Choroba Dühringa – najważniejsze informacje
Joanna Naczyńska

Choroba Dühringa – najważniejsze informacje

Choroba Dühringa ma związek z chorobą trzewną (celiakią). Dla uporządkowania wiedzy przypomnijmy, czym jest celiakia – to tzw. choroba trzewna, inaczej zespół złego wchłaniania. Wywołuje ją uszkodzenie kosmków jelitowych przez zawarty w pokarmach gluten (białko zawarte w ziarnach zbóż, m.in. w pszenicy). Celiakia może występować, przejawiając się w bardzo różny sposób. Klasyczna postać występuje już u dzieci – po wprowadzeniu do ich diety glutenu, pojawiają się u dziecka biegunki, stany zapalne jamy ustnej, powiększony obwód brzucha. Celiakia może również występować pod postacią utajoną przy braku lub bardzo niewielkich objawach, takich jak przy postaci klasycznej. Celiakia czasami przybiera jeszcze inną postać, tzw. późną, objawiającą się między 14. a 40. rokiem życia, nazywaną właśnie chorobą Dühringa.

Choroba Dühringa jest więc jedną z postaci choroby trzewnej wynikającej z nietolerancji glutenu. Charakterystyczne dla choroby Dühringa są zmiany skórne w postaci pęcherzyków, grudek oraz występowanie rumienia. Zmiany mogą być swędzące i nasilać się pod wpływem takich czynników jak stres, zakażenie, ciąża. Zmiany umiejscowione są w charakterystycznych miejscach: na łokciach, kolanach oraz, co jest szczególnie typowe dla tej choroby, w okolicy kości krzyżowej i na pośladkach. Zmiany mogą pojawiać się też na owłosionej skórze głowy i na plecach w okolicy międzyłopatkowej.

Pacjenci z chorobą Dühringa tylko w około 10% przypadków przejawiają objawy zespołu złego wchłaniania, jednak kosmki jelitowe są uszkadzane przez gluten zawarty w pokarmach. Dlatego stan ten może powodować niedokrwistość, osteoporozę, niedobór mikroelementów i witamin. U pacjentów z chorobą Dühringa może wystąpić też defekt szkliwa zębów, jak również nasilenie zmian skórnych po spożyciu pokarmów bogatych w jod (np. ryb morskich lub owoców morza) oraz po lekach zawierających jod.

Diagnostyka choroby Dühringa

W przebiegu choroby Dühringa w badaniach laboratoryjnych stwierdza się obecność markerów serologicznych, tych samych, które występują w celiakii. Warto więc oznaczyć poziom przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich (IgAEmA), które stwierdza się u około 70% pacjentów z chorobą Dühringa. W celu postawienia diagnozy wykonywana jest także biopsja zdrowej skóry, pobieranej najczęściej z pośladka. Zaleca się również biopsję jelitową w celu oceny zmian w jelicie cienkim. 

Leczenie choroby Dühringa

Dieta bezglutenowa jest podstawą leczenia choroby Dühringa, nawet jeśli nie obserwuje się objawów i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dieta powinna być przestrzegana ze szczególną dbałością, by nie dopuścić do spożycia nawet niewielkich ilości glutenu, które zwiększają prawdopodobieństwo powikłań choroby. Przy prawidłowym przestrzeganiu diety uzyskuje się dużą poprawę zmian skórnych, jednak często trzeba na efekty czekać kilka miesięcy. Pacjenci mogą uzyskać całkowite ustąpienie zmian skórnych i normalizację wyglądu skóry. Jest to szczególnie ważny aspekt psychologiczny, gdyż skóra ze zmianami może utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie, powodować poczucie odmienności i zaniżenie samooceny. Widoczne zmiany na skórze są często bardzo trudne do zaakceptowania przez pacjenta, a to może prowadzić nawet do depresji.

Podczas leczenia pamiętać należy również o ograniczeniu spożycia jodu, który mógłby nasilać zmiany skórne i utrudniać ich wygojenie. W razie konieczności lekarz może włączyć dodatkowo leczenie farmakologiczne, gdy zmiany utrzymują się długo mimo przestrzegania diety lub są zakażone.

Pacjenci z chorobą Dühringa powinni znajdować się pod ścisłą kontrolą lekarską w poradni gastroenterologicznej. Ponadto powinni wykonywać regularnie badania kontrolne z krwi oraz badania wycinków pobranych z jelita. Pozwoli to na wczesne wykrycie zmian, które mogą być powikłaniem choroby Dühringa, do których należy m. in. chłoniak jelita cienkiego.

Podejrzewasz u siebie chorobę Dühringa?

Jeśli tak, udaj się do lekarza, najlepiej gastroenterologa. Jeśli nie wiesz gdzie go szukać, poinformuj o swoich niepokojących objawach lekarza rodzinnego, który zleci konieczne badania i skieruje do specjalisty. Rozpocznij szczegółową diagnostykę, jednak nigdy nie eliminuj na własną rękę glutenu z diety, gdyż może być to bardzo niebezpieczne i utrudnić diagnostykę.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Nadciśnienie – rodzaje, przyczyny, objawy i leczenie. Jak zapobiegać podwyższonemu ciśnieniu krwi?

    Nadciśnienie tętnicze jest chorobą bardzo rozpowszechnioną. Szacuje się, że w Polsce 30–45% dorosłych cierpi na tę chorobę. Czym dokładnie jest nadciśnienie i jak się objawia? Co może powodować wysokie ciśnienie krwi? Jak zapobiegać nadciśnieniu? Podpowiadamy.

  • Kwasy omega-3 chronią przed astmą dzieci ze specyficznym wariantem genów

    Astma to choroba układu oddechowego, która dotyka prawie 340 mln ludzi na całym świecie. Często rozwija się w dzieciństwie i może powodować ataki, w wyniku których dochodzi do zapalenia płuc i zwężenia dróg oddechowych, powodując trudności w oddychaniu i świszczący oddech. Zespół badaczy ze Szwecji i Wielkiej Brytanii udowodnił, że większe spożycie niektórych rodzajów kwasów tłuszczowych omega-3 może zmniejszyć ryzyko rozwoju astmy u dziecka w okresie dojrzewania. Leki naśladujące działanie kwasów tłuszczowych mogą okazać się przyszłością leczenia astmy.

  • Pistolet do masażu – jak działa i kto powinien z niego korzystać?

    Pistolet do masażu to niewielkich rozmiarów urządzenie generujące kilkadziesiąt uderzeń na sekundę, wyposażone w kilka wymiennych końcówek. Używanie masażera pistoletowego wpływa na poprawę funkcjonalności tkanek miękkich, znajduje zastosowanie w łagodzeniu dolegliwości bólowych w różnego rodzaju urazach i kontuzjach, przyspiesza regenerację mięśniową u osób uprawiających sporty czy likwiduje nadmierne napięcie mięśni u osób pracujących wiele godzin w wymuszonej pozycji siedzącej. Jak używać masażer pneumatyczny? Jaka jest jego cena?

  • Semaglutyd – lek na cukrzycę spektakularnie wspomaga utratę wagi

    Najnowsze badania wskazują, że cotygodniowy zastrzyk semaglutydu, w połączeniu z wdrożeniem zasad zdrowego stylu życia, skutkuje znaczną i klinicznie istotną utratą masy ciała. Odkrycie może rozpocząć "nową erę" w leczeniu otyłości.

  • Morsowanie – czy lodowate kąpiele są korzystne dla zdrowia?

    Tej zimy morsowanie stało się wyjątkowo gorącym trendem. Dowiedz się, jakimi korzyściami zdrowotnymi mogą zaowocować regularne kąpiele w lodowatej wodzie. Jakie są przeciwwskazania do tej aktywności? Dlaczego niektórzy lepiej tolerują niskie temperatury?

  • Skutki uboczne szczepionek przeciwko COVID-19. Jakie działania niepożądane pojawiają się najczęściej?

    Eksperci twierdzą, że korzyści wynikające ze szczepienia przeciwko COVID-19 znacznie przewyższają związane z nimi ewentualne efekty uboczne, które są rzadkie i samoistnie ustępują w ciągu kilku dni. Dowiedz się, czego można się spodziewać po przyjęciu szczepionki? Jak złagodzić nieprzyjemne efekty poszczepienne?  

  • PTSD – przyczyny, objawy, leczenie zespołu stresu pourazowego

    PTSD (ang. posttraumatic stress disorder) większości osób kojarzy się z weteranami, nie wszyscy są świadomi, że jest to problem, który może dotknąć niemal każdego. Nawet do 25% osób po traumatycznym przeżyciu, takim jak napaść, wypadek, klęska żywiołowa, śmierć bliskiej osoby, może doznać zespołu stresu pourazowego. PTSD to zaburzenie psychiczne, które charakteryzuje się występowaniem szeregu objawów, m.in. lęku, depresji, zaburzeń snu, agresji, nadmiernej reakcji na bodźce, prowadzących do upośledzenia funkcjonowania w życiu codziennym. 

  • Witamina K – funkcje w organizmie i skutki niedoboru u dzieci i dorosłych. Witamina K dla noworodka

    Witamina K to tak naprawdę grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które odgrywają istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, metabolizmie kości i regulacji poziomu wapnia we krwi. Wyróżnia się witaminę K1 (filochinon), występującą w zielonych warzywach oraz witaminę K2 (menachinon), która jest syntezowana w układzie pokarmowym. Jakie są przyczyny i objawy niedoboru witaminy K? Dlaczego podaje się ją noworodkom tuż po urodzeniu?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij