Herbata czerwona Pu-Erh – czy jest dobra na odchudzanie? Jakie ma właściwości?
Maria Brzegowy

Herbata czerwona Pu-Erh – czy jest dobra na odchudzanie? Jakie ma właściwości?

Czerwona herbata jest uważana za najbardziej aromatyczną spośród wszystkich herbat. Większości z nas, kojarzy się z odmianą pochodzącą z Chin – Pu-Erh. Stała się ona popularna między innymi dlatego, że utożsamia się ją z właściwościami pomocnymi w odchudzaniu – miałaby oczyszczać i wzmacniać organizm podczas kuracji. Czy herbata czerwona rzeczywiście odchudza? Jakie inne właściwości posiada?

Krótka historia herbaty

Herbata to jeden z najczęściej wybieranych na świecie napojów. Po raz pierwszy pojawiła się w Chinach – najstarsze wzmianki o niej pochodzą z zapisów z ok. 2000 lat p.n.e. Na początku IX wieku, herbatę uprawiano w Japonii, a w pierwszej połowie XIX wieku, plantacje zawędrowały na Jawę, Sumatrę, do Wietnamu, Cejlonu, Gruzji, żeby wreszcie dotrzeć do Afryki oraz Ameryki Południowej. 

Herbata jest rośliną klimatu ciepłego oraz wilgotnego – stąd preferuje raczej miejsca słoneczne i osłonięte. Może jednak przetrwać duże spadki temperatur – do ok. minus 10 stopni, pod warunkiem, że ochroni ją gruba warstwa śniegu. Obecnie, liście herbaty uprawia się w ponad trzydziestu krajach świata – większość z plantacji znajduje się blisko równika, gdzie panujące warunki klimatyczne umożliwiają jej zbiory przez okrągły rok.

Do niedawna, herbata była zaliczana do używek, czyli takich produktów, które nie odznaczają się żadnymi korzystnymi dla nas właściwościami. Aktualnie posiadamy coraz więcej danych w temacie tego, że herbata może być w naszej diecie produktem prozdrowotnym – m.in. ze względu na obecne w jej składzie polifenole. Składniki te, zwiększają wydajność antyoksydacyjną krwi, chroniąc w ten sposób komórki i tkanki przed szkodliwymi skutkami utlenienia. Ponadto, polifenolom przypisuje się działanie przeciwzapalne, stymulujące układ odpornościowy, zmniejszające absorpcję cholesterolu we krwi, a także korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej.

Herbatę znano już 2000 lat p.n.e. Napój ten ceni się m.in. ze względu na wysoką zawartość polifenoli, które wywierają korzystny wpływ na nasz organizm.

Herbata czerwona – podział i jakość produktów

Klasyfikując herbatę według metod wytwarzania, wyróżnia się herbaty czarne, czerwone i zielone. Europejczycy, stworzyli swój własny podział, uwzględniając w nim dodatkowo herbaty białe i żółte, jak również mieszanki ziołowe.

Spośród herbat, ta czerwona wydaje się najbardziej aromatyczna. Uprawia się ją w Chinach oraz Japonii, a także na Tajwanie. Poddaje lekkiej fermentacji, przerywanej w momencie gdy listki znajdujące się na końcach stają się lekko czerwone. Gotowa herbata posiada korzenny, specyficzny dla niej zapach. Jest też bardzo trwała - można przechowywać ją nawet 50 lat!

Powiązane produkty

Herbata czerwona Pu-Erh – właściwości smakowe

Ponieważ czerwona herbata łączy w sobie cechy czarnej oraz zielonej, wyróżnia się na tle innych wysoką jakością. Szczególnym uznaniem wśród czerwonych herbat, cieszy się chińska Pu-Erh. Posiada ona drobne, nieregularne liście o brązowej barwie. Jej charakterystyczną cechą jest stworzony na bazie liści napar – ciemnobrunatny i „gęsty” o ziemistym smaku oraz bardzo intensywnym zapachu.

Właściwości prozdrowotne czerwonej herbaty – Pu-Erh, a odchudzanie

Herbata Pu-Erh zyskała popularność dzięki wykorzystaniu jej właściwości w walce z nadprogramowymi kilogramami. Jej picie miałoby oczyszczać oraz wzmacniać organizm, co ułatwiałoby odchudzanie. Ponadto, napar miałby pobudzać procesy trawienne, co dodatkowo korzystnie wpłynęłoby na zmianę nawyków żywieniowych. Przeprowadzone badania sugerują ponadto, że Pu-Erh może również wspomóc obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.

Czerwona herbata zyskała popularność zwłaszcza z grupie osób, które się odchudzają. Zdaniem specjalistów, posiada ona bowiem m.in. właściwości ułatwiające trawienie. 

Czego unikać, a co stosować parząc herbatę

Aby przysłużyć się swojemu zdrowiu, warto pamiętać o kilku rzeczach podczas wyboru oraz parzenia herbaty:

- herbata nie dostarcza żadnej znaczącej ilości energii (w postaci kilokalorii) – jest więc polecana każdemu kto dba o swoją figurę. Łatwo to jednak zmienić słodząc ją cukrem, miodem, lub dodając różnego rodzaju syropy. Jeśli więc dbamy o całodzienny bilans kilokalorii – pijmy herbatę gorzką;
- herbaty ekspresowe to często mieszanki wszystkiego, tylko nie prawdziwej herbaty. Najlepiej sięgać po czyste liście – wówczas mamy pewność, że pijemy napar najwyższej jakości;
- ponieważ parzenie liści bywa uciążliwe, sięgnijmy po gotowe akcesoria ułatwiające te czynności – np. specjalne dzbanki z siteczkami albo „zaparzacze” na łańcuszku, które wystarczy jedynie umieścić w szklance z wrzątkiem;
- walory smakowe i zapachowe herbaty możemy zwiększyć poprzez dodatek różnych przypraw – zerknij na przepis poniżej.

Przepis na czerwoną herbatę Pu-Erh

Czerwona herbata Pu_Erh z przyprawami 

Przygotuj:
- 3 łyżeczki liści herbaty Pu-Erh
- 2 zielone ziarenka kardamonu
- ½ laski cynamonu
- 1 małą wysuszoną papryczkę chili
- ½ laski wanilii
- ½ szklanki mleka 1,5%
- 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Ziarna kardamonu rozbijamy, nasiona razem z laską cynamonu rozkruszamy następnie w moździerzu. W dwóch szklankach wody zagotowujemy kardamon, cynamon, chili oraz naciętą wzdłuż laskę wanilii. Napój pozostawiamy na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy mleko oraz miód, ponownie zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki. Dodajemy herbatę i odstawiamy na około cztery minuty, przecedzamy. Podajemy gorącą herbatę, posypaną cynamonem.

Źródła:
1.    Miazga-Sławińska M., Grzegorczyk A., 2014, Herbaty – rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 63, 3 473-479
2.    Stańczyk A., 2010, Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIII, 4, 498-504
3.    Wierzejska R., 2014, Wpływ herbaty na zdrowie – aktualny stan wiedzy, Przegląd Epidemiologiczny, 68, 595-599

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Co daje odżywka białkowa? Czy jest zdrowa?

    Odżywka białkowa jest produktem powszechnie spożywanym przez osoby uprawiające sport zarówno wyczynowo, jak i amatorsko. Wielu młodych dorosłych i nastolatków ćwiczących na siłowni regularnie sięga po odżywkę białkową, aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej oraz polepszyć regenerację powysiłkową. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową, aby wykorzystać jej potencjał?

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone lekami przeznaczonymi dla ludzi. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyzję o ich zastosowaniu podejmuje lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Z prawnego punktu widzenia stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. W takich przypadkach lekarz weterynarii ponosi pełną odpowiedzialność za podjęte działania i ich ewentualne konsekwencje.

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

  • Dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie. Jak jeść, stosując glutydy przy otyłości?

    Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w ciągu ostatnich 50 lat – wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Otyłość jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia kardiometabolicznego, które może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Leki farmakologiczne (zwłaszcza analogi GLP-1) stanowią obecnie ważną część kompleksowej strategii leczenia otyłości. Jaka dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie będzie odpowiednia?

  • Jak zaspokoić głód na dłużej? 10 najbardziej sycących produktów

    Głód to fizjologiczny stan organizmu wynikający z niedoboru pożywienia. Zazwyczaj pojawia się kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku, jednak może wystąpić znacznie szybciej. Jeśli posiłki nie są prawidłowo skomponowane, uczucie głodu może pojawić się nawet godzinę po jedzeniu, co sprzyja spożywaniu większej ilości kilokalorii w ciągu dnia, a to z kolei prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. W jaki sposób należy się odżywiać, aby zaspokoić głód na dłużej? Jak komponować posiłki? Które produkty sycą najbardziej, a jednocześnie są niskokaloryczne? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

  • Jak prawidłowo dobrać obrożę dla psa? Praktyczne porady dla opiekunów

    Smycz, szelki i obroża to nieodłączny zestaw każdego psiego opiekuna. Wybór smyczy ma znaczenie drugorzędne, ale nad wyborem szelek czy obroży trzeba się dobrze zastanowić. To rzecz, która towarzyszy psiakowi od najmłodszych lat, więc powinna być dopasowana do jego anatomii, poziomu aktywności i wielkości. Nie powinna ograniczać ruchów, uciskać ani być zbyt luźna. Jak zatem wybrać idealne szelki lub obrożę?

  • Czym jest dieta BARF i jak ją stosować u psa lub kota?

    Dieta BARF to skrót od biologically appropriate raw food, czyli biologicznie odpowiedniej surowej żywności. Jest przeznaczona dla psów i kotów i polega na podawaniu pupilowi samodzielnie przygotowanego pożywienia złożonego z surowego mięsa i odpowiednich dodatków, takich jak suplementy, kości czy warzywa. Ten sposób żywienia ma naśladować zdobycz, jaką przodkowie psa czy kota upolowaliby na wolności.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl