Probiotyki dla ciężarnych. Jak wpływają na zdrowie dziecka?
Katarzyna Szulik

Probiotyki dla ciężarnych. Jak wpływają na zdrowie dziecka?

Ciąża jest czasem zmian fizjologicznych oraz immunologicznych w organizmie kobiety. Ulega im między innymi mikroflora jelita i pochwy, co wpływa również na metabolizm i zdrowie immunologiczne dziecka. Przeprowadzane dotychczas liczne badania dotyczące zasadności stosowania probiotyków w trakcie ciąży dostarczały niejednoznacznych informacji. Obecne wyniki sugerują, że odpowiednia suplementacja probiotykami przez kobiety w ciąży może pozytywnie wpłynąć na zdrowie nowo narodzonego dziecka.

Mikroflora kobiety ciężarnej ulega zmianom zwłaszcza w trzecim trymestrze ciąży i wykazuje wówczas znamiona stanu zapalnego czy mniejszej wrażliwości na insulinę. Oprócz tego u zdrowych kobiet obserwuje się wysoki odsetek bakterii Lactobacillus odpowiedzialnych za tworzenie kwasu mlekowego, co chroni organizm przed rozwijaniem się bakterii chorobotwórczych. Ciąża ma wpływ na ograniczenie produkcji tych bakterii, wzrasta też stężenie Staphylococcus, Bacteroidetes i maleje Bifidobacterium, a niższy poziom tych ostatnich obserwuje się również u niemowląt.

Cukrzyca ciążowa i alergie a probiotyki

Kolejnym obszarem, w którym ciężarnym mogą pomóc probiotyki jest ochrona przed cukrzycą ciążową. Schorzenie polegające na nietolerancji glukozy jest niebezpieczne również dla rozwijającego się płodu poprzez zagrożenie przerostem komórek beta wysp trzustkowych Langerhansa. Co więcej, nieuregulowana cukrzyca ciążowa może spowodować wady wrodzone, hipoglikemię noworodków, hipokalcemię, a nawet śmierć dziecka. Mniejszą wrażliwością na insulinę wykazują się kobiety z nadmiernym przyrostem masy ciała, zmianami hormonalnymi, ale i zmianami w mikroflorze jelitowej. Zbadano, że odpowiednia suplementacja priobiotykami wpływa pozytywnie na wrażliwość insulinową, tym samym obniża się stężenie glukozy i insuliny na czczo, a cały metabolizm ulega regulacji. Przeprowadzane badania nie dają pełnego obrazu zjawiska przez ich niewystarczającą ilość, ale dotychczasowe dowodzą, że odpowiednia dieta oraz stosowanie w ciąży probiotyków zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę ciążową z 34 do 13 procent.

Równie istotna jest suplementacja probiotykami w unikaniu alergii. Światowa Organizacja Alergologiczna w 2015 roku zaleciła ich stosowanie kobietom, które karmią piersią dzieci narażone w wysokim stopniu na alergię, kobietom ciężarnym wykazującym się wysokim prawdopodobieństwem urodzenia potomka alergicznego oraz niemowlętom narażonym na alergie w wysokim stopniu. Badania przeprowadzane już wcześniej przez Griffith University dowiodły, że stosowanie probiotyków może poprawiać jakość życia pacjentów skarżących się na objawy alergii. Wszystko to na skutek hamowania przez probiotyk reakcji komórek odpornościowych i zwiększenie tym samym tolerancji organizmu na czynniki powodujące objawy alergiczne. To potwierdza też wpływ stosowania probiotyków w ciąży na ograniczenie występowania alergii u niemowląt.

Na co jeszcze wpływają probiotyki?

Liczne badania na temat stosowania probiotyków u kobiet ciężarnych i późniejszy wpływ na zdrowie dziecka dotyczą różnych obszarów.

Dowiedziono między innymi, że stosowanie probiotyków ze szczepami bakterii S. Thermophilus, Bifidobacterium oraz Lactobacillus zmniejsza ryzyko zachorowania na martwicze zapalenie jelit u nowo narodzonego dziecka. Regularne przyjmowanie ich przez kobiety ciężarne może też ograniczyć ryzyko wystąpienia u dziecka egzemy i zapalenia błony śluzowej – zwłaszcza w pierwszych miesiącach życia. Bakterie Bifidobacterium Lactis w odpowiednim stężeniu, a także bakterie Rhamnosus mają wpływ na dwukrotnie rzadsze pojawianie się infekcji żołądkowo-jelitowych oraz wymiotów u niemowląt. Stosowanie probiotyków przez kobiety cierpiące na cukrzycę ciążową zmniejsza stres oksydacyjny przy występującej hiperglikemii.

Pozytywny wpływ suplementacji probiotykami zaobserwowano również u kobiet karmiących piersią. Mleko matki, które podczas karmienia jest przekazywane noworodkowi zawiera dużo bifidobakterii oraz kwasu mlekowego. Dodatkowe spożywanie probiotyków przez kobiety powoduje wzrost pałeczek kwasu mlekowego oraz wspomnianych bakterii w mleku matki. Ponadto suplementowanie probiotykami przez kobiety karmiące ma pozytywny wpływ na skład mleka oraz rozwój układu odpornościowego potomka.

Probiotyki, czyli tak właściwie…

Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki są preparatami lub produktami żywnościowymi o zawartości pojedynczych lub mieszanych hodowli żywych drobnoustrojów wywierających pozytywny efekt na zdrowie pod warunkiem podania ich w odpowiedniej ilości. Drobnoustroje produkują kwas mlekowy i należą do rodziny Bifidobacterium, Lactobacillus, a także do drożdżaków Saccharomyces. Fizjologicznie są obecne w mikroflorze układu pokarmowego, muszą posiadać zdolność przylegania do nabłonka jelita, by nie zostały usunięte w krótkim czasie, na przykład w trakcie biegunki. Powinny być też odporne na enzymy trawienne, kwasy żółciowe oraz kwas solny zawarty w żołądku. Stosowanie probiotyków przynosi wiele korzyści dla organizmu: zwiększają one wchłanianie witamin i minerałów, chronią mikroflorę jelitową w trakcie kuracji antybiotykowych, poprawiają proces trawienia. Oprócz tego pozytywnie wpływają na układ immunologiczny, dzięki czemu organizm zwiększa swoją odporność na zakażenia, obniżają poziom cholesterolu, a także łagodzą objawy nietolerancji laktozy. Prócz probiotyków w formie suplementów występują one również w żywności probiotycznej, takiej jak kefiry, jogurty, mleko acidofilne czy maślanka. Często w nazwie takich produktów pojawia się przedrostek bio-. Bakterie mlekowe znajdują się również w tanich i powszechnie dostępnych kiszonkach, takich jak ogórki czy kapusta kiszona. Probiotyki – oprócz obecności bakterii mlekowych – mają wiele innych zalet w żywieniu człowieka: dostarczają pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, D oraz A, a także sporo wapnia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kalendarz badań w ciąży – tydzień po tygodniu

    Dzięki przestrzeganiu harmonogramu wpisanego w ciążowy kalendarz badań, który składa się zarówno z testów obowiązkowych, jak i zalecanych, ginekolog prowadzący ma dostęp do kompleksowej historii ciąży, sprawując stałą kontrolę nad mamą i jej dzieckiem. Kalendarz badań w ciąży został przygotowany na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia i według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Składa się z wielu etapów, które są ograniczane przez ramy czasowe kolejnych tygodni ciąży, a także z wielu badań – fizykalnych, obrazowych i laboratoryjnych. Które badania należy wykonać, będąc w ciąży i dlaczego skrupulatność w ich wykonywaniu jest tak bardzo istotna? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule. 

  • Jakie badania wykonuje się tuż przed porodem?

    Ostatnie tygodnie ciąży to czas narastającego oczekiwania. Zanim dziecko zjawi się na świecie, warto się upewnić, że wszystko jest gotowe. Nie chodzi tylko o niezbędną wyprawkę, ale przede wszystkim o dopełnienie medycznych zaleceń lekarza prowadzącego. Jakie badania obrazowe i biochemiczne należy wykonać tuż przed porodem? Odpowiedzi na te pytania udzielono w niniejszym artykule.

  • Leki w ciąży – klasyfikacje leków stosowanych u kobiet ciężarnych

    Ciąża to czas szczególnego dbania o zdrowie przez przyszłą mamę. Przewlekłe choroby, infekcje oraz przemiany zachodzące w organizmie kobiety ciężarnej często wiążą się z koniecznością przyjmowania leków. Ich działanie wpływa nie tylko na organizm matki, bowiem przenikając przez łożysko, docierają również do płodu. Zatem, które z nich są bezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i dziecka?

  • Zapalenie pęcherza w ciąży – przyczyny, objawy, leczenie, domowe sposoby na zakażenie dróg moczowych u ciężarnych

    Kobieta ciężarna jest szczególnie podatna na zakażenia dróg moczowo-płciowych, co związane jest z licznymi zmianami zachodzącymi w jej organizmie. O infekcji mogą świadczyć nieprzyjemne dolegliwości lub zdiagnozowany podczas rutynowych badań kontrolnych bezobjawowy bakteriomocz. Zapalenia pęcherza w ciąży nie należy lekceważyć, bowiem zwiększa on ryzyko przedwczesnego porodu oraz urodzenia dziecka z niską masą ciała.

  • Zgaga w ciąży – dlaczego się pojawia i co jeść, aby złagodzić nieprzyjemne dolegliwości z nią związane?

    Zgaga stanowi częstą dolegliwość u kobiet w ciąży. Ponieważ przyszła mama zwykle dysponuje ograniczoną możliwością farmakologicznego radzenia sobie z trudnościami odmiennego stanu, warto znać domowe sposoby, które poprawią samopoczucie w zakresie wybranych. Zgaga w ciąży – co jeść, a czego unikać? Jak powinna wyglądać dieta, która złagodzi pieczenie oraz kwaśne odbijanie. 

  • Czy dzieci urodzone przez cesarskie cięcie mają inną mikroflorę jelitową od tych, urodzonych siłami natury? Czy są bardziej podatne na alergie?

    Badania dowodzą, że we wczesnym okresie życia niemowlęta urodzone przez cesarskie cięcie mają inny zestaw bakterii jelitowych niż dzieci urodzone silami natury. Zamiast pobierać drobnoustroje od swoich matek, nabywają bakterie ze środowiska szpitalnego. Czy dlatego są bardziej podatne na występowanie astmy, alergii oraz innych chorób immunologicznych?

  • Badanie wolnego płodowego DNA (cffDNA) – na czym polega i jakie wady genetyczne wykrywa badanie NIPT? Kiedy należy je wykonać?

    Badanie wolnego płodowego DNA (cffDNA) to analiza materiału genetycznego dziecka, który przedostaje się przez łożysko i krąży we krwi matki. Testy NIPT to nieinwazyjne, bezpieczne badania prenatalne, które pozwalają na oszacowanie z dużym prawdopodobieństwem (choć nie 100%) ryzyka wystąpienia wad genetycznych u płodu oraz określenie płci dziecka. Badanie cffDNA można wykonać już w pierwszym trymestrze – po 10. tygodniu ciąży.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij