Skuteczność działania probiotyków – forma płynna doskonałą alternatywą dla kapsułek
Dorota Samul

Skuteczność działania probiotyków – forma płynna doskonałą alternatywą dla kapsułek

Pacjenci mają zróżnicowane upodobania co do formy przyjmowanych leków czy suplementów diety. Jedni wolą tabletki, a inni preferują formę płynną. Często nie zdają sobie jednak sprawy z tego, że forma produktu to nie tylko kwestia wygody stosowania. Dla naszego zdrowia powinno się brać pod uwagę przede wszystkim określone właściwości funkcjonalne, jak np. większa przyswajalność czy skuteczność. Przecież najistotniejszym aspektem stosowania danego produktu – oprócz jego formy, walorów smakowych i zapachowych – powinna być głównie skuteczność jego działania.

Działanie probiotyków

Probiotyki z roku na rok cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Większa świadomość konsumentów na temat ich wielokierunkowego, korzystnego działania na zdrowie przyczynia się do tego, że są one coraz częściej stosowane.

Dostępnych jest wiele badań, które potwierdzają korzystne działanie probiotyków m.in. w zapobieganiu i leczeniu biegunki związanej z terapią antybiotykową, w zapobieganiu i leczeniu ostrej postaci biegunki zakaźnej, w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego, w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego, w nawracających infekcjach dróg oddechowych i moczowo-płciowych, w prewencji i wspieraniu leczenia alergii, we wspieraniu leczenia alkoholowego i niealkoholowego stłuszczenia wątroby, cukrzycy typu 2, insulinooporności, a także otyłości oraz we wspieraniu układu nerwowego. Probiotyki znajdują też zastosowanie w przypadku wcześniaków (dzieci urodzonych przed 37 tygodniem ciąży) i niemowląt o niskiej masie urodzeniowej (<2500 g) oraz w łagodzeniu objawów atopowego zapalenia skóry u dzieci.

Niewątpliwie niektóre badania wymagają kontynuacji, udowodniono jednak, że odpowiednio dobrana suplementacja probiotyczna wykazuje dużą skuteczność jako terapia wspomagająca leczenie wielu jednostek chorobowych.

Formy probiotyków

Na rynku dostępne są dwie formy probiotyków: sucha (tabletki, kapsułki, saszetki) i płynna. Mogą to być produkty jedno- lub wieloszczepowe. Przyjmowanie probiotyków wieloszczepowych, szczególnie w postaci płynnej, wykazuje zdecydowanie szersze spektrum działania, wynikające z unikatowych właściwości kilku różnych szczepów, niż w przypadku przyjmowania probiotyków jednoszczepowych.

Asortyment produktów probiotycznych zarówno na rynku spożywczym (żywność i napoje probiotyczne), jak i farmaceutycznym (suplementy diety, leki i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego) intensywnie się rozwija. Szeroki asortyment probiotyków z jednej strony pomaga dobrać produkt odpowiedni dla danego pacjenta/konsumenta, jednak może także dezorientować i utrudniać wybór odpowiedniego produktu o wysokiej jakości i skuteczności.

Probiotyki w postaci suchej to liofilizowana (wysuszona) biomasa drobnoustrojów probiotycznych, natomiast produkty w formie płynnej zawierają zawiesinę żywych i aktywnych metabolicznie bakterii wraz z płynem pofermentacyjnym, w skład którego wchodzą także ich biofunkcjonalne metabolity  postbiotyki. Do postbiotyków zaliczamy m.in. antyoksydanty oraz kwasy organiczne (kwas masłowy, kwas mlekowy, kwas octowy), które są wytwarzane podczas długotrwałego (kilkutygodniowego) procesu fermentacji. Dla porównania – proces produkcji mikroorganizmów do formy suchej wynosi od 48 do 72 godzin. Probiotyki w formie suchej nie zawierają postbiotyków.

Probiotyki w formie suszu wymagają także stosowania substancji ochronnych oraz dodatkowej obróbki technologicznej (działanie wysokiej lub niskiej temperatury, ciśnienia, stresu mechanicznego), co ma potencjalnie niekorzystny wpływ na stan fizjologiczny mikroorganizmów. Natomiast proces przygotowania probiotyku w formie płynnej nie wymaga już stosowania ani substancji ochronnych, ani procesów utrwalania.

Polecane dla Ciebie

W płynie lepiej

Probiotyki w formie płynnej wykazują pełną witalność i aktywność biologiczną, nie wymagają uwodnienia i wyjścia z uśpienia metabolicznego, jak ma to miejsce w przypadku probiotyków w formie suchej.

