Które ryby warto przyrządzić na święta?
Katarzyna Szulik

Które ryby warto przyrządzić na święta?

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

Należy kupować świeże ryby z gładką łuską i jędrnym mięsem. Jeśli są pozbawione wody, prawdopodobnie leżą na stoisku przez dłuższy czas. Warto sięgać po całe okazy, najlepiej średnich rozmiarów, ponieważ nie są wówczas stare lub przekarmione. Można również zaopatrywać się w nie w supermarketach — duża rotacja gwarantuje ich świeżość, a w razie jakichkolwiek wątpliwości sprzedawca ma obowiązek poinformowania klienta o pochodzeniu ryb.

Karp — jedna z najpopularniejszych ryb na wigilijnym stole

Karp jest niekwestionowanym królem Wigilii, mimo że można przebierać w ofertach rybnych stoisk. Siła tradycji często przeważa nad własnymi upodobaniami smakowymi, choć jej początki wciąż są niejasne. Uważa się, że zwyczaj jedzenia karpia pojawił się po II wojnie światowej. Ten gatunek ryb był bardzo łatwy w hodowli, więc zaczęto go uprawiać na szeroką skalę.

Karp jest bardzo zdrowy. Ma niewiele tłuszczu, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, dużo łatwo przyswajalnego białka, szereg witamin, w tym najwięcej z grupy B, a także kwas foliowy i minerały — miedź, cynk, potas, sód czy fluor.

W pozbyciu się mulistego smaku tej ryby pomoże obłożenie filetów cebulą na całą noc. Po jej zdjęciu delikatne, lekko tłuste mięso można usmażyć na maśle, upiec z dodatkiem czosnku i białego wina lub nadziać farszem z bułki oraz bakalii.

Popularny, zdrowy śledź na święta

Śledź to nieodzowny element świątecznego menu, lecz w przeciwieństwie do karpia, jest częściej jedzony w ciągu roku. Ryba zawiera solidną dawkę kwasów omega-3 i omega-6, które wpływają na obniżenie ciśnienia, wspomagają pracę mózgu oraz eliminują ryzyko powstania zakrzepów. Po śledzia w szczególności powinny sięgać osoby z wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ wpływa na jego znaczną redukcję. Mimo że jest tłusty, nie spowoduje przybrania na wadze dzięki obecności potasu, który wspomaga usuwanie wody z organizmu. Zawarta w nim miedź ma działanie przeciwbakteryjne, a kwasy tłuszczowe wspomagają przemianę materii. Jest także cennym źródłem witamin: A, D, E, które zapobiegają łuszczycy, starzeniu się skóry i chronią oczy, a te z grupy B eliminują ryzyko anemii. Jego spożywanie może pomóc w walce z depresją oraz złym nastrojem, ponieważ podnosi poziom serotoniny. Wzmacnia również pamięć i koncentrację.

Na świątecznym stole można zaserwować śledzia w tradycyjnej śmietanie, zalewie winnej lub pomidorowej, w formie rolmopsów w oleju czy też w sposób nietypowy, np. z rodzynkami, chrzanem bądź po japońsku. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ta ryba świetnie smakuje po usmażeniu na patelni — warto wypróbować go w tej postaci.

Powiązane produkty

Łosoś świetną rybą na poprawę urody

Łosoś to cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6 niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu. Zawiera witaminy z grupy B, przede wszystkim B1, B2 i B6, które chronią wzrok, poprawiają pracę serca i wygląd skóry. Stanowi solidną broń przeciw zmarszczkom, więc wszystkie panie pragnące zachować na długo młody wygląd powinny na stałe włączyć go do swojej diety. Wapń i fosfor przyczyniają się do ochrony kości, potas zapobiega skurczom, a jod poprawia funkcjonowanie tarczycy. Łosoś wpływa także na regulację poziomu cukru we krwi, więc jest idealnym daniem dla diabetyka. Ze względu na to, że łososie żyją w środowisku morskim, mogą zawierać w sobie dużo zanieczyszczeń. Dlatego ten rodzaj ryby nie jest polecany dzieciom i kobietom w ciąży. Warto o tym pamiętać przy wigilijnym stole.

Nie wskazany jest wybór ryby standardowej, a raczej dzikiej — ten rodzaj ryby bywa nieco droższy, ale zdrowszy. Zdecydowanie mniej tłusty jest troć, czyli łosoś bałtycki. Ma inny, znacznie bielszy kolor, jest naturalny i bardzo zdrowy.

Podczas świąt można podać łososia, np. w sosie jogurtowo-koperkowym, w marynacie miodowej, z sosem chrzanowym lub w formie pieczonej.

Sandacz na święta dla osób odchudzających się

Sandacz należy do gatunku ryb chudych, więc z powodzeniem mogą sięgać po niego nawet osoby na diecie. Zawiera kwasy tłuszczowe, które sprzyjają szybszej przemianie materii. Jest szczególnie lubiany ze względu na małą ilość ości. Regularnie spożywany przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz redukuje ryzyko arytmii serca. Zawarty w nim selen spowalnia procesy starzenia i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Sandacz obfituje w wapń, który działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, a obecny w nim magnez ma działanie antystresowe oraz antydepresyjne.

W Boże Narodzenie sprawdzi się sandacz pieczony, w galarecie, w warzywach lub w sosie śmietanowym.

Pstrąg zamiast karpia w święta?

Pstrągi należą do jednych z najpopularniejszych ryb w Polsce i coraz częściej zastępują karpia na wigilijnym stole. Zamiana jest bez wątpienia dobra dla zdrowia, ponieważ pod kątem wartości odżywczych mogą konkurować z rybami morskimi, a do tego są mniej tłuste i niskokaloryczne.

Ryby te mają najwięcej kwasów omega-3 spośród wszystkich słodkowodnych i są bogate w kwasy EPA i DHA, dlatego jako jedne z niewielu mogą być elementem stałej diety osób z chorobami układu krążenia. Białko obecne w mięsie pstrąga jest bardzo łatwo przyswajalne, a zawartością dorównuje temu z mięsa. Gamę składników odżywczych uzupełniają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach — A, D i E, a także selen, jod, potas, magnez i wapń.

Pstrąg świetnie smakuje smażony na klarowanym maśle po wcześniejszym obtoczeniu w mące, a także pieczony z nadzieniem maślano-pietruszkowym. Delikatne, rybie mięso to również dobry materiał na farsz do pierogów przyprawionych szałwią, koperkiem i cebulką dymką.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta przy hemoroidach. Co jeść, a czego nie przy żylakach odbytu?

    Choroba hemoroidalna, potocznie nazywana hemoroidami, jest najczęściej występującym schorzeniem proktologicznym u osób dorosłych. Odpowiedni styl życia, z naciskiem na zdrową dietę i aktywność fizyczną, odgrywa ważną rolę w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia hemoroidów. Jaka dieta przy hemoroidach będzie odpowiednia? Co jeść, a czego unikać przy hemoroidach?

  • Jak obciąć kotu pazury? Poradnik dla opiekunów

    W popkulturze krążą niezliczone żarty o tym, jak trudne – i nieraz okupione ranami – bywa podanie kotu tabletki czy obcięcie pazurów. Choć koty uważane są za bardzo czyste zwierzęta, które potrafią same zadbać o swoją pielęgnację, warto trochę im w niej pomóc. Ponadto umiejętnie wykonane zabiegi pielęgnacyjne, np. obcinanie kocich pazurów, są doskonałą okazją do zacieśnienia więzi między kotem a opiekunem. I wcale nie muszą oznaczać konieczności wizyty na SOR-ze w celu przyszycia odgryzionej ręki.

  • Odwodnienie psa i kota. Jak rozpoznać objawy i jak pomóc zwierzakowi?

    Podobnie jak u ludzi, odwodnienie u zwierząt jest niebezpiecznym, ale stosunkowo łatwym do zapobiegnięcia stanem. Szczególnie narażone są zwierzęta bardzo młode, przewlekle chore oraz w podeszłym wieku. Długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do odwodnienia, a w konsekwencji do udaru cieplnego. Jest to stan, w którym organizm przegrzewa się do tego stopnia, że nie jest w stanie odprowadzić nadmiaru ciepła za pomocą naturalnych mechanizmów fizjologicznych i behawioralnych. Na udar cieplny najbardziej narażone są koty podczas upałów ze względu na ich zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Szczególną uwagę trzeba zwrócić także na psy, zwłaszcza te aktywne bez względu na pogodę.

  • Jak poprawić przyswajalność składników odżywczych w diecie?

    Przewód pokarmowy to wysoce wyspecjalizowany układ narządów, który jest odpowiedzialny za trawienie pokarmów i wchłanianie składników odżywczych. Przyswajalność składników odżywczych oznacza zdolność organizmu do wchłaniania i wykorzystywania substancji odżywczych z pożywienia. Jak poprawić wchłanianie witamin i minerałów?

  • Jak nieczyszczona klimatyzacja wpływa na nasze zdrowie?

    Klimatyzacja, zapewniająca komfort cieplny w upalne dni, stała się powszechnym rozwiązaniem w przestrzeniach mieszkalnych i biurowych oraz w środkach transportu. Coraz częściej podnoszone są jednak kwestie związane z jej wpływem na zdrowie. Jak zaniedbana klimatyzacja wpływa na zdrowie i jak często należy ją czyścić?

  • Lęk separacyjny u kota lub psa. Jak pomóc swojemu zwierzakowi?

    Lęk separacyjny stał się problemem wielu zwierząt i ich opiekunów w okresie popandemicznym. W czasie pandemii COVID-19 zwierzęta przyzwyczaiły się do stałej obecności opiekunów w domu ze względu na ich zdalną pracę czy naukę. W większości przypadków zwierzęta adoptowane lub urodzone w tym okresie nie znały innej rzeczywistości niż ta, w której opiekun ciągle był w zasięgu wzroku. Powrót do normalnego trybu życia był dla sporej części zwierząt szokiem skutkującym rozwojem lęku separacyjnego.

  • Apteczka na sytuacje kryzysowe. Co warto mieć w domu na wypadek nagłych zagrożeń?

    Żyjemy w czasach, w których codzienność bywa nieprzewidywalna, dlatego warto zawczasu przygotować domową apteczkę kryzysową – tak aby w razie potrzeby móc działać spokojnie i bez paniki. Właściwie skompletowane zapasy leków i środków medycznych to nie tylko poczucie bezpieczeństwa, ale też realna pomoc w sytuacji, gdy dostęp do apteki czy lekarza jest utrudniony.

  • Stolec kota i psa – jak wygląda prawidłowy i co powinno zaniepokoić opiekuna?

    Stolec – temat być może niezbyt przyjemny, jednak wśród opiekunów psów i kotów zdaje się nie stanowić większego tabu. Co więcej, jest to coś, czemu warto poświęcić więcej uwagi, ponieważ kał i jego wygląd może być jednym z pierwszych sygnałów, że zwierzęciu coś dolega. Przy sprzątaniu kociej kuwety lub psich odchodów dobrze jest zwrócić uwagę na konsystencję, barwę i zapach. Jeśli kał ma nietypowy kolor, pojawia się w nim krew, jest rzadki lub ma bardzo intensywny, cuchnący zapach, należy skonsultować się z lekarzem weterynarii.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl