Garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji spalacza tłuszczu
Alicja Świątek

Garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji spalacza tłuszczu

Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Garcinia cambogia jest niezwykle cenną rośliną, wykorzystywaną w medycynie ludowej przez mieszkańców Indonezji. Obecnie suplementy z ekstraktem tamaryndowca malabarskiego cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród osób, które chcą schudnąć. W owocach  garcinia cambogia występuje kwas hydroksycytrynowy (HCA), któremu roślina zawdzięcza swoje liczne właściwości lecznicze. Kwas HCA  powoduje przyspieszenie przemiany materii, co może przyspieszyć redukcję zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie.

Czym są „spalacze tłuszczu”?

Spośród najczęściej stosowanych preparatów wspomagających odchudzanie są tzw. spalacze tłuszczu. Do tej grupy zaliczane są związki, które opisywane są jako te, które zwiększają intensywność redukcji tkanki tłuszczowej oraz wykazują właściwości przyspieszające proces spalania tłuszczu w organizmie. Zazwyczaj następuje to w wyniku zwiększenia temperatury ciała, nasilenia procesów przemiany materii oraz ograniczenia syntezy kwasów tłuszczowych. Zwiększenie intensywności termogenezy po zastosowaniu „spalaczy tłuszczu” może wspomóc proces odchudzania. Nie należy jednak zapominać, że najlepsze, trwałe rezultaty można uzyskać jedynie poprzez zmianę diety oraz włączenie w swój rytm dnia odpowiedniej ilości aktywności fizycznej. Dopiero wówczas dodatkowa suplementacja „spalaczami tłuszczu” może wspomóc proces odchudzania i uzyskanie oczekiwanego efektu wymarzonej sylwetki.

Co to jest garcinia cambogia?

Garcinia cambogia, czyli tamaryndowiec malabarski, jest rośliną pochodzącą z Indonezji. Ekstrakty z tej rośliny wykorzystywano w medycynie ludowej jako remedium w chorobie wrzodowej, hemoroidach, na biegunki, a także jako preparat przeciwgorączkowy. Owoce garcinia cambogia są cennym źródłem kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który wpływa korzystnie na proces odchudzania oraz jest rekomendowany we wspomaganiu leczenia otyłości.

Powiązane produkty

Właściwości garcinia cambogia a odchudzanie

Garcinia cambogia zawiera w swoim składzie kwas hydroksycytrynowy. Związek ten powoduje hamowanie aktywności enzymu liazy ATP-cytrynianowej, która bierze udział w procesie przekształcania nadmiaru węglowodanów do tłuszczów. Efektem tego działania jest zmniejszenie powstawania tkanki tłuszczowej oraz stymulowanie spalania cukrów. Dodatkowo kwas hydroksycytrynowy zawarty w garcinia cambogia ogranicza lipogenezę, czyli powstawanie tłuszczów, które są odkładane i magazynowane w tkance podskórnej. W badaniach dowiedziono, że tamaryndowiec w wyniku wpływu na poziom serotoniny oraz regulowanie wychwytu glukozy może przyczyniać się do obniżenia ryzyka otyłości. Wykazano również, że podawanie 3 razy dziennie przez okres 8. tygodni 500 mg ekstraktu z garcinia cambogia, w połączeniu ze 100 mg chromu (insulinomimetyku), spowodowało 5,5% spadek masy ciała u kobiet oraz 4,9% u mężczyzn.  Dodatkowym korzystnym efektem suplementacji garcinia cambogia był spadek apetytu oraz zwiększenie sił witalnych.

Przyjmowanie odpowiednich dawek tamaryndowca malabarskiego może również zwiększyć wydolność fizyczną, co pozwala na wykonywanie dłuższych i intensywniejszych treningów. Ponadto podczas ćwiczeń następuje ochrona tkanki mięśniowej przed uszkodzeniami, ponieważ HCA wpływa na zwiększenie zużycia tłuszczu (zamiast glikogenu).

Garcinia cambogia – skutki uboczne i przeciwwskazania do suplementacji

Zazwyczaj preparaty z tamaryndowca malabarskiego są dobrze tolerowane i bezpieczne w stosowaniu, jeśli przyjmuje się je w zalecanych dawkach nieprzekraczających 3000 mg/dobę.  Działania niepożądane pojawiają się niezwykle rzadko. Mogą wówczas wystąpić: bóle głowy i brzucha, nudności, wymioty lub inne objawy ze strony przewodu pokarmowego. Ze względu na brak badań pod kątem bezpieczeństwa stosowania, nie należy zażywać produktów z garcinia cambogia u kobiet w ciąży oraz mam karmiących. Ostrożność wskazana jest także wśród osób chorujących na cukrzycę oraz hipercholesterolemię. W tych przypadkach należy koniecznie skonsultować się z lekarzem diabetologiem przed rozpoczęciem suplementacji garcinia cambogia. Ze względu na wpływ garcinia cambogia na poziom serotoniny w organizmie, nie powinny jej przyjmować osoby stosujące leki antydepresyjne z grupy SSRI. Mogłoby to doprowadzić do tzw. syndromu serotoninowego, czyli wywołania stanu nadmiernego poziomu tego neuroprzekaźnika, co skutkuje bólem głowy, niepokojem, wzrostem ciśnienia krwi, drżeniem mięśni, tachykardią, a nawet halucynacjami. 

Który preparat z garcinia cambogia wybrać? Jak dawkować tamaryndowiec malabarski?

Garcinia cambogia dostępna jest w postaci tabletek, kapsułek, płynnych ekstraktów oraz herbat ziołowych. Zalecane jest stosowanie produktów przebadanych i standaryzowanych (o określonej zawartości substancji czynnych), które można kupić w zaufanym miejscu, jak chociażby apteka. Zazwyczaj rekomendowane jest stosowanie ekstraktu z garcinia cambogia w dawce 500–1000 mg/dobę, najlepiej trzy razy dziennie.

Występujący w preparacie ekstrakt powinien być standaryzowany na zawartość kwasu hydroksycytrynowego (HCA), którego ilość powinna stanowić 50%.

Najkorzystniej ekstrakt z garcinia cambogia przyjmować na godzinę przed jedzeniem, popijając go minimum szklanką wody. Łączenie preparatów garcinia cambogia z jedzeniem, może zmniejszyć przyswajanie składników aktywnych, a tym samym osłabić efekty ich działania. Suplementacja ekstraktu z garcinia cambogia nie powinna trwać dłużej niż 3 miesiące. Po tym czasie zalecane jest zrobienie minimum dwutygodniowej przerwy. Ceny preparatów z tamaryndowcem malabarskim zaczynają się od około 30 zł.

  1. E. Malczyk, M. Maciejewicz, Znaczenie fitoterapii przy wspomaganiu leczenia otyłości, „h-ph.pl” [online], http://www.h-ph.pl/pdf/hyg-2017/hyg-2017-3-209.pdf, [dostęp:] 05.04.2021 r.
  2. M. Kania i in., Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących, „postepyfitoterapii.pl”, [online], http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2013_132-139.pdf, [dostęp:] 05.04.2021 r.
  3. M. Kania-Dobrowolska i in., Wybrane rośliny zielarskie stosowane w terapii wspomagającej leczenie otyłości, „postepyfitoterapii.pl”, [online], http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2019/10/pf_2019_03_09.pdf, [dostęp:] 05.04.2021 r.
  4. J. Kołodziejczyk-Czepas i in., Garcinia – wartościowe rośliny lecznicze w profilaktyce chorób układu krążenia, „postepyfitoterapii.pl”, [online], http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2011_106-112.pdf, [dostęp:] 05.04.2021 r.
  5. W.  N. As. Wan Ab Rahman, i in., Evidence of Garcinia cambogia as a fat burning and appetite suppressing agents, „researchgate.net”, [online], https://www.researchgate.net/publication/303554966_Evidence_of_Garcinia_cambogia_as_a_fat_burning_and_appetite_suppressing_agents, [dostęp:] 05.04.2021 r.
  6. Rasha H Hussein, The Biological Importance Of Garcinia Cambogia: A review, „researchgate.net”, [online],https://www.researchgate.net/publication/299406036_The_Biological_Importance_Of_Garcinia_Cambogia_A_review, [dostęp:] 05.04.2021 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych

    Colostrum, inaczej siara, to naturalne bogactwo związków wspomagających nie tylko odporność, ale również wpływających pozytywnie na poziom żelaza. Ostatnio zyskuje na popularności względem tradycyjnych środków na odporność, mogą ją przyjmować także niemowlęta i dzieci. Rodzaje siary są różne – od bydlęcej, przez owczą, po kozią. Kiedy warto zastosować colostrum? Jakie preparaty znajdziemy na aptecznej półce?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    https://www.doz.pl/czytelnia/a15962-Omega-3__wlasciwosci_zrodla_zapotrzebowanie_na_kwasy_tluszczowe_omega-3Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Suplementy i witaminy na odporność – jak uniknąć infekcji?

    Suplementy na odporność stały się bardzo popularne szczególnie w okresie pandemii COVID-19. Sięgamy po nie równie często w okresie zmieniających się pór roku, licząc, że pomogą nam uniknąć infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Preparaty na odporność mają przede wszystkim stymulować układ immunologiczny tak, aby ten szybciej i mocniej odpowiadał na atakujące go patogeny chorobotwórcze. Jak wybrać najlepsze suplementy zwiększające odporność, jak je dawkować i czy można je zażywać będąc w ciąży?

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij