fit święta, zdrowe święta, zdrowe przepisy na święta, zdrowe świąteczne przepisy, choinki z ogórków
Karolina Targosz

Zdrowsze Święta. Jak przygotować ciasta i inne dania w wersji fit?

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas są niezwykłym i magicznym czasem, ale obfitują w tradycyjne potrawy i wypieki, którym często nie sposób się oprzeć. Często wiąże się to ze spożyciem większej liczby kilokalorii, co może być źródłem dodatkowego stresu, szczególnie dla osób chcących zredukować masę ciała.

  1. Czy tradycyjne dania świąteczne są niezdrowe?
  2. Jak przygotować zdrowsze ciasta na Święta?
  3. Jak przygotować zdrowsze dania wigilijne?
  4. Co zrobić, by zdrowiej jeść w Święta?
  5. Zdrowsze Święta – najczęściej zadawane pytania

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czy w święta trzeba rezygnować z ulubionych dań, wpisujących się w tradycję,
  • czy święta mogą być zdrowsze,
  • jak przygotować potrawy w wersji fit.

Czytając ten artykuł, zrozumiesz, jak ważny jest sposób przygotowania dań oraz poznasz przepisy na dwie świąteczne potrawy w wersji fit.

Czy tradycyjne dania świąteczne są niezdrowe?

Odpowiedź na to pytanie nie jest do końca jednoznaczna i zależy głównie od użytych składników, sposobu przygotowania dania oraz wielkości porcji. Kuchnia polska obfituje w sporą ilość soli, cukru, tłuszczu nasyconego, dodatkowo, potrawy smażone są w głębokim tłuszczu, co nie jest korzystne dla zdrowia. W daniach świątecznych często korzystamy z tego typu produktów i sporej ilości przetworzonego mięsa – nie jest to pożądane w codziennym żywieniu. Niemniej, pojawiają się również ryby bogate w kwasy omega-3, barszcz na zakwasie czy suszone owoce, co stanowi zdrowszy element dań. Warto też pamiętać, że dania świąteczne często wiążą się z tradycją i okazjonalne spożycie takich potraw nie stanowi zagrożenia, jednak zawsze warto ograniczyć głębokie smażenie, wędliny i słodkości, a jednocześnie sięgać po więcej warzyw i lżejszą formę obróbki termicznej. Dzięki temu można zachować zarówno smak tradycji, jak i korzyści dla zdrowia.  

Powiązane produkty

Jak przygotować zdrowsze ciasta na Święta?

Zdrowsze wersje ciasta na Święta można przygotować wprowadzając kilka modyfikacji i zamienników.

  • Warto zastąpić tradycyjny cukier np. ksylitolem, erytrolem lub naturalną słodyczą z owoców.
  • Aby świąteczne wypieki zawierały większą ilość błonnika pokarmowego należy część mąki pszennej wymienić na pełnoziarnistą, orkiszową lub owsianą, dzięki czemu zmniejszymy ładunek i indeks glikemiczny.
  • Dobrym wyborem będzie również rezygnacja z margaryny do pieczenia na rzecz dobrej jakości masła 82% czy tłuszczy roślinnych, takich jak: olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.
  • Do tradycyjnego sernika warto wybrać chudszy twaróg, a do wielu ciast zrezygnować z lukru i polewy.  

Przepis na świąteczne ciasto w wersji fit

Zdrowsza wersja piernika świątecznego 

Składniki (na 12 porcji):

  • 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • ½ szklanki erytrolu bądź ksylitolu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła 
  • 200 g jogurtu greckiego 
  • 1 banan 
  • 2 łyżki miodu 
  • 3 łyżki powideł śliwkowych 
  • 50 g gorzkiej czekolady 

Sposób przygotowania: 

Suche składniki wymieszaj razem. W osobnej miseczce rozgnieć widelcem banana. Mokre składniki zmiksuj razem (prócz miodu, który należy dodać na koniec). Cały czas miksując powoli dosypuj suche składniki. Gotową masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Ciasto piecz około 35-50 minut. Po ostudzeniu wyjmij ciasto z formy i przekrój wzdłuż. Dolną część posmaruj powidłami i przykryj górną częścią. Czekoladę rozpuść i polej nią wierzch ciasta. Ciasto po ostudzeniu pokrój na około 12 kawałków. Smacznego! 

CUKRY I SŁODZIKI

HERBATY I MIESZANKI ZIOŁOWE

MIODY

Jak przygotować zdrowsze dania wigilijne?

Aby przygotować dania wigilijne w zdrowszych wersjach, warto wprowadzić kilka modyfikacji i wartościowych zamienników. Poniżej przedstawiamy kilka najprostszych sposobów na "odchudzenie" tradycyjnych świątecznych dań:

  1. Wprowadź więcej dań rybnych kosztem wędlin.  
  2. Ogranicz ilość przetworzonego mięsa, w tym kiełbasy i wędlin (traktuj je jako przysmak, a nie podstawę talerza). 
  3. Zastąp smażenie na głębokim tłuszczu pieczeniem, gotowaniem na parze i duszeniem. 
  4. Unikaj ciężkich zasmażek. 
  5. Ogranicz ilość cukru w ciastach i wypiekach
  6. Dokładaj warzywa i surówki do potraw. 
  7. Zamiast śmietany użyj jogurtu greckiego.  
  8. Dania mączne (np. pierogi) przygotuj, wykorzystując mąkę orkiszową.  
  9. Do kompotu z suszu użyj słodzika np. ksylitolu zamiast cukru. 
  10. Zamień majonez na mniej kaloryczne sosy do sałatki przygotowane na bazie jogurtu naturalnego. 
  11. Użyj serów o obniżonej zawartości tłuszczu np. mozzarella light czy ser piórko.  
  12. Zamiast pełnotłustego mleka i serów – wybieraj produkty 0,5-1,5% i chudy nabiał.

Przepis na świąteczne danie w wersji fit

Fit karp w migdałach

Składniki: 

  • 600-700 g fileta z karpia,
  • 80 g płatków migdałowych,
  • 1 jajko,
  • 50 g mąki,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania: 

Karpia podziel na 7-8 równych części. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki na 3 godziny. W dalszej kolejności każdy kawałek karpia obtaczaj w mące, jajku i płatkach migdałowych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni po 15 minut każdą ze stron.  

Co zrobić, by zdrowiej jeść w Święta?

Aby jeść zdrowiej w Święta, nie trzeba rezygnować z tradycyjnych potraw – wystarczy kilka prostych zasad, które pomogą zachować równowagę. Przede wszystkim warto dbać o umiar, nakładając mniejsze porcje i próbując wielu dań „po trochu”, zamiast przejadać się sporą ilością ciężkich potraw. Pomocne może być równoważenie talerza np. dodawanie warzyw, surówek czy kiszonek. Dobrym pomysłem jest wybieranie lżejszych wersji potraw, np. ryb pieczonych zamiast smażonych, potraw mniej słonych i mniej słodzonych. Warto też kontrolować tempo jedzenia i robić krótkie przerwy. Zamiast słodkich napojów czy alkoholu w dużych ilościach lepiej pić wodę lub herbaty ziołowe, które wspierają trawienie.

Przede wszystkim dobrze jest pamiętać, że święta to nie tylko jedzenie, a przede wszystkim czas spędzony z rodziną, który można umilić wspólnym spacerem i rozmową, nie siedząc jedynie przy świątecznym stole.

Zdrowsze Święta – najczęściej zadawane pytania

Czy w Święta można zrezygnować z diety bez konsekwencji?

W przypadku osób stosujących specjalny sposób żywienia ze względu na różne jednostki chorobowe odstępstwo od diety nie jest zalecane i może się wiązać z konsekwencjami zdrowotnymi. W pozostałych przypadkach, krótkie przerwanie diety w Święta zazwyczaj nie jest szkodliwe, o ile po okresie świątecznym wracamy do swoich codziennych, zdrowych nawyków. Jeśli na co dzień jesz zdrowo i dbasz o odpowiednią podaż warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz ograniczasz spożycie jedzenia przetworzonego, to nie trzeba mieć obaw związanych z trzema dniami odstępstwa od diety.

Czy można przytyć przez Święta?

Dwa-trzy dni bardziej obfitego jedzenia nie są w stanie znacząco zmienić masy ciała czy parametrów zdrowotnych, ponieważ większość „nagłego przybrania” po świątecznych posiłkach będzie wiązała się z retencją wody, która wynika ze zwiększonego spożycia soli oraz węglowodanów. Po powrocie do swoich nawyków żywieniowych i lżejszych posiłków masa ciała powinna wrócić do normy, dzięki czemu dalej można realizować cele związane z sylwetką, redukcją bądź utrzymaniem masy ciała. Niemniej – zawsze najważniejszy jest rozsądek i umiar.

  1. Grillo A, Salvi L, Coruzzi P, Salvi P, Parati G. Sodium Intake and Hypertension. Nutrients. 2019 Aug 21;11(9):1970. 
  2. Fernández-Elías VE, Ortega JF, Nelson RK, Mora-Rodriguez R. Relationship between muscle water and glycogen recovery after prolonged exercise in the heat in humans. Eur J Appl Physiol. 2015 Sep;115(9):1919-26. 
  3. E. Rychlik, K. Stoś, A. Woźniak, H. Mojska. 2024. Normy Żywienia dla Populacji Polski. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Instytut Badawczy. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta na odchudzanie – co jeść, by zdrowo chudnąć? Jak powinien wyglądać jadłospis na diecie odchudzającej

    Dane przedstawione przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dobitnie pokazują, że liczba osób z otyłością na świecie niemalże potroiła się w ostatnich czterdziestu latach. Zrównoważona dieta odchudzająca w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną to wciąż najskuteczniejsze sposoby redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością. Jaka jest najlepsza dieta na odchudzanie?

  • Chrom – właściwości, objawy niedoboru, wpływ na odchudzanie. Kiedy konieczna jest suplementacja?

    Chrom to pierwiastek chemiczny i mikroelement, który odgrywa istotną rolę w licznych procesach metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka. Najczęściej poruszane tematy dotyczące chromu to jego rola we wspomaganiu odchudzania oraz sposoby skutecznej suplementacji. Zastanawiasz się, na co pomaga chrom, w jakich produktach się znajduje, po jakim czasie działa, a także o jakiej porze najlepiej przyjmować chrom? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania oraz przegląd naukowych faktów na temat tego mikroelementu.

  • Zaczynasz odchudzanie? O tym musisz pamiętać

    Noworoczne postanowienie, optymizm i silna motywacja. Od poniedziałku przechodzisz na dietę odchudzającą? Bardzo dobrze, jednak zanim zaczniesz odpowiedz sobie na pytania: jak często robiłaś tzw. „formę na wakacje”, katowałaś się restrykcyjnymi dietami, gubiłaś kilka kilogramów, a po wakacjach tłuszczyku przybywało jeszcze więcej niż było zanim zaczęłaś się odchudzać? A może nigdy nie stosowałaś diety odchudzającej i właśnie postanowiłaś popracować nad wymarzoną sylwetką?

  • Po jakie zioła sięgać na odchudzanie?

    Zioła stosowane w procesie odchudzania stanowią doskonały suplement do dobrze zbilansowanej diety, która powinna być urozmaicona i opierać się na dużej ilość warzyw, owoców, zdrowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wszystkie te produkty w trakcie pozbywania się zbędnych kilogramów powinny być spożywane w określonej ilości, czyli mieścić się w założeniach tzw. diety redukcyjnej. Nie należy zapominać również o systematycznej aktywności fizycznej dostosowanej do fizjologii i stanu zdrowia osoby, która się odchudza. Które zioła na odchudzanie wybrać, czy pomagają one zmniejszyć łaknienie i ograniczają wchłanianie węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.  

  • Dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie. Jak jeść, stosując glutydy przy otyłości?

    Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w ciągu ostatnich 50 lat – wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Otyłość jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia kardiometabolicznego, które może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Leki farmakologiczne (zwłaszcza analogi GLP-1) stanowią obecnie ważną część kompleksowej strategii leczenia otyłości. Jaka dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie będzie odpowiednia?

  • Jak odchudzić dziecko? Porady dietetyka, jak pomóc otyłemu dziecku osiągnąć prawidłową wagę

    Otyłość jest nieprawidłowym i nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie, które prowadzi do pogorszenia stanu zdrowia. Nadwaga i otyłość u dzieci to poważny problem zdrowotny współczesnego świata, który wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami dla zdrowia psychicznego i fizycznego. W ciągu ostatnich 40 lat występowanie otyłości wśród dzieci wzrosło dziesięciokrotnie. Jak pomóc dziecku schudnąć?

  • Babka płesznik – właściwości i zastosowanie nasion babki płesznik

    Babka płesznik (łac. Plantago psyllium) to całoroczna roślina, której właściwości lecznicze znane są już od wielu stuleci. Jej jasnobrązowe ziarna charakteryzują się wysoką zawartością błonnika. Dlatego nasiona babki płesznik poleca się m.in. w dolegliwościach układu pokarmowego. Do czego warto je dodawać i gdzie jeszcze znajdą zastosowanie?

  • Rozciągnięty żołądek po świętach? Pomoże błonnik

    Odchudzanie po świętach? Niestety, rozciągnięty żołądek domaga się ciągle więcej i więcej jedzenia. Walkę z nieustannymi napadami wilczego apetytu oraz wytrwanie w dietetycznych postanowieniach mogą nam ułatwić apteczne suplementy diety z błonnikiem. Jak działają?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl