Naturalne probiotyki – właściwości i źródła. Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie produktów bogatych w probiotyki?
Piotr Gmachowski

Naturalne probiotyki – właściwości i źródła. Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie produktów bogatych w probiotyki?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy – bakterie bądź drożdże, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Można je znaleźć w jogurcie i innych sfermentowanych produktach spożywczych, suplementach diety i produktach kosmetycznych. Jak działają bakterie probiotyczne? 

Naturalne probiotyki – czym są bakterie probiotyczne? 

Probiotyki są żywymi drobnoustrojami, które wywierają korzystne skutki zdrowotne. Do drobnoustrojów probiotycznych zaliczamy bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzajów:

  • Lactobacillus,
  • Bifidobacterium
  • do probiotyków wlicza się także drożdżaki Saccharomyces boulardii.
Do bakterii z rodzaju Lactobacillus zaliczmy np.: L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. rhamnosus, natomiast do bakterii z rodzaju Bifidobacterium włączamy m.in. B. animalis, B. breve.  

Szczepy bakterii probiotycznych powinny spełniać odpowiednie kryteria. Bakterie probiotyczne powinny zasiedlać i przylegać do odpowiednich miejsc w organizmie oraz pochodzić z naturalnej, zdrowej mikroflory jelita grubego. Szczep probiotyczny powinien być odporny na działanie soku żołądkowego, żółci oraz innych związków, które produkowane są przez mikroflorę zasiedlająca przewód pokarmowy. Działanie szczepu powinno być dobrze poznane oraz bezpieczne. 

Naturalne probiotyki – czym różnią się probiotyki od prebiotyków? 

Prebiotyki nie są żywymi drobnoustrojami, definiuje się je jako niestrawione składniki żywności. Pobudzają one wzrost lub aktywność określonej liczby rodzajów bakterii w jelicie grubym. Prebiotyki są pożywką dla probiotyków i wpływają stymulująco na ich wzrost. Działanie takie przyczynia się do wywierania korzystnego wpływu na ludzki organizm. Aby poprawić wartość odżywczą i zdrowotną produkowanej żywności, dodaje się do niej prebiotyki. Do produktów spożywczych wprowadza się np.: 

  • inulinę
  • fruktooligosacharydy, 
  • laktulozę, 
  • pochodne galaktozy, 
  • pochodne beta-glukanów. 

Endogenne enzymy ludzkiego organizmu nie mogą trawić prebiotyków – niestrawione, po dotarciu do jelita grubego, ulegają fermentacji. Podobnie jak probiotyki, prebiotyki także powinny spełniać odpowiednie kryteria, m.in.: 

  • powinny obniżać pH treści pokarmowej,
  • powinny hamować szkodliwą mikroflorę jelitową, 
  • nie powinny ulegać wchłanianiu przez przewód pokarmowy. 

Dane literaturowe wskazują, iż naturalne prebiotyki występują w ponad 36000 produktów pochodzenia roślinnego. Do źródeł naturalnych prebiotyków zalicza się np.: czosnek, cykorię, karczoch, szparagi, cebulę, pszenicę oraz banany. 
Mówiąc o bakteriach probiotycznych i prebiotykach, warto zaznaczyć, iż istnieje również określenie synbiotyk.  Jest to połączenie prebiotyku oraz probiotyku. Związek ten wykazuje efekt synergistyczny, wpływając korzystnie na organizm. 

Naturalne probiotyki – właściwości 

Probiotyki w organizmie wykazują korzystne właściwości: 

  • zwiększają pozytywną mikroflorę jelitową, 
  • przyczyniają się do zmniejszenia ilości bakterii patogennych, konkurują z patogenami, chronią przed kolonizacją, 
  • wpływają na równowagę pomiędzy szczepami bakteryjnymi (szczególnie ważne podczas stresu, a także źle zbilansowanej diecie), 
  • nie wykazują działania patogennego, inwazyjnego i rakotwórczego, 
  • przyczyniają się do skrócenia czasu trwania biegunek, a także łagodzą ich przebieg, 
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia biegunek w trakcie, a także po antybiotykoterapii, 
  • wykazują zdolność do produkcji substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, 
  • posiadają zdolność do przyczepiania się do komórek nabłonkowych. 

Dane literaturowe do mechanizmów działania probiotyków zaliczają również: 

  • wytwarzanie witamin, 
  • neutralizację czynników rakotwórczych,  
  • stabilizację bariery jelitowej, 
  • wpływ na modulowanie odpowiedzi immunologicznych. 

Naturalne probiotyki – źródła 

Najlepszym źródłem bakterii probiotycznych, które zawierają w swoim składzie bakterie kwasu mlekowego są produkty mleczne. Do tego typu produktów spożywczych zaliczamy: kefir, kwaśne mleko, maślankę, jogurt, mleko acidofilne.

Bakterie probiotyczne obecne są również w produktach fermentowanych, takich jak kapusta kiszona oraz ogórki. Bakterie fermentacji mlekowej są dodawane do wyrobów mleczarskich, ale również do kiszonek owocowych i warzywnych, chleba, a także kiełbas. Produkt może być uznany za produkt probiotyczny, jeżeli w 1 mililitrze znajduje się co najmniej 106 aktywnych komórek bakteryjnych. 

Naturalne probiotyki – kiedy suplementować probiotyki? 

Bakterie probiotyczne mogą być wykorzystywane w leczeniu i zapobieganiu:  

  • ostrych biegunek, biegunek podróżnych i poantybiotykowych,  
  • alergii pokarmowych,  
  • zmian prowadzących do powstania nowotworu,
  • stanów zapalnych żołądka wywołanych przez Helicobacter pylori,  
  • przewlekłych zaparć,  
  • encefalopatii wątrobowej,  
  • biegunek u chorych na AIDS,  
  • przewlekłych stanów zapalnych jelit,  
  • zespołu jelita drażliwego,  
  • próchnicy zębów, 
  • reumatoidalnego zapalenia stawów. 
Bakterie probiotyczne mają także wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywanie produktów bogatych w probiotyki przekłada się na zwiększenie aktywności komórek układu immunologicznego: makrofagów i limfocytów.  

W udokumentowanych badaniach klinicznych wykazano także, iż szczep Lactobacillus casei Shirota wykazuje działanie: 

  • hamujące na rozwój powierzchniowego raka jelita grubego,  
  • przynoszące pozytywne efekty podczas leczenia raka pęcherza moczowego,
  • ochronne przed zaburzeniami jelitowymi oraz przed mutagenami pokarmowymi, 
  • korzystne podczas leczenia biegunek rotawirusowych, 
  • wpływające na utrzymywanie równowagi mikroflory jelitowej, 
  • obniżające aktywność enzymów fekalnych. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij