Seler naciowy a właściwości odchudzające
Sylwia Stwora

Seler naciowy a właściwości odchudzające

Chcesz, aby Twoja dieta odchudzająca lub oczyszczająca przyniosła zadowalające efekty? Koniecznie umieść na liście obowiązkowych produktów seler naciowy. Zjadając 100 gram tego niepozornego warzywa, dostarczasz organizmowi zaledwie 13 kcal i aż 1,6 gram błonnika.

Działanie prozdrowotne

Prozdrowotne właściwości selera naciowego odkryli już starożytni Egipcjanie i Chińczycy, którzy traktowali go jako naturalny lek moczopędny, zwalczający wzdęcia czy niestrawność, a także pomagający ukoić nerwy. Szerokie zastosowanie tego warzywa nie dziwi, gdyż jest on skarbnicą 86 cennych składników odżywczych. Seler naciowy jest bogaty w fosfor, wapń, cynk i potas oraz żelazo i magnez, a w ciemnych łodygach kryje się spora ilość beta-karotenu. Znajdziesz w nim witaminę E, określaną mianem witaminy młodości oraz witaminy z grupy B, w tym witaminę B9, czyli kwas foliowy i witaminę PP znaną bardziej jako niacynę.

Seler naciowy zawiera witaminę C w ilości dwukrotnie wyższej niż w cytrusach, co jest jednym z sekretów jego skuteczności w odchudzaniu. Witamina C jest bowiem jednym z najlepszych naturalnych spalaczy tkanki tłuszczowej. Inny czynnik wpływający na właściwości odchudzające to przynależność tego warzywa do grupy produktów o niskim indeksie glikemicznym. Parametr ten określa wpływ danego produktu na poziom glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po jego spożycia. IG surowego selera naciowego wynosi 35, ale już po ugotowaniu wzrasta do 85, czyli mieści się w przedziale węglowodanów szybko przyswajanych przez organizm, powodujących zwiększenie wydzielania insuliny, a przez co sprzyjających napadom głodu.

Seler naciowy na odchudzanie?

Tajemnica właściwości odchudzających selera naciowego tkwi również w tym, że aż w 94 proc. składa się on z wody. Dzięki temu sięgając po to warzywo nie musisz się obawiać o kalorie, gdyż w 100 gramach naci kryje się zaledwie 4-5 kcal, a łodyga dostarcza tylko 7 kcal.

Włączenie selera naciowego do diety odchudzającej zaleca się także ze względu na jego właściwości moczopędne. Uzupełniając zatem menu o tę roślinę łatwo pozbędziesz się nadmiaru wody z organizmu, odpowiedzialnej za obrzęki, a także przyspieszysz metabolizm i oczyścisz ciało z toksyn.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij