Słodkie migdały

Niektórzy są przekonani, że migdały działają jak afrodyzjaki. W Dzień Zakochanych podpowiadamy jak zadbać o serce ukochanej osoby oraz jak przyrządzić pyszny marcepanowy deser na walentynki.

Tradycyjnie migdały używa się do sporządzania masy marcepanowej, która jest idealna do ozdabiania ciast i tortów ze względu na swoją plastyczność.

Składniki:

  • 0,5 kg obranych i zmielonych na proszek migdałów
  • 0,5 kg cukru pudru
  • 4 białka


Wszystkie składniki należy wymieszać na plastyczną masę. Można z niej formować różnorodne kształty.

Jądro pestki, czyli migdał, zawiera 40 - 60% tłuszczu (w jego skład wchodzą głównie nienasycone kwasy tłuszczowe), 20% białka, 16% cukrów, dużo składników mineralnych: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy E, PP oraz witaminy z grupy B. Migdały są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. W 28g tych bakali znajduje się nawet 70 mg wapnia.

Migdały zawierają znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zawierają szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, których należy stanowczo unikać w diecie.

Właściwości odżywcze migdałów


Garść migdałów, czyli ok. 28 gram zawiera:

  • kaloryczność: 164 cal.
  • białko: 6,0 g
  • węglowodany: 5,6 g
  • tłuszcz: 14,3 g
  • błonnik: 3,3 g
  • witamina E: 7.4 IU
  • witamina B2: 0.23 mg
  • magnez: 78 mg

Migdały korzystnie wpływają na nasze zdrowie, zwłaszcza na układ krwionośny.

Zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej serca, gdyż są bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu, wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta zawierająca migdały wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu (LDL), podwyższenie poziomu cholesterolu (HDL) i obniżenie poziomu trójglicerydów.


Ok. 40 gram migdałów dziennie, czyli około 1/3 szklanki może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Migdały są również zalecane w diecie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) czyli diecie w leczeniu i zapobieganiu nadciśnieniu rekomendowanej przez amerykański Narodowy Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego (National Institutes of Health and the American Heart Association).
Ponadto mleczko migdałowe, uzyskane po uprzednim zmieleniu i wymieszaniu z wodą, stanowi napój znacząco przynoszący ulgę w stanach napięcia nerwowego. Napój należy pić schłodzony.


Migdały działają leczniczo również w przypadku: chorób układu moczowego (m. in. kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej), przy chorobach dróg żółciowych, jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli oraz przy chrypkach i suchym kaszlu. Migdały można spożywać m.in. jako środek przeczyszczający (w dawce nie przekraczającej 1 łyżki). Są zdrową przekąska również ze względu na dużą zawartość witaminy E (240 mg/100g), która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego i B2, która pełni ważna funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i narządu wzroku.
Migdały w przemyśle spożywczym występują w charakterze bakalii oraz często przerabiane są na marcepan. Z migdałów tłoczy się bardzo smaczny i posiadający duże własności odżywcze olej migdałowy. Olej migdałowy stosowany jest jako składnik lotionów, mleczek i kremów. Otręby migdałowe bywają też stosowane do mycia bardzo wrażliwej skóry.
 

Olej z migdałów znajduje również zastosowanie jako smar dla precyzyjnych mechanizmów. W niektórych krajach europejskich zwyczajem jest wręczanie kandyzowanych lub cukrzonych migdałów w prezencie dla gości weselnych.

Migdały są bardzo smacznym i cennym uzupełnieniem codziennej diety. Należy jednak pamiętać, że ich dobroczynny wpływ na zdrowie zniknie, jeśli zostaną poddane obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu czy prażeniu). W wysokiej temperaturze wchodzące w ich skład nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w kwasy tłuszczowe trans - tym samym związki o korzystnym wpływie na zdrowie zmieniają się w szkodliwe tłuszcze trans, które działają w organizmie jak wolne rodniki. Obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL) i podwyższają poziom złego cholesterolu (LDL), powodują tycie, stany zapalne w organizmie, wywołują syndrom X (zespół oporności na insulinię) i cukrzycę.

Dlatego pamiętajmy, że w naszych przepisach najlepiej unikać obróbki termicznej migdałów. Z migdałów możemy uzyskać także bardzo smaczny napój, noszący nazwę orszady.


Orszada (z fr. orgeat) kiedyś sporządzana była na bazie mąki jęczmiennej (stąd nazwa; w języku francuskim słowo "orge" oznacza "jęczmień") ale obecnie najpopularniejszą formą jest mieszanka migdałów z mlekiem lub wodą.

Składniki:

  • 200 g migdałów słodkich
  • kilka sztuk migdałów gorzkich
  • 100 g cukru (lub zdrowiej - miodu)
  • woda lub mleko


Migdały należy rozdrobnić i utłuc wraz z cukrem. Następnie do całości dodać wodę albo mleko, przetrzeć przez metalowe sito wyłożone płótnem, aby otrzymać mleczny płyn. Podawać dobrze schłodzone.
 

Migdałowe kosmetyki

  • pielęgnują skórę

Podstawowym produktem migdałowym używanym w kosmetyce jest wyciskany na zimno olejek (Oleum Amygdalae dulcium). Jest on niezwykle bogaty w substancje odżywcze: proteiny, sole mineralne, witaminy z grupy B, a także A i E. Zawiera duże ilości kwasu oleinowego oraz linolowego, które zmiękczają naskórek i wzmacniają lipidową barierę ochronną skóry.
Nadaje się praktycznie dla każdego rodzaju skóry, także dla skóry wrażliwej. Ze względu na skład i uniwersalne właściwości, ma on wiele zastosowań. Po pierwsze bardzo dobrze uelastycznia skórę, dlatego dobrze sprawdza się w okresie ciąży jako środek przeciw rozstępom, podobnie może być stosowany w okresie restrykcyjnej diety i związanego z tym nagłego spadku wagi. Najlepiej stosować go po kąpieli na mokrą skórę.

  • odżywiają włosy

Olejek to również znakomita odżywka dla wysuszonych i zniszczonych włosów. Można zrobić z niego półgodzinny kompres na włosy, a następnie umyć je szamponem. Zniszczone włosy szybko odzyskają blask, staną się nawilżone i bardziej miękkie. Można chronić nim włosy także podczas pobytu na plaży, czy basenie – wystarczy posmarować nim końcówki włosów, a stworzy dla nich swoistą tarczę ochronną przed słońcem, piaskiem, wiatrem czy chlorem. Poradzi sobie także ze spierzchniętymi ustami i dłońmi.

  • idealny dla maluchów

Olejek to dobry naturalny środek pielęgnacyjny dla niemowląt i dzieci. Łagodnie nawilża ich wrażliwą skórę, pomaga w zwalczeniu ciemieniuchy, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry. Można dodać parę kropli olejku migdałowego do wanny w czasie kąpieli dziecka - dzięki temu jego skóra będzie nawilżona i delikatnie natłuszczona.

  •  przeciwdziała powstawaniu zmarszczek

Ze względu na obecność witaminy E, niwelującej szkodliwy wpływ wolnych rodników to wspaniały naturalny preparat przeciwzmarszczkowy.
Olejek migdałowy jest także doskonały do masażu ciała, zapewnia stosowny poślizg, a przy okazji pielęgnuje skórę. Dodając do niego parę kropel olejku eterycznego o pożądanym typie dodatkowo wzbogacamy jego działanie i zapach.
Po kąpielach słonecznych, czy opalaniu w solarium nasza skóra szybko wróci do formy gdy nasmarujemy ją migdałowym olejkiem. Tak samo aplikowanie go co wieczór na skłonną do zaczerwienień, podrażnień, suchą skórę twarzy przyniesie jej ukojenie i przywróci harmonię. Parę jego kropel można dodać także do kremu odżywczego, czy przeciwzmarszczkowego, tym samym wzbogacając jego działanie.
Doskonałym remedium przeciwko zmarszczkom jest masaż twarzy z użyciem olejku migdałowego, a szczególnie miejsc podatnych na pojawianie się zmarszczek – wokół oczu, na czole i w okolicy nosa.


Współczesna kosmetologia kojarzy też migdał z kwasem migdałowym otrzymywanym przez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów. Ma on działanie złuszczające, antybakteryjne i odbarwiające. Spłyca zmarszczki, rozjaśnia przebarwienia, poprawia stan skóry z trądzikiem pospolitym, zaskórnikami i krostami zapalnymi. Zabieg z użyciem kwasu migdałowego należy przeprowadzać w gabinecie kosmetycznym, bądź dermatologicznym.
Jego główną zaletą jest niewielkie ryzyko powstania przebarwień po zabiegu, także można go wykonywać niemal przez cały rok. Kwas migdałowy może być stosowany w połączeniu z kwasem salicylowym, wyciągiem z winogron, substancjami przeciwutleniającymi, rezorcynolem, kwasem tioglikolowym. Wskazaniami do zabiegu są: trądzik i blizny po trądziku, skóra łojotokowa czy fotostarzenie skóry.
 


Artykuł jest pracą przeglądową. Literatura źródłowa, na podstawie, której opracowano powyższą publikację dostępna jest u autora.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus