu i prowadzić do powstawania charakterystycznych objawów dermatologicznych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl