Orzechy włoskie to naturalny probiotyk
Katarzyna Szulik

Orzechy włoskie to naturalny probiotyk

Badania pokazały, że dieta bogata w orzechy działa profilaktycznie między innymi w kierunku raka okrężnicy. Jak się okazuje, przyczyną takiego działania orzechów, zwłaszcza w odmianie włoskiej, jest ich zdolność do modyfikacji składu mikrobiomu jelit – dowodzą amerykańscy naukowcy.

Orzechy są pomocne schorzeniach układu pokarmowego między innymi za sprawą wysokiej zawartości błonnika. To właśnie on stanowi pożywkę dla bakterii zasiedlających jelita, dzięki czemu mogą one właściwie wykonywać swoje zadanie, czyli rozkładać pokarm na niezbędne składniki odżywcze.

Dobroczynne maślany

Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois w tym kontekście postanowili przyjrzeć się bliżej orzechom włoskim. Pretekstem do poddania ich głębszej analizie były wyniki wcześniejszych badań. Sugerowały one, że ludzki organizm przyswaja jedynie 80 procent wartości odżywczych z orzechów włoskich, a co za tym idzie pozostałe 20 procent stanowi pożywkę dla bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym, wspomagając ich aktywność.

Badanie Amerykanów skupiło się na skutkach konsumpcji orzechów dla mikrobioty i wykazało, że jedzenie ich nie tylko wpływało pozytywnie na skład flory jelitowej, ale również wspomagało redukcję złego cholesterolu u osób dorosłych.

Jedzenie tej odmiany orzechów pobudza wydzielanie maślanów – metabolitów korzystnych dla zdrowia okrężnicy.

Orzechy wspomagają zdrowie jelit

We wspomnianym badaniu uczestniczyło 18 zdrowych mężczyzn i kobiet. W diecie części z nich w ogóle nie było orzechów, natomiast członkowie drugiej grupy mieli zjadać około 40 gramów orzechów włoskich każdego dnia w kilku okresach trwających od 2 do 3 tygodni. Na początku i końcu każdego z nich badanym pobierano próbki kału i krwi, by sprawdzić czy jedzenie orzechów w jakikolwiek sposób wpłynęło na ich zdrowie. Jak się okazało, orzechy włoskie w diecie spowodowały zwiększenie ilości trzech typów bakterii: Faecalibacterium, Roseburia i Clostridium. To właśnie te mikroby są odpowiedzialne za obecność maślanu w jelitach, aczkolwiek naukowcy nie mierzyli jego poziomu, więc nie są stanie jednoznacznie stwierdzić, do jakiego stopnia ich aktywność przyczynia się do wzrostu jego obecności. To samo badanie wykazało także zmniejszenie zawartości wtórnych kwasów żółciowych w jelitach osób jedzących orzechy włoskie. To istotny wskaźnik w kontekście prawdopodobieństwa wystąpienia raka okrężnicy. U ludzi nim zagrożonych obserwuje się ich wyższe stężenie. Redukcja tych ilości jest więc dobra dla zdrowia.

Powyższe wnioski potwierdzają wyniki badania przeprowadzonego rok wcześniej przez naukowców z Louisiana State University, którzy sprawdzali wpływ orzechów na zdrowie na modelu zwierzęcym. Myszy podzielono na dwie grupy, a dietę jednej z nich wzbogacono o orzechy włoskie. Po zakończeniu eksperymentu przeanalizowano skład mikrobioty jelit wszystkich zwierząt. Jak się okazało, flora bakteryjną gryzoni jedzących orzechy włoskie uległa pozytywnej zmianie – stała się bardziej zróżnicowana i wzbogaciła się o bakterie z grupy Lactobactillus.

Powiązane produkty

Orzechowe korzyści

Wspomaganie wzrostu pozytywnych bakterii to tylko jedno z szeregu dobrodziejstw płynących z jedzenia orzechów włoskich. W celach prozdrowotnych można wykorzystywać zarówno owoce, czyli nasiona, jak i liście orzechów włoskich. Pierwsze są bogatym źródłem przeciwutleniaczy (witamina E oraz kwas elagowy), dostarczają ich nawet dwa razy więcej niż inne odmiany orzechów. Odpowiadają one za zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za szybsze starzenie się skóry, spadek odporności czy zmiany nowotworowe. W orzechach włoskich znajduje się sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 ważnych dla sprawnego funkcjonowania całego organizmu, ochrony przed licznymi chorobami i wpływających pozytywnie na nastrój.

Niedojrzałe owoce orzecha włoskiego idealnie nadają się na nalewkę, która działa bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo oraz odtruwająco. Z powodzeniem zastopuje biegunkę, zwalczy ból jelit, nieżyt żołądka, zahamuje krwawienie z układu pokarmowego oraz usprawni trawienie. 

Z kolei liście orzecha włoskiego (suszone) mogą być wykorzystywane do produkcji naparów przydatnych w leczeniu cukrzycy, krzywicy, nadciśnienia, grzybicy, trądziku czy ropnych zmian skórnych. Można po nie sięgnąć przy nadmiernej potliwości stóp.

Dla zachowania dobrego zdrowia i zwiększenia energii życiowej warto zjadać garść orzechów (ok. 7 sztuk) każdego dnia. Większe ilości mogą zaowocować tyciem – w 100 gramach kryje się ponad 640 kcal, w tym aż 60 g tłuszczów.

Zdrowie jelit kontra… świerszcze

Naukowcy odkrywają coraz to nowe pokarmy mające wspomagać funkcjonowanie flory jelitowej. Obok bardziej konwencjonalnych, takich jak orzechy włoskie, pojawiają się również propozycje nietypowe. Naukowcy z Uniwersytetu w Wisconsin badali pod tym kątem owady, a konkretnie świerszcze. Jak się okazuje, jedzenie świerszczy sprzyja zdrowiu naszych jelit ze względu na wysoką zawartość błonnika w ich organizmach. Co więcej, są to unikatowe rodzaje dobroczynnego błonnika, niedostępne w pokarmie obecnym w naszej diecie na co dzień. By móc to stwierdzić, uczestnicy badania przez okres dwóch tygodni zjadali specjalnie skomponowane posiłki, spośród których część zawierała sproszkowane świerszcze.

Analiza pobranych od nich próbek wykazała znaczące obniżenie poziomu protein wywołujących stan zapalny, jednoczesne zwiększenie wydzielania enzymu ściśle związanego ze zdrowiem mikrobioty jelitowej oraz ogólnej zawartości dobrych bakterii u osób, które żywiły się posiłkami wzbogaconymi o świerszcze. Mimo to badani nie stwierdzili zauważalnej poprawy funkcjonowania ich jelit lub lepszego samopoczucia związanego ze zmianą diety. Wnioski te pokazują, że warto prowadzić dalsze badania nad dietą bogatą w owady i jej potencjalnie dobroczynnymi właściwościami.

Źródło: Science Daily, Polska Agencja Prasowa

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij