Naturell Kompleks Vege, kapsułki, 30 szt.

kapsułki, niedobór minerałów, niedobór witamin, odporność, metabolizm

33,39 zł
Cena za szt.: 1,11 zł

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

30 KAPSUŁEK WEGAŃSKICH

Naturell KOMPLEKS VEGE

​​

Kompleks witamin i składników mineralnych uzupełniających
dietę roślinną

Wsparcie diety wegańskiej, wegetariańskiej i fleksitariańskiej (ograniczającej spożycie mięsa)

Skład oraz ilości składników dobrane przez ekspertów na podstawie analizy badań i doniesień o podaży składników w diecie roślinnej

Dla kogo?

Weganin

Wegetarianin

Osoba ograniczająca spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych

Dlaczego Naturell Kompleks Vege?

Czysty skład1

Zadbaliśmy o brak substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia. W wegańskiej kapsułce znajdziesz składniki aktywne, bez zbędnych dodatków.

Jakość składników

Postawiliśmy na aktywne, metylowane, organiczne
i roślinne składniki:

  • aktywna, metylowana wit. B12
  • organiczny cynk i selen o wyższej biodostępności3
  • naturalna i wegańska wit. D3 z porostów i jod z alg

Skład stworzony
przez ekspertów

Składniki i ilości opracowane przez ekspertów
na co dzień pracujących z osobami na diecie roślinnej. Zostały wybrane tylko te substancje, których zawartość jest niska w diecie wegańskiej
i wegetariańskiej – unikano składników, w które bogata jest dieta roślinna.

Wygoda - odpowiednie składniki
w 1 kapsułce

Wybierasz celowany preparat – 1 kapsułka
z kluczowymi składnikami w zastępstwie 5 różnych tabletek.

w duchu lagom – w sam raz,
w harmonii

bez cukru i laktozy, bezglutenowy

odpowiedni dla wegan i wegetarian

Skład

Witamina B12

 

Aktywna, metylowana
(metylokobalamina)

Organiczny cynk

 

O wyższej biodostępności3

 

Selen pochodzenia
naturalnego

(Z drożdży selenowych)
w postaci związku organicznego

Wegańska
witamina D3

Naturalnego pochodzenia z porostu chrobotka reniferowego (Cladonia rangiferina)

Jod
roślinnego pochodzenia

Pozyskany z alg (Ascophyllum nodosum)

Zawartość składników

 

w 1 kapsułce


Workoliść członowaty (Ascophyllum nodosum)
w tym jod:


187,5 mg
150 µg (100%*)

Witamina B12
(metylokobalamina)


100 µg (4000%*)

Selen
(drożdże wzbogacone w selen)


55 µg (100%*)

Witamina D (cholekalcyferol)

15 µg (300%*)

Cynk (glukonian cynku)

11 mg (110%*)

 

SKŁADNIKI:
(w przeliczeniu na zalecaną porcję dzienną – 1 kapsułka): algi brunatne workoliść członowaty (Ascophyllum nodosum) 187,5 mg zawierające jod 150 µg (100% RWS*); hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka); cynk (glukonian cynku) 11 mg (110% RWS*); otręby ryżowe; selen (drożdże wzbogacone w selen) 55 µg (100% RWS*); witamina B12 (metylokobalamina) 100 µg (4000% RWS*); witamina D (cholekalcyferol) 15 µg (300% RWS*).

*procent realizacji Referencyjnych Wartości Spożycia

Stosowanie

ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA W CIĄGU DNIA:

Dorośli:
1 kapsułka dziennie.

Szczegóły produktu

OGRANICZENIA STOSOWANIA:

Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu, w tym na drożdże. Preparat nie może być stosowany przez dzieci. Kobiety w okresie ciąży i karmiące piersią stosowanie produktu powinny skonsultować z lekarzem.

Zbrylanie wsadu kapsułki jest procesem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA:

Produkt należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.

OSTRZEŻENIA I INNE INFORMACJE:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Istotne jest prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety dostarczającej organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych.

Najczęściej zadawane pytania

Dlaczego skład został skomponowany właśnie w ten sposób?

Dieta roślinna jest równie bezpieczna jak tradycyjna – może jednak wymagać suplementacji pojedynczych składników.
Na podstawie rekomendacji ekspertów i analizy europejskich badań naukowych o podaży składników w diecie roślinnej zawarliśmy w Naturell Kompleks Vege kluczowe składniki aktywne. Zostały wybrane tylko te substancje, których zawartość  jest niska w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – unikano składników, w które bogata jest dieta roślinna.

Są to:

 

Witamina B12 

Praktycznie nie występuje w świecie roślinnym, a jej głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego.

Jej aktywna forma – metylokobalamina – w odróżnieniu od cyjanokobalaminy to forma naturalnie występująca w ludzkim organizmie i żywności. Cechuje ją wyższa biodostępność, w porównaniu do cyjanokobalaminy4.

 

Witamina D3

Wyniki kilku badań wykazały, że weganie ze względu na ograniczone spożycie pokarmów zwierzęcych są bardziej narażeni na niedobory witaminy D i wapnia w diecie niż osoby jedzące mięso, szczególnie w miesiącach zimowych5,6.

 

Selen

Czynnikiem ułatwiającym przyswajanie selenu z pożywienia jest m.in. białko (metionina), stąd dostępność selenu z diety
w warunkach niedoborów białka spada7. Badania sugerują, że istnieje większa tendencja do niskiego spożycia selenu
u wegan8-10.

 

Cynk

Jest szeroko dostępny w żywności pochodzenia roślinnego, ale nie jest łatwo przyswajalny11. Sugeruje się, że wegetarianie mogą potrzebować spożywać do 50% więcej cynku niż nie-wegetarianie ze względu na jego słabą biodostępność11.

 

Jod

Zawartość jodu w pokarmach roślinnych jest niska ze względu na wyjątkowo niskie stężenie jodu w glebie w wielu krajach12. Przegląd piśmiennictwa wskazuje, że u wegan i wegetarian, którzy nie spożywają suplementów jodu i produktów morskich, spożycie jodu w diecie jest niewystarczające 13,14.

 

Dlaczego w produkcie nie znalazło się żelazo?

Żelazo nie zawsze jest niedoborowe w grupie wegan8,15-17. Należy również pamiętać, że zbyt duża podaż żelaza może być szkodliwa dla zdrowia18, a decyzję o ewentualnym rozpoczęciu suplementacji należy podjąć wspólnie ze specjalistą na podstawie wyników badań laboratoryjnych.

Dlaczego w produkcie nie znalazł się wapń?

Podaż wapnia u wegan poniżej normy stwierdzono w kilku badaniach15,19, w innych zaś na granicy normy16.

Należy pamiętać, że zbyt duże spożycie wapnia może być szkodliwe dla zdrowia18. Wiele świadomych osób będących na diecie roślinnej spożywa produkty fortyfikowane w wapń, dlatego ewentualne ilości suplementowanego wapnia powinny być dobierane indywidualnie.

Czy są inne składniki warte suplementacji z punktu widzenia diety roślinnej?

W przypadku diet eliminacyjnych np. wegańskiej czy wegetariańskiej warto zwrócić uwagę na kwasy omega-3. Ze względu na częste wykluczenie z diety ryb i owoców morza, kwasy omega-3 (szczególnie DHA) mogą być zagrożone niedoborem
w diecie roślinnej. Należy pamiętać, że coraz bardziej popularny olej z wiesiołka to źródło głównie szeroko dostępnych kwasów omega-6,
nie omega-3.

Wśród kwasów omega-3 najbardziej pożądane są EPA i DHA, jednak jeśli będą pochodzić z ryb lub kryla, to nie zostaną zaakceptowane przez wegan. Jednocześnie kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego (np. z oleju lnianego) to głównie kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest łatwo dostępny w diecie i zazwyczaj nie wymaga suplementacji. Dlatego racjonalnym rozwiązaniem jest spożywanie EPA i DHA z alg morskich.

1. Czysty skład – bez substancji wypełniających, barwników, konserwantów syntetycznego pochodzenia.

2. Naturell Kompleks Vege zawiera aktywną, metylowaną witaminę B12 w postaci metylokobalaminy, organiczny cynk i selen naturalnego pochodzenia w formie organicznej. W produkcie znajduje się wegańska witamina D3 naturalnego pochodzenia z porostu – chrobotka reniferowego oraz jod pozyskany z alg.

3. Niż te w formie nieorganicznej. Cynk: Wegmüller R., [et al.], Zinc Absorption by Young Adults from Supplemental Zinc Citrate Is Comparable with That from Zinc Gluconate and Higher than from Zinc Oxide, J. Nutr. 144: 132–136, 2014. Selen: Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.

4. W porównaniu do cyjanokobalaminy. Źródło: Cristiana Paul, Comparative Bioavailability and Utilization of Particular Forms of B12 Supplements With Potential to Mitigate B12-related Genetic Polymorphisms, Integrative Medicine, Vol. 16, No. 1, February 2017.

5. Crowe, F.L.; Steur, M.; Allen, N.E.; Appleby, P.N.; Travis, R.C.; Key, T.J. Plasma concentrations of 25-hydroxyvitamin D in meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans: Results from the EPIC-Oxford study. Public Health Nutr. 2011, 14, 340–346, doi:10.1017/S1368980010002454.

6. DeLuca HF (2004) Overview of general physiologic features and functions of vitamin D. Am J Clin Nutr 80, 1689S–1696S.

7. Panel, E. & Nda, A. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for selenium. EFSA J. 12, 1–67 (2014).

8. Schupbach, R.; Wegmuller, R.; Berguerand, C.; Bui, M.; Herter-Aeberli, I. Micronutrient status and intake in omnivores, vegetarians and vegans in Switzerland. Eur. J. Nutr. 2017, 56, 283–293, doi:10.1007/s00394-015-1079-7.

9. Elorinne, A.L.; Alfthan, G.; Erlund, I.; Kivimaki, H.; Paju, A.; Salminen, I.; Turpeinen, U.; Voutilainen, S.; Laakso, J. Food and nutrient intake and nutritional status of Finnish vegans and non-vegetarians. PLoS One 2016, 11, 1–14, doi:10.1371/journal.pone.0148235;

10. Sobiecki, J.G.; Appleby, P.N.; Bradbury, K.E.; Key, T.J. High compliance with dietary recommendations in a cohort of meat eaters, fish eaters, vegetarians, and vegans: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Oxford study. Nutr. Res. 2016, 36, 464–477, doi:10.1016/j.nutres.2015.12.016.

11. Hunt, J.R. Moving toward a plant-based diet: Are iron and zinc at risk? Nutr. Rev. 2002, 60, 127–134, doi:10.1301/00296640260093788.

12. Park YK, Harland BF, Vanderveen JE, Shank FR, Prosky L: Estimation of dietary iodine intake of Americans in recent years. J Am Diet Assoc 1981;79:17–24.

13. Lightowler HJ, Davies GJ: Sources of iodine in the vegan diet. Proc Nutr Soc 1996;55:13.

14. Draper A, Lewis J, Malhotra N, Wheeler E: The energy and nutrient intakes of different types of vegetarians, a cause for supplements? Br J Nutr 1993;69:3–19.

15. Chen, C.; Chaudhary, A.; Mathys, A. Dietary change scenarios and implications for environmental, nutrition, human health and economic dimensions of food sustainability. Nutrients 2019, 11, 1–21, doi:10.3390/nu11040856.

16. Elorinne, A.L.; Alfthan, G.; Erlund, I.; Kivimäki, H.; Paju, A.; Salminen, I.; Turpeinen, U.; Voutilainen, S.; Laakso, J. Food and nutrient intake and nutritional status of Finnish vegans and non-vegetarians. PLoS One 2016, 11, 1–14, doi:10.1371/journal.pone.0148235.

17. Kristensen, N.B.; Madsen, M.L.; Hansen, T.H.; Allin, K.H.; Hoppe, C.; Fagt, S.; Lausten, M.S.; Gøbel, R.J.; Vestergaard, H.; Hansen, T.; et al. Intake of macro- and micronutrients in Danish vegans. Nutr. J. 2015, 14, 1–10, doi:10.1186/s12937-015-0103-3.

18. Normy Żywienia populacji polskiej, IŻŻ 2020 r. red. Jarosz.

19. Kohlenberg-Mueller, K.; Raschka, L. Calcium balance in young adults on a vegan and lactovegetarian diet. J. Bone Miner. Metab. 2003, 21, 28–33, doi:10.1007/s007740300005.

 

Pokaż wszystkie produkty NATURELL

Producent

USP ZDROWIE SP.ZO.O.
Poleczki 35
Warszawa

Opis

Naturell Kompleks Vege - to suplement diety zawierający kompleks witamin i minerałów uzupełniający dietę osób niejedzących bądź ograniczających mięso i produkty odzwierzęce. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych.
Produkt bez cukru, bez laktozy, bez glutenu. Odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Składniki

Algi brunatne workoliść członowaty (Ascophyllum nodosum) 187,5 mg zawierające jod 150 µg (100% RWS*); hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka); cynk (glukonian cynku) 11 mg (110% RWS*); otręby ryżowe; selen (drożdże wzbogacone w selen) 55 µg (100% RWS*); witamina B12 (metylokobalamina) 100 µg (4000% RWS*); witamina D (cholekalcyferol) 15 µg (300% RWS*).

Składnik 1 kapsułka %RWS*

Workoliść członowaty (Ascophyllum nodosum), w tym:

187,5 mg -
jod 150 µg 100%
Witamina B12 (metylokobalamina) 100 µg 4000%
Selen (drożdże wzbogacone w selen) 55 µg 100%
Witamina D (cholekalcyferol) 15 µg 300%
Cynk (glukonian cynku) 11 mg 110%

*Referencyjna Wartość Spożycia.

Zalecane dzienne spożycie

Dorośli: 1 kapsułka dziennie.

Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa

Preparatu nie mogą spożywać dzieci. Kobiety w okresie ciąży i karmiące piersią stosowanie produktu powinny skonsultować z lekarzem.  Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu, w tym na drożdże. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Preparat jest suplementem diety, nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Przechowywać w oryginalnym opakowaniu. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Chronić przed światłem i wilgocią. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. 

Zbrylanie wsadu kapsułki jest procesem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

Cechy produktu

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij