Probiotyki zmieniają skład kobiecego mleka
Katarzyna Szulik

Probiotyki zmieniają skład kobiecego mleka

Naukowcy z University of Rochester Medical Center odkryli, że przyjmowanie probiotyków modyfikuje skład kobiecego mleka pod kątem zawartych w nim cukrów. To odkrycie otwiera nowe pole do badań nad kobiecym mlekiem, którego skład do tej pory uznawano za z góry zdefiniowany pod kątem zawartości składników odżywczych.

  1. Probiotyki kontra kobiece mleko
  2. Odporność płynie z mleka
  3. Naturalny pokarm jest najlepszy dla wcześniaków

Przedmiotem badań naukowców były oligosacharydy, czyli molekuły cukrów znajdujące się w mleku. One same nie są trawione przez noworodki, jednak stanowią pożywkę dla bakterii dziecięcego mikrobiomu, w sposób istotny wpływając na jego skład. W efekcie naukowcy zaczęli postrzegać oligosacharydy jako powód, dla którego dzieci karmione mlekiem matki rzadziej zapadają na infekcje lub rozwijają alergie pokarmowe w porównaniu do tych, którym podawany jest wyłącznie pokarm sztuczny. Z tego względu sądzono również, że oligosacharydy są determinowane genetycznie i nie można na nie wpłynąć z zewnątrz – badanie naukowców z URMC obala tę tezę.

Probiotyki kontra kobiece mleko

W jego ramach naukowcy poddali analizie dane o zdrowiu pochodzące od 81 kobiet, które uczestniczyły w badaniu skutków suplementacji probiotykami prowadzonym w Finlandii. Następnie porównali 20 rodzajów oligosacharydów w dwóch grupach kobiet – przyjmujących i nieprzyjmujących suplementów z dobrymi bakteriami. Jak się okazało, pokarm matek przyjmujących probiotyki różnił się od grupy kontrolnej właśnie pod kątem kompozycji oligosacharydów. Te wyniki sugerują, że przyszłe badania powinny przyjrzeć się, w jaki sposób konkretne typy probiotyków i grupy żywności wpływają na poszczególne oligosacharydy, by móc kontrolować te modyfikacje pod kątem zapobiegania konkretnym dolegliwościom, takim jak alergie pokarmowe.

Odporność płynie z mleka

Fińskie badania nad mlekiem matki sugerują także, że w jelitach dzieci, które były karmione piersią przez co najmniej 6 miesięcy rzadziej stwierdza się obecność bakterii opornych na działanie antybiotyków.

Jak się okazało, w jelitach dzieciaków, które były karmione piersią przez okres co najmniej 6 miesięcy stwierdzono zdecydowanie mniej szkodliwych bakterii niż u tych, które piersią karmione były krócej albo wcale. Dowiedziono także, że składniki obecne w matczynym mleku są w stanie zapewniać bakteriom odporność na antybiotyki, jednak równocześnie jego składniki stanowią świetną pożywkę dla bakterii o pozytywnym działaniu. Dzięki temu bakterie probiotyczne w dziecięcej florze jelitowej biorą górę nad bakteriami antybiotykoopornymi, z korzyścią rozwoju mikrobioty maluchów. Wyników badań nie zaburzało równoczesne podawanie dzieciom mleka zastępczego – pod warunkiem, że minimalny czas karmienia mlekiem matki został zachowany.

Równocześnie naukowcy postawili wnioski dotyczące podawania antybiotyków kobiecie podczas porodu. Taka konieczność może wystąpić na przykład w przypadku zakażenia paciorkowcem. Jak się okazało, podanie ich na tym etapie może spowodować zwiększenie liczby lekoopornych bakterii w jelitach dzieci podczas pierwszych 6 miesięcy ich życia. Ta sytuacja jest niebezpieczna, ponieważ pierwsze bakterie zasiedlające jelita dziecka staja się dominujące. Wyniki badań naukowców ukazały się na łamach pisma „Nature Communications”.

Powiązane produkty

Naturalny pokarm jest najlepszy dla wcześniaków

O kluczowym wpływie naturalnego karmienia na rozwój dziecka w pierwszych miesiącach życia świadczą również dane dotyczące wcześniaków. Polscy eksperci przekonują, że karmienie wcześniaków mlekiem matki skraca czas żywienia dożylnego o jedną piątą i konieczność stosowania antybiotyków o 40 procent. Co więcej, matki wcześniaków produkują bogatszy pokarm, by wspomóc ich dzieci we właściwym rozwoju.

Karmienie piersią służy nie tylko maluchom, ale także ich mamom, jak sugeruje badanie naukowców z University of Kansas School of Medicine-Wichita. Kobiety po menopauzie, które deklarowały karmienie piersią przynajmniej jednego ze swoich dzieci, miały o 23% niższe ryzyko wystąpienia udaru w średnim lub późnym wieku w porównaniu z tymi, które miały dzieci, ale nie karmiły ich naturalnie. Efekt ten był najmocniej widoczny w gronie czarnoskórych kobiet, w przypadku których karmienie piersią obniżało ryzyko udaru aż o połowę.

Wnioski te uzyskano po analizie danych o zdrowiu pochodzących od ponad 80 tysięcy uczestniczek badania Women’s Health Initiative, które objęło kobiety, u których wystąpiła menopauza między 1993 a 1998 rokiem. Wszystkie są matkami przynajmniej jednego dziecka, a 58% z nich zadeklarowało karmienie ich piersią na którymś etapie życia. W tej grupie ponad połowa karmiła od 1 do 6 miesięcy, 22% od 7 do 12 miesięcy, a 27% przez 13 lub więcej miesięcy.

Po uwzględnieniu czynników ryzyka, takich jak historia chorób w rodzinie i wiek, naukowcy zaobserwowali, że ryzyko udaru obniżało się wraz z długością okresu karmienia.

W porównaniu z kobietami, które nigdy nie karmiły naturalnie, ryzyko udaru było o 19% niższe u karmiących od 1 do 2 miesięcy i o 26% niższe u karmiących przez co najmniej 13 miesięcy.

Naukowcy na ten moment nie są w stanie wytłumaczyć wyników swoich obserwacji, więc mowa o związku karmienia piersią z niższym ryzykiem udaru, a nie o relacji przyczynowo-skutkowej między tymi zjawiskami. Udar to czwarta najczęstsza przyczyna śmierci obywatelek USA w wieku powyżej 65 lat, a jak pokazuje omawiane badanie, nawet krótkie karmienie piersią może znacząco zredukować to ryzyko. To zalecenie pozostaje w zgodzie z ogólnymi wytycznymi między innymi Światowej Organizacji Zdrowia, która zaleca naturalne karmienie przynajmniej przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka.

  1. A. E. Seppo, A. K. Kukkonen, M. Kuitunen i in., Supplementation with human milk oligosaccharide composition, „JAMA Pediatrics”, 2019.
  2. L. T. Jacobson, E. M. Hade, T. C. Collins i in., Breastfeeding history and risk of stroke among parous postmenopausal women in the Women's Health Initiative, Originally published 22 Aug 2018https://doi.org/10.1161/JAHA.118.008739, „Journal of the American Heart Association”, 2018;7.
  3. K. Pärnänen, A. Karkman, J. Hultman i in., Maternal gut and breast milk microbiota affect infant gut antibiotic resistome and mobile genetic elements, „Nature Communications”, volume 9, Article number: 3891 (2018). 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Probiotyk ginekologiczny – działanie, wskazania, jak wybrać najlepszy?

    Probiotyki ginekologiczne są powszechnie stosowanymi preparatami dostępnymi w aptece bez recepty. Zawierają korzystne dla mikroflory pochwy kultury bakterii, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce oraz leczeniu infekcji w obrębie układu moczowo-płciowego. Dostępne są w postaci doustnej lub dopochwowej. Czym kierować się przy wyborze probiotyku ginekologicznego?

  • Probiotyk przed czy po antybiotyku?

    Antybiotyki oprócz zwalczania chorobotwórczych drobnoustrojów, niekorzystnie wpływają na naturalną florę jelitową, która jest niezbędna dla zdrowia organizmu. Spożywanie kefirów, jogurtów lub innych spożywczych produktów fermentowanych bywa niewystarczające. Zaleca się przyjmowanie doustnych preparatów osłonowych — probiotyków.

  • Przyjmowanie probiotyków może mieć negatywne skutki uboczne

    Wielu z nas traktuje je jako profilaktyczny składnik diety, nie myśląc o ewentualnych skutkach ubocznych ich stosowania. Probiotyki, podobnie jak leki, powinny jednak być stosowane po konsultacji z lekarzem, bo przyjmowane w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu – alarmują naukowcy z Augusta University.

  • Probiotyki są nieskuteczne w dziecięcych infekcjach jelitowych

    Ostre zakażenie przewodu pokarmowego to częsta i dotkliwa infekcja dotykająca najmłodszych. Tym trudniejsza, że nie sposób zwalczać jej żadnymi lekami. Ponieważ problem tkwi w jelitach, wielu rodziców w tej sytuacji podaje dzieciom probiotyki, by wspomóc odbudowę mikroflory. Jak się okazuje, takie działanie nie ma żadnego uzasadnienia medycznego.

  • Kiedy stosowanie probiotyków jest szkodliwe lub niewskazane

    Probiotyki według definicji WHO to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Bardzo dużo mówi się o ich dobroczynnym działaniu na organizm człowieka, o tym, że wspomagają pracę i tworzą ważną mikroflorę jelit szczególnie po chorobach i infekcjach. Dlatego są zalecane podczas antybiotykoterapii, biegunkach czy chorobach trawiennych. Znacznie mniej uwagi poświęca się informacjom w jakich przypadkach, chorobach czy schorzeniach zastosowanie preparatów probiotycznych jest szkodliwe czy też niewskazane. Czy istnieją przeciwskazania do stosowania „dobrych bakterii”? 

  • Probiotyki a dziecięca otyłość

    Otyłość to globalny problem, który w coraz większym stopniu dotyczy również najmłodszych. Dziecięcej otyłości można i trzeba zapobiegać, a w razie jej wystąpienia należy jak najszybciej zwalczać jej skutki, arsenał narzędzi pomocnych w tym względzie właśnie powiększył się o probiotyki. Zgodnie z najnowszymi badaniami chińskich naukowców suplementacja może wspomagać chudnięcie dzieci w wieku szkolnym. 

  • Naukowcy opracowują probiotyki, które mogą być efektywniej dostarczane do jelit

    Probiotyki są żywymi organizmami, głównie bakteriami kwasu mlekowego, które poprzez podanie w odpowiednich ilościach wykazują działanie prozdrowotne. Od wielu lat trwają badania nad podniesieniem ilości prozdrowotnych bakterii, która dociera do właściwego odcinka układu pokarmowego, czyli jelit, gdzie może pełnić swoją funkcję.

  • Dlaczego probiotyków w tabletkach nie można gryźć? Który probiotyk wybrać?

    Wsparcie organizmu poprzez dbanie o odpowiedni poziom odporności jest wskazane nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Osłabienie może wystąpić zarówno na skutek przeziębienia, grypy, przyjmowania leków immunosupresyjnych, zatrucia pokarmowego, braku snu, nieodpowiedniej diety czy antybiotykoterapii. Żeby wspomóc się w tych okresach można sięgnąć po probiotyki, które na rynku aptecznym dostępne są m.in. w postaci napojów, tabletek czy żelu. Czym jest koncentrat probiotyczny, czy w ciąży można łykać probiotyki i jak najlepiej przyjmować te preparaty? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.