Czerwone wino jak probiotyk
Katarzyna Szulik

Czerwone wino jak probiotyk

Lekarze są zgodni co do tego, że alkohol szkodzi zdrowiu, jednak czerwone wino należy do wąskiej grupy napojów wyskokowych, którym przypisuje się również korzystne właściwości. Zgodnie z wieloma badaniami, może ono sprzyjać zdrowiu serca, a najnowsze analizy wskazują również na działanie probiotyczne. Okazuje się, że ludzie regularnie pijący czerwone wino mają bardziej zróżnicowaną florę jelitową od konsumentów innych typów alkoholi.

  1. Dobre bakterie w winie
  2. Jedna lampka na tydzień chroni jelita
  3. Polifenole dla serca
  4. Wino na depresję 

Dobre bakterie w winie

Tego odkrycia dokonali naukowcy z King’s College London, którzy postanowili porównać skład mikroboty osób pijących czerwone i białe wino, cydr, piwo oraz napoje o wysokiej zawartości alkoholu. W mikrobocie konsumentów wina znajdowało się najwięcej szczepów bakterii, a jak wiadomo większe zróżnicowanie mikrobiomu świadczy o jego zdrowiu. Zgodnie z przypuszczeniami naukowców, takie właściwości czerwonego wina mogą być związane z zawartymi w nich polifenolami, powiązanymi z charakterystycznym, intensywnym kolorem czerwonego wina. Wino białe, cydr czy piwo ich nie posiadają. Polifenole obecne również w rozmaitych owocach i warzywach, ze szczególnym uwzględnieniem ciemnych winogron, są odmianą przeciwutleniaczy, które między innymi stanowią pożywkę dla bakterii zasiedlających jelita.

Dobre bakterie odpowiadają za szereg aspektów funkcjonowania organizmu, od nastroju i samopoczucia po zapobieganie lub łagodzenie skutków takich schorzeń i zaburzeń jak autyzm czy syndrom jelita drażliwego. Badania nad ich działaniem są prowadzone niemal przez cały czas, przynosząc kolejne wnioski dotyczące wszechstronności bakterii jelitowych. 

Jedna lampka na tydzień chroni jelita

W badaniach doprowadzających do tych wniosków udział wzięło w sumie 3000 osób pochodzących z Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych oraz Holandii, które były pytane o nawyki żywieniowe, w tym te, związane z alkoholem. Korzystny wpływ czerwonego wina rósł wraz ze zwiększaniem częstotliwości jego spożycia, aczkolwiek pozytywne efekty odnosiły się również do jego niewielkich ilości. Naukowcy zaobserwowali pozytywny wpływ trunku na mikrobiom już u osób pijących jedną lampkę czerwonego wina raz na tydzień lub dwa tygodnie. Trzeba również podkreślić, że żaden z uczestników badania nie konsumował alkoholu w dużych ilościach na co dzień. 

Powiązane produkty

Polifenole dla serca

Potwierdzenie pozytywnego wpływu czerwonego wina na serce przyniosły badania naukowców z Louisiana State University opublikowane w 2018 roku. Tamtejszy zespół pracuje nad nowym rodzaje stentu, czyli protezy naczynia krwionośnego wszczepianej osobom cierpiącym na choroby serca. Stenty stosowane obecnie z czasem mogą stać się szkodliwe i w efekcie zwężać naczynie krwionośne, zamiast je poszerzać zgodnie z pierwotną intencją. Naukowcy z Louisiany opracowali nowy model, który stopniowo uwalnia antyoksydanty pochodzące z czerwonego wina, konkretnie resweratrol i kwercetynę, co ma zapobiec między innymi powstawaniu zakrzepów i stanu zapalnego.

Ten sam zespól pracuje również nad specjalnym rodzajem baloników stosowanych w zabiegach angioplastyki, czyli poszerzania naczyń krwionośnych na tle schorzeń układu krążenia. Mają one być pokryte tą samą substancją winnego pochodzenia w celu zapobiegania powstawania blokad przepływu krwi, co doprowadza do rozwoju choroby tętnic obwodowych. Schorzenie to może upośledzać działanie szeregu organów, w tym nerek i żołądka, ale także kończyn.

Wino na depresję 

Z kolei w lipcu tego roku naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo opublikowali pracę sugerującą, że składniki czerwonego wina mogą wspomagać leczenie depresji. W tym wypadku mowa o resweratrolu, który ma blokować aktywność obecnego w mózgu enzymu związanego z powstawaniem stanów depresyjnych. Wspomniany enzym funkcjonujący pod nazwą PDE4 jest związany z aktywnością kortykosteronu, czyli hormonu, który odpowiada za reakcje organizmu na sytuacje stresowe. W razie ich nadmiaru do krwi przedostają się podwyższone ilości enzymu, co sprzyja między innymi rozwojowi depresji. Takie wyniki przyniosło badanie na myszach, które wystawione na duże ilości PDE4 wykazywały zachowania depresyjna i lękowe. Jak się okazało, resweratrol blokuje ekspresję PDE4, co otwiera drogę do stworzenia zupełnie nowej kategorii leków na depresję. 

Naukowcy nie zalecają traktowania czerwonego wina jako „leku” na problemy z florą jelitową,  chorobami serca czy zaburzeniami nastroju, ponieważ potencjalne zagrożenia płynące z jego spożycia, a zwłaszcza nadużywania, są wciąż większe od ewentualnych korzyści. Jeśli jednak zamierzamy pić alkohol, róbmy to rzadko, decydując się na czerwone wino, które może potencjalnie wspomóc nasze zdrowie. 
  1. New Scientist staff and Press Association, Red wine drinkers have more diverse gut bacteria than other drinkers "newscientist.com"[online]https://www.newscientist.com/article/2214561-red-wine-drinkers-have-more-diverse-gut-bacteria-than-other-drinkers/#ixzz5xzMZs7tw, [dostęp:] 29.08.2019 r.
  2. Why red wine could be good for your gut — in moderation "www.bbc.com" [online] https://www.bbc.com/news/health-49480864, [dostęp:] 29.08.2019 r.
  3. University of Buffalo, Compound found in red wine opens door for new treatments for depression, anxiety "eurekalert.org" [online] https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-07/uab-cfi072619. Php, [dostęp:] 29.08.2019 r.
  4. Louisiana State University, Red wine proves good for the heart (again) "eurekalert.org" [online] https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-02/lsu-rwp020118.php, [dostęp:] 29.08.2019 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zielona herbata i wino zmniejszają liczbę blaszek amyloidowych – czy to szansa na spowolnienie choroby Alzheimera?

    Choroba Alzheimera jest jedną z najczęstszych przyczyn otępienia u osób starszych, głównie po 65. roku życia. Do tej pory nie wynaleziono skutecznego leku, który mógłby hamować rozwój tej jednostki chorobowej. Jednak najnowsze wyniki badań wnoszą nadzieję, że niektóre substancją mogą pomóc w  jej spowolnieniu.

  • Orzechy włoskie to naturalny probiotyk

    Badania pokazały, że dieta bogata w orzechy działa profilaktycznie między innymi w kierunku raka okrężnicy. Jak się okazuje, przyczyną takiego działania orzechów, zwłaszcza w odmianie włoskiej, jest ich zdolność do modyfikacji składu mikrobiomu jelit – dowodzą amerykańscy naukowcy.

  • Probiotyki zmieniają skład kobiecego mleka

    Naukowcy z University of Rochester Medical Center odkryli, że przyjmowanie probiotyków modyfikuje skład kobiecego mleka pod kątem zawartych w nim cukrów. To odkrycie otwiera nowe pole do badań nad kobiecym mlekiem, którego skład do tej pory uznawano za z góry zdefiniowany pod kątem zawartości składników odżywczych.

  • Kiedy stosowanie probiotyków jest szkodliwe lub niewskazane

    Probiotyki według definicji WHO to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Bardzo dużo mówi się o ich dobroczynnym działaniu na organizm człowieka, o tym, że wspomagają pracę i tworzą ważną mikroflorę jelit szczególnie po chorobach i infekcjach. Dlatego są zalecane podczas antybiotykoterapii, biegunkach czy chorobach trawiennych. Znacznie mniej uwagi poświęca się informacjom w jakich przypadkach, chorobach czy schorzeniach zastosowanie preparatów probiotycznych jest szkodliwe czy też niewskazane. Czy istnieją przeciwskazania do stosowania „dobrych bakterii”? 

  • Naukowcy opracowują probiotyki, które mogą być efektywniej dostarczane do jelit

    Probiotyki są żywymi organizmami, głównie bakteriami kwasu mlekowego, które poprzez podanie w odpowiednich ilościach wykazują działanie prozdrowotne. Od wielu lat trwają badania nad podniesieniem ilości prozdrowotnych bakterii, która dociera do właściwego odcinka układu pokarmowego, czyli jelit, gdzie może pełnić swoją funkcję.

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Alkohol a depresja

    Alkohol jest chyba najbardziej rozpowszechnioną używką. Ma wiele postaci, piją go tak naprawdę prawie wszyscy - zarówno nastolatki, jak i ludzie w wieku dojrzałym. Alkohol towarzyszy wielu ważnym wydarzeniom w naszym życiu - obecny jest na weselach, imieninach, bankietach, chrzcinach, ale też na zwykłych towarzyskich spotkaniach w gronie najlepszych przyjaciół. Panuje pogląd, że wypijanie, nawet częste, piwa czy wina, nie przysporzy nikomu kłopotów, a wręcz odwrotnie - poprawi nam humor, spowoduje, że będziemy bardziej towarzyscy i będziemy brylować na imprezie. Nikt nie zdaje sobie sprawy z tego, że częste picie alkoholu może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne dla naszego organizmu.

  • Czy umiarkowane picie alkoholu chroni organizm przed demencją?

    Intensywne picie alkoholu wiąże się z wystąpieniem wielu schorzeń, w tym choroby Alzheimera, dysfunkcji kardiologicznych czy chorób nowotworowych. Co ciekawe, nowe badanie sugeruje, że łagodne lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka demencji u niektórych pacjentów. Kwestia nadmiernego spożycia pozostaje jednak bez zmian – zwiększa ryzyko zachorowania.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.