Kosmetyki z glicyną
Alicja Świątek

Glicyna (Glicyne) w kosmetykach – właściwości, komedogenność. Dla kogo?

Glicyna jest aminokwasem endogennym występującym naturalnie w organizmie człowieka. Fizjologicznie syntetyzowana jest z choliny, seryny, hydroksyproliny. Znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ponieważ posiada szereg korzystnych właściwości na skórę. Wspomaga procesy naprawcze, spowalnia procesy starzenia, jest składnikiem budulcowym kolagenu oraz keratyny, dlatego świetnie sprawdzi się w produktach do regeneracji włosów i skóry. Glicyna wspiera wchłanianie wapnia, uczestniczy w produkcji erytrocytów i hemoglobiny oraz ogranicza rozpad białek uczestniczących w budowie tkanki mięśniowej. Ponadto glicyna wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu.

  1. Co to jest glicyna? Jakie ma właściwości?
  2. Dlaczego glicyna jest dodawana do kosmetyków?
  3. Glicyna w kosmetykach. Jak jest nazywana na etykietach?
  4. Z czym najlepiej łączyć glicynę, a z czym nie powinno się jej stosować?
  5. Kto powinien wybierać kosmetyki z glicyną? Cera trądzikowa, naczynkowa, dojrzała
  6. Domowe spa – czyli jak można wykorzystać glicynę w tworzeniu domowych kosmetyków?
  7. Jakie mogą być skutki uboczne stosowania kosmetyków z glicyną?

Co to jest glicyna? Jakie ma właściwości?

Glicyna jest organicznym związkiem chemicznym i najprostszym strukturalnie aminokwasem białkowym. Stanowi podstawowy składnik białek. Ma postać białego proszku o lekko słodkawym smaku. W 1820 roku została po raz pierwszy uzyskana z białek żelatyny. Pełni rolę neuroprzekaźnika w ośrodkowym układzie nerwowym, jest antagonistą receptorów glicynowych oraz agonistą ważnym dla pobudzenia receptorów NMDA. Aminokwas uczestniczy także w biosyntezie puryn de novo. W komórkach wątroby tworzy sole żółciowe w wyniku łączenia się z kwasami żółciowymi. Bierze udział w syntezie hemu, czyli grupy prostetycznej (inne niż białka związki chemiczne) wielu enzymów budujących m.in. hemoglobinę. Ponadto jest istotnym składnikiem dla syntezy kolagenu odpowiedzialnego za sprężystość, elastyczność skóry i budowę ścięgien. Stanowi istotny element hydrolipidowego płaszcza naskórka. Jest jednym ze składników NMF – naturalnego czynnika nawilżającego, dlatego wpływa na stopień nawilżenia i regulacje funkcji naskórka.

Dlaczego glicyna jest dodawana do kosmetyków?

Glicyna stanowi popularny składnik kosmetyków. Pełni w nich liczne funkcje:

  • nośnika substancji czynnych,
  • rozjaśniającą przebarwienia,
  • łagodzącą podrażnienia,
  • nawilżającą i wzmacniającą,
  • regenerującą skórę,
  • ograniczającą łojotok,
  • ochronną,
  • przeciwstarzeniową,
  • wzmacniającą naczynia krwionośne.

Glicyna wykazuje aktywność przeciwzapalną, przywraca nawilżenie skóry, chroni ją przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi, łagodzi zmiany trądzikowe, przebarwienia skóry oraz egzemy skórne towarzyszące atopowemu zapaleniu skóry (AZS) i łuszczycy. Stanowi kluczowy składnik preparatów do włosów, ponieważ uczestniczy w syntezie ważnego budulca, jakim jest keratyna, która wspomaga regenerację włosów, powoduje ich wygładzenie, uzupełnienie ubytków strukturalnych oraz przeciwdziała ich puszeniu i elektryzowaniu.

NATURALNE OLEJKI

KREMY DO TWARZY I POD OCZY

SERUM DO TWARZY

Glicyna w kosmetykach. Jak jest nazywana na etykietach?

Glicyna ze względu na szereg właściwości regenerujących, przeciwzapalnych i ochronnych na skórę jest częstym składnikiem kosmetyków. Można ją znaleźć w kremach nawilżających, przeciwzmarszczkowych, przeciwtrądzikowych oraz w kosmetykach do włosów. Występuje w balsamach do ciała, maseczkach do twarzy, peelingach trychologicznych oraz w szamponach, maskach i odżywkach do włosów.

Na etykietach kosmetyków może być oznaczona jako:

  • Glycinum,
  • Aminoacetic Acid,
  • Aminoethanoic Acid,
  • Glicoamin,
  • Acidum Aminoaceticum,
  • Gly.

Kosmetyki z glicyną do twarzy

Glicyna występuje w wielu kremach i serum do twarzy. Posiada właściwości regenerujące, nawilżające oraz ograniczające procesy starzenia. Jest składnikiem wielu kosmetyków przeciwzmarszczkowych, odbudowujących i wspomagających prawidłową pielęgnację skóry.

Kosmetyki z glicyną do włosów

Glicyna jest aminokwasem istotnym dla odbudowy keratyny, czyli głównego budulca włosów. Z tego względu jest częstym składnikiem odżywek i masek regenerujących włosy. Ponadto działa przeciwzapalnie, co wykorzystywane jest w szamponach przeciwłupieżowych oraz do skóry łojotokowej.

serum z glicyną
Kosmetyki z glicyną polecane są dla osób ze skórą z oznakami starzenia, szarą, pozbawioną blasku, wymagającą regeneracji.

Z czym najlepiej łączyć glicynę, a z czym nie powinno się jej stosować?

Brak jest informacji o występowaniu niekorzystnych interakcji pomiędzy glicyną a jakimikolwiek innymi składnikami kosmetycznymi. Dobrze łączy się z innymi aminokwasami. W przypadku doustnego przyjmowania glicyny niewskazane jest podawanie jej jednocześnie z lekiem przeciwpsychotycznym – klozapiną, ponieważ może to prowadzić do osłabienia jego działania terapeutycznego. W kosmetykach zaleca się stosowanie glicyny w stężeniu 2%. Warto pamiętać, aby podgrzać ją przed dodaniem do fazy olejowej.

Powiązane produkty

Kto powinien wybierać kosmetyki z glicyną? Cera trądzikowa, naczynkowa, dojrzała

Kosmetyki z glicyną polecane są dla osób ze skórą z oznakami starzenia, szarą, pozbawioną blasku, wymagającą regeneracji. Dodatkowo wskazana jest do pielęgnacji cery problematycznej ze skłonnością do popękanych naczynek, trądziku, egzemy.

Domowe spa – czyli jak można wykorzystać glicynę w tworzeniu domowych kosmetyków?

Glicyna może być wykorzystana do przygotowania kosmetyków pielęgnacyjnych, wzmacniających płaszcz hydrolipidowy skóry. Do produkcji domowych kremów dobrze sprawdzi się rozpuszczalna w tłuszczach postać glicyny, czyli lipoglicyna (Capryloyl glycine). Związek ten powstaje w wyniku połączenia glicyny z kwasem kaprylowym, który można znaleźć w oleju kokosowym czy tłuszczach zwierzęcych. Postać olejowa glicyny stosowana jest w kosmetykach w stężeniu 2%. Przed dodaniem lipoglicyny do składników tłuszczowych należy ją podgrzać.

Jakie mogą być skutki uboczne stosowania kosmetyków z glicyną?

Brak jest informacji dotyczących skutków ubocznych związanych ze stosowaniem glicyny w produktach kosmetycznych. Aminokwas jest naturalnie wytwarzany w organizmie człowieka, dlatego stanowi bezpieczny składnik. Zazwyczaj ewentualne działania szkodliwe wynikające ze stosowania kosmetyków z glicyną związane są z obecnością dodatkowych składników, które mogą powodować uczulenie i inne skórne reakcje alergiczne. Dlatego przed zastosowaniem kosmetyku na twarz warto wykonać próbę uczuleniową poprzez posmarowanie niewielkiej powierzchni skóry nowym kosmetykiem i obserwowanie, czy nie występuje reakcja skórna.

  1. E. A. Mangodt i in., Capryloyl glycine: A polyfunctional cosmetic ingredient and potential skin sensitizer, researchgate.net [online] https://www.researchgate.net/publication/330444472_Capryloyl_glycine_A_polyfunctional_cosmetic_ingredient_and_potential_skin_sensitizer [dostęp:] 06.06.2023.
  2. H. Shoaib Khan i in., Dermatological and cosmeceutical benefits of Glycine max (soybean) and its active components, researchgate.net [online] https://www.researchgate.net/publication/274729746_Dermatological_and_cosmeceutical_benefits_of_Glycine_max_soybean_and_its_active_components [dostęp:] 06.06.2023.
  3. Ch. Burnett i in., Safety Assessment of -Amino Acids as Used in Cosmetics, researchgate.net [online] https://www.researchgate.net/publication/259347292_Safety_Assessment_of_-Amino_Acids_as_Used_in_Cosmetics [dostęp:] 06.06.2023.
  4. P. Morganti i in., TOPICAL GELATIN-GLYCINE ANO ALPHA-HYDROXY ACIDS FOR PHOTOAGED SKIN, researchgate.net [online] https://www.researchgate.net/publication/351456385_TOPICAL_GELATIN-GLYCINE_ANO_ALPHA-HYDROXY_ACIDS_FOR_PHOTOAGED_SKIN_Synopsis [dostęp:] 06.06.2023.
  5. D. Strzelecki i in., Zmiana parametrów elektrookulograficznych u chorych na schizofrenię leczonych glicyną. Wyniki prospektywnego badania otwartego, researchgate.net [online] https://www.researchgate.net/publication/258514261_Glicyna_EOG [dostęp:] 06.06.2023.
  6. D. Strzelecki i in., The impact of the augmentation of the antipsychotic treatment with glycine on cognitive functions among schizophrenic patients with dominant negative symptoms, researchgate.net [online] https://www.researchgate.net/publication/232106976_The_impact_of_the_augmentation_of_the_antipsychotic_treatment_with_glycine_on_cognitive_functions_among_schizophrenic_patients_with_dominant_negative_symptoms [dostęp:] 06.06.2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Świecowanie uszu – czy jest bezpieczne? Czym jest? Gdzie kupić świece do uszu?

    Świecowanie uszu to najbardziej znane alternatywne podejście do usuwania zalegającej woskowiny usznej. Zabieg polega na umieszczeniu w uchu pustej, pokrytej woskiem świecy, która ma oczyścić kanał słuchowy. Świecowanie uszu nazywane jest również konchowaniem uszu lub zabiegiem woskowania (nie mylić z depilacją woskiem). Zwolennicy tej metody twierdzą, że jest ona szybka i bezpieczna oraz że zapalenie świecy powoduje zasysanie rozpuszczonej ciepłem woskowiny, która wyciągana jest w ten sposób z ucha. Jak jest naprawdę i na czym polega ten zabieg?

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Domowe sposoby na opuchnięte oczy

    Zmęczenie, zbyt mało snu, godziny pracy przed komputerem, wpatrywanie się w ekran smartfona czy zła dieta to tylko niektóre powody opuchniętych oczu. Cienie oraz worki pod oczami są najbardziej zauważalne rano – wstajemy z łóżka i w lustrze ledwie rozpoznajemy swoją twarz – a także wieczorem po ciężkim dniu pracy. Na szczęście jest wiele domowych sposobów na zdrowy i rześki wygląd.

  • Olejek lawendowy — właściwości i zastosowanie

    Aromaterapia to metoda terapii, w której stosowane są naturalne olejki eteryczne pozyskiwane z różnych części roślin w procesie destylacji. Wprowadzane są do organizmu poprzez drogi oddechowe (inhalacje, wdychanie, wąchanie) lub przez skórę (kąpiele, kompresy, masaże). Rośliny, które stosowane są w terapii wielu schorzeń, znajdują również zastosowanie w kosmetologii.

  • Przebarwienia i plamy na twarzy – przyczyny i sposoby na pozbycie się przebarwień na skórze

    Przebarwienia i plamy na twarzy to przede wszystkim problem natury estetycznej. Postarzają, wyglądają nieładnie i nierzadko trudno jest je ukryć pod korektorem lub podkładem. Za kolor naszej skóry odpowiedzialna jest melanina. Jej nadprodukcja sprawia, że cera robi się ciemniejsza, a niski poziom ją rozjaśnia. A co, jeśli skóra jest zabarwiona nieregularnie? Skąd biorą się wszystkie plamki, kropki i przebarwienia?

  • Kolagen – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?

    Kolagen to główne białko budulcowe każdego organizmu zwierzęcego – w tym również ludzkiego. Pełni funkcje strukturalne praktycznie we wszystkich tkankach, stanowiąc tym samym około 1/3 ogółu białek organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej jego budowie, funkcjom i zastosowaniu.

  • Kwas migdałowy w kosmetykach na trądzik i zmarszczki. Jak go stosować? Z czym nie łączyć?

    Ciemne plamy, zmarszczki, szorstkość skóry czy trądzik to problemy związane z cerą, z którymi wiele osób chce się uporać. Przy pomocy kwasów można zdyscyplinować skórę i poprawić jej kondycję. Trzeba jednak wiedzieć, jak umiejętnie je stosować. Jednym z najbardziej uniwersalnych kwasów, który pomoże poradzić sobie z powyższymi problemami, jest kwas migdałowy. Z czym dobrze jest go łączyć? Co zrobić, żeby skóra nie była podrażniona, a jej stan jeszcze gorszy niż przed rozpoczęciem jego stosowania?

  • Olej ze słodkich migdałów – właściwości. Jak go stosować w pielęgnacji skóry?

    Olej ze słodkich migdałów sprawdzi się w pielęgnacji niemal każdego typu skóry. Doskonale nawilża, regeneruje i koi. Mogą go stosować osoby z cerą suchą, odwodnioną czy trądzikową, a także pacjenci zmagający się z łuszczycą bądź egzemą. Jest on bezpieczny dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Poznaj wszystkie właściwości oleju migdałowego.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij