Nutridrink Protein, rozgrzewający smak owoców tropikalnych i imbiru, płyn, 4 x 125 ml
CZYM JEST NUTRIDRINK PROTEIN?
Nutridrink Protein to preparat odżywczy, który:
Posiada największą ilość białka w najmniejszej objętości*
- 18 g białka w 125 ml produktu
Odżywia i dzięki temu wspiera leczenie
i rekonwalescencję
Ma płynną formę ułatwiającą spożycie osobom chorym
Jest dostępny w 8 wariantach smakowych,
w tym innowacyjnych formułach smakowych
*Na podstawie analizy produktów dostępnych na rynku polskim. 11.2021
Kiedy stosuje się
Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein znajduje zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn,
pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe lub niewystarczające.
CO WYRÓŻNIA NUTRIDRINK PROTEIN?
Największa ilość białka w najmniejszej butelce
Zawiera największą ilość białka w najmniejszej objętości - 18 g białka w 125 ml produktu*. Zapotrzebowanie na białko wzrasta w niektórych stanach chorobowych prawie dwukrotnie.
Wysokoenergetyczny
Duża ilość energii - 306 kcal w jednej butelce. Dostarcza niezbędnych składników odżywczych,
w tym witamin i składników mineralnych.
Gotowy do spożycia
Jest gotowy do spożycia i dzięki płynnej formie i małej objętości jest łatwy do podania i wypicia przez osoby chore. Można go stosować jako składnik potraw, by zwiększyć ich wartość odżywczą.
8 smaków
Duży wybór smaków, w tym 3 innowacyjne formuły smakowe, szczególnie polecane dla pacjentów z zaburzeniami smaku i zapachu. Dostępne smaki: neutralny, rozgrzewający smak owoców tropikalnych i imbiru, rześki smak czerwonych owoców, waniliowy, truskawkowy, owoców leśnych, mokka, brzoskwinia-mango.
*na podstawie analizy tego typu produktów na rynku polskim 11/2021
PRODUKTY NUTRIDRINK PROTEIN
MOGĄ BYĆ POMOCNE
W SYTUACJACH TAKICH JAK:
okres rekonwalescencji
po chorobie
w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej
podczas ciężkiej choroby
i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu)
proces rehabilitacji
np. po udarze mózgu
przygotowanie
do operacji oraz po niej
PO CO ORGANIZMOWI BIAŁKO?
JAK STOSOWAĆ
NUTRIDRINK PROTEIN?
Przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.
Po pierwszym otwarciu opakowania trzymaj w lodówce
w zamkniętej butelce maksymalnie przez 24 godziny.
*lub dłużej, zgodnie z zaleceniem lekarza
(najlepiej przez cały okres rekonwalescencji po chorobie)
DOSTĘPNY W 8 SMAKACH:
3 INNOWACYJNE:
Neutralny
Rozgrzewający smak owoców tropikalnych i imbiru
Rześki smak czerwonych owoców
5 STANDARDOWYCH:
Waniliowy
Truskawkowy
Owoców leśnych
Mokka
Brzoskwinia - mango
SKŁADNIKI
Nutridrink Protein o rozgrzewającym smaku owoców tropikalnych z imbirem: białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromaty, wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), chlorek choliny, barwnik (karmin), cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, wodorofosforan dipotasu, mleczan żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
WAŻNE INFORMACJE
- Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 6 lat.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
- Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
Nutridrink Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego
w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Stosować pod nadzorem lekarza.
TWOJE POSIŁKI
W WALCE Z CHOROBĄ
Nutridrink to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą. Nutridrink Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Nutridrink Skin Repair to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w przypadku odleżyn i innych trudno gojących ran.
Do stosowania pod nadzorem lekarza.
Nutricia Polska sp. z o.o., ul. Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa
PHAM/NEUR/12/04/2022
Pokaż wszystkie produkty NUTRIDRINK
Producent
NUTRICIA POLSKA Sp. z o.o.Bobrowiecka 8
00-728 Warszawa
serwis@nutricia.com.pl
Opis
Nutridrink Protein, płyn o rozgrzewającym smaku owoców tropikalnych i imbiru, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Nutridrink Protein to specjalistyczny preparat odżywczy opracowany z myślą o pacjentach onkologicznych. To wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy preparat w płynie, przeznaczony do picia. Nutridrink Protein może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami. Nie może stanowić jedynego źródła pożywienia.
Nutridrink Protein 125 ml to skoncentrowane źródło białka, kalorii i składników odżywczych w małej objętości. Jedna butelka Nutridrink Protein to 306 kcal, 18 g białka oraz pełen skład witamin i minerałów. Dostarcza dużo energii i wszystkie składniki odżywcze niezbędne chorej osobie, która ma problem ze spożywaniem wyłącznie tradycyjnych posiłków. Dostarczenie do organizmu białka jest szczególnie ważne w przypadku chorób onkologicznych. Jest to bardzo ważny składnik niezbędny w trakcie terapii i rekonwalescencji.
Skład
Białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromaty, wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), chlorek choliny, cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, wodorofosforan dipotasu, barwnik (kurkumina), mleczan żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Nie zawiera błonnika ani glutenu.
| Wartość odżywcza | w 100 ml |
| Energia | 1030 kJ/ 245 kcal |
| Tłuszcz, w tym: | 9,6 g |
| Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,86 g |
| Węglowodany, w tym: | 25,1 g |
| Cukry | 13,7 g |
| Laktoza | <0,35 g |
| Błonnik | 0 g |
| Białko | 14,6 g |
| Sól | 0,08 g |
| Witamina A | 260 µg |
| Witamina D | 2,08 µg |
| Witamina E |
4,90 mg alfa-TE/ET |
| Witamina K | 18,9 µg |
| Tiamina | 0,52 mg |
| Ryboflawina | 0,56 mg |
| Niacyna | 0,7 mg |
| Kwas pantotenowy | 1,53 mg |
| Witamina B6 | 0,61 mg |
| Kwas foliowy | 80,9 µg |
| Witamina B12 | 0,9 µg |
| Biotyna | 10,1 µg |
| Witamina C | 30,7 mg |
| Sód | 31,0 mg |
| Potas | 97,6 mg |
| Chlorki | 60 mg |
| Wapń | 350 mg |
| Fosfor | 282 mg |
| Magnez | 54 mg |
| Żelazo | 2,19 mg |
| Cynk | 2,58 mg |
| Miedź | 0,35 mg |
| Mangan | 0,64 mg |
| Fluor | 0,18 mg |
| Molibden | 21,5 µg |
| Selen | 15,4 µg |
| Chrom | 13 µg |
| Jod | 49 µg |
| Cholina | 99,4 mg |
| Osmolarność | 570 mOsmol/l |
| Procent (%) energii z: | |
| Tłuszczu | 35% |
| Węglowodanów | 41% |
| Błonnika | 0% |
| Białka | 24% |
Masa netto
500 ml (4 x 125 ml)
Właściwości
Nutridrink Protein zawiera dużą dawkę białka (18 g) w małej objętości 125 ml. Źródłem białka w produkcie są serwatka i kazeina. Do stosowania wyłącznie jako uzupełnienie diety pacjenta.
Przeznaczenie
Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym, np:
- w okresie rekonwalescencji po chorobie;
- w przygotowaniu do operacji oraz po niej;
- podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu);
- w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej;
- proces rehabilitacji np. po udarze mózgu.
Zalecane dzienne spożycie
Zalecane spożycie to 1-3 butelki dziennie przez minimum 14 dni lub dłużej, zgodnie z zaleceniami lekarza.
Sposób użycia
Należy pić powoli – 1 butelkę przez około 30 minut.
Najlepiej podawać schłodzony.
Jest gotowy do spożycia.
Wstrząsnąć przed użyciem.
Można dodawać do potraw, by zwiększyć ich wartość odżywczą.
Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, nie dłużej niż przez 24 godziny.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 6 lat.Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
- Ze względu na wysoką zawartość białka produkt nie jest odpowiedni dla pacjentów z niewydolnością nerek.
Cechy produktu
- Zalecenia żywieniowe
- Dieta
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji






