Naturalne probiotyki – właściwości i źródła. Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie produktów bogatych w probiotyki?
Piotr Gmachowski

Naturalne probiotyki – właściwości i źródła. Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie produktów bogatych w probiotyki?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy – bakterie bądź drożdże, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Można je znaleźć w jogurcie i innych sfermentowanych produktach spożywczych, suplementach diety i produktach kosmetycznych. Jak działają bakterie probiotyczne? 

  1. Naturalne probiotyki – czym są bakterie probiotyczne? 
  2. Naturalne probiotyki – czym różnią się probiotyki od prebiotyków? 
  3. Naturalne probiotyki – właściwości 
  4. Naturalne probiotyki – źródła 
  5. Naturalne probiotyki – kiedy suplementować probiotyki? 

Naturalne probiotyki – czym są bakterie probiotyczne? 

Probiotyki są żywymi drobnoustrojami, które wywierają korzystne skutki zdrowotne. Do drobnoustrojów probiotycznych zaliczamy bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzajów:

  • Lactobacillus,
  • Bifidobacterium
  • do probiotyków wlicza się także drożdżaki Saccharomyces boulardii.
Do bakterii z rodzaju Lactobacillus zaliczmy np.: L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. rhamnosus, natomiast do bakterii z rodzaju Bifidobacterium włączamy m.in. B. animalis, B. breve.  

Szczepy bakterii probiotycznych powinny spełniać odpowiednie kryteria. Bakterie probiotyczne powinny zasiedlać i przylegać do odpowiednich miejsc w organizmie oraz pochodzić z naturalnej, zdrowej mikroflory jelita grubego. Szczep probiotyczny powinien być odporny na działanie soku żołądkowego, żółci oraz innych związków, które produkowane są przez mikroflorę zasiedlająca przewód pokarmowy. Działanie szczepu powinno być dobrze poznane oraz bezpieczne. 

Naturalne probiotyki – czym różnią się probiotyki od prebiotyków? 

Prebiotyki nie są żywymi drobnoustrojami, definiuje się je jako niestrawione składniki żywności. Pobudzają one wzrost lub aktywność określonej liczby rodzajów bakterii w jelicie grubym. Prebiotyki są pożywką dla probiotyków i wpływają stymulująco na ich wzrost. Działanie takie przyczynia się do wywierania korzystnego wpływu na ludzki organizm. Aby poprawić wartość odżywczą i zdrowotną produkowanej żywności, dodaje się do niej prebiotyki. Do produktów spożywczych wprowadza się np.: 

  • inulinę
  • fruktooligosacharydy, 
  • laktulozę, 
  • pochodne galaktozy, 
  • pochodne beta-glukanów. 

Endogenne enzymy ludzkiego organizmu nie mogą trawić prebiotyków – niestrawione, po dotarciu do jelita grubego, ulegają fermentacji. Podobnie jak probiotyki, prebiotyki także powinny spełniać odpowiednie kryteria, m.in.: 

  • powinny obniżać pH treści pokarmowej,
  • powinny hamować szkodliwą mikroflorę jelitową, 
  • nie powinny ulegać wchłanianiu przez przewód pokarmowy. 

Dane literaturowe wskazują, iż naturalne prebiotyki występują w ponad 36000 produktów pochodzenia roślinnego. Do źródeł naturalnych prebiotyków zalicza się np.: czosnek, cykorię, karczoch, szparagi, cebulę, pszenicę oraz banany. 
Mówiąc o bakteriach probiotycznych i prebiotykach, warto zaznaczyć, iż istnieje również określenie synbiotyk.  Jest to połączenie prebiotyku oraz probiotyku. Związek ten wykazuje efekt synergistyczny, wpływając korzystnie na organizm. 

Powiązane produkty

Naturalne probiotyki – właściwości 

Probiotyki w organizmie wykazują korzystne właściwości: 

  • zwiększają pozytywną mikroflorę jelitową, 
  • przyczyniają się do zmniejszenia ilości bakterii patogennych, konkurują z patogenami, chronią przed kolonizacją, 
  • wpływają na równowagę pomiędzy szczepami bakteryjnymi (szczególnie ważne podczas stresu, a także źle zbilansowanej diecie), 
  • nie wykazują działania patogennego, inwazyjnego i rakotwórczego, 
  • przyczyniają się do skrócenia czasu trwania biegunek, a także łagodzą ich przebieg, 
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia biegunek w trakcie, a także po antybiotykoterapii, 
  • wykazują zdolność do produkcji substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, 
  • posiadają zdolność do przyczepiania się do komórek nabłonkowych. 

Dane literaturowe do mechanizmów działania probiotyków zaliczają również: 

  • wytwarzanie witamin, 
  • neutralizację czynników rakotwórczych,  
  • stabilizację bariery jelitowej, 
  • wpływ na modulowanie odpowiedzi immunologicznych. 

Naturalne probiotyki – źródła 

Najlepszym źródłem bakterii probiotycznych, które zawierają w swoim składzie bakterie kwasu mlekowego są produkty mleczne. Do tego typu produktów spożywczych zaliczamy: kefir, kwaśne mleko, maślankę, jogurt, mleko acidofilne.

Bakterie probiotyczne obecne są również w produktach fermentowanych, takich jak kapusta kiszona oraz ogórki. Bakterie fermentacji mlekowej są dodawane do wyrobów mleczarskich, ale również do kiszonek owocowych i warzywnych, chleba, a także kiełbas. Produkt może być uznany za produkt probiotyczny, jeżeli w 1 mililitrze znajduje się co najmniej 106 aktywnych komórek bakteryjnych. 

Naturalne probiotyki – kiedy suplementować probiotyki? 

Bakterie probiotyczne mogą być wykorzystywane w leczeniu i zapobieganiu:  

  • ostrych biegunek, biegunek podróżnych i poantybiotykowych,  
  • alergii pokarmowych,  
  • zmian prowadzących do powstania nowotworu,
  • stanów zapalnych żołądka wywołanych przez Helicobacter pylori,  
  • przewlekłych zaparć,  
  • encefalopatii wątrobowej,  
  • biegunek u chorych na AIDS,  
  • przewlekłych stanów zapalnych jelit,  
  • zespołu jelita drażliwego,  
  • próchnicy zębów, 
  • reumatoidalnego zapalenia stawów
Bakterie probiotyczne mają także wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywanie produktów bogatych w probiotyki przekłada się na zwiększenie aktywności komórek układu immunologicznego: makrofagów i limfocytów.  

W udokumentowanych badaniach klinicznych wykazano także, iż szczep Lactobacillus casei Shirota wykazuje działanie: 

  • hamujące na rozwój powierzchniowego raka jelita grubego,  
  • przynoszące pozytywne efekty podczas leczenia raka pęcherza moczowego,
  • ochronne przed zaburzeniami jelitowymi oraz przed mutagenami pokarmowymi, 
  • korzystne podczas leczenia biegunek rotawirusowych, 
  • wpływające na utrzymywanie równowagi mikroflory jelitowej, 
  • obniżające aktywność enzymów fekalnych. 
  1. H. Szajewska, Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej, „Med. Prakt.” 2017, nr 7-8, s. 19–37. 
  2. D. Wnęk, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki, „mp.pl” [online], https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/142829,probiotyki-prebiotyki-i-synbiotyki, [dostęp:] 27.09.2020. 
  3. K. Mojka, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, ”Probl Hig Epidemiol” 2014, nr 541-549 (3).
  4. M. Jach, R. Łoś, M. Maj i in., Probiotyki – aspekty funkcjonalne i technologiczne, „Post Mikrobiol” 2013, nr 2, s. 161–170.
  5. M. Strus, P. Heczko, P. Kochan, Projektowanie probiotyków do zastosowań medycznych, „Post Mikrobiol” 2008, nr 3, s. 11-66.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Probiotyk przed czy po antybiotyku?

    Antybiotyki oprócz zwalczania chorobotwórczych drobnoustrojów, niekorzystnie wpływają na naturalną florę jelitową, która jest niezbędna dla zdrowia organizmu. Spożywanie kefirów, jogurtów lub innych spożywczych produktów fermentowanych bywa niewystarczające. Zaleca się przyjmowanie doustnych preparatów osłonowych — probiotyków.

  • Probiotyki a zespół jelita drażliwego

    Schorzenia układu pokarmowego stanowią poważny problem dla dużego odsetka populacji. Szczególnie częste o tej porze roku zatrucia pokarmowe są utrapieniem, z którym zetknęło się wielu z nas. Jakkolwiek nieprzyjemne i niepożądane byłyby dolegliwości, prawdziwie problematyczne stają się, gdy standardowy ból brzucha nie ustępuje po kilku dniach, a pozostaje z nami nawet przez długie miesiące. W przypadku chorób przewlekłych konieczna staje się konsultacja z lekarzem oraz zastosowanie odpowiedniej terapii.

  • Czerwone wino jak probiotyk

    Lekarze są zgodni co do tego, że alkohol szkodzi zdrowiu, jednak czerwone wino należy do wąskiej grupy napojów wyskokowych, którym przypisuje się również korzystne właściwości. Zgodnie z wieloma badaniami, może ono sprzyjać zdrowiu serca, a najnowsze analizy wskazują również na działanie probiotyczne. Okazuje się, że ludzie regularnie pijący czerwone wino mają bardziej zróżnicowaną florę jelitową od konsumentów innych typów alkoholi.

  • Naukowcy opracowują probiotyki, które mogą być efektywniej dostarczane do jelit

    Probiotyki są żywymi organizmami, głównie bakteriami kwasu mlekowego, które poprzez podanie w odpowiednich ilościach wykazują działanie prozdrowotne. Od wielu lat trwają badania nad podniesieniem ilości prozdrowotnych bakterii, która dociera do właściwego odcinka układu pokarmowego, czyli jelit, gdzie może pełnić swoją funkcję.

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Probiotyki mogą ewoluować w organizmie i zmieniać swoje działanie

    Probiotyki, czyli żywe kultury bakterii wspomagające przede wszystkim zdrowy przebieg trawienia, po znalezieniu się w ciele mogą podlegać przemianom, które zmniejszają ich skuteczność, a nawet czynią szkodliwymi. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Washington University School of Medicine w St. Louis. Ukazały się na łamach pisma ,,Cell Host and Microbe”.

  • Orzechy włoskie to naturalny probiotyk

    Badania pokazały, że dieta bogata w orzechy działa profilaktycznie między innymi w kierunku raka okrężnicy. Jak się okazuje, przyczyną takiego działania orzechów, zwłaszcza w odmianie włoskiej, jest ich zdolność do modyfikacji składu mikrobiomu jelit – dowodzą amerykańscy naukowcy.

  • Probiotyk dla dziecka ‒ co warto o nim wiedzieć

    Probiotyki dla dzieci są niezbędne do prawidłowej pracy układu pokarmowego i odpornościowego. O tym, że bakterie w układzie pokarmowym człowieka pełnią wiele ważnych funkcji wiedzą wszyscy. Niestety na skutek nieprawidłowej diety lub antybiotykoterapii flora bakteryjna ulega zniszczeniu i trzeba ją odnawiać. Szczególnie istotne jest to właśnie w przypadku dzieci.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.