
Skuteczność działania probiotyków – forma płynna doskonałą alternatywą dla kapsułek
Działanie probiotyków
Probiotyki z roku na rok cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Większa świadomość konsumentów na temat ich wielokierunkowego, korzystnego działania na zdrowie przyczynia się do tego, że są one coraz częściej stosowane.
Dostępnych jest wiele badań, które potwierdzają korzystne działanie probiotyków m.in. w zapobieganiu i leczeniu biegunki związanej z terapią antybiotykową, w zapobieganiu i leczeniu ostrej postaci biegunki zakaźnej, w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego, w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego, w nawracających infekcjach dróg oddechowych i moczowo-płciowych, w prewencji i wspieraniu leczenia alergii, we wspieraniu leczenia alkoholowego i niealkoholowego stłuszczenia wątroby, cukrzycy typu 2, insulinooporności, a także otyłości oraz we wspieraniu układu nerwowego. Probiotyki znajdują też zastosowanie w przypadku wcześniaków (dzieci urodzonych przed 37 tygodniem ciąży) i niemowląt o niskiej masie urodzeniowej (<2500 g) oraz w łagodzeniu objawów atopowego zapalenia skóry u dzieci.
Formy probiotyków
Na rynku dostępne są dwie formy probiotyków: sucha (tabletki, kapsułki, saszetki) i płynna. Mogą to być produkty jedno- lub wieloszczepowe. Przyjmowanie probiotyków wieloszczepowych, szczególnie w postaci płynnej, wykazuje zdecydowanie szersze spektrum działania, wynikające z unikatowych właściwości kilku różnych szczepów, niż w przypadku przyjmowania probiotyków jednoszczepowych.
Asortyment produktów probiotycznych zarówno na rynku spożywczym (żywność i napoje probiotyczne), jak i farmaceutycznym (suplementy diety, leki i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego) intensywnie się rozwija. Szeroki asortyment probiotyków z jednej strony pomaga dobrać produkt odpowiedni dla danego pacjenta/konsumenta, jednak może także dezorientować i utrudniać wybór odpowiedniego produktu o wysokiej jakości i skuteczności.
Probiotyki w postaci suchej to liofilizowana (wysuszona) biomasa drobnoustrojów probiotycznych, natomiast produkty w formie płynnej zawierają zawiesinę żywych i aktywnych metabolicznie bakterii wraz z płynem pofermentacyjnym, w skład którego wchodzą także ich biofunkcjonalne metabolity – postbiotyki. Do postbiotyków zaliczamy m.in. antyoksydanty oraz kwasy organiczne (kwas masłowy, kwas mlekowy, kwas octowy), które są wytwarzane podczas długotrwałego (kilkutygodniowego) procesu fermentacji. Dla porównania – proces produkcji mikroorganizmów do formy suchej wynosi od 48 do 72 godzin. Probiotyki w formie suchej nie zawierają postbiotyków.
Probiotyki w formie suszu wymagają także stosowania substancji ochronnych oraz dodatkowej obróbki technologicznej (działanie wysokiej lub niskiej temperatury, ciśnienia, stresu mechanicznego), co ma potencjalnie niekorzystny wpływ na stan fizjologiczny mikroorganizmów. Natomiast proces przygotowania probiotyku w formie płynnej nie wymaga już stosowania ani substancji ochronnych, ani procesów utrwalania.
Polecane dla Ciebie
W płynie lepiej
Kilkutygodniowy, kaskadowy proces hodowli bakterii probiotycznych w formie płynnej umożliwia uaktywnienie symbiozy i wzajemnej komunikacji pomiędzy poszczególnymi szczepami bakterii już na etapie wspólnego rozwoju. Jest to bardzo korzystne z punktu widzenia ich późniejszego współwystępowania/synergicznego działania w przewodzie pokarmowym.
Postbiotyki zawarte w probiotykach w formie płynnej nie tylko decydują o specyficznych cechach smakowo-zapachowych. Są także naturalnymi konserwantami, ale przede wszystkim wykazują w organizmie określone, korzystne działanie, jak np. działanie przeciwzapalne. Ponadto stanowią substraty odżywcze dla komórek nabłonka jelit (kolonocytów), wspomagają również wzrost i różnicowanie naturalnie zasiedlającej jelita mikrobioty.
Poznaj ofertę probiotyków.
Przeprowadzone badania pokazują, że forma płynna probiotyków może ułatwić dostarczanie żywych i aktywnych bakterii probiotycznych do jelit. Probiotyki w płynie są zdolne do natychmiastowej kolonizacji i wzrostu w świetle i na błonach śluzowych jelit, dlatego korzystne skutki ich przyjmowania są odczuwalne już w krótkim odstępie czasu od ich spożycia.
Probiotyki wpływają korzystnie na zdrowie człowieka, dlatego warto je regularnie przyjmować. Dobrze dobrane i systematycznie stosowane zapewnią uzupełnienie bieżących strat w mikrobiomie, wywołanych niekorzystnymi czynnikami życia codziennego, m.in. stresem, nieprawidłową dietą czy stosowaniem leków. Nie wszystkie probiotyki dostępne na rynku są skuteczne w działaniu, dlatego ważny jest odpowiedni dobór produktu, o potwierdzonej jakości i skuteczności działania.
Materiał promocyjny