Garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji spalacza tłuszczu
Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.
Garcinia cambogia jest niezwykle cenną rośliną, wykorzystywaną w medycynie ludowej przez mieszkańców Indonezji. Obecnie suplementy z ekstraktem tamaryndowca malabarskiego cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród osób, które chcą schudnąć. W owocach garcinia cambogia występuje kwas hydroksycytrynowy (HCA), któremu roślina zawdzięcza swoje liczne właściwości lecznicze. Kwas HCA powoduje przyspieszenie przemiany materii, co może przyspieszyć redukcję zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie.
Czym są „spalacze tłuszczu”?
Spośród najczęściej stosowanych preparatów wspomagających odchudzanie są tzw. spalacze tłuszczu. Do tej grupy zaliczane są związki, które opisywane są jako te, które zwiększają intensywność redukcji tkanki tłuszczowej oraz wykazują właściwości przyspieszające proces spalania tłuszczu w organizmie. Zazwyczaj następuje to w wyniku zwiększenia temperatury ciała, nasilenia procesów przemiany materii oraz ograniczenia syntezy kwasów tłuszczowych. Zwiększenie intensywności termogenezy po zastosowaniu „spalaczy tłuszczu” może wspomóc proces odchudzania. Nie należy jednak zapominać, że najlepsze, trwałe rezultaty można uzyskać jedynie poprzez zmianę diety oraz włączenie w swój rytm dnia odpowiedniej ilości aktywności fizycznej. Dopiero wówczas dodatkowa suplementacja „spalaczami tłuszczu” może wspomóc proces odchudzania i uzyskanie oczekiwanego efektu wymarzonej sylwetki.
Co to jest garcinia cambogia?
Garcinia cambogia, czyli tamaryndowiec malabarski, jest rośliną pochodzącą z Indonezji. Ekstrakty z tej rośliny wykorzystywano w medycynie ludowej jako remedium w chorobie wrzodowej, hemoroidach, na biegunki, a także jako preparat przeciwgorączkowy. Owoce garcinia cambogia są cennym źródłem kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który wpływa korzystnie na proces odchudzania oraz jest rekomendowany we wspomaganiu leczenia otyłości.
Właściwości garcinia cambogia a odchudzanie
Garcinia cambogia zawiera w swoim składzie kwas hydroksycytrynowy. Związek ten powoduje hamowanie aktywności enzymu liazy ATP-cytrynianowej, która bierze udział w procesie przekształcania nadmiaru węglowodanów do tłuszczów. Efektem tego działania jest zmniejszenie powstawania tkanki tłuszczowej oraz stymulowanie spalania cukrów. Dodatkowo kwas hydroksycytrynowy zawarty w garcinia cambogia ogranicza lipogenezę, czyli powstawanie tłuszczów, które są odkładane i magazynowane w tkance podskórnej. W badaniach dowiedziono, że tamaryndowiec w wyniku wpływu na poziom serotoniny oraz regulowanie wychwytu glukozy może przyczyniać się do obniżenia ryzyka otyłości. Wykazano również, że podawanie 3 razy dziennie przez okres 8. tygodni 500 mg ekstraktu z garcinia cambogia, w połączeniu ze 100 mg chromu (insulinomimetyku), spowodowało 5,5% spadek masy ciała u kobiet oraz 4,9% u mężczyzn. Dodatkowym korzystnym efektem suplementacji garcinia cambogia był spadek apetytu oraz zwiększenie sił witalnych.
Garcinia cambogia – skutki uboczne i przeciwwskazania do suplementacji
Zazwyczaj preparaty z tamaryndowca malabarskiego są dobrze tolerowane i bezpieczne w stosowaniu, jeśli przyjmuje się je w zalecanych dawkach nieprzekraczających 3000 mg/dobę. Działania niepożądane pojawiają się niezwykle rzadko. Mogą wówczas wystąpić: bóle głowy i brzucha, nudności, wymioty lub inne objawy ze strony przewodu pokarmowego. Ze względu na brak badań pod kątem bezpieczeństwa stosowania, nie należy zażywać produktów z garcinia cambogia u kobiet w ciąży oraz mam karmiących. Ostrożność wskazana jest także wśród osób chorujących na cukrzycę oraz hipercholesterolemię. W tych przypadkach należy koniecznie skonsultować się z lekarzem diabetologiem przed rozpoczęciem suplementacji garcinia cambogia. Ze względu na wpływ garcinia cambogia na poziom serotoniny w organizmie, nie powinny jej przyjmować osoby stosujące leki antydepresyjne z grupy SSRI. Mogłoby to doprowadzić do tzw. syndromu serotoninowego, czyli wywołania stanu nadmiernego poziomu tego neuroprzekaźnika, co skutkuje bólem głowy, niepokojem, wzrostem ciśnienia krwi, drżeniem mięśni, tachykardią, a nawet halucynacjami.
Który preparat z garcinia cambogia wybrać? Jak dawkować tamaryndowiec malabarski?
Garcinia cambogia dostępna jest w postaci tabletek, kapsułek, płynnych ekstraktów oraz herbat ziołowych. Zalecane jest stosowanie produktów przebadanych i standaryzowanych (o określonej zawartości substancji czynnych), które można kupić w zaufanym miejscu, jak chociażby apteka. Zazwyczaj rekomendowane jest stosowanie ekstraktu z garcinia cambogia w dawce 500–1000 mg/dobę, najlepiej trzy razy dziennie.
Najkorzystniej ekstrakt z garcinia cambogia przyjmować na godzinę przed jedzeniem, popijając go minimum szklanką wody. Łączenie preparatów garcinia cambogia z jedzeniem, może zmniejszyć przyswajanie składników aktywnych, a tym samym osłabić efekty ich działania. Suplementacja ekstraktu z garcinia cambogia nie powinna trwać dłużej niż 3 miesiące. Po tym czasie zalecane jest zrobienie minimum dwutygodniowej przerwy. Ceny preparatów z tamaryndowcem malabarskim zaczynają się od około 30 zł.