
Jagoda acai (acai berry) i płaski brzuch?
Tyle zamieszania przez niepozorną jagodę…
Naturalnym środowiskiem dla acai są dzikie lasy deszczowe Amazonii północnej w Brazylii. Acai jest małą ciemnofioletową jagodą, posiadającą dość twardą konsystencję, duże nasienie i stosunkowo niewiele miąższu. Już kilkanaście godzin od momentu pozyskania acai
z brazylijskich palm, owoce zaczynają się psuć. Są tak delikatne ze względu na swój nietuzinkowy skład…
Bogate wnętrze
Acai rosną na jednych z najbardziej żyznych gleb świata. To między innymi właśnie tym warunkom zawdzięczają bogactwo składników: witamin (np. A, C), minerałów (np. wapń, żelazo) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (acai może pod tym względem konkurować z oliwą z oliwek). Jagoda ta wyróżnia się także zawartością palety aminokwasów egzogennych (a więc tych, które nasz organizm musi czerpać z zewnętrznych źródeł) i to w zalecanych proporcjach.
Przeciwutleniająca moc acai?
Jagoda acai słynie także pod względem obecnych w tym owocu substancji przeciwutleniających. Charakteryzuje się nie tylko bardzo wysoką zawartością tych związków, ale także ich rozmaitością. Wśród nich znajdziemy między innymi luteinę i zeaksantynę, zbawienne dla naszego wzroku. Co ciekawe tzw. potencjał antyoksydacyjny liofilizatu tej jagody plasuje się w czołówce listy produktów z najwyższym poziomem ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbent Capacity; zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu).
Acai i odchudzanie
Jagoda ta jest również źródłem błonnika pokarmowego. Nie oczekujmy jednak tak spektakularnych efektów o jakich donoszą internetowe źródła. Mimo, że acai wyróżnia się składem, nic nie stanie się tu bez naszego wysiłku. Podstawą każdego procesu odchudzającego jest bowiem rozsądna dieta (wyeliminowanie złych nawyków) i wzmożona aktywność fizyczna.