Nutridrink Protein, rozgrzewający smak owoców tropikalnych i imbiru, płyn, 4 x 125 ml

niedożywienie

25.99 zł

Możesz kupić ten produkt
w zestawie

Zobacz
Ikona doz lekarz
Potrzebujesz e-recepty?

Skorzystaj z konsultacji on-line z lekarzem.

Skorzystaj z konsultacji on-line z lekarzem.

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

Największa ilość białka w najmniejszej butelce1
 

8 wariantów smakowych

Odżywia i dzięki temu
wspiera leczenie

 

Stosować pod nadzorem lekarza

Nutridrink Protein to żywność do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym, np. w przebiegu choroby nowotworowej.

1spośród innych wysokobiałkowych produktów do żywienia medycznego dostępnych na polskim rynku (10/2019)

Stosować pod nadzorem lekarza.

Wskazania do stosowania:

Co wyróżnia Nutridrink Protein?

Największa ilość białka w najmniejszej butelce3

 

Zawiera największą ilość białka w najmniejszej objętości – 18 g białka w 125 ml produktu3, jego źródłem jest kazeina i serwatka.

Dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości białka jest szczególnie ważne np. w przypadku chorób nowotworowych zarówno w trakcie leczenia onkologicznego jak i rekonwalescencji.

 

2125 ml

3Na podstawie analizy tego typu produktów na rynku polskim 10/2019

Wysokoenergetyczny


Jedna butelka Nutridrink Protein to 306 kcal5.

Dostarcza dużej ilości energii i składniki odżywcze,
w tym również witaminy i składniki mineralne, niezbędne do pokrycia zapotrzebowania osoby chorej w sytuacji, gdy nie jest ona w stanie pokryć tego zapotrzebowania tradycyjną dietą.

 

4125 ml

5300 kcal dla smaków: brzoskwinia-mango, mokka, truskawkowy, owoców leśnych, waniliowy; 306 kcal dla smaków: neutralny, rześki smak czerwonych owoców, rozgrzewający smak owoców tropikalnych i imbiru.

Gotowy do spożycia

 

Jest gotowy do spożycia i dzięki płynnej formie i małej objętości jest łatwy do podania i wypicia. Można go stosować jako składnik potraw, by zwiększyć ich wartość odżywczą.

8 smaków

 

Duży wybór wariantów i smaków dostosowanych do potrzeb pacjentów.

Dostępny w 8 smakach:

3 innowacyjne, opracowane we współpracy z pacjentami onkologicznymi:

Neutralny

Rozgrzewający smak owoców tropikalnych
i imbiru

Rześki smak
czerwonych owoców

5 standardowych:

Owoców leśnych

Waniliowy

Truskawkowy

Mokka

Brzoskwinia-mango

Jak podawać?

Jak przechowywać?

Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Po pierwszym otwarciu produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.

Składniki Nutridrink Protein
o rozgrzewającym smaku owoców
tropikalnych i imbiru:

Woda, maltodekstryna, białka mleka krowiego, cukier, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromaty, wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), chlorek choliny, L-askorbinian sodu, cytrynian potasu, wodorofosforan dipotasu, barwnik (kurkumina), mleczan żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomoniglutaminowy, chlorek chromu(III), molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, jodek potasu, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.

Ważne informacje:

  • Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
  • Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
  • Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
  • Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat.
  • Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.

Nutridrink Protein to żywność do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym, np. w przebiegu choroby nowotworowej.

Opis

Nutridrink Protein, płyn o rozgrzewającym smaku owoców tropikalnych i imbiru, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. To specjalistyczny preparat odżywczy opracowany z myślą o pacjentach onkologicznych. To wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy preparat w płynie, przeznaczony do picia. Nutridrink Protein może być stosowany jako samodzielny posiłek lub jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami. Nie może stanowić jedynego źródła pożywienia.

Nutridrink Protein 125 ml to skoncentrowane źródło białka, kalorii i składników odżywczych w małej objętości. Jedna butelka Nutridrink Protein to 306 kcal, 18 g białka oraz pełen skład witamin i minerałów. Dostarcza dużo energii i wszystkie składniki odżywcze niezbędne chorej osobie, która ma problem ze spożywaniem wyłącznie tradycyjnych posiłków. Dostarczenie do organizmu białka jest szczególnie ważne w przypadku chorób onkologicznych. Jest to bardzo ważny składnik niezbędny w trakcie terapii i rekonwalescencji.

 

Skład

Woda, maltodekstryna, białka mleka krowiego, cukier, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromaty, wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyna sojowa), chlorek choliny, L-askorbinian sodu, cytrynian potasu, wodorofosforan dipotasu, barwnik (kurkumina), mleczan żelaza (II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi (II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu (III), molibdenian (VI) sodu, selenian (IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, jodek potasu, cholekalcyferol, cyjanokobalamina. 

Nie zawiera błonnika ani glutenu.

Wartość odżywcza w 100 ml
Energia 1031 kJ/ 245 kcal
Tłuszcz, w tym: 9,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,87 g
Węglowodany, w tym: 25,3
Cukry 13,6
Laktoza 0,3
Błonnik  0 g
Białko 14,6 g
Sól 0,08 g
Witamina A 288 µg RE/ER
Witamina D 2,08 µg
Witamina E

5,21 mg alfa-TE/ET

Witamina K 13 µg
Tiamina 0,52 mg
Ryboflawina 0,57 mg
Niacyna 0,7 mg
Kwas pantotenowy 1,53 mg
Witamina B6 0,61 mg
Kwas foliowy 80,9 µg
Witamina B12 0,9 µg
Biotyna 10 µg
Witamina C 30,9 mg
Sód 31,5 mg
Potas 98,3 mg
Chlorki 52,9 mg
Wapń 350 mg
Fosfor 279 mg
Magnez 54,1 mg
Żelazo 2,21 mg
Cynk 2,58 mg
Miedź 0,35 mg
Mangan 0,64 mg
Fluor 0,19 mg
Molibden 22,8 µg
Selen 15 µg
Chrom 15,4 µg
Jod 49,9 µg
Cholina 99,4 mg
Osmolarność 570 mOsmol/l
Procent (%) energii z:
Tłuszczu 35%
Węglowodanów 41%
Błonnika 0%
Białka 24%

Masa netto

500 ml (4 x 125 ml)

Właściwości

Nutridrink Protein zawiera dużą dawkę białka (18 g) w małej objętości 125 ml. Źródłem białka w produkcie są serwatka i kazeina. Do stosowania wyłącznie jako uzupełnienie diety pacjenta.

Przeznaczenie

Zalecany do stosowania:

  • jako przygotowanie do chemioterapii, radioterapii i operacji chirurgicznej,
  • pomiędzy cyklami chemio- i radioterapii,
  • w okresie rekonwalescencji,
  • w opiece paliatywnej.

Zalecane dzienne spożycie

Zalecane spożycie to 2 butelki dziennie przez minimum 14 dni i więcej jako uzupełnienie diety. Później stosowanie zgodnie z dalszą rekomendacją lekarza.

Sposób użycia

Należy pić powoli – 1 butelkę przez około 30 minut.
Najlepiej podawać schłodzony.
Jest gotowy do spożycia.
Wstrząsnąć przed użyciem.
Można dodawać do potraw, by zwiększyć ich wartość odżywczą.
Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, nie dłużej niż przez 24 godziny.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

  • Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
  • Stosować pod nadzorem lekarza.
  • Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
  • Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat.
  • Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
  • Ze względu na wysoką zawartość białka produkt nie jest odpowiedni dla pacjentów z niewydolnością nerek.

Polecane artykuły
  • Przewlekłe choroby, takie jak nowotwory, powodują w organizmie człowieka prawdziwe spustoszenie. Stan taki nazywa się kacheksją, a jednym z jego charakterystycznych objawów jest spadek masy ciała. Jak pomóc choremu dotkniętemu kacheksją?

  • Dysfunkcje poznawcze po wdrożeniu chemioterapii są dobrze znane i mogą być dla niektórych wyniszczające. Nazywane są „mózgiem chemioterapii” lub „chemo-mózgiem". Skutki leczenia onkologicznego mogą być odczuwane przez kilka kolejnych lat. Czy naukowcy właśnie odkryli sposób na to, jak radzić sobie z zaburzeniami kognitywnymi po chemioterapii?

  • Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij