Herbata czerwona Pu-Erh – czy jest dobra na odchudzanie? Jakie ma właściwości?
Maria Brzegowy

Herbata czerwona Pu-Erh – czy jest dobra na odchudzanie? Jakie ma właściwości?

Czerwona herbata jest uważana za najbardziej aromatyczną spośród wszystkich herbat. Większości z nas, kojarzy się z odmianą pochodzącą z Chin – Pu-Erh. Stała się ona popularna między innymi dlatego, że utożsamia się ją z właściwościami pomocnymi w odchudzaniu – miałaby oczyszczać i wzmacniać organizm podczas kuracji. Czy herbata czerwona rzeczywiście odchudza? Jakie inne właściwości posiada?

Krótka historia herbaty

Herbata to jeden z najczęściej wybieranych na świecie napojów. Po raz pierwszy pojawiła się w Chinach – najstarsze wzmianki o niej pochodzą z zapisów z ok. 2000 lat p.n.e. Na początku IX wieku, herbatę uprawiano w Japonii, a w pierwszej połowie XIX wieku, plantacje zawędrowały na Jawę, Sumatrę, do Wietnamu, Cejlonu, Gruzji, żeby wreszcie dotrzeć do Afryki oraz Ameryki Południowej. 

Herbata jest rośliną klimatu ciepłego oraz wilgotnego – stąd preferuje raczej miejsca słoneczne i osłonięte. Może jednak przetrwać duże spadki temperatur – do ok. minus 10 stopni, pod warunkiem, że ochroni ją gruba warstwa śniegu. Obecnie, liście herbaty uprawia się w ponad trzydziestu krajach świata – większość z plantacji znajduje się blisko równika, gdzie panujące warunki klimatyczne umożliwiają jej zbiory przez okrągły rok.

Do niedawna, herbata była zaliczana do używek, czyli takich produktów, które nie odznaczają się żadnymi korzystnymi dla nas właściwościami. Aktualnie posiadamy coraz więcej danych w temacie tego, że herbata może być w naszej diecie produktem prozdrowotnym – m.in. ze względu na obecne w jej składzie polifenole. Składniki te, zwiększają wydajność antyoksydacyjną krwi, chroniąc w ten sposób komórki i tkanki przed szkodliwymi skutkami utlenienia. Ponadto, polifenolom przypisuje się działanie przeciwzapalne, stymulujące układ odpornościowy, zmniejszające absorpcję cholesterolu we krwi, a także korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej.

Herbatę znano już 2000 lat p.n.e. Napój ten ceni się m.in. ze względu na wysoką zawartość polifenoli, które wywierają korzystny wpływ na nasz organizm.

Herbata czerwona – podział i jakość produktów

Klasyfikując herbatę według metod wytwarzania, wyróżnia się herbaty czarne, czerwone i zielone. Europejczycy, stworzyli swój własny podział, uwzględniając w nim dodatkowo herbaty białe i żółte, jak również mieszanki ziołowe.

Spośród herbat, ta czerwona wydaje się najbardziej aromatyczna. Uprawia się ją w Chinach oraz Japonii, a także na Tajwanie. Poddaje lekkiej fermentacji, przerywanej w momencie gdy listki znajdujące się na końcach stają się lekko czerwone. Gotowa herbata posiada korzenny, specyficzny dla niej zapach. Jest też bardzo trwała - można przechowywać ją nawet 50 lat!

Herbata czerwona Pu-Erh – właściwości smakowe

Ponieważ czerwona herbata łączy w sobie cechy czarnej oraz zielonej, wyróżnia się na tle innych wysoką jakością. Szczególnym uznaniem wśród czerwonych herbat, cieszy się chińska Pu-Erh. Posiada ona drobne, nieregularne liście o brązowej barwie. Jej charakterystyczną cechą jest stworzony na bazie liści napar – ciemnobrunatny i „gęsty” o ziemistym smaku oraz bardzo intensywnym zapachu.

Właściwości prozdrowotne czerwonej herbaty – Pu-Erh, a odchudzanie

Herbata Pu-Erh zyskała popularność dzięki wykorzystaniu jej właściwości w walce z nadprogramowymi kilogramami. Jej picie miałoby oczyszczać oraz wzmacniać organizm, co ułatwiałoby odchudzanie. Ponadto, napar miałby pobudzać procesy trawienne, co dodatkowo korzystnie wpłynęłoby na zmianę nawyków żywieniowych. Przeprowadzone badania sugerują ponadto, że Pu-Erh może również wspomóc obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.

Czerwona herbata zyskała popularność zwłaszcza z grupie osób, które się odchudzają. Zdaniem specjalistów, posiada ona bowiem m.in. właściwości ułatwiające trawienie. 

Czego unikać, a co stosować parząc herbatę

Aby przysłużyć się swojemu zdrowiu, warto pamiętać o kilku rzeczach podczas wyboru oraz parzenia herbaty:

- herbata nie dostarcza żadnej znaczącej ilości energii (w postaci kilokalorii) – jest więc polecana każdemu kto dba o swoją figurę. Łatwo to jednak zmienić słodząc ją cukrem, miodem, lub dodając różnego rodzaju syropy. Jeśli więc dbamy o całodzienny bilans kilokalorii – pijmy herbatę gorzką;
- herbaty ekspresowe to często mieszanki wszystkiego, tylko nie prawdziwej herbaty. Najlepiej sięgać po czyste liście – wówczas mamy pewność, że pijemy napar najwyższej jakości;
- ponieważ parzenie liści bywa uciążliwe, sięgnijmy po gotowe akcesoria ułatwiające te czynności – np. specjalne dzbanki z siteczkami albo „zaparzacze” na łańcuszku, które wystarczy jedynie umieścić w szklance z wrzątkiem;
- walory smakowe i zapachowe herbaty możemy zwiększyć poprzez dodatek różnych przypraw – zerknij na przepis poniżej.

Przepis na czerwoną herbatę Pu-Erh

Czerwona herbata Pu_Erh z przyprawami 

Przygotuj:
- 3 łyżeczki liści herbaty Pu-Erh
- 2 zielone ziarenka kardamonu
- ½ laski cynamonu
- 1 małą wysuszoną papryczkę chili
- ½ laski wanilii
- ½ szklanki mleka 1,5%
- 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Ziarna kardamonu rozbijamy, nasiona razem z laską cynamonu rozkruszamy następnie w moździerzu. W dwóch szklankach wody zagotowujemy kardamon, cynamon, chili oraz naciętą wzdłuż laskę wanilii. Napój pozostawiamy na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy mleko oraz miód, ponownie zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki. Dodajemy herbatę i odstawiamy na około cztery minuty, przecedzamy. Podajemy gorącą herbatę, posypaną cynamonem.

Źródła:
1.    Miazga-Sławińska M., Grzegorczyk A., 2014, Herbaty – rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 63, 3 473-479
2.    Stańczyk A., 2010, Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIII, 4, 498-504
3.    Wierzejska R., 2014, Wpływ herbaty na zdrowie – aktualny stan wiedzy, Przegląd Epidemiologiczny, 68, 595-599

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Substancje w suplementach diety na odchudzanie

    Nie ma lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów niż odpowiednio dobrana dieta połączona z aktywnością fizyczną. Mimo to na rynku dostępna jest szeroka oferta suplementów na odchudzanie. Czy te preparaty mogą wspomóc walkę z nadwagą? Na jakiej zasadzie działają substancje, które są w składzie suplementów na odchudzanie? Przyglądamy się kilku z nich.

  • Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?

    W walce z trądzikiem, obok właściwej pielęgnacji, będzie pomocna także dieta. Codzienny jadłospis osoby zmagającej się z trądzikiem na twarzy, plecach lub dekolcie powinien być bogaty w produkty, które zawierają m.in. cynk, błonnik, witaminy z grupy B czy beta-karoten. Co zatem należy jeść, a czego unikać, aby pozbyć się wyprysków? 

  • Dieta przy wymiotach u dzieci i dorosłych – co można jeść i pić?

    Wymioty często pojawiają się przy zatruciu pokarmowym czy tzw. jelitówce. Na czas wymiotów warto wprowadzić odpowiednią dietę, aby odciążyć zmęczony żołądek i przyśpieszyć powrót do zdrowia. Okazuje się, że niektóre produkty pomogą złagodzić nudności i wymioty, a właściwa podaż płynów zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Co podawać do jedzenia dziecku lub dorosłemu w trakcie wymiotów?  W jaki sposób przyrządzać posiłki dla osób po wymiotach?  Podpowiadamy.

  • Dieta FODMAP – na czym polega i kiedy ją stosować?

    Problemy z wypróżnianiem, wzdęcia i bóle brzucha to częste dolegliwości, który pojawiają się zwłaszcza przy IBS oraz zespole SIBO. Symptomy tych schorzeń można złagodzić, stosując odpowiednią dietę FODMAP. Na czym dokładnie ona polega? Które produkty należy włączyć do menu, a z których zrezygnować? 

  • Dieta w biegunce u dzieci i dorosłych – co jeść przy rozwolnieniu?

    Podczas biegunki należy stosować dietę zapierającą (tzw. dietę BRAT). Jej podstawą są łatwostrawne produkty, które pomagają zagęszczać treść pokarmową. Kolejnym i równie ważnym elementem w żywieniu w czasie biegunki jest odpowiednia podaż wody. Jak powinna wyglądać dieta podczas rozwolnienia? Które produkty można jeść, a których unikać? 

  • Termogeneza – czym jest? Jaki ma wpływ na utratę masy ciała?

    Na wartość naszego całodobowego zapotrzebowania składa się podstawowa oraz ponadpodstawowa przemiana materii, w tym m.in. termogeneza, czyli najprościej definiując – wydzielanie ciepła przez nasz organizm. Jej wartość może zależeć od składu spożywanej przez nas diety! Czym jest termogeneza? Czy ma związek z naszą masą ciała, zwłaszcza gdy potrzebujemy ją zredukować? 

  • Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać w zespole rozrostu bakteryjnego?

    Dotyczy coraz większej liczby osób. Powoduje dyskomfort podczas wykonywania codziennych czynności, często sprawia ból. Na szczęście istnieją metody żywieniowe, które pozwalają na złagodzenie, a nawet całkowite ustąpienie dolegliwości. SIBO – jaka dieta będzie najlepsza? Jakie produkty należy wyeliminować, a które nie będą szkodzić? 

  • Termogeniki – co to za produkty i jaki mają wpływ na spalanie tłuszczu?

    Nikogo już dziś nie dziwią coraz to nowsze diety czy specyfiki mające na celu bezproblemową redukcję nadmiernych kilogramów. Sformułowanie „termogeniki” jest jednak znane już od wielu lat, a co więcej – dalej chętnie stosowane m.in. w branży sportowej. Czym są termogeniki? Czy pomogą w odchudzaniu bez żmudnej diety i ćwiczeń? Co jest termogenikiem?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij