Herbata czerwona Pu-Erh – czy jest dobra na odchudzanie? Jakie ma właściwości?
Maria Brzegowy

Herbata czerwona Pu-Erh – czy jest dobra na odchudzanie? Jakie ma właściwości?

Czerwona herbata jest uważana za najbardziej aromatyczną spośród wszystkich herbat. Większości z nas, kojarzy się z odmianą pochodzącą z Chin – Pu-Erh. Stała się ona popularna między innymi dlatego, że utożsamia się ją z właściwościami pomocnymi w odchudzaniu – miałaby oczyszczać i wzmacniać organizm podczas kuracji. Czy herbata czerwona rzeczywiście odchudza? Jakie inne właściwości posiada?

Krótka historia herbaty

Herbata to jeden z najczęściej wybieranych na świecie napojów. Po raz pierwszy pojawiła się w Chinach – najstarsze wzmianki o niej pochodzą z zapisów z ok. 2000 lat p.n.e. Na początku IX wieku, herbatę uprawiano w Japonii, a w pierwszej połowie XIX wieku, plantacje zawędrowały na Jawę, Sumatrę, do Wietnamu, Cejlonu, Gruzji, żeby wreszcie dotrzeć do Afryki oraz Ameryki Południowej. 

Herbata jest rośliną klimatu ciepłego oraz wilgotnego – stąd preferuje raczej miejsca słoneczne i osłonięte. Może jednak przetrwać duże spadki temperatur – do ok. minus 10 stopni, pod warunkiem, że ochroni ją gruba warstwa śniegu. Obecnie, liście herbaty uprawia się w ponad trzydziestu krajach świata – większość z plantacji znajduje się blisko równika, gdzie panujące warunki klimatyczne umożliwiają jej zbiory przez okrągły rok.

Do niedawna, herbata była zaliczana do używek, czyli takich produktów, które nie odznaczają się żadnymi korzystnymi dla nas właściwościami. Aktualnie posiadamy coraz więcej danych w temacie tego, że herbata może być w naszej diecie produktem prozdrowotnym – m.in. ze względu na obecne w jej składzie polifenole. Składniki te, zwiększają wydajność antyoksydacyjną krwi, chroniąc w ten sposób komórki i tkanki przed szkodliwymi skutkami utlenienia. Ponadto, polifenolom przypisuje się działanie przeciwzapalne, stymulujące układ odpornościowy, zmniejszające absorpcję cholesterolu we krwi, a także korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej.

Herbatę znano już 2000 lat p.n.e. Napój ten ceni się m.in. ze względu na wysoką zawartość polifenoli, które wywierają korzystny wpływ na nasz organizm.

Herbata czerwona – podział i jakość produktów

Klasyfikując herbatę według metod wytwarzania, wyróżnia się herbaty czarne, czerwone i zielone. Europejczycy, stworzyli swój własny podział, uwzględniając w nim dodatkowo herbaty białe i żółte, jak również mieszanki ziołowe.

Spośród herbat, ta czerwona wydaje się najbardziej aromatyczna. Uprawia się ją w Chinach oraz Japonii, a także na Tajwanie. Poddaje lekkiej fermentacji, przerywanej w momencie gdy listki znajdujące się na końcach stają się lekko czerwone. Gotowa herbata posiada korzenny, specyficzny dla niej zapach. Jest też bardzo trwała - można przechowywać ją nawet 50 lat!

Herbata czerwona Pu-Erh – właściwości smakowe

Ponieważ czerwona herbata łączy w sobie cechy czarnej oraz zielonej, wyróżnia się na tle innych wysoką jakością. Szczególnym uznaniem wśród czerwonych herbat, cieszy się chińska Pu-Erh. Posiada ona drobne, nieregularne liście o brązowej barwie. Jej charakterystyczną cechą jest stworzony na bazie liści napar – ciemnobrunatny i „gęsty” o ziemistym smaku oraz bardzo intensywnym zapachu.

Właściwości prozdrowotne czerwonej herbaty – Pu-Erh, a odchudzanie

Herbata Pu-Erh zyskała popularność dzięki wykorzystaniu jej właściwości w walce z nadprogramowymi kilogramami. Jej picie miałoby oczyszczać oraz wzmacniać organizm, co ułatwiałoby odchudzanie. Ponadto, napar miałby pobudzać procesy trawienne, co dodatkowo korzystnie wpłynęłoby na zmianę nawyków żywieniowych. Przeprowadzone badania sugerują ponadto, że Pu-Erh może również wspomóc obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.

Czerwona herbata zyskała popularność zwłaszcza z grupie osób, które się odchudzają. Zdaniem specjalistów, posiada ona bowiem m.in. właściwości ułatwiające trawienie. 

Czego unikać, a co stosować parząc herbatę

Aby przysłużyć się swojemu zdrowiu, warto pamiętać o kilku rzeczach podczas wyboru oraz parzenia herbaty:

- herbata nie dostarcza żadnej znaczącej ilości energii (w postaci kilokalorii) – jest więc polecana każdemu kto dba o swoją figurę. Łatwo to jednak zmienić słodząc ją cukrem, miodem, lub dodając różnego rodzaju syropy. Jeśli więc dbamy o całodzienny bilans kilokalorii – pijmy herbatę gorzką;
- herbaty ekspresowe to często mieszanki wszystkiego, tylko nie prawdziwej herbaty. Najlepiej sięgać po czyste liście – wówczas mamy pewność, że pijemy napar najwyższej jakości;
- ponieważ parzenie liści bywa uciążliwe, sięgnijmy po gotowe akcesoria ułatwiające te czynności – np. specjalne dzbanki z siteczkami albo „zaparzacze” na łańcuszku, które wystarczy jedynie umieścić w szklance z wrzątkiem;
- walory smakowe i zapachowe herbaty możemy zwiększyć poprzez dodatek różnych przypraw – zerknij na przepis poniżej.

Przepis na czerwoną herbatę Pu-Erh

Czerwona herbata Pu_Erh z przyprawami 

Przygotuj:
- 3 łyżeczki liści herbaty Pu-Erh
- 2 zielone ziarenka kardamonu
- ½ laski cynamonu
- 1 małą wysuszoną papryczkę chili
- ½ laski wanilii
- ½ szklanki mleka 1,5%
- 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Ziarna kardamonu rozbijamy, nasiona razem z laską cynamonu rozkruszamy następnie w moździerzu. W dwóch szklankach wody zagotowujemy kardamon, cynamon, chili oraz naciętą wzdłuż laskę wanilii. Napój pozostawiamy na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy mleko oraz miód, ponownie zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki. Dodajemy herbatę i odstawiamy na około cztery minuty, przecedzamy. Podajemy gorącą herbatę, posypaną cynamonem.

Źródła:
1.    Miazga-Sławińska M., Grzegorczyk A., 2014, Herbaty – rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 63, 3 473-479
2.    Stańczyk A., 2010, Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIII, 4, 498-504
3.    Wierzejska R., 2014, Wpływ herbaty na zdrowie – aktualny stan wiedzy, Przegląd Epidemiologiczny, 68, 595-599

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta w menopauzie – jak powinna wyglądać? Co jeść, a czego unikać? Jak schudnąć podczas menopauzy?

    Czy dieta podczas menopauzy (klimakterium) odgrywa ważną rolę? Okazuje się, że tak. W tym okresie warto zmienić swoje dotychczasowe menu. W jadłospisie przy menopauzie powinny zagościć produkty bogate w fitohormony (fitoestrogeny), witaminy z grupy B, witaminę K, selen, magnez, wapń oraz tryptofan. Dlaczego?  

  • Trening siłowy – zasady i efekty ćwiczeń siłowych. Wskazówki dla osób początkujących

    Trening siłowy to rodzaj treningu beztlenowego, który polega na wykonywaniu kilku ćwiczeń na wszystkie bądź określone grupy mięśniowe w kilku seriach. Jego celem są przede wszystkim ukształtowanie umięśnionej sylwetki oraz poprawa wytrzymałości i wydolności organizmu. Trening na siłę przyspiesza również metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ćwiczenia siłowe wspomagają pracę układu krążenia oraz zwiększają produkcję endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Jakie istnieją metody treningowe? Która z nich jest najlepsza dla osób początkujących?

  • BMI – czym jest i jak obliczyć Body Mass Index? Dlaczego obecnie uważa się, że BMI to wskaźnik daleki od doskonałości?

    Dzięki wskaźnikowi BMI w prosty sposób można oszacować, czy nasza masa ciała jest prawidłowa. To doskonałe narzędzie do badań przesiewowych, jednak ma swoje ograniczenia na poziomie indywidualnym, dlatego rozważnie trzeba podejść do interpretacji wyniku. O czym trzeba pamiętać, wykorzystując wskaźnik do oceny stan zdrowia? Jakie są alternatywy dla BMI?

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij