Picie kawy może zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu siedzącego trybu życia
Spożywanie kawy korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Tymczasem nowe badanie dowodzi, że ta praktyka może również obniżyć ryzyko śmierci wśród osób prowadzących siedzący tryb życia.
- Picie kawy – czynniki prozdrowotne
- Siedzący tryb życia to zagrożenie dla zdrowia
- Dzienny czas siedzenia i spożycie kawy a śmiertelność: badanie
Picie kawy – czynniki prozdrowotne
Kawa to jeden z najchętniej spożywanych napojów na całym świecie. Jest bogata w substancje bioaktywne, takie jak kofeina, związki fenolowe i minerały o szerokim zakresie działania przeciwutleniającego i przeciwzapalnego. Wykazuje pozytywne działanie u osób z insulinoopornością i poprawia metabolizm glukozy. Istnieje również coraz więcej dowodów na to, że picie kawy zmniejsza śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych ze względu na jej silne właściwości przeciwutleniające.
Siedzący tryb życia to zagrożenie dla zdrowia
Siedzący tryb życia jest czynnikiem ryzyka wielu różnych chorób przewlekłych, m.in. chorób układu krążenia, chorób nowotworowych i metabolicznych. Co więcej, dane epidemiologiczne sugerują, że siedzący tryb życia wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Niebezpieczeństwo wzrasta zwłaszcza u osób, które nie podejmują wskazanej aktywności fizycznej. Niestety długotrwałe siedzenie ma szkodliwe skutki dla zdrowia człowieka niezależnie od wprowadzenia do swojego trybu życia częstszego ruchu.
Dzienny czas siedzenia i spożycie kawy a śmiertelność: badanie
Wyniki nowego badania opublikowanego w czasopiśmie „BMC Public Health” wskazują na pozytywny wpływ spożycia kawy na osoby, które prowadzą siedzący tryb życia. Amerykańscy naukowcy przeanalizowali dane z krajowych badań stanu zdrowia i odżywiania (NHANES), które obejmowały 10 639 dorosłych.
Wyniki przeprowadzonego badania wskazują więc na kolejne pozytywne właściwości kawy. Jednocześnie naukowcy informują, że kawa to złożony związek, którego działanie nadal nie jest w pełni odkryte.