Pokrzywa i jej prozdrowotne właściwości
Sylwia Stwora

Pokrzywa i jej prozdrowotne właściwości

Nie na darmo mówi się, że poparzenie pokrzywą sprzyja lepszemu zdrowiu. Roślina wciąż niedoceniana i uważana za chwast, kryje w sobie całe bogactwo drogocennych składników, które sprawiają, że jest niezawodnym lekarstwem nie tylko dbającym o kondycję włosów, skóry i paznokci, ale także całego organizmu.

Dobroczynna roślina

Prozdrowotne właściwości pokrzywy wynikają z całej gamy składników mineralnych, w tym wapnia, siarki, magnezu, jodu, krzemu, potasu i fosforu. Liście, łodyga, kwiaty czy korzenie to prawdziwa skarbnica witaminy A, B2, C i K oraz soli mineralnych, garbników, olejków eterycznych, a także kwasów mrówkowego i octowego. Nie brakuje w nich karotenoidów, flawonoidów, fitosteroli, histaminy czy serotoniny.

Ze względu na duże ilości łatwo przyswajanego żelaza, roślina doskonale pobudzi produkcję czerwonych krwinek, których ujemny bilans mają anemicy. Pokrzywa jest też sprzymierzeńcem osób uskarżających się na chroniczne osłabienie wywołane np. przesileniem wiosennym czy jesiennym. Herbata i sok z pokrzywy pomogą przy obfitych miesiączkach lub częstych krwotokach. Ponadto sprzyjają obniżaniu stężenia cukru we krwi, co jest istotne np. dla cukrzyków. Okłady z jej liści przyspieszą proces gojenia ran. Dodatkowo, regularne picie naparu pokrzywowego obniża ryzyko zmagania się z katarem siennym czy alergiami.

Ze względu na działanie moczopędne, po pokrzywę warto sięgać zmagając się z kamicą nerkową, problemami z pęcherzem moczowym czy innymi schorzeniami układu moczowego. Zielona roślina od setek lat wykorzystywana w medycynie ludowej może być też traktowana jako środek zwalczający nadmierne zatrzymanie wody w organizmie. Pobudzając pracę trzustki, wątroby i żołądka pomaga również oczyścić organizm z toksyn i złogów żółciowych. Przez to wpływa korzystnie na przemianę materii. Pokrzywa wykazuje też właściwości antynowotworowe.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij