Fakty i mity o kacu
Ewa Nowacka-Polka

Fakty i mity o kacu

Niezależnie od wyników badań dotyczących odżywczych właściwości alkoholu i jego pozytywnego działania na nasz organizm, ogólnie wiadomo, że alkohol spożywany w nadmiarze jest szkodliwy. Najlepszym sposobem uniknięcia nieprzyjemnych skutków alkoholowych ekscesów (czyli tzw. kaca) jest spożywanie drinków w odpowiednich ilościach.

Kac przebiega u każdego w inny sposób. Głównym jego sprawcą jest najprawdopodobniej aldehyd octowy. Z chwilą, gdy alkohol zaczyna się rozkładać, rozpoczyna się również proces trzeźwienia, niestety tworzenia się aldehydu octowego co oznacza też początek kaca. Krąży wiele mitów na temat alkoholu i tego jak uniknąć lub pokonać kaca, jednak ile osób tyle sposobów. Oto kilka przykładów najczęstszych mitów i faktów dotyczących kaca (czyli syndromu dnia poprzedniego).

Jeśli kac, to tylko po dużej ilości alkoholu

Nadmierna ilość alkoholu z pewnością prowadzi do kaca. Jednak nie oznacza to, że trzeba wypić butelkę wina, by następnego dnia czuć się źle. Reakcja naszego ciała na spożyty alkohol zależy od wielu czynników: ogólnego stanu zdrowia, fazy cyklu owulacyjnego, zmęczenia czy poziomu stresu.

Środki przeciwbólowe zażyte wieczorem zapobiegają kacowi

Mieszanie jakichkolwiek leków z alkoholem to nie jest dobry pomysł - zwiększają one ryzyko uszkodzenia wątroby, kiedy przyjmuje się je w czasie picia alkoholu. Poza tym środki przeciwbólowe działają około 4 godzin po zażyciu, dlatego biorąc je przed snem, prześpisz ich działanie przeciwbólowe. Lepiej postaw przy łóżku tabletki i szklankę wody i zażyj je po przebudzeniu.

Powiązane produkty

Kawa to najlepszy sposób na kaca

To jeden z najbardziej szkodliwych mitów. Kawa, a właściwie kofeina w niej zawarta, działa odwadniająco na organizm (który i tak jest już odwodniony) i w efekcie wzmaga objawy kaca. Najlepszym wyjściem jest unikanie tego dnia wszelkich napojów z kofeiną. Lepsze efekty przyniesie spożycie wody, rozcieńczonych soków lub napojów izotonicznych, które nie tylko nawodnią organizm, ale też uzupełnią niedobory witamin i składników mineralnych. W trakcie picia oddajemy bowiem więcej moczu niż zwykle. W ten sposób tracimy witaminy B1, B6 i C oraz mikroelementy: magnez, wapń, potas. Aby wyrównać ich poziom w organizmie, można także sięgnąć np. po sok pomidorowy lub pomidory (zawierają potas), rosół (uzupełnią niedobory sodu i potasu), sok z żurawin z miodem (zwęża naczynia krwionośne), kiszoną kapustę czy kiszone ogórki i ich sok (uzupełniają witaminę C).

Wypicie kieliszka wódki przed wypiciem piwa zabezpiecza przed kacem

Nieprawda. Wypicie mocniejszego alkoholu i przejście do mniej procentowych trunków nie zabezpiecza przed kacem. Nie liczy się kolejność spożytego alkoholu a jego ilość.

Zjedzenie posiłku przed snem zminimalizuje kaca

Zjedzenie posiłku po spożyciu alkoholu, nie pomoże uchronić się przed kacem. Należy raczej zjeść obfity posiłek jeszcze przed rozpoczęciem imprezy. Wtedy pełny żołądek spowolni wchłanianie alkoholu. Najskuteczniej działają posiłki wysokotłuszczowe. Natomiast już po imprezie, a przed położeniem się spać, warto wypić szklankę wody, aby przeciwdziałać odwodnieniu organizmu.

Czym się strułeś, tym się lecz

To kolejny mit, przynoszący więcej szkody niż pożytku. W rzeczywistości poranny drink po przebudzeniu dokłada alkoholu, czyli trucizny, z której nasz organizm stara się oczyścić. Po porannym wypiciu alkoholu objawy kaca wystąpią i tak, tyle, że z pewnym opóźnieniem.

Stan trzeźwości w 5 minut

Zimny prysznic i kilka filiżanek kawy nie sprawią, że wytrzeźwiejesz. Twój organizm najbardziej potrzebuje czasu i to głównie on odpowiada za poprawę samopoczucia. To ile Ci go potrzeba do zregenerowania sił, zależy od indywidualnych uwarunkowań i masy ciała.

Kobiety upijają się szybciej niż mężczyźni

Na to, jak alkohol działa na nasz organizm, ma wpływ płeć, masa ciała, przyjmowane leki, ogólny stan zdrowia i sposób odżywiania. U kobiet alkohol szybciej uderza do głowy, gdyż panie szybciej go wchłaniają i wolniej trawią (mają mniejszą ilość enzymu, który rozkłada alkohol).

Kilka dodatkowych praktycznych rad i informacji...

  1. Przed imprezą zakrapianą alkoholem warto wzmocnić wątrobę (której zadaniem jest oczyszczanie organizmu z toksycznych związków w organizmie) urozmaiconym posiłkiem. Mogą znaleźć się w nim jabłka, ciemne winogrona, sok marchewkowy czy czosnek.

  2. W czasie imprezy należy pamiętać, aby nie mieszać różnych gatunków alkoholu. Jeśli jesteśmy palaczami, powinniśmy ograniczyć palenie tytoniu, gdyż nikotyna potęguje stan zatrucia alkoholowego. Warto również unikać chipsów, orzeszków i słonych paluszków, które podrażniają żołądek. Natomiast lepiej jest zjeść potrawę mięsną, ogórki kiszone, warzywa czy sery.

  3. Warto również zwrócić uwagę na skład alkoholu, który spożywamy. Oprócz etanolu znajduje się w nim wiele składników toksycznych, jak np. środki koloryzujące. Najlepiej więc wybierać alkohole białe, takie jak czysta wódka, gin czy białe wino. Alkohole kolorowe wypite w dużej ilości są często powodem większej ilości przykrych dolegliwości następnego dnia.

  4. Rodzaj żywności, na jaki mamy ochotę następnego dnia nie sprzyja naprawie i powrotowi naszego organizmu do normalnego stanu. Śniadanie, które spożywamy powinno składać się z produktów lekkostrawnych, tzn. z musli, jogurtów, owoców i orzechów. Ponadto jelita pracują wolniej, dlatego częściej występują wiatry i luźny stolec.

  5. Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu z ust, można sięgnąć po liść laurowy i ssać go aż stanie się miękki.

  6. W czasie dnia należy się zdrzemnąć, gdyż wtedy organizm najszybciej się oczyszcza.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak dawkować melatoninę na sen? Czy pomaga zasnąć?

    Melatonina to kluczowy hormon procesu zasypiania. Jej niedobory mogą niekorzystnie wpływać na zachowanie prawidłowego cyklu okołodobowego, a tym samym przyczyniać się do występowania zaburzeń wielu mechanizmów zachodzących w organizmie. Ilość wydzielanej melatoniny zmniejsza się wraz z wiekiem, przez co najbardziej narażone na jej niedobory są osoby starsze. Jakie inne funkcje spełnia hormon snu, jak należy go suplementować i czym objawiają się niedobory melatoniny? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest i jak działa żeń-szeń? Zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Panax ginseng

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się go stosować jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń może wpływać na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystnie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek czy kapsułek, jak i płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Cytrynian magnezu, zwykły magnez, a może magnez z witaminą B6 – który wybrać?

    W aptekach i sklepach z suplementami dostępnych jest kilka form magnezu. Jedne preparaty występują w postaci magnezu z witaminą B6, inne określane są mianem cytrynianu magnezu (także w wersji z pirydoksyną), a jeszcze inne oferowane są w formie samego magnezu. Magnez można kupić zarówno w formie tabletek, kapsułek, saszetek z proszkiem do rozpuszczania w wodzie, jak i w postaci płynu czy żelek. Czym różnią się poszczególne suplementy, które połączenie jest najskuteczniejsze i najlepiej przyswajalne oraz dlaczego magnezu nie wolno łączyć z preparatami zawierającymi żelazo i wapń? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij