Choroba Dühringa – najważniejsze informacje
Joanna Naczyńska

Choroba Dühringa – najważniejsze informacje

Choroba Dühringa ma związek z chorobą trzewną (celiakią). Dla uporządkowania wiedzy przypomnijmy, czym jest celiakia – to tzw. choroba trzewna, inaczej zespół złego wchłaniania. Wywołuje ją uszkodzenie kosmków jelitowych przez zawarty w pokarmach gluten (białko zawarte w ziarnach zbóż, m.in. w pszenicy). Celiakia może występować, przejawiając się w bardzo różny sposób. Klasyczna postać występuje już u dzieci – po wprowadzeniu do ich diety glutenu, pojawiają się u dziecka biegunki, stany zapalne jamy ustnej, powiększony obwód brzucha. Celiakia może również występować pod postacią utajoną przy braku lub bardzo niewielkich objawach, takich jak przy postaci klasycznej. Celiakia czasami przybiera jeszcze inną postać, tzw. późną, objawiającą się między 14. a 40. rokiem życia, nazywaną właśnie chorobą Dühringa.

Choroba Dühringa jest więc jedną z postaci choroby trzewnej wynikającej z nietolerancji glutenu. Charakterystyczne dla choroby Dühringa są zmiany skórne w postaci pęcherzyków, grudek oraz występowanie rumienia. Zmiany mogą być swędzące i nasilać się pod wpływem takich czynników jak stres, zakażenie, ciąża. Zmiany umiejscowione są w charakterystycznych miejscach: na łokciach, kolanach oraz, co jest szczególnie typowe dla tej choroby, w okolicy kości krzyżowej i na pośladkach. Zmiany mogą pojawiać się też na owłosionej skórze głowy i na plecach w okolicy międzyłopatkowej.

Pacjenci z chorobą Dühringa tylko w około 10% przypadków przejawiają objawy zespołu złego wchłaniania, jednak kosmki jelitowe są uszkadzane przez gluten zawarty w pokarmach. Dlatego stan ten może powodować niedokrwistość, osteoporozę, niedobór mikroelementów i witamin. U pacjentów z chorobą Dühringa może wystąpić też defekt szkliwa zębów, jak również nasilenie zmian skórnych po spożyciu pokarmów bogatych w jod (np. ryb morskich lub owoców morza) oraz po lekach zawierających jod.

Diagnostyka choroby Dühringa

W przebiegu choroby Dühringa w badaniach laboratoryjnych stwierdza się obecność markerów serologicznych, tych samych, które występują w celiakii. Warto więc oznaczyć poziom przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich (IgAEmA), które stwierdza się u około 70% pacjentów z chorobą Dühringa. W celu postawienia diagnozy wykonywana jest także biopsja zdrowej skóry, pobieranej najczęściej z pośladka. Zaleca się również biopsję jelitową w celu oceny zmian w jelicie cienkim. 

Leczenie choroby Dühringa

Dieta bezglutenowa jest podstawą leczenia choroby Dühringa, nawet jeśli nie obserwuje się objawów i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dieta powinna być przestrzegana ze szczególną dbałością, by nie dopuścić do spożycia nawet niewielkich ilości glutenu, które zwiększają prawdopodobieństwo powikłań choroby. Przy prawidłowym przestrzeganiu diety uzyskuje się dużą poprawę zmian skórnych, jednak często trzeba na efekty czekać kilka miesięcy. Pacjenci mogą uzyskać całkowite ustąpienie zmian skórnych i normalizację wyglądu skóry. Jest to szczególnie ważny aspekt psychologiczny, gdyż skóra ze zmianami może utrudniać funkcjonowanie w społeczeństwie, powodować poczucie odmienności i zaniżenie samooceny. Widoczne zmiany na skórze są często bardzo trudne do zaakceptowania przez pacjenta, a to może prowadzić nawet do depresji.

Podczas leczenia pamiętać należy również o ograniczeniu spożycia jodu, który mógłby nasilać zmiany skórne i utrudniać ich wygojenie. W razie konieczności lekarz może włączyć dodatkowo leczenie farmakologiczne, gdy zmiany utrzymują się długo mimo przestrzegania diety lub są zakażone.

Pacjenci z chorobą Dühringa powinni znajdować się pod ścisłą kontrolą lekarską w poradni gastroenterologicznej. Ponadto powinni wykonywać regularnie badania kontrolne z krwi oraz badania wycinków pobranych z jelita. Pozwoli to na wczesne wykrycie zmian, które mogą być powikłaniem choroby Dühringa, do których należy m. in. chłoniak jelita cienkiego.

Powiązane produkty

Podejrzewasz u siebie chorobę Dühringa?

Jeśli tak, udaj się do lekarza, najlepiej gastroenterologa. Jeśli nie wiesz gdzie go szukać, poinformuj o swoich niepokojących objawach lekarza rodzinnego, który zleci konieczne badania i skieruje do specjalisty. Rozpocznij szczegółową diagnostykę, jednak nigdy nie eliminuj na własną rękę glutenu z diety, gdyż może być to bardzo niebezpieczne i utrudnić diagnostykę.

  1. Diagnoza i leczenie choroby Dühringa, „celiakia.pl” [online], https://celiakia.pl/diagnoza-i-leczenie_duhringa/, [dostęp:] 29.01.2019.
  2. M. Kaczmarski, E. Korotkiewicz-Kaczmarska, Alergia i nietolerancja pokarmowa, Kraków 2015, s. 81-82.
  3. F. Kokot, Choroby wewnętrzne, Tom 12, 2004, s. 348-351.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak poprawnie suplementować witaminę D?

    Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu, a jej prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Witamina D3 jest przede wszystkim znana z regulowania poziomu wapnia i fosforu, co warunkuje zachowanie zdrowych kości oraz zapobiega osteoporozie i krzywicy. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, krążenia i zachowania zdrowia psychicznego. Może być również pomocna w terapiach chorób skórnych. Pomimo że witamina D może być wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim poprzez syntezę skórną, często okazuje się to niewystarczające – wówczas należy rozpocząć jej suplementację.

  • Tabletki antykoncepcyjne jedno- i dwuskładnikowe – które wybrać? Jaka jest różnica?

    Tabletki antykoncepcyjne to jedna z najpopularniejszych metod zapobiegania ciąży. Występują głównie w dwóch rodzajach: tabletki jednoskładnikowe, które zawierają wyłącznie progestagen, oraz tabletki dwuskładnikowe – mają w składzie estrogen i progesteron. Które są skuteczniejsze? Jakie mają zalety i wady?

  • Omega-3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nie są wytwarzane w organizmie, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Do najważniejszych kwasów omega-3 zalicza się: EPA, DHA i ALA. Kwasy omega-3 zwykle są stosowane w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

  • Jaka jest rola żywienia medycznego w chorobie nowotworowej?

    Optymalnie zbilansowana dieta u osób z chorobą nowotworową zmniejsza ryzyko rozwoju niedożywienia, co z kolei może ograniczać dolegliwości związane z chemio- i radioterapią czy występowanie powikłań pooperacyjnych. Wsparciem dla organizmu może być specjalne żywienie medyczne. Czym jest ten rodzaj żywności? Jakie ma zalety? Kiedy zacząć je stosować?

  • Nowe wytyczne w sprawie przyjmowania witaminy B6. Jak teraz ją dawkować?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię naukową dotyczącą nowego schematu dawkowania witaminy B6. Badania EFSA wpłynęły na decyzję Zespołu ds. Suplementów Diety, o czym poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jaka jest obecnie dopuszczalna maksymalna dawka witaminy B6, która może znaleźć się w suplementach diety?

  • Probiotyki i prebiotyki – kiedy je stosować? Czy trzeba to robić cały czas?

    Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które przyjmowane w zalecanej i właściwej dawce przynoszą pozytywne rezultaty dla zdrowia gospodarza. Stosowanie probiotyków jest uznawane za bezpieczne i dobrze tolerowane.

  • Łupież w ciąży – przyczyny. Jak sobie radzić? Czym myć głowę?

    W okresie ciąży następuje szereg zmian w organizmie kobiety, np. zmiany hormonalne czy stres, które mogą prowadzić do pojawienia się łupieżu. Wówczas można rozpocząć samodzielną terapię poprzez stosowanie delikatnych dermokosmetyków o działaniu przeciwłupieżowym lub naturalnych metod, które mogą okazać się skuteczne i wystarczające. Jednak niekiedy pomimo stosowanych preparatów i kuracji przeciwłupieżowych problem nie znika. Należy wtedy skonsultować się z dermatologiem, znaleźć przyczynę choroby i dobrać właściwe leczenie.

  • Arginina – działanie, właściwości i efekty stosowania

    Arginina to aminokwas endogenny, którego najważniejszą rolą jest udział w syntezie tlenku azotu. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi. Z tego względu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Chętnie sięgają po nią również sportowcy oraz pacjenci z zaburzeniami erekcji. W jakich pokarmach znajduje się arginina? Kto powinien rozważyć jej suplementację i z jakimi potencjalnymi skutkami ubocznymi wiąże się przyjmowanie argininy?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.