Zwyrodnienie plamki żółtej i resweratrol

Dlaczego, w świetle badań naukowych, warto jeść winogrona, zwłaszcza w przypadku obciążenia czynnikami rozwoju AMD? I czemu te ciemniejsze mają więcej dobroczynnych właściwości niż zielone? Odpowiedź brzmi: "reswetratrol".

Resweratrol - pogromca wolnych rodników

Resweratrol jest roślinnym polifenolem, występującym w dwóch izoformach: -cis i -trans. Druga forma, trans-rasweratrol, jest dużo lepiej poznana i uważa się ją za biologicznie aktywniejszą. Resweratrol ma silne właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że bardzo łatwo reaguje z wolnymi rodnikami, neutralizując je i zapobiegając z kolei utlenianiu innych pożytecznych związków. Równowaga między powstawaniem reaktywnych form tlenu a  usuwaniem ich przez systemy antyoksydacyjne jest bardzo istotna dla naszego organizmu. Przyjmuje się, że stres oksydacyjny stanowi jedno z ważnych ogniw w patomechanizmie zwyrodnienia plami żółtej związanego z wiekiem (AMD; Age-related macular degeneration).  

Źródła resweratrolu

Czarne odmiany winogron są najlepszym, naturalnym źródłem resweratrolu. Pod tym względem o wiele uboższe są odmiany czerwone i zielone. Występuje on jednak także w owocach jagodowych (żurawina, borówka amerykańska, czarna porzeczka).

Piśmiennictwo:

Chan CM, Huang CH, Li HJ, Hsiao CY, Su CC, Lee PL, Hung CF.: Protective effects of resveratrol against UVA-induced damage in ARPE19 cells. Int J Mol Sci. 2015; 16(3): 5789-5802.

.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus