Seler naciowy – wartości odżywcze i właściwości. Dlaczego warto go jeść?
Seler naciowy to warzywo popularne wśród osób odchudzających się i dbających o zdrowy styl życia, jednak wciąż niedocenione. Łodygi selera naciowego stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych, dostarczają błonnika i należą do produktów o niskim IG. Co jeszcze warto wiedzieć o selerze naciowym?
Podobnie jak wszystkie warzywa, seler naciowy stanowi element wart uwzględnienia w naszej codziennej diecie. Jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy i w jaki sposób może wspomóc proces odchudzania? Czy istnieją przeciwwskazania do konsumpcji tej rośliny?
Seler naciowy – charakterystyka
Seler naciowy (Apium graveolens var. Dulce (Mill) D.C) należy do rodziny selerowatych. Jest rośliną dwuletnią, popularnie spożywaną w Europie Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych. Osiąga do 1 metra wysokości oraz charakteryzuje się długą, chrupką łodygą, której koniec zakończony jest drobnymi listkami.
Seler naciowy a korzeniowy
Seler korzeniowy wydaje się być znacznie popularniejszy w porównaniu do swojego liściastego odpowiednika. Obydwa rodzaje stanowią jednak cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, przy czym seler naciowy zawiera więcej kwasu foliowego i beta karotenu. Odznacza się także niższą wartością energetyczną oraz wartością indeksu glikemicznego. Z kolei seler korzeniowy dostarcza więcej żelaza, magnezu oraz fosforu.
Seler naciowy – wartości odżywcze, witaminy, kcal, IG
100 g selera naciowego (mniej więcej dwie łodygi) to jedynie 17 kcal. To także około 2 g błonnika pokarmowego. Indeks glikemiczny rośliny wynosi 15, co pozwala zaklasyfikować ją do kategorii produktów o niskim IG. Jak większość warzyw, seler naciowy stanowi dobre źródło antyoksydantów, witamin i składników mineralnych, w tym witamin z grupy B, witaminy C, E, magnezu, żelaza, potasu, cynku oraz wapnia.
Seler naciowy – właściwości. Kto powinien włączyć go do swojej diety?
Podobnie jak w przypadku innych warzyw, również i seler naciowy będzie polecany w diecie każdego, kto dba o właściwą podaż witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów, wpływających na profilaktykę wielu chorób przewlekłych niezakaźnych (dawniej zwanych cywilizacyjnymi).
Seler doskonale sprawdzi się też w diecie mającej na celu kontrolę spożycia kilokalorii – jak już wcześniej wspomniano, należy bowiem do bardzo niskokalorycznych warzyw. Jednak z drugiej strony obecność wybranych soli mineralnych i olejków eterycznych sprawia, że warzywo to może łagodnie pobudzić apetyt u osób, które mają z nim problem.
Seler naciowy – na co zwracać uwagę przy zakupie? Jak go przechowywać?
Jak w przypadku większości świeżych produktów roślinnych, tak i podczas zakupu selera naciowego należy kierować się jego wyglądem – zwłaszcza w kontekście liści oraz łodyg. Zaleca się wybór takich produktów, które charakteryzuje zwarta główka z nieuszkodzonymi łodygami. Liście powinny być jędrne i intensywnie zielone.
Seler naciowy – czy obierać, jak przyrządzać, do czego dodawać?
Warzywo to dobrze sprawdzi się w kuchni zarówno w postaci surowej, jak i przetworzonej. Ponieważ konsystencja selera nie każdemu może odpowiadać, poleca się, aby łodygi obrać wcześniej z łyka. Seler może być wykorzystywany jako składnik sałatek, zapiekanek, element dekoracyjny rozmaitych potraw. Idealnie będzie pasować do soków oraz koktajli warzywnych, a ze względu na niską kaloryczność – może stanowić awaryjną przekąskę pomiędzy posiłkami.
Przeciwwskazania do spożywania selera naciowego
Seler naciowy dostarcza znacznych ilości szczawianów, których w nadmiarze powinny unikać osoby borykające się z kamicą moczową. Związki te utrudniają także wchłanianie wapnia, stąd seler naciowy w większych ilościach nie będzie wskazany dla chorych z osteoporozą (sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy osteoporozie).
Przepisy z selerem naciowym
Koktajl z selera naciowego
Jabłko obierz i pokrój wraz z selerem naciowym na mniejsze części, przełóż składniki do kielicha blendera. Dodaj odrobinę soku z cytryny i zmiksuj całość na gładką masę. Ulubioną konsystencję uzyskasz poprzez dodatek odpowiedniej ilości wody.
Sałatka z selera naciowego
Seler naciowy, ser żółty, chudą oraz drobiową wędlinę pokrój w kostkę. Dodaj posiekane orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę. Całość wymieszaj z gęstym jogurtem naturalnym oraz odrobiną majonezu. Dopraw do smaku pieprzem.
Seler naciowy duszony z pomidorami
Łodygi selera umyj, pokrój na drobne kawałki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w piórka. Wszystkie warzywa skrop oliwą i duś w rondelku z grubym dnem wraz z kilkoma łyżkami wody. Przy końcu dodaj obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory. Dopraw do smaku, podawaj z kaszą gryczaną.