
E-book "Dieta na obniżenie cholesterolu. Produkty, suplementacja, jadłospis"
Podwyższony poziom cholesterolu to stan, który może stanowić zagrożenie, prowadząc do rozwoju miażdżycy. Możesz przejąć kontrolę nad swoim profilem lipidowym.
Jednym z kluczowych elementów leczenia tego stanu jest zmiana stylu życia. Codzienna aktywność fizyczna czy zaprzestanie palenia tytoniu to nie wszystko. Najważniejsza jest twoja dieta.
Z e-booka dowiesz się:
- jakie produkty podnoszą poziom cholesterolu (a zwłaszcza LDL i cholesterolu całkowitego),
- jakie go obniżają,
- jakie są dostępne suplementy diety na wysoki cholesterol.
Znajdziesz tu też przykładowy jadłospis na 7 dni, który pomoże Ci zaplanować własne menu. Pamiętaj: jego kaloryczność dostosuj do swojej płci, masy ciała czy trybu życia, a zawartość – do indywidualnych preferencji. Sekretem sukcesu dobrego jadłospisu jest to, aby posiłki były nie tylko zdrowe, ale też dawały Ci radość jedzenia.
Fragment e-booka poniżej:
Produkty zakazane. Co podnosi poziom cholesterolu?
W diecie na cholesterol zwróć uwagę przede wszystkim na ilość i jakość spożywanych tłuszczów. To ich podaż ma kluczowy wpływ na stężenie poszczególnych frakcji lipoprotein, trójglicerydów czy cholesterolu całkowitego.
Ile tłuszczów dziennie spożywać? Zalecenia WHO • Tłuszcze ogólnie – do 30% spożywanej energii dziennie. • Tłuszcze nasycone – max. 10% • Tłuszcze trans – max. 1% |
Tłuszcze nasycone i trans – unikaj ich w diecie!
Kiedy masz podwyższony poziom cholesterolu, nie opieraj swojej diety na produktach bogatych w tłuszcze nasycone oraz trans.
- Obie grupy tłuszczów zwiększają stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi (LDL) .
- Tłuszcze trans dodatkowo obniżają stężenie tzw. dobrego cholesterolu (HDL) .
Gdzie występują tłuszcze nasycone?
- Mięso (zwłaszcza „czerwone”, tj. wieprzowina, wołowina, baranina)
- Mleko i jego przetwory
- Oleje: kokosowy i palmowy
Gdzie występują tłuszcze trans?
- Mięso i mleko od zwierząt przeżuwających (np. krowy i owce) oraz ich przetwory
- Częściowo uwodornione oleje roślinne – dodawane do żywności wysoko przetworzonej
• częściowo utwardzony tłuszcz palmowy
• częściowo uwodorniony olej rzepakowy
• tłuszcz […] częściowo utwardzony/uwodorniony