Ból brzucha po jedzeniu – skąd się bierze?
Magdalena Sochacka

Ból brzucha po jedzeniu – skąd się bierze?

Z bólem brzucha po jedzeniu spotkał się niemal każdy. Ale czy zawsze jest to problem związany wyłącznie z popełnionym błędem dietetycznym? Czy może też zwiastować chorobę?

Ból brzucha po jedzeniu może mieć różne podłoże, wiele przyczyn – zarówno błahych, jak i poważnych. Jeśli się powtarza, nie wolno nam go bagatelizować. Swoją drogą – dobrze, że jest! W zamyśle natury ból nakłania do poszukiwania przyczyn, dzięki czemu możemy unikać wywołujących go bodźców lub wdrożyć leczenie choroby, która go spowodowała.

Ból brzucha po jedzeniu – przyczyna na talerzu

Zawsze, gdy zaboli nas brzuch, powinniśmy dokładnie przeanalizować okoliczności wystąpienia bólu. Jakość i świeżość zjadanych produktów jest niezwykle istotna. Wydaje się oczywiste, że posilenie się wyciągniętym z otchłani naszej lodówki dawno zapomnianym „smakołykiem” może nie skończyć się zbyt dobrze i wywołać ten niepożądany objaw. Jeśli pojawią się dodatkowo wymioty, biegunka lub gorączka, zawsze powinniśmy w takiej sytuacji mieć na uwadze zatrucie pokarmowe i przy utrzymujących się dolegliwościach zgłosić się do lekarza. Duże znaczenie ma również regularność posiłków oraz czas trwania samej konsumpcji.

Łapczywe jedzenie, szczególnie dużych ilości na czczo, powoduje znaczne rozciągnięcie ścian żołądka i pobudzenie znajdujących się w nich receptorów bólowych. Jeśli zdarza się to sporadycznie, nie towarzyszą temu inne objawy i ewidentnie widzimy związek przyczynowo-skutkowy z naszym postępowaniem, nie powinno nas to niepokoić. Koniecznie natomiast trzeba przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i w miarę możliwości starać się je poprawić.

Jeśli ból brzucha po jedzeniu nawraca i zaczynają pojawiać się inne dolegliwości, powinniśmy zwiększyć czujność. To dobry czas, by rozpocząć diagnostykę.

Ból brzucha po jedzeniu – dolegliwość zestresowanych

Spory odsetek pacjentów konsultowanych gastrologicznie z powodu bólu brzucha ma zaburzenia czynnościowe, czyli takie, w których wszystkie wyniki badań, zarówno laboratoryjnych, jak i obrazowych, są prawidłowe. Mają one podłoże nerwicowe i powstają na skutek dużego stresu. Ból taki występuje zazwyczaj nagle i ma dość spore nasilenie. Może mu towarzyszyć poposiłkowe uczucie pełności, wczesne uczucie sytości, a także pieczenie w nadbrzuszu (tzw. objawy dyspeptyczne). Dochodzi wówczas do gwałtownego skurczu błony mięśniowej żołądka, co daje nieprzyjemne dolegliwości. Dlatego tak istotne i ważne jest nasze zdrowie psychiczne oraz samopoczucie. Jeśli więc codziennie rano budzimy się z bólem brzucha, a na myśl o pracy mamy mdłości – może to być znak, że czas ją zmienić.

Podobne podłoże ma również zespół jelita drażliwego (IBS), któremu towarzyszy nie tylko ból brzucha po jedzeniu, ale dodatkowo zaburzenie rytmu wypróżnień, czyli jasno rzecz ujmując – biegunka lub zaparcia, a także gazy i wzdęcia. Objawy te nie są jednak charakterystyczne – często występują również w innych schorzeniach.

Powiązane produkty

Ból brzucha po jedzeniu – winna choroba

Zapalenie błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, choroba refluksowa przełyku, rzadziej zapalenie trzustki – wszystkie te choroby mogą powodować objawy podobne do IBS, tj. ból brzucha po jedzeniu. Dlatego tak ważna jest diagnostyka. Pomocnym badaniem może się okazać gastroskopia, podczas której można m.in. pobrać wycinki do badania w kierunku zakażenia Helicobacter pylori. Według badań przeprowadzonych w CMKP w Warszawie za aż 80 proc. przypadków wrzodów żołądka i 90 proc. wrzodów dwunastnicy odpowiada zakażenie tą właśnie bakterią. Według danych epidemiologicznych zgromadzonych przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologiczne w Polsce zakażonych jest ok. 84 proc. osób dorosłych i 32 proc. osób mających mniej niż 18 lat.

Jeśli ból brzucha po jedzeniu nasila się po tłustych posiłkach i pojawia się głównie po prawej stronie, powinniśmy również brać pod uwagę choroby dróg żółciowych, w tym najczęstszą – kamicę. Dyspepsja bywa także działaniem niepożądanym niektórych leków przyjmowanych przewlekle, jak na przykład powszechnie stosowanych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (ibuprofenu), preparatów żelaza i potasu, niekiedy antybiotyków.

Powinniśmy również pamiętać o coraz częściej występujących chorobach autoimmunologicznych, tzw. nieswoistych zapaleniach jelit, do których zalicza się wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz chorobę Leśniowskiego-Crohna. Bólowi brzucha towarzyszy wówczas biegunka, nierzadko z domieszką krwi. Może pojawić się również gorączka i utrata masy ciała. Do postawienia ostatecznego rozpoznania niezbędne jest wykonanie badania endoskopowego (kolonoskopii), dzięki któremu można dokładnie obejrzeć jelito od środka. Warto również wspomnieć tu o celiakii – chorobie o podłożu genetycznym, która wiąże się z nietolerancją na gluten. Jej także może towarzyszyć ból brzucha po jedzeniu. Pod wspólną, jakże w ostatnim czasie popularną nazwą „gluten” kryją się poszczególne składowe białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie). Obecność w diecie wyżej wymienionych produktów może przyczynić się do wystąpienia wielu, nie zawsze oczywistych i nasuwających prawidłowe rozpoznanie objawów. Oprócz biegunki i spadku masy ciała bólowi brzucha mogą towarzyszyć również zmiany skórne, niedokrwistość, bóle kostno-stawowe czy nawet depresja. Wyeliminowanie zawierających gluten produktów z naszej diety, oczywiście po wcześniejszym rozpoznaniu choroby, może spowodować ustąpienie dolegliwości.

Nie zapominajmy również o stosunkowo najrzadszej, ale za to najgroźniejszej przyczynie: nowotworze. Według danych zaczerpniętych z Krajowego Rejestru Nowotworów udział raka żołądka w zachorowaniach na nowotwory w Polsce na szczęście zmniejszył się w ciągu ostatnich czterech dekad niemal trzykrotnie, jednak wciąż stanowi on ok. 5 proc. u mężczyzn oraz 3 proc. u kobiet. Nowotwór umiejscowiony w różnych narządach jamy brzusznej może dawać podobne objawy do wszystkich wymienionych powyżej chorób – z bólem brzucha po jedzeniu włącznie. Zawsze powinniśmy o nim myśleć, szczególnie jeśli należymy do grup ryzyka. Im wcześniej rozpoznany jest nowotwór, tym lepsza jest skuteczność leczenia.

Dlatego jeśli tylko coś nas niepokoi – badajmy się! Nie bójmy się lekarza. Dbajmy nie tylko o to, by nasze brzuchy były najedzone, ale przede wszystkim zdrowe.

 

  1. Guidelines from the Polish Society of Gastroenterology for the Diagnosis and Treatment of Helicobacter pylori Infection.
  2. P. Gajewski, A. Szczeklik, Interna Szczeklika 2017 – Gastroenterologia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – przyczyny, objawy, leczenie, żywienie przy WZJG

    Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG, colitis ulcerosa) jest rozlanym nieswoistym zapaleniem błony śluzowej odbytnicy lub odbytnicy i okrężnicy, prowadzącym w niektórych przypadkach do powstania owrzodzeń. Należy do grupy nieswoistych zapaleń jelit o niewyjaśnionej etiologii. Jak rozpoznać wrzodziejące zapalenie jelita grubego?

  • Łuszczyca paznokci – przyczyny, objawy, leczenie

    Łuszczyca jest przewlekłą, zapalną chorobą skóry, przebiegającą z okresami remisji i zaostrzeń, na którą w Polsce choruje prawie milion osób. Choroba najczęściej występuje u rasy białe i w umiarkowanej strefie klimatycznej. Pierwsze objawy łuszczycy mogą wystąpić w dowolnym wieku, jednak zwykle zaczyna się we wczesnym okresie dorosłego życia lub później, około 50.-60. roku życia. Łuszczyca charakteryzuje się występowaniem zmian chorobowych zarówno na skórze gładkiej, w owłosionej skórze głowy a także zmianami w obrębie płytek paznokciowych dłoni i stóp. W cięższych postaciach łuszczyca może również zająć stawy. Zmianom paznokciowym z reguły towarzyszą zmiany w obrębie skóry, chociaż zdarza się że zmiany chorobowe obejmujące aparat paznokciowy wyprzedzają pojawienie się zmian skórnych nawet o dziesiątki lat.

  • Cytomegalia (CMV) – co to za choroba? Jakie są objawy?

    Cytomegalia jest chorobą wirusową, która wywoływana jest przez wirusa o nazwie Cytomegalovirus hominis, w skrócie CMV. Zakażenie wirusem cytomegalii jest bardzo szeroko rozpowszechnione, natomiast zdecydowana większość infekcji (ponad 99%) przebiega bezobjawowo i pacjent przez przypadek dowiaduje się, że w przeszłości przebył takie zakażenie. Jednak u płodów i noworodków ze względu na niedojrzałość układu odpornościowego, jak również u osób z wrodzonymi lub nabytymi zaburzeniami odpowiedzi immunologicznej, cytomegalia może przebiegać w sposób ostry, a obraz choroby może być bardzo różny.

  • Zakrzepica – przyczyny, objawy, profilaktyka zakrzepowego zapalenia żył powierzchniowych i głębokich

    Zakrzepica (zakrzepowe zapalenie żył) polega na powstaniu w naczyniu żylnym zakrzepu w wyniku zaburzonego przepływu krwi. Nieleczona prowadzi do groźnych powikłań, m.in. do zatorowości płucnej. Wyróżnia się zapalenie żył głębokich i powierzchniowych. Jakie objawy daje zakrzepica i w jaki sposób się ją leczy? Czy istnieją sposoby na to, by jej zapobiec?

  • Nadżerka szyjki macicy (ektopia) – przyczyny, objawy, metody leczenia

    Termin „nadżerka szyjki macicy" oznacza ubytek błony śluzowej. Często jest on nieprawidłowo stosowany na określenie ektopii, która jest zupełnie innym schorzeniem. Rzekoma nadżerka szyjki macicy (tak brzmi inna nazwa ektopii) to zastępowanie nabłonka płaskiego fizjologicznie pokrywającego tarczę szyjki macicy, nabłonkiem gruczołowym. Zazwyczaj nie daje ona żadnych objawów, a kobieta dowiaduje się o jej istnieniu podczas rutynowego badania ginekologicznego. Kiedy ektopia wymaga szerszej diagnostyki i leczenia? Jakie metody usunięcia „nadżerki" szyjki macicy stosuje się najczęściej?

  • Gastrolog – czym się zajmuje? Jakie choroby leczy?

    Lekarz gastroenterolog jest specjalistą w zakresie chorób układu pokarmowego. Gastrolog diagnozuje i leczy pacjentów z problemami gastrycznymi. Jakimi konkretnie dolegliwościami się zajmuje? Kiedy warto się do niego udać? Czy do gastrologa jest potrzebne skierowanie? Odpowiadamy.

  • Atak paniki – jak wygląda? Co robić, gdy się pojawia?

    Ataki paniki są jednymi z najczęściej występujących zaburzeń lękowych, tuż po zespole lęku uogólnionego oraz fobii społecznej. Objawiają się nagłymi napadami silnego lęku, którym towarzyszą symptomy, takie jak: kołatanie serca, zawroty głowy, duszności, nadmierne pocenie się czy strach przed śmiercią. Dowiedz się, w jaki sposób można sobie poradzić, gdy pojawia się atak paniki.

  • Czego nie można robić przy nadżerce szyjki macicy ? Jak postępować po jej usunięciu?

    Nadżerka szyjki macicy jest rozpoznaniem, które może usłyszeć wiele kobiet w gabinecie ginekologicznym. Warto podkreślić jednak, że określenie „nadżerka” używane jest najczęściej w nieprawidłowy i potoczny sposób. Czym jest nadżerka oraz jak postępować po zabiegu jej usunięcia?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij