Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Choć łatwo spotkać ją na łące lub przy drodze, roślina o drobnych, żółtych kwiatach może łatwo ujść naszej uwadze. Niepozorny wiesiołek to jednak źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych o wszechstronnym zastosowaniu. Olej tłoczony z jego nasion między innymi upiększa i zbija cholesterol.

Źródłem zalet oleju z wiesiołka jest jego skład, zdominowany przez nienasycone kwasy tłuszczowe, pełniące bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Aż 70 proc. z nich stanowi kwas linolowy, wykazujący między innymi działanie przeciwnowotworowe i antymiażdżycowe. Jest ceniony również za właściwości upiększające, dlatego znajdziemy go w wielu kosmetykach oraz suplementach diety nastawionych na poprawę stanu skóry.

Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem oleju z wiesiołka jest kwas gamma-linolenowy, który podobnie jak linolowy należy do grupy kwasów omega-6 mających szczególne znaczenie dla właściwego rozwoju kobiecego organizmu. Ich rolą jest między innymi poprawa pracy układu rozrodczego a także stymulowanie wzrostu komórek włosów i skóry. Sam kwas gamma-linolowy poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i reguluje ciśnienie krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca.

Jego zawartość w oleju z wiesiołka stanowi około 10 proc, natomiast resztę jego składu uzupełniają kwasy oleinowy, palmitynowy i stearynowy. W dobroczynnym wyciągu znajdziemy również witaminę E, odpowiedzialną za walkę z wolnymi rodnikami powodującymi starzenie się skóry, a także niewielkie ilości minerałów, w tym cynk, selen i magnez. Antymiażdżycowe właściwości oleju z wiesiołka wspierają obecne w nim fitosterole, które blokują wchłanianie złego cholesterolu i tym samym zmniejszają jego stężenie we krwi.

Olej z wiesiołka jest również sprzymierzeńcem odchudzających się, ponieważ zapobiega magazynowaniu się tłuszczów i ułatwia ich spalanie, a także pomaga usunąć toksyny z organizmu. Po olej w formie czystej lub suplementy na jego bazie powinny sięgać również osoby starsze, ponieważ łagodzi dolegliwości reumatyczne wspomagając regeneracje tkanek łącznej i chrzęstnej. W trwającym sezonie grypowym warto również zamienić na niego oliwę dodawaną do sałaty, ponieważ olej wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami dróg oddechowych oraz gardła.

Jeśli mamy zamiar stosować olej z wiesiołka w czystej formie, koniecznie musi być tłoczony i jedzony na zimno, ponieważ podgrzany traci swoje właściwości. Kosmetyki wzbogacone o ten składnik zapewnią jędrną i elastyczną skórę, a olej nałożony na końcówki włosów skutecznie je zregeneruje.

Zdaniem wielu badaczy, olej z wiesiołka wykazuje także działanie antyrakowe, zwłaszcza w kwestii zwalczania nowotworów piersi i sutka. Dowiedziono, że zawarty w nim kwas gamma- linolenowy jest w stanie zahamować wzrost agresywnego raka piersi i wspomaga terapię zwiększając skuteczność leków.

Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i gamma-linolenowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy, a także fitosterole, białko, enzymy, witaminę E oraz minerały, w tym cynk, selen oraz magnez.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus