Pokrzywa i jej prozdrowotne właściwości – czy może oczyścić nasz organizm?

Badania sugerują, że pokrzywa zwyczajna może wspierać leczenie przykładowo alergii i cukrzycy. W sieci można też znaleźć pomysły na kuracje oczyszczające z pokrzywą w roli głównej. Jak jest w rzeczywistości?

Aby wspomóc leczenie i regenerację swojego organizmu, wcale nie trzeba od razu wybierać się do apteki. Czasami wystarczy wizyta w sklepie zielarskim. Niestety, wielu z nas błędnie przyjmuje, że wystarczy tylko zaparzyć herbatę, wypić ją i oczekiwać wymarzonych efektów „na już”. Tymczasem, aby móc zaobserwować pierwszą, pozytywną reakcję swojego organizmu, produkty na bazie naturalnych surowców trzeba przyjmować systematycznie, przez określony czas – kilku tygodni do nawet miesięcy.

Roślina ruderalna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) to roślina bardzo odporna na warunki, w których się rozwija – jest w stanie przystosować się do praktycznie każdego środowiska przekształconego przez człowieka. Z tego powodu nazywana jest rośliną ruderalną. Ogromne zainteresowanie nią wykazywano już w czasach starożytnych, była opisywana m.in. przez Hipokratesa. Na podstawie wielu badań klinicznych stwierdzono, że wykazuje ona pozytywne działanie w przypadku chorych na alergię, artretyzm, cukrzycę czy rozrost gruczołu krokowego. To jednak nie wszystko! Dzięki rosnącej popularności tzw. fitoterapii – nadal poszukuje się nowych jej zastosowań.

Co siedzi w pokrzywie?

Choć zwykle kojarzymy ją z nieprzyjemnie parzącym i wywołującym bąble zielskiem, pokrzywa zwyczajna to cenne źródło wielu substancji biologicznie czynnych. Odznacza się wysoką zawartością witamin, jak również minerałów oraz flawonoidów. Jej nasiona są bogate w olej (ok. 30%), a ten z kolei to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wywierających korzystny wpływ na nasz organizm.

Dzięki obecności dużej ilości substancji biologicznie czynnych, pokrzywa wykazuje szerokie właściwości wykorzystywane w leczeniu bądź wspomaganiu leczenia wielu chorób. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie popularnie wymieniane zalety są potwierdzone badaniami naukowymi. Część z nich oparte są na doniesieniach medycyny ludowej.

W celach leczniczych wykorzystuje się zarówno liście przed kwitnieniem, jak i korzenie pozyskiwane jesienią lub wczesną wiosną, a także całe ziele. Specjaliści zastanawiają się również nad zastosowaniem nasion, ale w tym temacie istnieje niewielka ilość prac.

Obok zastosowań leczniczych pokrzywy, wymienia się również pielęgnację ludzkiego ciała. Ekstrakty z liści oraz korzeni od lat stosuje się w celu wzmocnienia włosów oraz paznokci. Pokrzywa zapobiega również przetłuszczaniu się włosów oraz łupieżowi.

„Jakiś czas temu poznałam kobietę w wieku około 50 lat, która z powodu rzadkich włosów musiała nosić perukę. Resztki włosów w ten sposób zupełnie zmarniały. Zaleciłam jej mycie głowy odwarem ze świeżej pokrzywy i dodatkowo jeszcze odwarem z korzeni pokrzywy. Skorzystała z mojej rady i było widać jak z tygodnia na tydzień stan jej włosów poprawiał się i odrastały one gęsto.”

[Apteka Pana Boga, M. Treben]

Możliwości wykorzystania pokrzywy

Właściwości pokrzywy można by wymienić mnóstwo – podobnie jak w przypadku innych naturalnych produktów roślinnych. Przykładowo, ze względu na obecność wybranych związków czynnych m.in. pochodnych tyrozyny odznaczających się działaniem przeciwhistaminowym, pokrzywa znalazła zastosowanie w leczeniu chorób alergicznych. Według specjalistów, sprawdza się również w celu łagodzenia bólu reumatycznego. W badaniach wskazywano na możliwość jej wykorzystania m.in. u pacjentów cierpiących na bóle dysków, jak również bóle spowodowane urazami mechanicznymi, takimi jak zapalenie czy naciągnięcie ścięgien. Wynika to z przeciwzapalnych oraz podnoszących odporność właściwości rośliny. W medycynie ludowej, pokrzywę wykorzystywało się również w przypadku zranienia – do przyspieszania procesu gojenia się rany. Pokrzywa to także źródło przeciwutleniaczy, inaczej antyoksydantów, które są w stanie osłabić lub całkowicie odeprzeć niszczącą siłę wolnych rodników. Te bowiem w nadmiarze, są przyczyną szybszego starzenia się organizmu oraz rozwoju wielu chorób, m.in. nowotworowych. Wykazano także, że preparaty z kłącza oraz korzeni pokrzywy mogą obniżać poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, co w długoterminowym efekcie sprzyjałoby zahamowaniu rozwoju hiperlipidemii oraz cukrzycy.

Według badań, pokrzywa zwyczajna może znaleźć zastosowanie u osób z cukrzycą czy wysokim poziomem cholesterolu. Takie jednak kroki można podjąć jedynie w konsultacji z lekarzem specjalistą.

Moczopędna pokrzywa

Możliwości oczyszczające, którymi rzekomo miałaby odznaczać się pokrzywa, są zapewne powiązane z możliwościami wykorzystania jej właściwości diuretycznych. Badania wykazały, że związki obecne w pokrzywie poprawiają proces oddawania moczu u chorych na m.in. przerost gruczołu krokowego, wpływają na opróżnienie pęcherza, zmniejszenie dolegliwości bólowych towarzyszących tej czynności. W związku z działaniami moczopędnymi, pokrzywa znalazła zastosowanie w leczeniu obrzęków, kamicy nerkowej oraz chorób woreczka żółciowego.

Co z tym oczyszczaniem?

Warto wiedzieć, że toksyny w naszym organizmie nie skumulowały się w ciągu jednego dnia czy tygodnia. Równie szybko nie zdołamy się ich pozbyć. Złe samopoczucie, przewlekłe przeziębienia, pogorszenie stanu skóry to efekt wielomiesięcznego, a nawet wieloletniego zaniedbania naszego ciała. Wszystko co jemy, nakładamy na skórę, co wdychamy wraz z otaczającym nas powietrzem, ma wpływ na to w jakim stanie znajduje się nasz organizm. Nie da się tego zmienić jedną herbatą wypijaną każdego dnia. Nie ma uniwersalnej metody, głodówki, terapii monoskładnikowej, która potrafiłaby zdziałać cuda. Fitoterapia, a więc korzystanie z darów natury, owszem, jest jak najbardziej pożądana. W końcu – są to produkty, które z założenia są naturalne dla naszego ciała i powinny idealnie z nim współgrać. Oczywiście – warto je na co dzień wykorzystywać. Regularne, systematyczne przyjmowanie takich produktów na pewno przełoży się na wybrane korzyści. Jeśli jednak na stałe nie zmienimy swojego życia, to nawet najdroższe specyfiki tego nie zrobią. Pamiętajmy o tym, gdy po raz kolejny przeczytamy w gazecie o nowej diecie. Analizując ją znad talerza z hamburgerem i kubka z gazowanym napojem.

Piśmiennictwo:

  1. Jakubczyk K., Janda K., Szkyrpan S., Gutowska I., Wolska J., 2015, Pokrzywa zwyczajna – (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne, Pomeranian Journal of Life Science, 61, 2, 191-198
  2. Pieszak M., Mikołajczak L., 2010, Właściwości i lecznicze pokrzywy zwyczajnej, Postępy Fitoterapii, 4, 199-204
  3. Treben M., 2015, Apteka Pana Boga, Exlibris

Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus