Ocet jabłkowy i odchudzanie
Paulina Szczepaniak

Ocet jabłkowy i odchudzanie

Odchudzanie zyskuje coraz więcej zwolenniczek. Panie pragnące szybko schudnąć sięgają po różne przyspieszacze pomagające zgubić kilogramy. Jednym z nim jest znany i popularny już od dłuższego czasu ocet jabłkowy. Co takiego znajdziemy w jego składzie i czy rzeczywiście posiada właściwości odchudzające?

Trochę podstaw

Ocet jabłkowy jest odmianą octu pozyskiwaną z soku jabłkowego. Jego smak, zapach i kolor różni się w zależności od odmiany, stopnia dojrzałości i smaku jabłek. Jednak zazwyczaj ocet ma bursztynowy kolor. W kuchni jest często używany jako dodatek do sałatek, dań mięsnych oraz różnego rodzaju sosów.

Bogactwo octu

Ocet zawiera m.in. potas, żelazo, fosfor, sód, fluor, miedź oraz witaminy: A, witaminy z grupy B, C, E, P, a ponadto bioflawonidy (przeciwutleniacze wzmiacniające naczynia krwionośne), pektyny (przyspieszające proces trawienia, pomaga walczyć ze złym cholesterolem) oraz kwasy: mlekowy, cytrynowy i octowy.

Odchudzająca kuracja

W przypadku nadwagi samo picie octu nic nie wskóra. Aby pozbyć się niechcianych kilogramów należy zastosować odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Spożywanie octu jabłkowego może jedynie wspomóc taką wielokierunkową kurację odchudzającą. Dlaczego? Ocet jabłkowy dzięki zawartości pektyny oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm oraz spalanie tłuszczu, co może przyczynić się do szybszego gubienia kilogramów. Ponadto spożywanie octu jabłkowego niweluje zaparcia oraz zapobiega zmęczeniu mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym.

Ocet również jako kosmetyk?

Prócz właściwości wspomagających nasz organizm od środka, ocet jabłkowy sprawdzi się także jako kosmetyk. Ma właściwości antybakteryjne i świetnie tonizuje skórę. W postaci płukanki nawilża i nabłyszcza zniszczone włosy.

Ocet nie dla każdego

Ocet jabłkowy nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i małych dzieci. Nie powinny go spożywać także osoby cierpiące z powodu nadkwaśności czy z wrzodami żołądka i dwunastnicy, ponieważ ocet może takie dolegliwości zaostrzyć. W przypadku tabletkowanych preparatów ocet jabłkowy często jest jedynie jednym z wielu składników. Przeanalizujmy więc dokładnie skład takiego suplementu. Może się bowiem okazać, że oprócz octu zawiera on również jod, z którym należy postępować bardzo ostrożnie w przypadku osób z chorobami tarczycy.

Domowa produkcja

Można pokusić się o samodzielne przygotowanie octu jabłkowego w zaciszu domu.

Przepis:

Jabłka umyć, pokroić w plasterki i przepuścić przez sokowirówkę. Na jeden kilogram jabłek, dodać: 5 szklanek wody, skórkę razowego chleba, 10 dag cukru, 1 dag drożdży. Gotowy zaczyn przykryć gazą i odstawić w chłodne miejsce na 10 dni. Każdego dnia, trzy razy dziennie przemieszać zaczyn drewnianą łyżką. Po 10 dniach zdjąć gazę i odsączyć uzyskany płyn. Odstawić na kolejne 40 dni. Po upływie tego czasu ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu w szklanych butelkach/słoikach.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Peeling - najlepszy motywator dla skóry

    Po zimie nasza skóra nie wygląda najlepiej. Wiatr, mróz, przebywanie w ogrzewanych pomieszczaniach, a także uboga dieta negatywnie wpłynęły na jej wygląd. Aby poprawić kondycję i stan naszej skóry warto zastosować peeling. Zanim zabierzemy się za nawilżanie, regenerację i inne zbawienne dla naszej skóry zabiegi, zrzućmy "starą" zimową skórę i spotkajmy się z pierwszym, wiosennym słońcem niejako z "nową twarzą". Niezbędny w tym celu będzie...dobry peeling. Dobry, czyli jaki? I jak go prawidłowo wykonać?

  • Kasza kaszy nierówna. Którą wybrać?

    Niegdyś kasza była podstawą staropolskiej kuchni i gościła na stołach częściej niż inne węglowodanowe produkty. W XVII wieku kasza była coraz rzadziej uwzględniana w codziennym jadłospisie na rzecz pojawiających się ziemniaków. Jednak od jakiegoś czasu, coraz więcej ludzi wraca do korzeni i sięga po różnego rodzaju kasze. Co takiego zawierają te różnej maści i koloru ziarenka i czy warto je jadać?

  • Od 1 listopada kolejne zmiany na liście leków refundowanych

    Od 1 listopada obowiązywać będzie nowa lista refundowanych leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych. Projekt XVIII obwieszczenia refundacyjnego zamieszczonego na stronie Ministerstwa Zdrowia obejmuje kilka istotnych zmian.

  • Oleje jadalne i ich wpływ na nasze zdrowie

    Olej jadalny to zmora wszystkich osób, nie tylko tych będących na diecie. Często bywa redukowany w codziennym jadłospisie ze względu na krążącą od lat złą opinię. Czy słusznie? Jakie właściwości oraz składniki odżywcze zawiera? I czy pospolity olej rzepakowy jest gorszy od oliwy z oliwek?

  • Odkryjmy szarłat wyniosły, czyli amarantus

    Amarantus (szarłat wyniosły) to jedna z najstarszych uprawianych na ziemi roślin. Obok kukurydzy i fasoli był podstawą diety Inków, Majów oraz Azteków. Jakie wartości odżywcze go charakteryzują?

  • Makowiec. Czy również dla cukrzyków?

    Jest to niewątpliwie jeden z nieodłącznych składników wigilijnych potraw. Można z niego ‘’wyczarować’’ kluski z makiem, kutię czy też makowca. Sprawdźmy jakie właściwości posiada mak.

  • Afrodyzjaki w kuchni – zioła i przyprawy

    Ten artykuł jest kolejnym z "miłosnego" cyklu. Zawiera przegląd przypraw szczególnie przyjaznych zakochanym. Szczypta tych składników uczyni przygotowane dla ukochanego danie nie tylko bardziej smacznym, ale również zmysłowym i pobudzającym. Oprócz tego dostarczą one porcję cennych witamin oraz składników mineralnych bez nadmiernego obciążenia układu trawiennego.

  • Wzmacniamy odporność – przegląd produktów

    Okres jesienny to czas gdy nasz organizm jest bardziej podatny na infekcje rozmaitego pochodzenia. Częściej dopadają nas przeziębienie czy grypa. Wtedy przypominamy sobie też o środkach wspierających odporność naszego organizmu. Jakie produkty można wziąć pod uwagę? Warto zaznaczyć, że znajdziemy je nie tylko w aptece, ale także w… domowej spiżarni.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij