Produkty light
Sylwia Stwora

Produkty light

Produkty light bywają lekkie tylko z nazwy, a w miejsce zredukowanego składnika często dostajemy zestaw zapychaczy, barwników i dodatków syntetycznych. W rezultacie zamiast pomagać w zachowaniu pięknej sylwetki, szkodzą zdrowiu i wprowadzają chaos w diecie. Czym naprawdę są produkty light i jak je kupować, by nie zaszkodzić zdrowiu i sylwetce?

Zgodnie z prawną definicją, by produkt był light, jego kaloryczność lub zawartość konkretnego składnika (zazwyczaj tłuszczu lub cukru) musi być zmniejszona o co najmniej 30%. Ta zasada jest jedyną regulacją dotycząca produktów light w Polsce, co w praktyce oznacza, że zredukowane składniki można zastąpić każdą substancją nadającą się do spożycia. Ten fakt często przeczy w założeniu dietetycznym właściwościom produktów light, ponieważ ich kaloryczność może być taka sama, a czasem nawet wyższa niż przed redukcją cukru czy tłuszczu. Oczywiście, taka sytuacja nie musi być regułą. W części odchudzonych produktów niedobór uzupełnia się składnikami prozdrowotnymi, takimi jak błonnik. Wszystkie informacje na ten temat znajdują się na etykietach, które w przypadku produktów light trzeba studiować bardzo dokładnie, najlepiej porównując je z wersją pełnowartościową. Łatwym miernikiem jest długość listy składników - im jest krótsza, tym mniej zapychaczy i konserwantów znajduje się w jedzeniu.

Tłuszcz w produktach light najczęściej zastępuje się białkiem, węglowodanami lub wodą. Ostatni zamiennik zwykle pojawia się w odtłuszczonych jogurtach (szczególnie z dopiskiem 0%), do których, by zachowały odpowiednią konsystencję, dodaje się szkodliwe zagęstniki, takie jak guma guar, mączka chleba świętojańskiego czy skrobia modyfikowana. Produkty light często zawierają też więcej konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Przykładowo, by odchudzić majonez light redukuje się zawartość żółtek nadających mu kolor, który zostaje przywrócony dzięki kurkuminie.

Gdy w produkcie zmniejsza się ilość cukru, w jego miejscu pojawiają się słodziki, takie jak ksylitol, sacharoza czy aspartam. Dwa pierwsze pozostają neutralne dla organizmu, ale ostatni, zwłaszcza w przypadku osób o wrażliwym podniebieniu, może znacząco zmieniać smak produktów. Lekarze kategorycznie zakazują jedzenia produktów słodzonych aspartamem przez kobiety w ciąży i karmiące, ponieważ może mieć negatywny wpływ na dziecko. Trzeba również pamiętać, że wszystkie słodziki podnoszą poziom insuliny we krwi.

Wiele produktów light nie przynosi nam absolutnie żadnych korzyści. Koronnym przykładem jest mleko 0%, które po całkowitym odtłuszczeniu traci swój największy walor, czyli możliwość transportu witamin A, D, E oraz K, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo, produkty light gorzej zaspokajają zapotrzebowanie na energię i w konsekwencji potęgują głód, przez co sięgamy po nie częściej i zamiast chudnąć, przybieramy na wadze.

Produkty o obniżonej kaloryczności mogą wspomóc utratę wagi, ale powinny być wyłącznie uzupełnieniem zbilansowanej diety, w której tłuszcz i cukier również muszą być obecne. Zamiast kupować produkty z dopiskiem light, można po prosty wybierać te o mniejszej kaloryczności, która nie wiążę się z dużą ingerencją w ich skład. Przykładem może być zamiana twarogu tłustego na półtłusty, szynki wieprzowej na drobiową czy klasycznej czekolady mlecznej na deserową lub gorzką, koniecznie z dużą zwartością kakao i tłuszczu z tej rośliny. Zamiast owocowego jogurtu light lepiej połączyć naturalny z garścią owoców i odrobiną miodu – będzie nie tylko zdrowszy, ale także smaczniejszy.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij