×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Kaszki dla dzieci i niemowląt

Obok mleka, w żywieniu niemowląt dużą rolę odgrywają kaszki i kleiki. Są to delikatne posiłki przyrządzone ze zbóż, najczęściej z ryżu, pszenicy (kaszka manna), prosa (kaszka jaglana), kukurydzy, owsa lub gryki. Kaszka dla dzieci ma zwykle gładszą konsystencję, niż zwykła kasza, jest bardziej rozdrobniona i dzięki temu lżej strawna, niż kasza dla dorosłych. Kaszki dla małych dzieci i niemowląt są często wzbogacane także o suszone, sproszkowane owoce i dodatkowe składniki odżywcze, np. witaminę B1, wapń i żelazo. Niektóre zawierają dodatek mleka modyfikowanego, inne są bezmleczne i można przyrządzać je wedle uznania: na mleku, preparacie mlekozastępczym lub na wodzie. Kaszki: ryżowa, jaglana, kukurydziane lub gryczana są naturalnie bezglutenowe, o ile nie mają dodatku pochodnych pszenicy, żyta lub jęczmienia. Zawsze trzeba sprawdzać oznaczenie na opakowaniu. Kaszki dla dzieci, czy to ryżowe, jaglane, czy z innych zbóż, dostarczają przede wszystkich węglowodanów złożonych, które są ważnym źródłem energii dla rosnącego organizmu. Aby nie przyzwyczajać dziecka do zbyt słodkiego smaku – nadmiar cukru w diecie może powodować m.in. próchnicę – można wybrać dostępne w ofercie DOZ.pl kaszki bez cukru. Takie kaszki zawierają tylko cukry naturalnie występujące w zbożach i nie są sztucznie dosładzane, występują w wielu ciekawych smakach – możemy znaleźć np. kaszkę owocową czy o smaku waniliowym. Warto wiedzieć, że kaszka, tak jak i inne produkty dla małych dzieci, musi być wytwarzana z surowców podlegających surowej kontroli pod kątem jakości, zawartości pestycydów i innych szkodliwych substancji. Nie mogą także zawierać konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku.

Produktów: 34
×

Kategorie produktów