Chitozan – czy wspomaga odchudzanie?
Maria Brzegowy

Chitozan – czy wspomaga odchudzanie?

Chitozan, choć jest substancją naturalnie otrzymywaną z pancerzy skorupiaków, budzi w specjalistach skrajne emocje. Według niektórych jest w stanie wiązać tłuszcz, dzięki czemu ułatwia odchudzanie. Przeciwnicy uważają to za kompletną bzdurę. Jak jest naprawdę?

Suplementy diety – zacznijmy od początku

Suplementy diety „na odchudzanie” nie dziwią już w zasadzie nikogo. W myśl obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, definiowane są jako środki spożywcze. Stąd, dzięki ich powszechnej dostępności – spore zainteresowanie konsumentów. Czy aby na pewno uzasadnione?

Producenci suplementów często sugerują, że ich wyrób „leczy”, „zastępuje lek”. Tymczasem jest to reklama złudna. Leki, zarówno te na receptę, jak i bez recepty, to produkty o potwierdzonym badaniami działaniu leczniczym lub profilaktycznym, udowodnionym w procesie jego rejestracji. W przeciwieństwie do nich, suplementy diety nie leczą, mogą co najwyżej w pewnym stopniu pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Konsumenci często jednak mylą te dwie kwestie.

Suplementy diety nie są lekami – nie „wyleczysz” nimi swojej choroby i dolegliwości. Niektóre składniki występujące w lekach znajdują się i w suplementach, ale w tym wypadku ich zawartość/stężenie jest niższe, w związku z czym nie będą wykazywać działania leczniczego.

Chitozan – z natury, naturalnie

Chitozan jest łańcuchowym poliaminosacharydem otrzymywanym z chityny. Jego źródłem są przede wszystkim skorupiaki, jak również grzyby strzępkowe z klasy Zygomycetes (tutaj w czystej postaci). Na pomysł jego zastosowania w żywieniu natrafiono przy okazji rozważań nad utylizacją odpadów z połowów rybackich. Wiele państw z rejonów przybrzeżnych trudniących się rybołówstwem lub hodowlą skorupiaków staje bowiem przed problemem składowania milionów ton odpadów w postaci skorup m.in. krabów. Intensywne badania spowodowały odkrycie kilku ciekawych zastosowań ich głównego składnika – chitozanu zawartego w chitynie.

Badacze wpadli na pomysł wykorzystania chitozanu podczas rozważań na temat utylizacji odpadów pochodzących z połowów rybackich. W ten sposób, teoretyczny odpad stał się wartościowym surowcem.

Polecane dla Ciebie

Właściwości i zastosowanie chitozanu

Chitozan jest związkiem:

  • nietoksycznym,
  • biodegradowalnym,
  • biofunkcjonalnym.

Jego istotną zaletą jest fakt, że nie jest metabolizowany w przewodzie pokarmowym człowieka, stąd może pełnić funkcje błonnika pokarmowego.

Ogromne zainteresowanie chitozanem (i chityną) wynika z ich właściwości fizykochemicznych oraz aktywności biologicznej. Dzięki temu, znalazły one zastosowanie w wielu dziedzinach, m.in. w:

  • kosmetologii,
  • ochronie środowiska,
  • rolnictwie,
  • weterynarii,
  • ale przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym oraz medycynie.

Według wybranych badań, chitozan posiada m.in. zdolność redukcji poziomu cholesterolu – o nawet 20-30%. Podobno, miałby też obniżać ciśnienie tętnicze krwi, podnosić odporność organizmu oraz poprawiać perystaltykę jelit. Ponadto, ze względu na możliwość wiązania tłuszczu – 1 g chitozanu miałby teoretycznie „sprzęgać” od 3 do 20 g tłuszczu, utrudniając tym samym jego wchłanianie. Jednakże, według jednego ze źródeł, aby można było spełnić to założenie, przed posiłkiem należałoby przyjąć ok. 4 g chitozanu. Tymczasem, większość producentów zaleca od 1 do 2 g, co stanowi wartość prawdopodobnie niewystarczającą.

Według badaczy, chitozan ma obniżać poziom cholesterolu, korzystnie wpływać na ciśnienie tętnicze krwi, podnosić odporność organizmu oraz odchudzać.

Co mówią badania?

W temacie odchudzania, przeprowadzone badania nie potwierdzają jednak skuteczności chitozanu, a przynajmniej nie w takim stopniu, w jakim byśmy sobie tego życzyli. W 2004 roku na grupie 250 osób ze średnim BMI o wartości 35,5 przeprowadzono 24-tygodniowe doświadczenie, w którym podawano im 3 g chitozanu lub taką samą dawkę placebo. Jednocześnie, wszyscy uczestnicy otrzymywali porady żywieniowe niezbędne w procesie utraty masy ciała. Wyniki były niestety porównywalne w obydwu grupach, choć z niewielką przewagą dla grupy otrzymującej chitozan. W przypadku redukcji za wysokiego poziomu cholesterolu, również nie wykazano większych różnic. Inne z kolei badanie, zdecydowanie nowsze (z 2015) obejmowało grupę 115 uczestników. Tym razem, wykazano istotne zmiany w tempie utraty masy ciała, o ok. 1,8 kg więcej w przypadku grupy otrzymującej dodatkowo chitozan. Jak odnieść się do takich różnic? Z rozsądkiem – po prostu.

Powtarzaliśmy to już wielokrotnie, ale powtórzymy ponownie. Nie istnieje cudowna tabletka odchudzająca. Jeśli nie zmienimy swoich nawyków żywieniowych oraz niewłaściwego stylu życia – żaden suplement, ani nawet lek nie zrobi tego za nas.

Piśmiennictwo:

  1. Bagnowska A. i wsp., 2014, Właściwości przeciwutleniające chitozanu w kiełbasach bez dodatku azotanu (III), ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość., 4 (95), 173-187
  2. 2.     C Ni Mhurchu i wsp., 2004, The effect of the dietary supplement, Chitosan, on body weight: A randomised controlled trial in 250 overweight and obese adults, International Journal of Obesity, 28 (9), 1149-1156
  3. Kumirska J., Stepnowski P., 2015, Zastosowanie technik chromatograficznych do analizy chityny i chitozanu, Techniki i Metody, 4, 24-29
  4. 4.     Pokhis K. i wsp., 2015, Efficacy of polyglucosamine for weight loss—confirmed in a randomized double-blind, placebo-controlled clinical investigation, doi:  10.1186/s40608-015-0053-5
  5. Wszechnica Żywieniowa SGGW, Suplementy diety. Korzyści i zagrożenia. http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2011/slajdy_suplementy2.pdf, dostęp 19.10.2016

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jakie są typy sylwetki? Czym się charakteryzują?

    Chociaż wydaje się to oczywiste, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że istnieją różne typy ludzkich sylwetek. Warto wiedzieć, jaki mamy rodzaj sylwetki, ponieważ w ten sposób możemy dostosować na przykład odpowiednią dietę czy plan treningowy.    

  • Beta-alanina – zastosowanie, dawkowanie

    Beta-alanina to suplement diety, który pomaga znacząco zwiększyć masę mięśniową. Stąd też jest on szczególnie ceniony przez osoby zawodowo uprawiające różnego rodzaju sporty.    

  • Lactobacillus plantarum 299v – co to? Na co pomaga? Właściwości i działanie

    Szczep bakteryjny o nazwie Lactobacillus plantarum 299v to popularny składnik preparatów probiotycznych, który wykazuje zróżnicowane, prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim jest on pomocny dla osób borykających się z zespołem jelita drażliwego, ale również ma swój udział we wzmacnianiu układu odpornościowego.    

  • Zwichnięcie kostki – objawy, leczenie, rehabilitacja

    Zwichnięciu kostki (stawu skokowego) towarzyszą zwykle: ból, brak możliwości ruchu, widoczna deformacja i opuchlizna. Do tego urazu dochodzi najczęściej w wyniku aktywności fizycznej. Czym dokładnie jest zwichnięcie kostki i czym różni się od skręcenia? W jaki sposób można mu zapobiec?

  • Johimbina – właściwości i zastosowanie

    Jednym z alkaloidów, których oddziaływanie na organizm ludzki zostało stosunkowo dobrze zbadane, jest johimbina. Znana jako „spalacz tłuszczu” lub składnik pomagający w problemach z uzyskaniem wzwodu członka. Czym zatem jest johimbina i jak działa na nasz organizm? Czy może wspomagać odchudzanie? I czy jest bezpieczna? Odpowiadamy.

  • Na czym polega dieta wodna?

    Docenienie znaczenia odpowiedniego spożycia wody dla zachowania zdrowia i długotrwałego utrzymywania należytej masy ciała jest szczególnie ważne dla mieszkańców Japonii, którzy przestrzegają zasad tzw. japońskiej diety wodnej, o której mówi się coraz głośniej w mediach na całym świecie. Dowiedz się, na czym polega.

  • Wzmacniacze smaku w produktach żywnościowych

    Często w codziennej praktyce kuchennej sięgamy po wzmacniacze smaku. Warto wiedzieć, jaka jest szkodliwość tego typu dodatków, przeciwwskazania do ich stosowania, a także czym są naturalne wzmacniacze smaku.

  • Garbniki – właściwości i zastosowanie

    Znane są od wieków, używane zarówno w przemyśle, farmakognozji, kosmetyce. Co zatem wiemy o garbnikach? Jakie są ich właściwości? W jakich produktach możemy je znaleźć?   

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij