wiosenna dieta, odchudzanie na wiosnę, odchudzanie, dieta warzywno-owocowa
Karolina Targosz

Jak zacząć odchudzanie na wiosnę? Praktyczne wskazówki dla początkujących

Wiosna to czas sprzyjający wprowadzaniu zdrowych zmian w stylu życia. Dłuższe dni i słońce zachęcają do większej aktywności oraz lepszego dbania o siebie, co pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Wiosna to także czas, kiedy zaczynają pojawiać się świeże sezonowe produkty pełne witamin i składników odżywczych wspierających odchudzanie. Warto pamiętać, że kluczem do sukcesu i długoterminowych zmian jest przede wszystkim racjonalne podejście do redukcji masy ciała. Jak zacząć odchudzanie na wiosnę? O jakie nawyki żywieniowe warto zadbać?

  1. Jak skutecznie schudnąć? Dieta na wiosnę
  2. Jak schudnąć na wiosnę? Tych produktów unikaj
  3. Wiosenne odchudzanie to nie tylko dieta
  4. Suplementacja w diecie redukcyjnej
  5. Najważniejsze zasady podczas wiosennego odchudzania

Jak skutecznie schudnąć? Dieta na wiosnę

Wiosna to doskonały moment na wprowadzenie zdrowych nawyków i zadbanie o organizm. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim prawidłowa kompozycja posiłków bazująca na talerzu zdrowego żywienia. Ważne, aby w posiłkach zadbać o dobre źródło białka (¼ talerza), węglowodanów złożonych (¼ talerza), tłuszczu (jako dodatek) oraz warzyw i owoców (½ talerza). Zdrowe składniki, które powinny się znaleźć na naszym talerzu, to:

  • białka wspierające regenerację organizmu, budowę mięśni oraz dające uczucie sytości: mięso (np. kurczak, indyk, królik, ale także chuda cielęcina, najwyższej jakości wędliny), ryby i ich przetwory (np. dorsz, sola, mintaj, pstrąg, halibut, tuńczyk w wodzie, łosoś), owoce morza (np. krewetki), mleko i jego przetwory (np. sery, w tym twarogowe, cottage, grani, ziarniste, jogurt naturalny, w tym zwłaszcza typu skyr, kefir, maślanka, jaja), nasiona roślin strączkowych i ich przetwory (np. soczewica, soja, groch, tofu, hummus);
  • tłuszcze wspierające prawidłową pracę układu nerwowego (dodane najlepiej na zimno): oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, masło (wybieraj rzadziej), orzechy (najlepiej włoskie, laskowe, migdały) i nasiona (słonecznika, dyni, siemię lniane), awokado;
  • węglowodany złożone bogate w błonnik pokarmowy: pieczywo graham, żytnie, makaron z pełnego ziarna, kasze, ryż, ziemniaki;
  • warzywa i owoce (warto zadbać o to, aby do ¾ posiłków w ciągu dnia dodawać warzywa, a do ¼ owoce).

Powiązane produkty

W wiosennym jadłospisie nie powinno zabraknąć świeżych sezonowych produktów, które są nie tylko smaczne, ale także bogate w szereg witamin i składników mineralnych. Na wiosenne nowalijki z pewnością każdy z nas niecierpliwie czeka po zimie. Niskokaloryczne, chrupiące, bogate w witaminę C i błonnik rzodkiewki idealnie sprawdzą się do sałatek, kanapek czy jako przekąska. Szczypiorek doda potrawom smaku, różne odmiany sałat będą doskonałą bazą do sałatek, a botwinka bogata w magnez, kwas foliowy i żelazo sprawdzi się jako składnik koktajli czy zup. Warto też sięgać po młode marchewki, ziemniaki, szczaw, brukselkę, szparagi, pomidory, kiełki, bób czy groszek zielony oraz po owoce, takie jak truskawki, rabarbar, mango, agrest, poziomki.

Dodatkowo warto zadbać o regularność posiłków zjadanych co około 3–4 godziny, co pozwoli na zmniejszenie podjadania i sięgania po przekąski. Dietetycy zalecają, aby ostatni posiłek spożywać około 2–3 godzin przed snem.

Jak schudnąć na wiosnę? Tych produktów unikaj

Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, wiosna to najlepszy czas na wprowadzenie zmian. Jednak istnieją produkty, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie, samopoczucie oraz proces odchudzania, ponieważ dostarczają zbyt dużej ilości kilokalorii. Wiosna to dobry moment, by świadomie ograniczyć niektóre produkty i zadbać o jakość spożywanych posiłków. Warto unikać:

  • produktów wysokoprzetworzonych: gotowych dań czy dań typu fast-food;
  • słonych przekąsek: paluszków, chipsów, krakersów, solonych orzeszków;
  • cukru, w tym słodyczy, batoników, słodkich płatków śniadaniowych, ciast, jogurtów owocowych;
  • słodzonych, gazowanych napojów i soków;
  • tłustych rodzajów mięs;
  • owoców w puszkach lub owoców suszonych;
  • produktów z białej pszennej mąki;
  • margaryn i sklepowych wypieków bogatych w tłuszcze typu trans;
  • zup i sosów instant;
  • alkoholu.

Wiosenne odchudzanie to nie tylko dieta

Wiosną warto zacząć od zmiany stylu życia. Zdrowa, zbilansowana dieta z lekkim deficytem kalorycznym to fundament w procesie redukcji masy ciała, niemniej równie ważne są inne aspekty, które wpływają na samopoczucie.

PREPARATY SPALAJĄCE TŁUSZCZ

PREPARATY Z CHROMEM

PREPARATY HAMUJĄCE APETYT

Aktywność fizyczna. Jak poprawić kondycję i zrzucić zbędne kilogramy?

Kolejnym fundamentem zdrowego stylu życia jest regularna aktywność fizyczna. Ruch poprawia przede wszystkim kondycję organizmu, redukuje stres, powoduje wydzielanie endorfin, dodaje energii i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto regularna aktywność powoduje wzmocnienie mięśni i obniżenie ciśnienia krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu, wpływa na poprawę pamięci i koncentracji oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Dodatkowo wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego, wzmacnia odporność oraz przyspiesza metabolizm, co jest ważne u osób redukujących masę ciała. Regularna aktywność fizyczna jest istotnym elementem profilaktyki wielu chorób, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość, depresja czy choroby neurodegeneracyjne. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca co najmniej 150–300 minut tygodniowo aerobowej aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności lub 75–150 minut tygodniowo aktywności o dużej intensywności u osób dorosłych. Aktywność fizyczną najlepiej dobierać do swoich możliwości. Mogą być to aktywności na świeżym powietrzu – np. spacery, nordic walking, jazda na rowerze, bieganie czy joga. Pamiętaj, że nie ma lepszej i gorszej aktywności fizycznej – każda wykonywana regularnie będzie miała duże znaczenie.

Jak się nawadniać?

Kolejnym filarem zdrowia jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Odpowiednia ilość wypijanych płynów wpływa między innymi na prawidłowe funkcjonowanie narządów (nerki, układ pokarmowy czy nerwowy). Organizm człowieka w większości składa się z wody, która stanowi około 60% całkowitej masy ciała. Zapotrzebowanie na płyny powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb organizmu i zależy od wieku, masy ciała, stanu zdrowia czy aktywności fizycznej. Uśredniając, zdrowa dorosła osoba powinna przyjmować około 1,5–2 l wody na dobę.

Inne zdrowe nawyki

Bardzo ważne w procesie odchudzania jest prawidłowe i racjonalne podejście opierające się na dobrze wyznaczonych, realnych celach. Pomocna w zmianie może być metoda małych kroków. Warto rozbić większy cel na kilka mniejszych etapów, zamiast wprowadzać nagłe rewolucje. Wpływa to na zmniejszenie ryzyka niepowodzenia, a stopniowe zmiany są łatwiejsze do utrzymania w dłuższej perspektywie. Przykładowo, zamiast nagle wprowadzać intensywne treningi, zacznij od codziennych spacerów.

Bardzo ważnym elementem zdrowego stylu życia jest również odpowiednia regeneracja i sen. Niedobór snu może prowadzić do przejadania się, spowolnienia metabolizmu, a w konsekwencji może być jedną z przyczyn wielu chorób, np. otyłości czy zaburzeń nastroju. Ponadto warto też zadbać o metody radzenia sobie z codziennym stresem i emocjami. Pomocne mogą okazać się: medytacja, techniki oddechowe, spędzanie czasu na świeżym powietrzu czy hobby, które sprawia radość. Warto pamiętać, że w procesie redukcji masy ciała bardzo ważne jest zarówno zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Innym zdrowym nawykiem jest wprowadzenie uważności. Skupianie się na tym, co jemy i jak się czujemy podczas posiłków, może pomóc w lepszym rozpoznawaniu oznak głodu i sytości. Warto wprowadzić posiłki, podczas których nie korzystamy z telefonu ani nie oglądamy telewizji, a całą naszą uwagę skupiamy na smaku, zapachu i teksturze jedzenia.

Suplementacja w diecie redukcyjnej

W dzisiejszych czasach coraz popularniejsze staje się stosowanie preparatów na odchudzanie dostępnych bez recepty. Zawierają one różnorodne składniki, których zadaniem jest wspomaganie redukcji masy ciała. Należy dobierać je rozważnie i najlepiej po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Suplementacja w trakcie diety redukcyjnej w największym stopniu zależy od wyników badań pacjenta, objawów, niedoborów lub od tego, czy stosowana jest specjalna dieta (np. wegańska lub wegetariańska).

Oto kilka suplementów, na które można zwrócić uwagę podczas odchudzania:

  • Witamina D – w związku z tym, że jej niedobory dotyczą około 90% Europejczyków, warto rozważyć suplementację. W przypadku osób dorosłych (19–65 lat) zalecana dawka to 1000–2000 IU/dobę, a w przypadku osób z nadwagą bądź otyłością: 2000–4000 IU/dobę. Dawka może być inna, jeśli w badaniach laboratoryjnych – badanie 25(OH)D – wychodzą duże niedobory. W takich sytuacjach należy zasięgnąć porady lekarza. Przed wprowadzeniem suplementacji warto najpierw oznaczyć stężenie witaminy D z krwi.
  • Kwasy omega-3 – jeśli dieta jest uboga w ryby lub nie są spożywane wcale, warto sięgnąć po suplementację kwasami EPA i DHA, czyli omega-3. Regularna suplementacja kwasów omega-3 wspomaga redukcję nadmiernej masy ciała oraz zapobiega otyłości. Wpływa na większą redukcję poziomu insuliny, glukozy i triglicerydów.
  • Odżywki białkowe – w trakcie redukcji masy ciała szczególną uwagę zwraca się na prawidłową podaż białka, które wpływa na zwiększenie uczucia sytości oraz na utrzymanie większej ilości beztłuszczowej masy ciała. Odżywki białkowe mogą być pomocne, gdy optymalna podaż białka z pożywienia jest utrudniona.
  • Błonnik – opóźnia opróżnianie żołądka, utrudnia wchłanianie glukozy i cholesterolu w jelicie oraz zwiększa uczucie sytości. Zalecana jest podaż błonnika z produktów naturalnych, takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa czy owoce. Im niższy poziom energetyczny, tym trudniejsze jest jego uzupełnienie.
  • Kofeina – suplement, który może wpłynąć na zwiększenie zdolności wysiłkowej i przyspieszenie metabolizmu – można jej dostarczyć również w postaci kawy. Spożyta przed posiłkiem może hamować odczuwanie głodu. Suplementacja może powodować działania niepożądane, takie jak tachykardia, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia snu, zawroty głowy.
Warto pamiętać, że każdą suplementację należy wcześniej omówić z lekarzem prowadzącym, który weźmie pod uwagę stan zdrowia, wiek, stosowane leki, aktywność fizyczną i ewentualne interakcje suplementów z lekami.

Najważniejsze zasady podczas wiosennego odchudzania

  1. Wyznacz realistyczne cele skupione na budowaniu zdrowych nawyków, a nie szybkiej utracie masy ciała.
  2. Zadbaj o prawidłową kompozycję posiłków, w których znajduje się dobre źródło białka, tłuszczów, węglowodanów i warzyw/owoców – postaw na sezonowe, wiosenne produkty.
  3. Staraj się unikać żywności przetworzonej i podjadania pomiędzy posiłkami.
  4. Wprowadź regularność posiłków (śniadanie staraj się zjadać około godziny po wstaniu, w ciągu dnia spożywaj posiłki co około 3–4 godziny, a po ostatni posiłek sięgaj 2–3 godziny przed snem).
  5. Zadbaj o prawidłowe nawodnienie organizmu.
  6. Nie zapominaj o dopasowanej do siebie regularnej aktywności fizycznej.
  7. Zadbaj o odpowiednią ilość i jakość snu oraz regenerację.
  1. Grzymisławski, M. (red.) (2019). Dietetyka Kliniczna. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  2. Rychlik, E., Stoś, K., Woźniak, A., Mojska, H. (2024). Normy Żywienia dla Populacji Polski. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Instytut Badawczy.
  3. Sadowska, J., Szuber, M. (2011). Ocena stosowanych metod odchudzających oraz używania preparatów wspomagających odchudzanie przez młode kobiety. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 62, (3), 343–350.
  4. Cook, C., Beaven, C. M., Kilduff, L. P., Drawer, S. (2012). Acute caffeine ingestion’s increase of voluntarily chosen resistance-training load after limited sleep. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 22(3), 157–164.
  5. Białkowska, M. (2020). Suplementacja diety jako wsparcie terapii otyłości. Food Forum, 38, (4), 36–40.
  6. Wichniak, A. i in. (2017). Standardy leczenia zaburzeń rytmu okołodobowego snu i czuwania Polskiego Towarzystwa Badań nad Snem i Sekcji Psychiatrii Biologicznej Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego. Część II. Diagnoza i leczenie. Psychiatria Polska, 51 (5), 815–832.
  7. Bojarska-Hurnik, S., Skorupińska, A. (2018). Błonnik pokarmowy. Rola i znaczenie w diecie. Kosmetologia Estetyczna, 7, (3), 295–298.
  8. Płudowski, P. i in. (2023). Guidelines for Preventing and Treating Vitamin D Deficiency: A 2023 Update in Poland. Nutrients, 15, (3), 695.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta łatwostrawna

    Słowo dieta kojarzy się zazwyczaj z ciężkimi wyrzeczeniami, głodowaniem, generalnie z niczym przyjemnym. W przypadku diety łatwostrawnej jest zupełnie inaczej.

  • Dieta wrzodowa – jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach?

    Dieta w chorobie wrzodowej ma za zadanie wesprzeć terapię farmakologiczną. Jadłospis osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy powinien głównie opierać się na posiłkach łatwych do strawienia. Które produkty można jeść, a których lepiej unikać? Poznaj najważniejsze wskazówki żywieniowe oraz przykładowy jadłospis dla chorych na wrzody.  

  • Zaczynasz odchudzanie? O tym musisz pamiętać

    Noworoczne postanowienie, optymizm i silna motywacja. Od poniedziałku przechodzisz na dietę odchudzającą? Bardzo dobrze, jednak zanim zaczniesz odpowiedz sobie na pytania: jak często robiłaś tzw. „formę na wakacje”, katowałaś się restrykcyjnymi dietami, gubiłaś kilka kilogramów, a po wakacjach tłuszczyku przybywało jeszcze więcej niż było zanim zaczęłaś się odchudzać? A może nigdy nie stosowałaś diety odchudzającej i właśnie postanowiłaś popracować nad wymarzoną sylwetką?

  • Jak skutecznie wspomagać odchudzanie?

    Ćwiczysz regularnie, trzymając się ustalonego planu treningowego, a mimo to wciąż nie chudniesz? Taki stan rzeczy może być niezwykle frustrujący. Pewne nawyki mogą zmniejszać skuteczność nawet najlepszych programów treningowych, szczególnie po osiągnięciu 40. roku życia.

  • Citrus aurantium – spalacz tłuszczu. Suplementy z gorzką pomarańczą a odchudzanie

    Wiele badań naukowych nad preparatami pomagającymi spalać tłuszcz wykazało, że ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest skuteczny i pomaga szybciej spalić niechcianą tkankę tłuszczową. Swoje działanie zawdzięcza synefrynie, która odpowiada za „podkręcenie metabolizmu", wpływając na tempo procesu lipolizy. Pacjenci, którzy przyjmują suplementy z gorzkiej pomarańczy, zauważają, że ich apetyt jest mniejszy, waga maleje, a tkanka tłuszczowa ulega szybszej redukcji. Należy jednak pamiętać, że poprzez przyjmowanie samych spalaczy tłuszczu nie uda się osiągnąć celu w postaci idealnej sylwetki. Produkty te stanowią suplement diety redukcyjnej, której powinna towarzyszyć także większa ilości aktywności fizycznej. Ile kosztuje suszony owoc gorzkiej pomarańczy, jaka jest zalecana dawka dzienna herbaty i kto nie powinien zażywać produktów zawierających ekstrakt z tej rośliny? Odpowiedzi na te pytanie znajdują się w niniejszym artykule.

  • Inulina – właściwości i zastosowanie. Preparaty z inuliną – na odchudzanie oraz florę jelitową

    Inulina to wielocukier o szerokim wachlarzu właściwości i wielu możliwościach zastosowania. Jest elementem preparatów probiotycznych – wspiera florę jelitową oraz wspomaga utrzymanie właściwego poziomu cukru, trójglicerydów oraz cholesterolu. Inulina naturalnie występuje w roślinach – w ich częściach spichrzowych. Jej wpływ na profilaktykę i zmniejszenie rozwoju chorób cywilizacyjnych, jak otyłość czy cukrzyca został niejednokrotnie potwierdzony w badaniach.

  • Herbata czerwona Pu-Erh – czy jest dobra na odchudzanie? Jakie ma właściwości?

    Czerwona herbata jest uważana za najbardziej aromatyczną spośród wszystkich herbat. Większości z nas, kojarzy się z odmianą pochodzącą z Chin – Pu-Erh. Stała się ona popularna między innymi dlatego, że utożsamia się ją z właściwościami pomocnymi w odchudzaniu – miałaby oczyszczać i wzmacniać organizm podczas kuracji. Czy herbata czerwona rzeczywiście odchudza? Jakie inne właściwości posiada?

  • Ćwiczenia na schudnięcie – jak ćwiczyć, żeby schudnąć?

    Czy same ćwiczenia wystarczą, by cieszyć się wymarzoną sylwetką? Jakie ćwiczenia odchudzające są najlepsze? O czym warto pamiętać, decydując się na zrzucenie dodatkowych kilogramów? Dowiedz się więcej w naszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl