3 kapsułki probiotyku na niebieskim tle, jedna z nich jest rozkruszona
Arkadiusz Dąbek

Naukowcy opracowują probiotyki, które mogą być efektywniej dostarczane do jelit

Probiotyki są żywymi organizmami, głównie bakteriami kwasu mlekowego, które poprzez podanie w odpowiednich ilościach wykazują działanie prozdrowotne. Od wielu lat trwają badania nad podniesieniem ilości prozdrowotnych bakterii, która dociera do właściwego odcinka układu pokarmowego, czyli jelit, gdzie może pełnić swoją funkcję.

Naukowcy z Nanyang Technological University w Singapurze opracowali nowy, efektywniejszy sposób dostarczania probiotyków do jelit. Dzięki powleczeniu preparatów zawierających „dobre” bakterie specjalną, alginianową powłoką możliwe jest ich dotarcie do dolnego odcinka przewodu pokarmowego (są chronione przed szkodliwym działaniem kwasu żołądkowego), a co za tym idzie – są skuteczniejsze.

Nowa technologia powlekania probiotyków

Singapurscy naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang (NTU) opracowali probiotyki powleczone alginianem sodu. Powłoka ta jest jadalna i sprawia, że bakterie są efektywniej transportowane do jelit. Alginian (sól sodowa kwasu alginowego) to naturalny, bezbarwny i bezwonny węglowodan pozyskiwany z alg brunatnych, który pełni funkcję ochronną przed kwaśnym środowiskiem panującym w żołądku. Ma on właściwości zagęszczające i żelujące.

Eksperyment symulujący przemieszczanie się probiotyku po przewodzie pokarmowym człowieka dowiódł, iż przetrwały tylko probiotyki otoczone alginianową powłoką – w jelicie cienkim były od razu uwalniane na skutek reakcji z jonami fosforanowymi.

Opracowana powłoka pozwala więc na efektywniejsze dostarczanie probiotyków do organizmu, dodatkowo zwiększa czas przydatności suplementów. Alginian sodu jako substancja naturalna może być bezpiecznie spożywana przez ludzi, ponadto chroni probiotyki przed rozpadem w wyniku oddziaływania kwasu żołądkowego.

Czym w ogóle są probiotyki?

Probiotyki są żywymi organizmami, głównie są to bakterie kwasu mlekowego, które poprzez podanie w odpowiednich ilościach wykazują działanie prozdrowotne. Należą do nich bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, probiotykami są także drożdżaki Saccharomyces boulardii oraz kultury pleśni Aspergillus spp. Głównym źródłem „dobrych” bakterii są preparaty farmaceutyczne, różnego rodzaju suplementy diety, mleczne napoje fermentowane, takie jak kefir, maślanka, jogurt, kwaśne mleko i mleko acidofilne oraz kiszonki, np. kiszona kapusta i ogórki.

Sprawdź, jakie najlepsze probiotyki znajdziesz na DOZ.pl

Aby dany produkt nazwać probiotykiem, musi on spełnić kilka warunków, m.in.:

  • być konkurencyjnym w stosunku do mikroflory bakteryjnej bytującej w przewodzie pokarmowym,
  • pochodzić ze zdrowej i naturalnej mikroflory bakteryjnej jelita grubego człowieka,
  • posiadać zdolność do zasiedlania i przylegania do określonych miejsc w organizmie,
  • posiadać odporność na kwasy i bakteriocyny produkowane przez mikroflorę przewodu pokarmowego,
  • posiadać odporność na działanie żółci i soku żołądkowego.

Największa ilość bakterii znajduje się w końcowym odcinku przewodu pokarmowego i są to głównie bakterie beztlenowe. Bakterie zawarte w probiotykach wpływają pozytywnie na proces trawienia pokarmów i mikroflorę jelitową, a w przypadku gdy jest ona zaburzona, zmniejszają liczbę „złych” bakterii i przywracają równowagę między szczepami. Tworzą również ochronny biofilm chroniący ściany jelita przed niekorzystnymi czynnikami.

Na skuteczne działanie probiotyków wpływ mają czas podawania, ilość oraz forma, w jakiej są dostarczane do organizmu. Najlepiej przyswajalne bakterie probiotyczne znajdują się w produktach mlecznych, są one naturalnym środowiskiem występowania bakterii fermentacji mlekowej, głównie bakterii z rodziny Lactobacillaceae i Bifidobacteriaceae. Laktoza zawarta w kefirze, maślance czy jogurcie jest naturalnym stymulatorem wzrostu bakterii probiotycznych. Warto wiedzieć, że aby produkt był uznany za probiotyczny, musi zawierać co najmniej milion aktywnych komórek bakteryjnych na mililitr produktu.

Powiązane produkty

Kolejne etapy badań nad probiotykami

Dalsze doskonalenie metody powlekania probiotyków opracowanej przez naukowców z Singapuru pozwoli na wykorzystanie ich w przemyśle medycznym oraz rolno-spożywczym. Badacze chcą podjąć próby testowania swoich innowacji na innych rodzajach probiotyków.

Mogłoby to umożliwić dostarczenie bakterii probiotycznych do diety zwierząt hodowlanych, takich jak kurczaki i ryby, co może pomóc w znalezieniu alternatywy dla powszechnie stosowanych w rolnictwie antybiotyków. Naukowcy NTU badają także możliwość wykorzystania technologii, nad którą pracują do wzbogacania żywności i napojów, w tym napojów alkoholowych, np. piwa, właśnie o probiotyki.

  1. L. Ling Tan, M. Mahotra, S. Y. Chana, S. Ch. J. Loo, In situ alginate crosslinking during spray-drying of lactobacilli probiotics promotes gastrointestinal-targeted delivery, „Carbohydrate Polymers” 2022.
  2. Scientists develop coated probiotics that could be effectively delivered into the human gut, „sciencedaily.com” [online], https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220325093821.htm, [dostęp:] 20.04.2022.
  3. K. Mojka, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, nr 95(3), s.541-549.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Pył znad Sahary nad Polską – jak wpływa na zdrowie?

    Pył saharyjski dociera do Europy, w tym także do Polski, wraz z ciepłymi masami powietrza znad Afryki Północnej. Temu zjawisku towarzyszy istotny spadek jakości powietrza, czego konsekwencją może być między innymi pogorszenie stanu zdrowia pacjentów z chorobami układu oddechowego takimi jak astma czy alergia.

  • Tabletka „dzień po” od farmaceuty – czy nastolatka będzie potrzebowała zgody rodzica?

    Ministerstwo Zdrowia przedstawiło projekt rozporządzenia zakładającego dostępność antykoncepcji awaryjnej bez konieczności odbywania wizyty u lekarza. Jeśli wejdzie on w życie, lek będzie mógł wydać magister farmacji po przeprowadzeniu wywiadu z pacjentką. Tabletka „dzień po” będzie dostępna dla osób, które ukończyły 15. rok życia.

  • GIF alarmuje – w kwietniu może zabraknąć tych leków w aptekach

    Główny Inspektorat Farmaceutyczny przygotował zestawienie produktów leczniczych, których może zabraknąć w aptekach w kwietniu 2024 roku. Z dostępnością jakich leków pacjenci będą mieć największy problem?

  • Do jakich specjalistów są obecnie najdłuższe kolejki? Nowe dane NFZ

    Prawie 450 tys. pacjentów czeka na wizytę w poradni okulistycznej, a ponad 90 tys. oczekuje na przyjęcie na oddział otolaryngologiczny – takie dane płyną ze sprawozdania NFZ za ostatni kwartał 2023 roku. Do jakich jeszcze specjalistów i na jakie badania kolejki są najdłuższe?

  • „Czarny kaszel” uderzył w uwielbianym przez Polaków miejscu

    W niemal całej Europie liczba przypadków zachorowań na krztusiec gwałtownie rośnie. Ogniska choroby występują przede wszystkim w Czechach i Chorwacji. Najgorzej jest właśnie na Bałkanach, gdzie odnotowano ponad 6100 przypadków krztuśca. W Czechach w styczniu zaobserwowano 28 przypadków, teraz zgłoszono ich prawie 3100. Czy w Polsce jest niebezpiecznie? Czy liczba zachorowań także rośnie?

  • Epidemia „popcornowych mózgów” – nowe zjawisko, które dotyka każdego z nas

    Natychmiastowo reagujemy na każde powiadomienie w telefonie, googlujemy każdą informację, z którą się spotkamy, bez opamiętania scrollujemy media społecznościowe, obserwując poczynania znajomych (i nieznajomych). W efekcie czujemy się rozdrażnieni i zdekoncentrowani. Nasz mózg dosłownie wybucha od nadmiaru bombardujących go bodźców. „Popcornowy mózg” – bo tak nazwano ten syndrom – staje się plagą współczesności.

  • Herbata Earl Grey wycofana ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz jej w domu

    Państwowa Inspekcja Sanitarna dokonała analizy poziomu alkaloidów pirolizydynowych w partii herbaty Earl Grey marki SIR ROGER. Stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu tych związków. Alkaloidy pirolizydynowe mogą być poważnym zagrożeniem dla zdrowia, nawet w tej ilości, którą odkryto w herbacie, co podkreślił Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Sprawdź, czy nie masz w domu herbaty z wadliwej partii – jak ją rozpoznać?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij