Orzechy włoskie pomagają zwalczać wysokie ciśnienie
Katarzyna Szulik

Orzechy włoskie pomagają zwalczać wysokie ciśnienie

Jako element diety ubogiej w nienasycone kwasy tłuszczowe orzechy włoskie mogą pomóc obniżać ciśnienie krwi u osób znajdujących się w grupie ryzyka wystąpienia chorób serca. Wnioski na ten temat sformułowali naukowcy z uniwersytetu Penn State.

W randomizowanej, kontrolowanej próbie naukowcy badali efekty zamiany części nasyconych kwasów tłuszczowych na orzechy włoskie w diecie uczestników. Ci z badanych, którzy jedli całe orzechy włoskie w określonej ilości każdego dnia jako element niskotłuszczowej diety, mieli niższe centralne ciśnienie tętnicze.

Centralne ciśnienie tętnicze wywiera wpływ przede wszystkim na serce, a jego pomiar, podobnie jak tradycyjne mierzenie ciśnienia na ramieniu, dostarcza informacji o ryzyku rozwoju chorób serca. Skoro orzechy włoskie obniżają ciśnienie centralne, mogą również zapobiegać schorzeniom układu sercowo-naczyniowego.

Orzechy włoskie kluczem do zdrowej diety

Gdy uczestnicy badania spożywali całe orzechy włoskie, odnosili większe korzyści zdrowotne niż na diecie z podobną zawartością tłuszczów, ale pozbawioną tych owoców jadalnych. To sugeruje, że orzechy włoskie zawierają składniki mające pozytywny wpływ na serce. Prawdopodobnie chodzi o błonnik lub pewne komponenty bioaktywne, których nie posiadają same tłuszcze.

Zgodnie z tezą postawioną przez naukowców, korzystne oddziaływanie na zdrowie może wywierać kwas alfa-linolenowy – ALA, czyli roślinna odmiana kwasu omega-3 o potencjalnie pozytywnym wpływie na ciśnienie krwi. Badanie miało stwierdzić czy to właśnie one są odpowiedzialne za dobre efekty u osób zagrożonych chorobami serca.

Już 5 procent nienasyconych kwasów tłuszczowych robi ogromną różnicę

W badaniu udział wzięło 45 ochotników z nadwagą lub otyłością w wieku od 30 do 65 lat. Przed rozpoczęciem przez dwa tygodnie pozostawali na tej samej diecie – miało to na celu uwiarygodnienie ostatecznych wyników obserwacji. Jej skład skomponowano tak, by 12 procent kalorii pochodziło z nasyconych kwasów tłuszczowych, co odpowiada składowi typowego, amerykańskiego menu. Dzięki temu po rozpoczęciu diety eksperymentalnej wiadomo było, że nasycone kwasy tłuszczowe zostały zastąpione przez orzechy włoskie lub inne oleje.

Po dwutygodniowym przygotowaniu żywieniowym uczestnicy zostali losowo przydzieleni do jednej z trzech diet eksperymentalnych o obniżonym stężeniu nasyconych kwasów tłuszczowych. Pierwszą z nich wzbogacono o całe orzechy włoskie, drugą o tę samą ilość kwasów ALA innego pochodzenia, a trzecią o podobną ilość kwasu oleinowego. We wszystkich grupach orzechy lub kwasy nienasycone zastąpiły 5 procent zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych przez okres sześciu tygodni. W tym czasie badacze oceniali czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, takie jak centralne skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, ciśnienie ramienne, cholesterol i sztywność tętnicza.

Orzechy włoskie uzdrowią każdą dietę

Naukowcy zaobserwowali, że wszystkie trzy diety miały pozytywny wpływ na zmniejszenie czynników ryzyka kardiologicznego, jednak menu wzbogacone o całe orzechy włoskie przyniosło poprawę w największym stopniu, w tym znaczące obniżenie centralnego rozkurczowego ciśnienia krwi. W przeciwieństwie do ciśnienia ramiennego mierzonego za pomocą rękawa, ciśnienie centralne jest tym, które zbliża się do serca. Wyniki badania potwierdzają korzystne skutki zastąpienia części nasyconych kwasów w diecie nienasyconymi.

W typowym amerykańskim menu około 12 procent kalorii pochodzi z nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast w dietach eksperymentalnych tę zawartość obniżono do 7 procent, dzięki wprowadzeniu większej liczby orzechów i olejów roślinnych. Orzechy włoskie wykazały największą poprawę w tej materii, ale zmniejszenie zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, jak pokazał eksperyment, przynosi pozytywne efekty.

Lżej znaczy zdrowiej

Wprowadzenie wspomnianych zaleceń do własnej diety wymaga ogólnej zmiany nawyków żywieniowych, w tym zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa, zwłaszcza bogatej w tłuszcz wieprzowiny oraz pełnotłuszczowego nabiału. Zamiast nich warto zainwestować w zdrowe tłuszcze pochodzące z orzechów, szczególnie włoskich, jeśli chcemy zwrócić szczególną uwagę na kondycję serca.

Pozytywne skutki spożywania orzechów włoskich

Wspomaganie pracy serca to tylko jedno z szeregu pozytywnych efektów konsumpcji orzechów włoskich. Jadalne owoce orzecha są bogatym źródłem przeciwutleniaczy (witamina E oraz kwas elagowy) i dostarczają ich nawet dwa razy więcej niż inne odmiany orzechów. Sprzyjają zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za szybsze starzenie się skóry, spadek odporności czy zmiany nowotworowe.

W orzechach włoskich znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 wpływających pozytywnie na nastrój, ważnych dla sprawnego funkcjonowania całego organizmu i ochrony przed licznymi chorobami.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij