Allnutrition Green Line, ksylitol, 1000 g

proszek, cukier brzozowy, słodki

49,99 zł
5,00 zł / 100 g
Sprawdź warianty
500 g
25,99 zł
5,20 zł / 100 g
1000 g
49,99 zł
5,00 zł / 100 g

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

O produkcie

Pokaż wszystkie produkty ALLNUTRITION

Producent

SFD S.A
Głogowska 41
45-315 Opole

Opis

Allnutrition Green Line, ksylitol – znany także pod nazwą cukru brzozowego, jest związkiem pochodzenia naturalnego, zaliczanym do tzw. polioli. Przypomina wyglądem oraz smakiem zwykły cukier, jest jednak od niego słodszy i mniej kaloryczny (1g ksylitolu to zaledwie 2,4kcal, 1g sacharozy – 4kcal).

Skład

ksylitol

Wartość odżywcza w 100 g w 5 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 1004,832 kJ / 240 kcal 50,242 kJ / 12 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 99,8 g 4,99 g
- w tym cukry 0,2 g 0,01 g
- w tym poliole 98,5 g 4,925 g
Białko 0 g 0 g
Sól 0,01 g 0 g

Masa netto

1000 g

Sposób użycia

Polecany jako dodatek do napojów, dań, deserów czy wypieków. Zalecane jest stopniowe wprowadzanie do diety i stosowanie porcji 5 g (1 łyżeczka) do 3 razy dziennie.

Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa

Produkt nie może być używany jako substytut zróżnicowanej diety. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Nie należy stosować w przypadku uczulenia. Nie przekraczać zalecanej do spożycia porcji dziennej (15 g). Spożycie w nadmiernych ilościach może spowodować efekt przeczyszczający. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci. Kraj pochodzenia: Finlandia.

Cechy produktu

Polecane artykuły
  • Acesulfam K (acesulfam potasu) należy do grupy słodzików charakteryzujących się bardzo intensywnym, słodkim smakiem. Pomimo że stanowi jeden z popularniejszych produktów zastępujących cukier, nie kojarzy się zbyt dobrze. Czym właściwie jest ta substancja? Czy jest szkodliwa? Czy acesulfam K to dobry i zdrowy zamiennik cukru? 

  • Smak słodki to pierwszy ze znanych nam pięciu smaków, który poznajemy wraz z mlekiem matki. Nic więc dziwnego, że cukier jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w diecie. Nadaje potrawom słodycz, poprawia smak i przedłuża trwałość wielu produktów. Niestety nadmiar cukru nie pozostaje obojętny dla zdrowia – prowadzi do nadwagi, insulinooporności, próchnicy i zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Z tego względu coraz więcej osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla cukru. Na rynku dostępnych jest wiele naturalnych i syntetycznych zamienników cukru, które różnią się kalorycznością, wpływem na gospodarkę węglowodanową i bezpieczeństwem stosowania. Czy warto z nich korzystać? Które sprawdzą się najlepiej na co dzień?

  • Sukraloza wykazuje słodkość 300–800 razy większą od sacharozy, posiada też równie dobrą stabilność w wysokich temperaturach co pozwala na jej użycie np. w wypiekach. Teoretycznie nie przynosi szkody ludzkiemu organizmowi – podobnie jak pozostałe słodziki, należy do jednych z najlepiej przebadanych substancji dodatkowych do żywności. Czy istnieją jednak jakieś przeciwwskazania oraz negatywne działanie sukralozy?

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl