migdały w miseczce
Maria Brzegowy

Migdały – charakterystyka, wartości odżywcze i właściwości. Czy są zdrowe?

Migdały należą do jednych z bardziej lubianych orzechów na świecie. Oprócz zastosowania w kuchni sprawdzają się także w wyrobach kosmetycznych. Co zawierają migdały? Co można z nich przyrządzić? Jakie mają właściwości? Odpowiadamy.

Migdały – charakterystyka

Migdał to jadalne nasiono migdałowca (łac. Prunus dulcis) – rośliny, pochodzącej prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Pod względem botanicznym owoc migdałowca to nie orzech, ale pestkowiec. Migdały dzielą się na dwa rodzaje: słodkie i gorzkie. Słodkie migdały uprawiane są z uwagi na ich jadalne nasiona, z kolei gorzkie były używane niegdyś w medycynie ludowej w Azji i Europie.

Ich smak wynika z obecności amigdaliny, która może być źródłem trującego dla zwierząt i ludzi cyjanowodoru.

Składniki odżywcze migdałów – co zawierają?

Nasiono migdałowca w 49,42% składa się z tłuszczu, w 21,2% z białka, w 21,67% z węglowodanów, z czego w 3,8% z cukrów prostych. Dostarcza też sporych ilości błonnika pokarmowego (12 g/100 g). W 100 g migdałów znajdziemy 705 mg potasu, 484 mg fosforu, 268 mg magnezu oraz 264 mg wapnia. Orzechy są też bogate w witaminę E, w mniejszych ilościach w witaminy z grupy B: niacynę oraz ryboflawinę. 

Powiązane produkty

Ile kalorii mają migdały? Jaki jest ich IG?

Migdały dostarczają ok. 575 kcal na 100 g surowca, co oznacza, że należą do produktów wysokokalorycznych. Podobnie jak inne orzechy, cechuje je jednak niski indeks glikemiczny równy ok. 15.  

Właściwości migdałów – na co pomogą? Kto powinien/może je jeść?  

Regularne spożywanie nasion migdałowca może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, obniżając poziom cholesterolu całkowitego, jak i frakcji LDL oraz wykazując działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Co ciekawe, mimo że migdały są wysokokaloryczne, badania nie potwierdzają związku pomiędzy racjonalnym spożyciem orzechów i przyrostem masy ciała. Wręcz odwrotnie! Wszystko to prawdopodobnie dlatego, że obecność tłuszczu i błonnika zwiększa uczucie sytości. Oczywiście należy pamiętać, że nie należy zjadać orzechów garściami.

Po migdały warto sięgać w walce ze zgagą – działając neutralizująco na kwas żołądkowy, zmniejszają nieprzyjemną dolegliwość. Ważne: zjedzenie kilku nasion może pomóc jedynie na objaw (czyli pieczenie w przełyku), a nie na jego przyczyny, którymi bardzo często mogą być nieodpowiednia dieta czy konieczna do zdiagnozowania choroba.

Migdały na mdłości w ciąży

Migdały są całkowicie bezpieczne dla kobiet w ciąży. Przyszłym mamom, zmagającym się z porannymi nudnościami, zaleca się zjadanie kilku sztuk w celu zmniejszenia odruchu wymiotnego.

Dowiedz się więcej, jak powinna wyglądać dieta podczas ciąży.

Uczulenie na migdały

Alergia na migdały jest rzadsza niż uczulenie na inne orzechy. Nasilenie reakcji alergicznych wywołanych przez migdały waha się od lekkiego zespołu alergii jamy ustnej (swędzenie ust i/lub języka wkrótce po spożyciu owocu) do ciężkich, a nawet potencjalnie śmiertelnych reakcji ogólnoustrojowych (wstrząs anafilaktyczny). Nasilenie reakcji alergicznych zależy od tego, na które białka migdałów stwierdzono uczulenie

Zastosowanie migdałów w kuchni – do czego można je dodawać, co można z nich zrobić?

Słodkawy smak nasion migdałowca skłania do wykorzystania ich przede wszystkim w ciastach i deserach. Ze względu na dużą różnorodność produktów migdałowych (napój migdałowy, mąka migdałowa, masło migdałowe, olej z migdałów) sprawdzą się jako zamienniki często używanych produktów takich jak mleko krowie, mąka pszenna, masło czy oliwa. Migdały w płatkach można dodać do owsianki, uprażyć na patelni i posypać zupę krem. Olej z migdałów nada się do skropienia sałatki lub jako dodatek do dipu, a mąkę migdałową można wykorzystać do placuszków i innych wypieków.

Czy nadmiar migdałów może zaszkodzić? Ile dziennie ich jeść?  

Podobnie jak z wszystkimi produktami, również i w jedzeniu migdałów należy zachować umiar, głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy E. Należałoby zjeść sporą ilość migdałów, aby znacząco przekroczyć dzienne zapotrzebowanie, ale jest to możliwe, zwłaszcza przy stosowaniu suplementacji multiwitaminowej.  

Wartym uwagi sposobem przygotowania orzechów do zjedzenia jest ich blanszowanie (moczenie w gorącej wodzie przez kilka minut, przełożenie do zimnej wody i ściągnięcie skóry). Skórka migdałów zawiera związek, który blokuje uwalnianie składników odżywczych zawartych w migdałach. Usunięta zwiększy wartość odżywczą surowca.

Zastosowanie migdałów w kosmetyce

W kosmetyce prym wiedzie olej ze słodkich migdałów. Ceniony za swoje nawilżające właściwości stanowi składnik wielu drogeryjnych kosmetyków: różnego rodzaju maseczek, balsamów czy kremów. W codziennej pielęgnacji warto jednak wykorzystywać go w nieprzetworzonej postaci jako dodatek do domowych masek, olejowania włosów czy masażu. 

Przepisy z migdałami

Domowy napój migdałowy

Składniki: blanszowane migdały (80 g), woda (500 ml).

Migdały wsyp do miski i zmiel blenderem. Następnie dodaj wodę i miksuj pulsacyjnie przez ok. 2 minuty. Otrzymaną masę przelej przez tkaninę tetrową i dokładnie odciśnij. Napój przechowuj w lodówce. 

Placuszki z domowego napoju migdałowego

Składniki: napój migdałowy (50 ml), jajko, banan, mąka pełnoziarnista (80 g), proszek do pieczenia (pół łyżeczki), olej rzepakowy (1 łyżka).

Do miski wlej napój migdałowy, dodaj jajko, rozgniecionego banana i dokładnie wymieszaj. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia, połącz z mokrymi składnikami. Na końcu dodaj łyżkę oleju i wymieszaj. Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. 

  1. M. Guasch-Ferré i in., Nut consumption and risk of cardiovascular disease, „Journal of the American College of Cardiology”, nr 70 (20) 2017.
  2. H. Ciemniewska-Zytkiewicz i in., Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie, „Postęp techniki przetwórstwa spożywczego”, nr 1 2014
  3. E. Malinowska, P. Szefer, Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach, „Roczniki PZH”, nr 58 (1) 2007.
  4. D. Richardson, The nutritional and health benefits of almonds: a healthy food choice, „Food Science and Technology Bulletin: Functional Foods”, nr 6 (4) 2009.
  5. E. Rudzki, Alergia pokarmowa: Część III – Orzechy, „Postępy Dermatologii i Alergologii”, nr 23 (2) 2006.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

  • Splot słoneczny – jakie pełni funkcje? Ból i urazy splotu trzewnego

    Splot słoneczny jest jednym z najważniejszych elementów autonomicznego układu nerwowego człowieka. Pełni szereg kluczowych funkcji w naszym organizmie, dlatego ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Czym dokładnie jest splot słoneczny i jakie pełni funkcje? Jakie objawy mogą sygnalizować problemy z jego pracą oraz jakie konsekwencje zdrowotne może mieć uderzenie w ten obszar ciała?

  • Badania profilaktyczne u psa i kota, czyli kontrola zdrowia zwierzaka

    Badania kontrolne to temat coraz częściej poruszany zarówno w medycynie ludzkiej, jak i weterynaryjnej. Regularna kontrola stanu zdrowia to ważna część profilaktyki i wczesnego wykrywania poważnych schorzeń. Pierwsze badania profilaktyczne warto wykonać u domowego pupila po ukończeniu przez niego roku, a w niektórych przypadkach nieco wcześniej.

  • Świerzb u psa i kota: objawy i leczenie, profilaktyka

    Świerzb to choroba wywołana przez pasożyty, która często dotyka psy i koty. Jego objawy potrafią być bardzo uciążliwe dla zwierzaka, dlatego wczesne rozpoznanie choroby i szybkie wdrożenie leczenia są bardzo istotne. Jak rozpoznać świerzb u kota lub psa? Kiedy udać się do weterynarza? Wyjaśniamy.

  • Skład karmy dla psa – jak czytać etykiety? Podpowiadamy, jak wybrać karmę i psie przysmaki

    Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych marek psich karm – zarówno suchych, jak i mokrych. Wybór tej najlepszej może być naprawdę trudny. Przed zakupem warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy czytaniu składu, jakie składniki nie powinny znajdować się w psiej karmie oraz jak odpowiednio dopasować ją do wieku i aktywności pupila. Jak wybrać karmę dla psa, a jak gryzak lub przysmaki? I które produkty z naszego stołu może spożyć nasz psi przyjaciel?

  • Jak nauczyć szczeniaka załatwiać się na dworze? Trening czystości psa

    Nauczenie szczeniaka czystości to bardzo ważne zadanie dla opiekuna małego psa. Jak najlepiej zabrać się do tego zadania? Czy potrzebne są akcesoria, które mogą pomóc w treningu czystości? Kiedy w ogóle można zacząć uczyć młodego psa załatwiania się na dworze lub w wyznaczonym miejscu? Wyjaśniamy, jak nauczyć szczeniaka czystości.

  • Niedobory u wegetarian i wegan. Co warto suplementować na diecie bez mięsa lub produktów odzwierzęcych?

    Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską z powodów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych. Prawidłowo zbilansowane diety roślinne mogą przynieść korzyści zdrowotne – np. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia czy otyłości – ale mogą też prowadzić do niedoborów żywieniowych. Z tego względu po przejściu na tego typu dietę warto wdrożyć suplementację kluczowych mikroskładników. Na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę i kto powinien rozważyć suplementację?

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl