Naturalny sposób na zmniejszenie ryzyka zakrzepów

Dla osób powyżej 50 roku życia, powstawanie skrzeplin w układzie krwionośnym to najczęstsza przyczyna wywołująca udar mózgu oraz zawał serca. Ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi można jednak zminimalizować dzięki substancjom występującym w naturze stosując odpowiednią dietę.

Na wystąpienie zakrzepu krwi najbardziej narażone są osoby starsze oraz osoby, które przechodziły zabieg chirurgiczny. Choć krzepliwość krwi jest bardzo potrzebna organizmowi ludzkiemu w celu gojenia ran, nieprawidłowości związane z tym procesem mogą być śmiertelne w skutkach.

Zakrzepica, czyli cichy zabójca

Najczęstszymi przyczynami wywołującymi zakrzepice są wrodzone problemy z krzepliwością krwi, starszy wiek, choroba nowotworowa, urazy (np. złamania), a także długotrwałe unieruchomienie (np. szpitalna rehabilitacja). Zakrzepica jest także jednym z najczęstszych powikłań po operacjach chirurgicznych integrujących w układ krwionośny. Niestety rozpoznanie tej choroby i wczesna diagnoza jest bardzo trudna i łatwo pomylić ją z innymi dolegliwościami. U każdego z pacjentów objawia się w inny sposób, jednak do najczęstszych symptomów należą:

  • Bóle łydek
  • Duszności
  • Częściowa opuchlizna kończyn
  • Miejscowe zaczerwienienie
  • Różnica obwodów pomiędzy dwoma nogami

Przy czym objawy te mogą być bardzo wyraźne lub tylko ledwo widoczne. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że na ścianach jego tętnic tworzy się zator. Gdy ten oderwie się od ścianki naczynia i uda się wraz z krwią do serca lub płuc, może być już za późno. Dlatego bardzo ważna jest profilaktyka i dbanie o swoją kondycje.

Leki w walce z zakrzepicą

W medycynie istnieją dwa rodzaje leków, stosowanych w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia zakrzepicy i jej powikłań. Są to leki zwane przeciwpłytkowymi oraz przeciwzakrzepowymi. Jednak choć skutecznie potrafią rozpuścić zakrzep oraz naprawić uszkodzone tkanki, nie są w stanie poradzić sobie z szeregiem przyczyn wywołujących tę chorobę. Dodatkowo niektóre z tych środków, stosowanych w celu intensywnego leczenia zakrzepicy, wywołuje skutki uboczne w postaci zbyt słabej krzepliwości krwi, co może wywołać ostre krwawienie i w ostateczności zgon pourazowy. Wraz z przyjmowaniem leków zakrzepowych wiąże się odpowiedzialność regularnej kontroli parametrów krwi.

Naturalni sprzymierzeńcy

W naturze występują naturalne rozcieńczalniki krwi, które mogą być doskonałym suplementem diety i wspomagaczem w walce z chorobą. Pod wieloma aspektami zmniejszają one ryzyko powstawania zakrzepów krwi oraz poprawią ogólny stan zdrowia. Najpopularniejszym składnikiem diety w tym przypadku są oliwki oraz oliwa z oliwek. Są to bogate źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych, które ograniczają zlepianie się płytek krwi.
Fani ostrego jedzenia również mogą spać spokojnie. Kapsaicynoidy zawarte w papryczkach chilli i tym podobnych, nie tylko przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów, ale obniżają też poziom cholesterolu, pomagają w przeziębieniach oraz wspomagają odchudzanie. Do dań warto także dodawać świeży imbir, który ma zbawienny wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy, regulując ciśnienie tętnicze i hamując zlepianie się płytek krwi.
Pomocny w walce z zakrzepicą jest też resweratrol, czyli substancja występująca w  skórkach winogron i porzeczek. W naturalny sposób obniża on poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza agregacje płytek oraz pobudza trawienie. Z tego powodu wypicie po posiłku lampki czerwonego wina lub soku z porzeczek znacząco minimalizuje ryzyko powstawania zatorów.

Redukcja nadmiernej krzepliwości krwi oraz regulacja cholesterolu, mają kluczowe znaczenie dla zdrowia. Zmniejszenie ryzyka powstawania zakrzepicy, to tym samym droga do długiego życia i uniknięcie przedwczesnego zawału serca oraz udaru mózgu.

 


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus