Fakty i mity o kacu
Ewa Nowacka-Polka

Fakty i mity o kacu

Niezależnie od wyników badań dotyczących odżywczych właściwości alkoholu i jego pozytywnego działania na nasz organizm, ogólnie wiadomo, że alkohol spożywany w nadmiarze jest szkodliwy. Najlepszym sposobem uniknięcia nieprzyjemnych skutków alkoholowych ekscesów (czyli tzw. kaca) jest spożywanie drinków w odpowiednich ilościach.

Kac przebiega u każdego w inny sposób. Głównym jego sprawcą jest najprawdopodobniej aldehyd octowy. Z chwilą, gdy alkohol zaczyna się rozkładać, rozpoczyna się również proces trzeźwienia, niestety tworzenia się aldehydu octowego co oznacza też początek kaca. Krąży wiele mitów na temat alkoholu i tego jak uniknąć lub pokonać kaca, jednak ile osób tyle sposobów. Oto kilka przykładów najczęstszych mitów i faktów dotyczących kaca (czyli syndromu dnia poprzedniego).

Jeśli kac, to tylko po dużej ilości alkoholu

Nadmierna ilość alkoholu z pewnością prowadzi do kaca. Jednak nie oznacza to, że trzeba wypić butelkę wina, by następnego dnia czuć się źle. Reakcja naszego ciała na spożyty alkohol zależy od wielu czynników: ogólnego stanu zdrowia, fazy cyklu owulacyjnego, zmęczenia czy poziomu stresu.

Środki przeciwbólowe zażyte wieczorem zapobiegają kacowi

Mieszanie jakichkolwiek leków z alkoholem to nie jest dobry pomysł - zwiększają one ryzyko uszkodzenia wątroby, kiedy przyjmuje się je w czasie picia alkoholu. Poza tym środki przeciwbólowe działają około 4 godzin po zażyciu, dlatego biorąc je przed snem, prześpisz ich działanie przeciwbólowe. Lepiej postaw przy łóżku tabletki i szklankę wody i zażyj je po przebudzeniu.

Powiązane produkty

Kawa to najlepszy sposób na kaca

To jeden z najbardziej szkodliwych mitów. Kawa, a właściwie kofeina w niej zawarta, działa odwadniająco na organizm (który i tak jest już odwodniony) i w efekcie wzmaga objawy kaca. Najlepszym wyjściem jest unikanie tego dnia wszelkich napojów z kofeiną. Lepsze efekty przyniesie spożycie wody, rozcieńczonych soków lub napojów izotonicznych, które nie tylko nawodnią organizm, ale też uzupełnią niedobory witamin i składników mineralnych. W trakcie picia oddajemy bowiem więcej moczu niż zwykle. W ten sposób tracimy witaminy B1, B6 i C oraz mikroelementy: magnez, wapń, potas. Aby wyrównać ich poziom w organizmie, można także sięgnąć np. po sok pomidorowy lub pomidory (zawierają potas), rosół (uzupełnią niedobory sodu i potasu), sok z żurawin z miodem (zwęża naczynia krwionośne), kiszoną kapustę czy kiszone ogórki i ich sok (uzupełniają witaminę C).

Wypicie kieliszka wódki przed wypiciem piwa zabezpiecza przed kacem

Nieprawda. Wypicie mocniejszego alkoholu i przejście do mniej procentowych trunków nie zabezpiecza przed kacem. Nie liczy się kolejność spożytego alkoholu a jego ilość.

Zjedzenie posiłku przed snem zminimalizuje kaca

Zjedzenie posiłku po spożyciu alkoholu, nie pomoże uchronić się przed kacem. Należy raczej zjeść obfity posiłek jeszcze przed rozpoczęciem imprezy. Wtedy pełny żołądek spowolni wchłanianie alkoholu. Najskuteczniej działają posiłki wysokotłuszczowe. Natomiast już po imprezie, a przed położeniem się spać, warto wypić szklankę wody, aby przeciwdziałać odwodnieniu organizmu.

Czym się strułeś, tym się lecz

To kolejny mit, przynoszący więcej szkody niż pożytku. W rzeczywistości poranny drink po przebudzeniu dokłada alkoholu, czyli trucizny, z której nasz organizm stara się oczyścić. Po porannym wypiciu alkoholu objawy kaca wystąpią i tak, tyle, że z pewnym opóźnieniem.

Stan trzeźwości w 5 minut

Zimny prysznic i kilka filiżanek kawy nie sprawią, że wytrzeźwiejesz. Twój organizm najbardziej potrzebuje czasu i to głównie on odpowiada za poprawę samopoczucia. To ile Ci go potrzeba do zregenerowania sił, zależy od indywidualnych uwarunkowań i masy ciała.

Kobiety upijają się szybciej niż mężczyźni

Na to, jak alkohol działa na nasz organizm, ma wpływ płeć, masa ciała, przyjmowane leki, ogólny stan zdrowia i sposób odżywiania. U kobiet alkohol szybciej uderza do głowy, gdyż panie szybciej go wchłaniają i wolniej trawią (mają mniejszą ilość enzymu, który rozkłada alkohol).

Kilka dodatkowych praktycznych rad i informacji...

  1. Przed imprezą zakrapianą alkoholem warto wzmocnić wątrobę (której zadaniem jest oczyszczanie organizmu z toksycznych związków w organizmie) urozmaiconym posiłkiem. Mogą znaleźć się w nim jabłka, ciemne winogrona, sok marchewkowy czy czosnek.

  2. W czasie imprezy należy pamiętać, aby nie mieszać różnych gatunków alkoholu. Jeśli jesteśmy palaczami, powinniśmy ograniczyć palenie tytoniu, gdyż nikotyna potęguje stan zatrucia alkoholowego. Warto również unikać chipsów, orzeszków i słonych paluszków, które podrażniają żołądek. Natomiast lepiej jest zjeść potrawę mięsną, ogórki kiszone, warzywa czy sery.

  3. Warto również zwrócić uwagę na skład alkoholu, który spożywamy. Oprócz etanolu znajduje się w nim wiele składników toksycznych, jak np. środki koloryzujące. Najlepiej więc wybierać alkohole białe, takie jak czysta wódka, gin czy białe wino. Alkohole kolorowe wypite w dużej ilości są często powodem większej ilości przykrych dolegliwości następnego dnia.

  4. Rodzaj żywności, na jaki mamy ochotę następnego dnia nie sprzyja naprawie i powrotowi naszego organizmu do normalnego stanu. Śniadanie, które spożywamy powinno składać się z produktów lekkostrawnych, tzn. z musli, jogurtów, owoców i orzechów. Ponadto jelita pracują wolniej, dlatego częściej występują wiatry i luźny stolec.

  5. Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu z ust, można sięgnąć po liść laurowy i ssać go aż stanie się miękki.

  6. W czasie dnia należy się zdrzemnąć, gdyż wtedy organizm najszybciej się oczyszcza.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Nowa lista leków, których nie wolno wywozić z Polski

    Od 16 maja 2025 roku zacznie obowiązywać nowa lista antywywozowa, obejmująca 267 preparatów, których nie będzie można wywieźć poza granice kraju. Celem publikacji tej listy jest zapobieżenie niedoborom kluczowych produktów medycznych na krajowym rynku poprzez ograniczenie ich wywozu.

  • Dekalog Pacjenta, czyli „DOZkonała lekcja zdrowia”

    Kampania „DOZkonała lekcja zdrowia” została stworzona w celu zwiększenia świadomości pacjentów na temat prawidłowego stosowania leków. Jej głównym celem jest edukacja w zakresie zdrowia oraz promowanie właściwych praktyk. Na co warto zwrócić uwagę przyjmując leki?

  • Karagen – czy E407 jest szkodliwy?

    Karagen to polisacharyd pochodzenia naturalnego, szeroko stosowany w różnych gałęziach przemysłu, takich jak produkcja żywności, farmaceutyków i kosmetyków. Poniższy tekst odpowiada na kluczowe pytania: Czym jest karagen? W jaki sposób się go pozyskuje? Gdzie można go znaleźć? Dlaczego dodaje się go do śmietany? Czy jego spożycie jest bezpieczne?

  • Chelaty – czym są chelatowane formy minerałów?

    Minerały to składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych, m.in. w przewodnictwie nerwowym, skurczach mięśni czy w utrzymywaniu równowagi elektrolitowej. Ich wchłanianie może być utrudnione przez różne czynniki, w tym np. przez postać chemiczną pierwiastka. Z tego względu rośnie zainteresowanie minerałami w formie chelatów – są to związki, w których jon metalu (np. cynku, żelaza, magnezu) jest połączony z aminokwasem lub kwasem organicznym. Takie połączenia mogą poprawiać biodostępność, ponieważ są stabilniejsze w środowisku żołądkowym i mogą wykorzystywać alternatywne mechanizmy transportu w jelitach. Czy minerały w formie chelatów rzeczywiście są lepiej przyswajalne? Jakie znaczenie w suplementacji mają formy chelatowane?

  • Formy magnezu – które są najlepiej przyswajalne? Jaki rodzaj magnezu wybrać?

    Magnez to jeden z pierwiastków odgrywających kluczową rolę w naszym organizmie – bierze udział w wielu procesach metabolicznych, wpływa na układ nerwowy, mięśnie, serce i poziom energii. Dostępne są różne formy magnezu, z których każda ma inne właściwości i stopień przyswajalności. Które z nich warto wybrać? Jaki magnez jest najlepiej przyswajalny?

  • Jak czytać ulotki leków – na co zwrócić uwagę?

    Jakie informacje można znaleźć w ulotce leku? Czym różni się zwykła ulotka znajdująca się w opakowaniu od Charakterystyki Produktu Leczniczego? I czy należy obawiać się wszystkich wypisanych działań niepożądanych? Sprawdź, na co zwrócić szczególną uwagę, zanim zażyjesz zalecony lub przepisany preparat.

  • Witaminy metylowane – kiedy i dlaczego wybrać taką formę?

    Coraz częściej na etykietach suplementów diety można znaleźć informację, że dany preparat zawiera „witaminy w formie metylowanej”. Choć brzmi to skomplikowanie, metylowane witaminy to po prostu biologicznie aktywne formy niektórych składników odżywczych, które mogą być lepiej przyswajalne i skuteczniejsze w działaniu – szczególnie u osób z określonymi zaburzeniami metabolicznymi. Kiedy warto sięgnąć po takie preparaty? Czy są bezpieczne dla każdego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl