Rozciągnięty żołądek po świętach? Pomoże błonnik
Justyna Wodowska

Rozciągnięty żołądek po świętach? Pomoże błonnik

Odchudzanie po świętach? Niestety, rozciągnięty żołądek domaga się ciągle więcej i więcej jedzenia. Walkę z nieustannymi napadami wilczego apetytu oraz wytrwanie w dietetycznych postanowieniach mogą nam ułatwić apteczne suplementy diety z błonnikiem. Jak działają?

Jedną z ważniejszych cech błonnika jest chłonięcie wody, dzięki czemu znacznie zwiększa swoją objętość – niektóre źródła podają, że nawet dziesięciokrotnie.

Jakie ma to dla nas znaczenie? Absorbując wodę błonnik wypełnia żołądek. W ten sposób zmniejsza uczucie głodu i syci na dłużej. Przechodząc przez jelita, cały czas przyswaja H2O, zaś masy kałowe zwielokrotniają objętość, rozrzedzają się, co w efekcie ułatwia wypróżnianie.

Ile błonnika powinniśmy przyjmować?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby w codziennej diecie było około 40 g błonnika (dawki tej nie należy przyjmować jednorazowo!). W typowym polskim jadłospisie jest go stanowczo za mało. Aby dostarczyć przynajmniej 25 g każdy powinien spożyć dziennie pół kilograma owoców oraz warzyw.

Musimy jeść więcej produktów, takich jak: pełnoziarnisty chleb, kasze, płatki owsiane. W sklepach warto uważniej się porozglądać i poszukać produktów wzbogacanych w błonnik (np. makaron razowy).

Jak wybrać najlepszy preparat z błonnikiem?

W aptece znajdziemy szeroką gamę preparatów z błonnikiem – dostępne w postaci tabletek, kapsułek lub proszku o wszelakich smakach, np. cytrynowym, malinowym czy jabłkowym. Preparaty te zawierają błonnik uzyskiwany z różnych roślin, m.in. z jabłek.

W suplementach diety wspomagających odchudzanie bywa kojarzony z L-karnityną, CLA (sprzężony kwas linolowy), z chromem, z ananasem, z zieloną herbatą, z octem winnym jabłkowym bądź z jodem. Wybierając preparat dla siebie, warto zwrócić uwagę ile jest błonnika w błonniku, czyli jaką dawkę pożytecznych włókien zawiera dany produkt.

O czym należy bezwzględnie pamiętać, stosując błonnik?

  • Przy spożywaniu błonnika pamiętajmy o piciu dużej ilości płynów, około 2 l dziennie. W przeciwnym razie błonnik nie tylko nie będzie spełniał swojej roli, a wręcz przeciwnie – może stać się przyczyną bolesnych zaparć.
  • Zbyt duże ilości skutkują wzdęciami i bólami brzucha. Należy unikać przyjmowania całej dziennej porcji błonnika naraz. Jednorazowe spożycie może spowodować takie same skutki, jak jego „przedawkowanie”. Aby temu zapobiec najlepiej podzielić dawkę między główne posiłki.
  • Błonnik ma właściwości adsorbujące, tzn. wiążące inne, ważne substancje odżywcze oraz przyjmowane leki. Dawki należy oddzielić w czasie (około 2 godziny) od przyjmowania leków z uwagi na możliwość hamowania wchłaniania składników tych preparatów, a w efekcie spadku ich skuteczności. Dotyczy to między innymi środków antykoncepcyjnych.

Jak błonnik wpływa na układ pokarmowy?

Błonnik, zwany też włóknikiem, stanowi substancje budujące ściany komórkowe roślin, które nie są trawione w przewodzie pokarmowy. Z tego powodu uważano go niegdyś za całkowicie niepotrzebny składnik diety.

Dziś panują już zupełnie inne poglądy. Zrozumiano, że właśnie dzięki temu, iż układ pokarmowy człowieka nie radzi sobie z trawieniem włóknika roślinnego, to pełni on znaczącą rolę w rozmaitych procesach fizjologicznych.

Błonnik pokarmowy można podzielić na nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Oba rodzaje pełnią nieco inne funkcje w przewodzie pokarmowym. Najskuteczniejszy wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi uzyskujemy, gdy staramy się dostarczać obu frakcji błonnika w fizjologicznych proporcjach.

Obserwuj siebie po świętach

Po świętach musimy uważniej się obserwować, by nauczyć się dostrzegać tylko rzeczywisty głód (głód fizjologiczny).

Szukajmy alternatywnych sposobów walki ze wzmożonym, poświątecznym apetytem, np. w zasięgu ręki miejmy zawsze przygotowaną butelkę niegazowanej wody. Możliwości są nieograniczone. Powodzenia!

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak wzmocnić odporność dietą podczas epidemii COVID-19?

    Choć nie istnieje dieta, która uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem, to odpowiednio dobrany jadłospis może wspomóc naszą odporność – a ona jest kluczowa w obecnej sytuacji. Jakie produkty należy spożywać, by wzmocnić układ immunologiczny? 

  • Dieta przy zaburzeniach hormonalnych – najważniejsze zasady

    Układ hormonalny kontroluje funkcje fizjologiczne organizmu – zapewnia jego homeostazę, pełni rolę regulacyjną i odpowiada za nasze samopoczucie. Czy sposób, w jaki się odżywiamy, może mieć wpływ na jego działanie? Jak powinna wyglądać dieta w przypadku pojawienia się określonych zaburzeń hormonalnych? Sprawdźmy! 

  • Dieta przemysłowa – czym jest i kiedy się ją stosuje?

    Gdy żywienie dietą tradycyjną nie jest możliwe bądź wystarczające, można rozważyć włączenie tzw. diety przemysłowej podawanej albo w sposób doustny, albo za pośrednictwem specjalnie wytworzonego dostępu sztucznego do przewodu pokarmowego. Dieta przemysłowa – czym jest, jakie są jej rodzaje i u których pacjentów będzie wskazana? 

  • Szkodliwe połączenie potraw – jakich składników nie łączyć ze sobą? Zasady prawidłowego łączenia pokarmów

    Pomidor nie lubi ogórka. Brokuły zniweczą nasze starania podczas przygotowania świeżo złowionej ryby. A wypita do kolacji rozgrzewająca herbata – zapewne zwiększy ryzyko osteoporozy. Czy aby na pewno? Czy określone połączenia potraw naprawdę mogą nam tak zaszkodzić? Jak powinno się konstruować posiłki, aby były one dla nas bezpieczne, zdrowe i w dodatku przysłużyły się sylwetce? 

  • Immunożywienie – czym jest? Kiedy stosuje się dietę immunomodulującą?

    Żywienie to ważny element współczesnej medycyny. Nieodpowiednio przygotowany do interwencji pacjent odznacza się bowiem wyższym ryzykiem powikłań, a tym samym – gorszym rokowaniem leczenia. W ostatnich latach coraz częściej mówi się też o roli składników specjalnych, tzw. immnoskładników, które pozwalają na m.in. zwiększenie odporności organizmu, wpływając tym samym na przebieg zaordynowanej terapii oraz czas rekonwalescencji. Czym jest immunożywienie? 

  • Naukowcy pracują nad nową generacją środków regulujących apetyt

    Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada, w jaki sposób Polacy reagują na różnego rodzaju aromaty. Na tzw. blotterach stara się stworzyć kombinacje zapachowe, które będą mogły pobudzać lub zmniejszać apetyt i wspomagać terapię osób z nieprawidłową masą ciała.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij