Dieta po 40. roku życia dla kobiet i mężczyzn – jak powinna wyglądać? Jak schudnąć po czterdziestce?
Katarzyna Turek-Kawecka

Dieta po 40. roku życia dla kobiet i mężczyzn – jak powinna wyglądać? Jak schudnąć po czterdziestce?

Po czterdziestym roku życia, zarówno u pań, jak i panów, zmniejsza się tempo przemiany materii. U kobiet pojawiają się zaburzenia hormonalne, a u mężczyzn zwykle problemem staje się nieprawidłowy lipidogram. Jak powinna wyglądać dieta po 40. roku życia? O czym warto pamiętać, tworząc codzienne menu? Czy po czterdziestce można schudnąć? 

Wraz z wiekiem zmienia się nie tylko nasz wygląd, ale także funkcjonowanie organizmu. Nie znaczy to jednak, że kiedy mamy 30, 40 czy 50 lat to od razu skazani jesteśmy na nadwagę i otyłość czy niesmaczną dietę. Z upływem lat zdarza się że nasz przewód pokarmowy przestaje trawić pewne związki – tak jest na przykład z laktozą, czyli cukrem występujących w mleku. Wtedy wystarczy zamienić standardowy nabiał na ten bezlaktozowy. Kolejną zmianą, która może być konieczna powinno być wyeliminowanie produktów ciężkostrawnych – smażonych, tłustych dań, z którymi układ trawienny może sobie słabiej radzić. 

Dieta po 40. roku życia dla kobiet i mężczyzn – zasady 

Wraz z wiekiem zmniejsza się przemiana materii, czyli ilość energii zużywanej przez organizm na wykonywanie codziennych czynności. Dzieje się tak już od 20. roku życia, kiedy przemiana materii jest największa. Od tego czasu zmniejsza się ona o około 1–2% w każdej kolejnej dekadzie życia. Jak łatwo można wyliczyć, nie są to zmiany na tyle znaczące, które mogłyby odpowiadać za dużo niższe zapotrzebowanie energetyczne. Rozwiązaniem, aby zrekompensować mniejsze zużycie kalorii, może być delikatne zwiększenie aktywności fizycznej – dodanie spaceru czy dwóch w ciągu tygodnia lub pójście na dodatkowy trening. Niestety często jest wręcz odwrotnie i kiedy człowiek wkracza w dorosłość zmniejsza swoją aktywność, zamiast ją zwiększyć. 

Wskazówki dietetyczne dla kobiet po 40. roku życia 

W przypadku kobiet po 40. roku życia często pojawiają się zaburzenia hormonalne, które mogą powodować przyrost masy ciała, szczególnie w okresie wchodzenia w menopauzę. Warto skonsultować się z lekarzem, zbadać tarczycę – szczególnie jeśli masa ciała rośnie szybko, a zwyczaje żywieniowe nie zmieniły się znacząco. Innym powodem dlaczego warto pilnować odpowiedniej masy ciała jest fakt, że wiele nowotworów „kobiecych” częściej występuje u osób z nadwagą lub otyłością. W okresie menopauzy zwiększa się także ryzyko osteoporozy i osteopenii, dlatego szczególnie u kobiet warto pilnować spożywania odpowiedniej ilości wapnia wraz z dietą.  

Dla kobiet przechodzących przez klimakterium pomocne może być włączenie produktów zawierających naturalne estrogeny – szczególnie jeśli dolegliwości związane z menopauzą są znaczne. Zalicza się do nich między innymi rośliny strączkowe (szczególnie soja) i siemię lniane

Powiązane produkty

Wskazówki dietetyczne dla mężczyzn po 40. roku życia 

W badaniach klinicznych nawyki żywieniowe mężczyzn wypadają zdecydowanie gorzej niż kobiet. Jedzą oni jeszcze mniej warzyw i owoców, piją natomiast większe ilości alkoholu. U ogromnej ilości mężczyzn po 40. roku życia problemem jest nieprawidłowy lipidogram (poziom triglicerydów i cholesterolu, stosunek cholesterolu HDL do LDL). Może to skutkować miażdżycą, zawałem mięśnia sercowego i innymi komplikacjami.

Dlatego wskazane jest zmniejszenie spożycia tłuszczy nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) na korzyść działających pozytywnie nienasyconych (pochodzenia roślinnego). 

Dieta po czterdziestce: te produkty warto włączyć do menu 

Jak się odchudzić po czterdziestce? Kiedy ilość spalanych przez organizm kalorii obniża się, warto zmniejszyć gęstość energetyczną tego, co jemy, nie zmniejszając jednocześnie objętości dań. Przez dodawanie większej ilości warzyw do każdego posiłku, nie tylko zmniejszy się ilość spożywanych kalorii, ale także organizmowi zostaną dostarczone związki mające działanie przeciwzapalne. Najbardziej wartościowe są zielonolistne warzywa takie jak jarmuż, sałata, szpinak, brukselka – dostarczają wapnia i beta karotenu. Warto pamiętać także o czerwonych: pomidorach i papryce, dostarczających dużo likopenu (chroniącego mężczyzn przed występowaniem nowotworów prostaty).  

Niezwykle ważne są także owoce jagodowe dostarczające dużo polifenoli (jagody, maliny, truskawki, borówki), a nie dostarczające dużej ilości cukrów prostych.  

Działanie przeciwzapalne wykazują także kwasy omega-3. Znaleźć je można w orzechach włoskich, siemieniu lnianym, oleju lnianym, rybach morskich takich jak łosoś, dorsz czy halibut. 

Dieta po czterdziestce: z czego warto zrezygnować? 

Po 40. roku życia warto zmniejszyć ilość wypijanego alkoholu – 1 kieliszek wódki czy whisky (50 ml) to około 110 kcal, 1 kieliszek wina (150 ml) to 100–150 kcal, a 1 piwo (500 ml) to 250–350 kcal. Zakładając, że zapotrzebowanie kaloryczne dorosłej osoby to średnio 2000 kcal – wypijane w weekend 4 piwa stanowią już ponad połowę z tego, a do piwa zazwyczaj pojawiają się także wysokokaloryczne przekąski. 

Jak schudnąć po czterdziestce?  

Kiedy nasz wiek rośnie, warto zwracać uwagę także na indeks glikemiczny spożywanych przez nas posiłków i zmniejszać spożycie produktów o wysokim IG: słodyczy, białego pieczywa, słodzonych napojów, dań wysoko przetworzonych. Z nimi nie tylko dostarczana jest znacząca ilość kalorii, ale powodują często nagły spadek energii i uczucie głodu – a za nimi idzie chęć sięgania po przekąski. 

Dieta po 40. roku życia: przykładowy jadłospis 

Jak powinien wyglądać jadłospis w diecie po czterdziestce? Oto przykładowe dzienne menu dla osób po 40. roku życia:

Śniadanie: tofucznica z warzywami, pieczywem razowym. 

II śniadanie: koktajl z owoców na bazie jogurtu naturalnego. 

Obiad: dorsz pieczony na papryce z kaszą bulgur. 

Kolacja: kanapki z kolorowym twarożkiem. 

Dieta po czterdziestce: przykładowe przepisy 

Tofucznica z warzywami i pieczywem razowym 

Składniki: 

  • 1 kostka tofu o smaku naturalnym (200 g), 
  • 1/2 papryki czerwonej, 
  • 1 nieduży por (biała część), 
  • 1 pomidor, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego, 
  • 1 szczypta pieprzu, 
  • 1 szczypta kurkumy,
  • 2 kromki razowego pieczywa żytniego,
  • opcjonalnie: 1 szczypta soli kala namak (czarnej soli) i łyżeczka płatków drożdżowych.

Paprykę pokrój w drobną kostkę, pora w półtalarki. Wrzuć na patelnię na rozgrzany olej, podsmaż chwilę. Dodaj pokruszone w rękach tofu i przyprawy. Smaż kilka minut, mieszając co jakiś czas. Podawaj posypane natką z pokrojonym pomidorem i pieczywem. 

Koktajl z owoców na bazie jogurtu naturalnego 

Składniki: 

  • 300 ml pitnego jogurtu naturalnego, 
  • Szklanka dowolnych owoców jagodowych (jagody, borówki, maliny, jeżyny, truskawki – mogą być mrożone), 
  • 1 nieduży lekko niedojrzały banan,
  • 1 łyżka siemienia lnianego (jeśli masz słaby blender, to zmiel go wcześniej w młynku do kawy),
  • 2 łyżki zarodków pszennych,
  • opcjonalnie: erytrytol lub stewia w kroplch do posłodzenia.

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładki koktajl. 

Dorsz pieczony na papryce z kaszą bulgur: 

Składniki: 

  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 papryka żółta, 
  • 1/2 różyczki brokuła, 
  • 50 g kaszy bulgur, 
  • 150 g filetu z dorsza, 
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy uniwersalnej bez dodatku glutaminianu, 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku. 

Paprykę obierz z gniazd nasiennych i pokrój w grubą kostkę, brokuła podziel na nieduże różyczki. Wymieszaj olej z przyprawą i pokryj pastą warzywa i rybę. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, w międzyczasie gotując kaszę. Jeśli lubisz bardziej miękką paprykę, to wsadź ją na 10 minut wcześniej do piekarnika, a na kolejne 20 minut dodaj brokuła i rybę. Podawaj kaszę z rybą i warzywami posypane koperkiem. 

Kanapki z kolorowym twarożkiem: 

Składniki: 

  • 150 chudego sera twarogowego, 
  • 2 łyżki (50 g) jogurtu naturalnego, 
  • 1/2 papryki, 
  • 1 pomidor, 
  • 1 nieduży ogórek gruntowy lub kawałek ogórka szklarniowego, 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • 1 łyżka nasion słonecznika lub pestek dyni, 
  • 2 kromki pieczywa żytniego razowego. 

Serek wymieszaj widelcem z jogurtem (możesz zamienić na 200 g serka wiejskiego lekkiego). Warzywa pokrój w drobną kostkę, dodaj do serka wraz z nasionami lub pestkami i szczypiorkiem. Podawaj z pieczywem (możesz z niego zrobić grzanki). 

  1. I. Bolesławska i in., Analiza porównawcza sposobu żywienia kobiet i mężczyzn w różnych okresach życia – energia, składniki podstawowe, Rocznik PZH, 1, 171-176. 
  2. E. Gierada, Dieta optymalna w okresie menopauzy, Wydawnictwo Astrum, Wrocław 2017. 
  3. P. Kozłowski, K. Kożuch, M. Kozłowska, K. Kozłowska, Różnice w zachowaniu żywieniowym kobiet i mężczyzn z nadmierną masą ciała i otyłością, "Journal of Education, Health and Sport", nr  6 (7) 2016. 
  4. H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda i in., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017. 
  5. M. Podbielska i in., Ocena poziomu wiedzy na temat osteoporozy i stosowanej profilaktyki wśród kobiet po 50. roku życia, "Zeszyty Naukowe WSSP", tom 17 2013.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

  • Splot słoneczny – jakie pełni funkcje? Ból i urazy splotu trzewnego

    Splot słoneczny jest jednym z najważniejszych elementów autonomicznego układu nerwowego człowieka. Pełni szereg kluczowych funkcji w naszym organizmie, dlatego ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Czym dokładnie jest splot słoneczny i jakie pełni funkcje? Jakie objawy mogą sygnalizować problemy z jego pracą oraz jakie konsekwencje zdrowotne może mieć uderzenie w ten obszar ciała?

  • Badania profilaktyczne u psa i kota, czyli kontrola zdrowia zwierzaka

    Badania kontrolne to temat coraz częściej poruszany zarówno w medycynie ludzkiej, jak i weterynaryjnej. Regularna kontrola stanu zdrowia to ważna część profilaktyki i wczesnego wykrywania poważnych schorzeń. Pierwsze badania profilaktyczne warto wykonać u domowego pupila po ukończeniu przez niego roku, a w niektórych przypadkach nieco wcześniej.

  • Świerzb u psa i kota: objawy i leczenie, profilaktyka

    Świerzb to choroba wywołana przez pasożyty, która często dotyka psy i koty. Jego objawy potrafią być bardzo uciążliwe dla zwierzaka, dlatego wczesne rozpoznanie choroby i szybkie wdrożenie leczenia są bardzo istotne. Jak rozpoznać świerzb u kota lub psa? Kiedy udać się do weterynarza? Wyjaśniamy.

  • Skład karmy dla psa – jak czytać etykiety? Podpowiadamy, jak wybrać karmę i psie przysmaki

    Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych marek psich karm – zarówno suchych, jak i mokrych. Wybór tej najlepszej może być naprawdę trudny. Przed zakupem warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy czytaniu składu, jakie składniki nie powinny znajdować się w psiej karmie oraz jak odpowiednio dopasować ją do wieku i aktywności pupila. Jak wybrać karmę dla psa, a jak gryzak lub przysmaki? I które produkty z naszego stołu może spożyć nasz psi przyjaciel?

  • Jak nauczyć szczeniaka załatwiać się na dworze? Trening czystości psa

    Nauczenie szczeniaka czystości to bardzo ważne zadanie dla opiekuna małego psa. Jak najlepiej zabrać się do tego zadania? Czy potrzebne są akcesoria, które mogą pomóc w treningu czystości? Kiedy w ogóle można zacząć uczyć młodego psa załatwiania się na dworze lub w wyznaczonym miejscu? Wyjaśniamy, jak nauczyć szczeniaka czystości.

  • Niedobory u wegetarian i wegan. Co warto suplementować na diecie bez mięsa lub produktów odzwierzęcych?

    Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską z powodów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych. Prawidłowo zbilansowane diety roślinne mogą przynieść korzyści zdrowotne – np. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia czy otyłości – ale mogą też prowadzić do niedoborów żywieniowych. Z tego względu po przejściu na tego typu dietę warto wdrożyć suplementację kluczowych mikroskładników. Na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę i kto powinien rozważyć suplementację?

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl