
E. coli - uchroń się przed zakażeniem pałeczką okrężnicy
Pałeczka okrężnicy łac. Escherichia coli jest bakterią zaliczaną do fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka. Jednak jeżeli mechanizmy obronne człowieka osłabną, niektóre szczepy tej bakterii mogą stać się przyczyną różnych dolegliwości:
- zatrucia pokarmowego
- zapalenia pęcherzyka żółciowego
- zakażenia układu moczowego
- zapaleń płuc
- zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych u noworodków
Jak dochodzi do zakażenia?
Pałeczką okrężnicy możemy się zarazić poprzez spożywanie surowych warzyw i owoców oraz pijąc nieprzegotowaną wodę. Ponadto musimy pamiętać, że do zakażenia może dojść także w wyniku bezpośredniego kontaktu z wydalinami osób chorych i nosicieli.
Jak się ochronić?
Dlatego żeby ustrzeć się przed groźnymi skutkami infekcji bakteryjnej Escherichia coli bardzo ważna jest higiena osobista każdego z nas.
Staranne mycie rąk pozwala pozbyć się chorobotwórczych mikrobów ze skóry rąk i zapobiec ich przeniesieniu do ust czy nosa, gdzie znalazłyby środowisko do rozmnażania.
Gdy nie mamy dostępu do bieżącej wody, warto sięgnąć po antybakteryjne żele, które zapobiegają rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów obecnych na dłoniach.
Chcesz wiedzieć więcej? Poznaj 5 kroków do bezpieczniejszej żywności.