Kilkutygodniowy, kaskadowy proces hodowli bakterii probiotycznych w formie płynnej umożliwia uaktywnienie symbiozy i wzajemnej komunikacji pomiędzy poszczególnymi szczepami bakterii już na etapie wspólnego rozwoju. Jest to bardzo korzystne z punktu widzenia ich późniejszego współwystępowania/synergicznego działania w przewodzie pokarmowym.

Postbiotyki zawarte w probiotykach w formie płynnej nie tylko decydują o specyficznych cechach smakowo-zapachowych. Są także naturalnymi konserwantami, ale przede wszystkim wykazują w organizmie określone, korzystne działanie, jak np. działanie przeciwzapalne. Ponadto stanowią substraty odżywcze dla komórek nabłonka jelit (kolonocytów), wspomagają również wzrost i różnicowanie naturalnie zasiedlającej jelita mikrobioty.

Poznaj ofertę probiotyków.

Przeprowadzone badania pokazują, że forma płynna probiotyków może ułatwić dostarczanie żywych i aktywnych bakterii probiotycznych do jelit. Probiotyki w płynie są zdolne do natychmiastowej kolonizacji i wzrostu w świetle i na błonach śluzowych jelit, dlatego korzystne skutki ich przyjmowania są odczuwalne już w krótkim odstępie czasu od ich spożycia.

Probiotyki wpływają korzystnie na zdrowie człowieka, dlatego warto je regularnie przyjmować. Dobrze dobrane i systematycznie stosowane zapewnią uzupełnienie bieżących strat w mikrobiomie, wywołanych niekorzystnymi czynnikami życia codziennego, m.in. stresem, nieprawidłową dietą czy stosowaniem leków. Nie wszystkie probiotyki dostępne na rynku są skuteczne w działaniu, dlatego ważny jest odpowiedni dobór produktu, o potwierdzonej jakości i skuteczności działania.

Materiał promocyjny

  1. A. Nowak, K. Śliżewska, Z. Libudzisz, J. Socha, Probiotyki – efekty zdrowotne, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2010, 4(71), 20-36.
  2. Badania nad oceną jakości i biofunkcjonalności produktów probiotycznych firmy Living Food Sp. z o.o., Living Food [online] https://www.living-food.pl/wp-content/uploads/Monografia_PL_221124_2.pdf.
  3. C. Hill, F. Guarner, G. Reid, G.R. Gibson, D.J. Merenstein, B. Pot, P.C. Calder, Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic, „Nat Rev Gastroenterol Hepatol” 2014, 11(8), 506-514.
  4. C.L. Kvasnovsky i wsp., A randomized double-blind placebo-controlled trial of a multi-strain probiotic in treatment of symptomatic uncomplicated diverticular disease, „Inflammopharmacology” 2017, 25(5), 499-509.
  5. C.M.C. Chapman, G.R. Gibson, I. Rowland, Health benefits of probiotics: are mixtures more effective than single strains?, „Eur J Nutr” 2011, 50(1), 1-17.
  6. C.W. MacPherson, P. Shastri, O. Mathieu, T.A. Tompkins, P. Burguière, Genome-Wide Immune Modulation of TLR3-Mediated Inflammation in Intestinal Epithelial Cells Differs between Single and Multi-Strain Probiotic Combination, „PLoS One” 2017, 12(1), 1-18.
  7. E. Trafalska, K. Grzybowska, Probiotyki – alternatywa dla antybiotyków?, „Wiadomości Lekarskie” 2004, 57(9-10), 491-498.
  8. G. Sisson i wsp., Assessment of a Multi Strain Probiotic in IBD, „Gastroenterology” 2015, 148(4) sup. 1, 531.
  9. G. Sisson i wsp., Randomised clinical trial: a liquid multi‐strain probiotic vs. placebo in the irritable bowel syndrome – a 12 week double‐blind study, „Alimentary Pharmacology and Therapeutics” 2014, 40(1), 51-62.
  10. I. Steinka, Wybrane aspekty stosowania probiotyków, „Ann Acad Med Gedan” 2011, 41, 97-108.
  11. J. Ruszkowski, Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, „Farm Pol” 2018, 74(2), 114-122.
  12. M. Jach, R. Łoś, M. Maj, A. Malm, Probiotyki – aspekty funkcjonalne i technologiczne, „Post Mikrob” 2013, 52(2), 161-170.
  13. M. Szamocka, M. Ameryk, M. Świątkowski, Probiotics in medicine, „J Educ Health Sport” 2017, 7(5), 486-496.
  14. S.D. Forssten, A.C. Ouwehand, Simulating colonic survival of probiotics in single-strain products compared to multi-strain products, „Microb Ecol Health Dis” 2017, 28(1), 1-4.
  15. Z. Libudzisz, Bakterie fermentacji mlekowej, [w] Z. Libudzisz, K. Kowal, Z. Żakowska, Mikrobiologia techniczna. Tom 2. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN 2013.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wazelina – jak działa?

    Wazelina od lat cieszy się popularnością wśród ludzi w każdym wieku ze względu na jej uniwersalne zastosowanie. W poniższym artykule omawiamy wszystkie zalety i właściwości wazeliny, a także sprawdzamy, czy jej stosowanie jest bezpieczne.

  • Czym są modulatory homocysteiny? Jak wpływa na zmęczenie i poziom hormonów?

    Homocysteina jest aminokwasem. Nieregulowany poziom tej cząsteczki sprzyja rozwojowi chorób układu krwionośnego u ludzi. Suplementy z modulatorami homocysteiny zawierają zazwyczaj witaminę B6, B12, kwas foliowy i betainę (trimetyloglicynę, TMG). Wyniki licznych badań naukowych wskazują, że regularne przyjmowanie przez minimum kilka tygodni modulatorów homocysteiny może przyczynić się do obniżenia nadmiernego poziomu homocysteiny we krwi.

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Czy warto brać antyoksydanty w tabletkach, kroplach lub kapsułkach?

    Antyoksydanty w postaci tabletek to suplementy diety zawierające związki, które mogą pomóc w ochronie komórek organizmu przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Niektóre przykłady przeciwutleniaczy, które można znaleźć w postaci tabletek, to witaminy C i E, beta-karoten i selen. Przyjmowanie suplementów antyoksydacyjnych nie jest jednak zasadne w każdej sytuacji. Zawsze zaleca się rozmowę z lekarzem przed przyjęciem jakichkolwiek suplementów diety.

  • Opatrunek podciśnieniowy – jak wygląda leczenie ran?

    Opatrunek podciśnieniowy to doskonały i nowoczesny środek do skutecznego leczenia niektórych przewlekłych trudno gojących się ran. W porównaniu do metod tradycyjnych wyraźnie skraca czas terapii i pozwala uzyskać lepsze efekty czynnościowe. Znacznie poprawia zatem zadowolenie pacjenta. Opatrunek wymaga zastosowania ujemnego ciśnienia, które uzyskuje się dzięki specjalnej pompie. W przypadku ran trudno gojących się warto rozważyć jego użycie. W jakich przypadkach korzystne będzie zastosowanie opatrunku podciśnieniowego?

  • Leki biologiczne – czym są? Czy są skuteczne w leczeniu AZS i łuszczycy?

    Leki biologiczne to skomplikowane leki produkowane na bazie substancji pochodzenia biologicznego, takich jak białka, hormony czy przeciwciała. Są one stosowane w leczeniu różnych chorób, w tym chorób autoimmunologicznych, nowotworowych czy zapalnych, ale ich produkcja jest bardziej skomplikowana i kosztowna niż w przypadku typowych leków syntetycznych. W Polsce leki biologiczne są pod pewnymi warunkami refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia, niemniej ich cena może być zbyt wysoka dla pacjentów nieobjętych systemem refundacji. Czym są leki biologiczne? W leczeniu których chorób można je stosować?

  • Semaglutyd – czy pomaga schudnąć? Zagrożenia, skutki uboczne stosowania bez wskazania

    Semaglutyd to lek stosowany w leczeniu cukrzycy typu 2. Jest agonistą receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), który pomaga regulować poziom cukru we krwi poprzez zwiększanie wydzielania insuliny i zmniejszanie wydzielania glukagonu. Zwykle podaje się go raz w tygodniu w postaci zastrzyku. Od pewnego czasu Internet zalewa fala zapytań dotyczących leku na odchudzanie bez recepty, którego głównym składnikiem jest właśnie semaglutyd. Czy jego stosowanie jest bezpieczne, jeśli jedynym celem jest redukcja wagi, a nie kontrola cukrzycy?

  • Jakie właściwości ma chlorofil do picia? Działanie, przeciwwskazania

    Zielona barwa liści wynika z obecności w nich chlorofilu – głównego barwnika fotosyntetycznego. Doniesienia o tradycyjnych leczniczych zastosowaniach chlorofilu w alternatywnych formach medycyny znane są już od wieków. Co więcej, chlorofil cieszy się dużym zainteresowaniem również we współczesnej medycynie. Jakie właściwości i działanie ma chlorofil? Kto może, a kto nie powinien po niego sięgać?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij