
Naturalne sposoby na ból gardła i kaszel
Domowy syrop na kaszel - cebula i czosnek
Jeden z najskuteczniejszych specyfików, produkowanych w dawnych czasach. Dzisiaj trochę zapomniany i na pewno znienawidzony ze względu na wspomnienia smakowe z dzieciństwa. Syrop cebulowy.
Pamiętam jak mama, wkładała mi do kanapek czosnek, próbując przemyć magiczny sposób na zdrowie mroźną zimą. Może przez to do dzisiaj lubię sos czosnkowy, bo mi się dobrze kojarzy. Cebulę i czosnek można dodawać również do sałatek, surówek, past i masła. Ale jest też pewien sposób, aby zrobić z nich syrop na kaszel:
Szklankę startej cebuli należy wymieszać ze szklanką miodu. Następnie do mieszanki należy dodać 2-3 duże ząbki zgniecionego czosnku (jeśli nie chcemy w syropie czosnku, można go pominąć, jednak wnosi on wiele dobroczynnego działania odkażającego). Powstałą miksturę należy odstawić na 3 godziny. Następnie mieszankę należy podgrzać do zagotowania (nie przegrzewać i nie gotować). Gorącą mieszankę przecedzić przez sito do butelki. Zalecane dawkowanie – 2 razy dziennie po 1 łyżce. Można również rozpuścić mieszankę w wodzie lub mleku. Taki syrop nie tylko ukoi podrażnione gardło, ale również na pewno oczyści je z niepożądanych zarazków.
Syrop czosnkowy – odkażanie na zawołanie
Ból gardła, najczęściej związany jest z jego podrażnieniem. Przekrwione miejsca jamy ustnej bardzo łatwo ulegają zakażeniom bakteryjnym. Wtedy warto zadziałać w punkt. Aby zrobić dobry syrop czosnkowy, należy przez gazę wycisnąć sok z ok. 50 gramów zmiażdżonego czosnku. Sok ten następnie trzeba wymieszać z 80 ml przegotowanej i schłodzonej wody (lub wody mineralnej) i 80 gramami cukru. Całość należy wymieszać do rozpuszczenia cukru i powstania gęstego syropu. Zalecane dawkowanie – 1 łyżka wieczorem.
Napój z imbiru – wzmacniająco-oczyszczający
Na koniec rozgrzewający napój, który wzmocni odporność, ale też łagodnie poprawi funkcjonowanie górnych dróg oddechowych, w tym ukoi od rozdrażnione gardło. Bardzo cienko pokrojony kawałek korzenia imbiru należy zalać 0,5 l wody. Powstałą mieszankę należy gotować na małym ogniu przez 20 minut. Roztwór należy odcedzić. Na koniec, dla poprawy walorów leczniczych i smakowych, do ostudzonego napoju można dodać według uznania miodu (działa osłaniająco i łagodząco) lub soku z malin (głównie witamina C). Zalecane dawkowanie – pić wieczorem pół kubka gorącego napoju.
Wszystkie zaprezentowane domowe i jednocześnie babcine sposoby, będą łagodziły kaszel, ze względu na dodatek miodu czy cukru oraz miejscowe działanie odkażające. Tak zaopiekowane gardło, na pewno odwdzięczy nam się w okresie jesienno-zimowym brakiem problemów.