Kobieta pije wino z kieliszka
Arkadiusz Dąbek

Czy umiarkowane picie alkoholu chroni organizm przed demencją?

Intensywne picie alkoholu wiąże się z wystąpieniem wielu schorzeń, w tym choroby Alzheimera, dysfunkcji kardiologicznych czy chorób nowotworowych. Co ciekawe, nowe badanie sugeruje, że łagodne lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka demencji u niektórych pacjentów. Kwestia nadmiernego spożycia pozostaje jednak bez zmian – zwiększa ryzyko zachorowania.

Dowody naukowe jasno wskazują, że długotrwałe i nadmierne spożywanie alkoholu powoduje poważne, zagrażające zdrowiu, a nawet życiu, przypadłości zdrowotne, m.in. udar, choroby serca i wątroby, a także raka. Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (PARPA) zwraca uwagę, że statystycznie alkoholizm w Polsce dotyka mniej więcej 900 tysięcy osób, przy czym liczba Polaków, którzy nadużywają alkoholu, jest wyższa. To ponad 2 miliony.

Spożycie alkoholu a rozwój demencji – rozbieżność w wynikach badań

Dane dotyczące spożywania umiarkowanych ilości alkoholu i wpływu tego zachowania na zdrowie są bardzo sprzeczne. Kilka badań populacyjnych wykazało związek między niskim (okazjonalnym) lub umiarkowanym spożyciem alkoholu a mniejszą częstością występowania demencji. Co ciekawe, inne eksperymenty nie wykazały z kolei żadnego efektu ochronnego. Niedawno opublikowane wyniki badania, w którym przeprowadzono testy kognitywne i skany mózgu wśród ponad 25 000 osób w Wielkiej Brytanii, wykazały, że nie ma bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu dla zdrowia mózgu. Naukowcy wspólnie przyznają, że przy tego typu badaniach trudno jest ustalić, czy alkohol spowodował zmniejszenie ryzyka wystąpienia demencji, czy też jest za to odpowiedzialny jakiś inny, być może powiązany, czynnik.

Najnowsze badania dotyczące wpływu alkoholu na funkcje mózgu

Najnowsze wyniki pochodzą z badania przeprowadzonego w Korei Południowej. Wykazano, że osoby długotrwale pijące małe ilości alkoholu mają o 21% mniejsze ryzyko wystąpienia demencji w porównaniu z osobami długotrwale niepijącymi. Osoby, które utrzymywały umiarkowane spożycie alkoholu, miały o 17% mniejsze ryzyko wystąpienia tej choroby. Z kolei osoby długo i intensywnie pijące miały o 8% większe ryzyko demencji w porównaniu z abstynentami.

W całym badaniu najbardziej uderzającym odkryciem było jednak to, że osoby niepijące, które zaczęły pić w małych ilościach, miały o 7% mniejsze ryzyko demencji w porównaniu z osobami, które nadal nie piły. Wyniki badań pojawiły się w JAMA Network Open.

Polecane dla Ciebie

Jak wyglądało badanie?

Nowe badanie opierało się na danych pochodzących z Koreańskiej Narodowej Służby Ubezpieczeń Zdrowotnych, która co dwa lata gwarantuje bezpłatne badanie stanu zdrowia wszystkim ubezpieczonym osobom w wieku 40 lat lub starszym. Kwestionariusz składał się z części dotyczącej historii medycznej i stylu życia uczestników, takich jak picie alkoholu czy palenie papierosów, i stopnia ewentualnej aktywności fizycznej.

Naukowcy przyjrzeli się danym z badań lekarskich przeprowadzonych w 2009 i 2011 roku. Wykluczono wszystkich uczestników z potwierdzoną wcześniej diagnozą demencji, raka lub chorób układu krążenia oraz tych, którzy zmarli w ciągu roku od drugiego badania. Po tej weryfikacji wzięto pod uwagę prawie 4 miliony pacjentów o średniej wieku 55 lat.

Uczestników podzielono na cztery kategorie w zależności od ilości spożywanego przez nich alkoholu:

  • brak — 0 gramów (g) alkoholu dziennie,
  • łagodny — mniej niż 15 g dziennie,
  • umiarkowane — 15–29,9 g dziennie,
  • ciężki — co najmniej 30 g dziennie.

Dla punktu odniesienia – w Wielkiej Brytanii National Health Service zaleca, aby mężczyźni i kobiety wypijali średnio nie więcej niż 2 jednostki (16 g) alkoholu dziennie. Jest to mniej więcej odpowiednik kufla piwa o zwykłej mocy, dwóch pojedynczych kieliszków mocnych alkoholi lub standardowego kieliszka wina.

W badaniu tym obserwowano uczestników przez średnio 6 lat i rejestrowano diagnozy różnych typów demencji, w tym choroby Alzheimera i otępienia naczyniowego. Co niezwykłe, porównując spożycie alkoholu przez uczestników w latach 2009 i 2011, naukowcy byli w stanie oszacować ryzyko związane z utrzymaniem, zmniejszeniem lub zwiększeniem spożycia alkoholu. Większość badań rejestruje spożycie alkoholu tylko w jednym momencie. Ponadto badacze dostosowali swoje wyniki, aby uwzględnić takie czynniki, jak wiek, płeć, ćwiczenia, dochody i istniejące schorzenia.

Niektórzy badacze twierdzą, że chociaż istnieją pewne biologiczne wyjaśnienia, w jaki sposób umiarkowane spożycie alkoholu może być korzystne dla mózgu, może się zdarzyć, że umiarkowane picie odzwierciedla wyższy poziom interakcji społecznych, co wiąże się z niższym ryzykiem demencji. Ponadto Azjaci inaczej (gorzej) metabolizują alkohol niż chociażby Słowianie – szybciej się upijają i mają mocniejszego kaca, co jest ich uwarunkowaniem genetycznym. Z tego powodu wyniki tych badań powinny być odtworzone na inne grupie etnicznej, np. Europejczykach.

  1. Keun Hye Jeon i in., Changes in Alcohol Consumption and Risk of Dementia in a Nationwide Cohort in South Korea, JAMA Netw Open. 2023;6(2).
  2. Anya Topiwala i in., Alcohol consumption and MRI markers of brain structure and function: Cohort study of 25,378 UK Biobank participants, NeuroImage: Clinical Volume 35, 2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Dlaczego wciąż nie ma tabletek antykoncepcyjnych dla mężczyzn?

    Doustne tabletki antykoncepcyjne dla kobiet są używane od lat 60. XX wieku, być może też z tego powodu wciąż pojawia się pytanie – dlaczego nadal nie ma doustnych środków antykoncepcyjnych dla mężczyzn? Pomimo wielu lat obiecujących badań i wyników prób laboratoryjnych wydaje się, że świat nauki nie zbliżył się w sposób znaczący do osiągnięcia tego celu. Dlaczego?

  • Suplementy, które mogą zmniejszyć uczucie lęku – glicynian magnezu, szafran, witamina D (część 1.)

    Suplementy nie zastąpią kompleksowego leczenia zaburzeń lękowych, niemniej istnieją takie, którymi dobrze jest wspierać swój organizm podczas terapii – niezależnie od tego, jaką wybierzemy. Jeśli obserwujemy u siebie poważne objawy lęku, warto skonsultować się z lekarzem, psychologiem lub innym specjalistą, który pomoże opracować indywidualny plan leczenia, w tym ewentualne stosowanie suplementacji. Które suplementy mogą wesprzeć pacjenta w walce z zaburzeniami lękowymi?

  • Karmienie piersią – weganizm nie zmniejsza ilości niektórych składników odżywczych

    Naukowcy twierdzą, że mleko matki będącej na diecie wegańskiej zawiera wystarczającą ilość witaminy B2 i karnityny. Badania przeciwstawiają się wcześniejszym wynikom eksperymentów, które wykazały, że mleko mam weganek nie zawiera niektórych niezbędnych składników odżywczych. Eksperci uważają jednak, że matki na diecie wegańskiej nadal muszą się upewniać, że spożywają odpowiednią ilość kalorii, składników odżywczych oraz witamin i minerałów, które są niezbędne dla zdrowia niemowlęcia i ich samych.

  • Czy nanokryształy celulozy ochronią nas przed komarami?

    Komary są nosicielami wielu groźnych dla człowieka chorób, dlatego też naukowcy nie ustają w poszukiwaniu sposobów na ograniczenie ich rozprzestrzeniania się. Dostępne na rynku repelenty, choć odstraszają owady, nie mają stuprocentowej skuteczności. Być może już niedługo będziemy mogli korzystać z niezawodnych preparatów na komary zawierających nanokryształy celulozy. Dowiedz się, jak one działają.

  • Niedobór witaminy D związany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju długiego COVID-19

    Wyniki najnowszego badania jasno wskazują, że osoby z niskim poziomem witaminy D, będące po hospitalizacji z powodu zakażenia koronawirusem, są bardziej narażone na długi COVID-19 w porównaniu do pacjentów bez niedoboru tej witaminy. Eksperyment został zaplanowany w taki sposób, aby usunąć jak najwięcej nieznanych zmiennych, które mogłyby wpłynąć na efekt końcowy. Dzięki temu wyniki analiz są dużo bardziej wiarygodne niż poprzednie badania prowadzone w tym zakresie. Niekontrolowane zmienne w badaniach nad witaminą D i długotrwałym COVID-19 są trudne do wyjaśnienia.

  • Jakie są alternatywy dla picia kawy?

    Kawa jest dla wielu ludzi pierwszym napojem, po który sięgają zaraz po przebudzeniu. Zdarza się, że kofeina zawarta w kawie wywołuje nerwowość i nadmierne pobudzenie, kłopoty z trawieniem lub bóle głowy, a to tylko początek często wymienianych minusów związanych z piciem tego popularnego napoju. Dla tych osób, które chciałyby spróbować zamienić kawę na coś innego, przygotowaliśmy zestawienie zdrowszych alternatyw.

  • Makroelementy – jaką rolę odgrywają w organizmie człowieka?

    Makroelementy to termin odnoszący się do składników odżywczych, których organizm potrzebuje w większych ilościach, aby funkcjonować prawidłowo. Należą do nich na przykład węglowodany, białka i tłuszcze. Są kluczowymi składnikami diety i pełnią istotne role. Inne ważne dla człowieka makroelementy to: magnez, potas czy wapń.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij