Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty DHL i punkty POPPaczkomat INPOST
O produkcie
Pokaż wszystkie produkty RESOURCE
Pokaż wszystkie produkty linii Resource Protein marki Resource
Producent
NESTLEDomaniewska 32
Warszawa
Opis
Resource Protein, płyn o smaku czekoladowym, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Przeznaczona dla dorosłych i dzieci powyżej 3. roku życia, do podawania doustnego lub przez zgłębnik.
Resource Protein to kompletna pod względem odżywczym doustna dieta wysokobiałkowa. Produkt jest zalecany dla osób niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia oraz w okresie zwiększonego zapotrzebowania na białko związanego z chorobą, np. w okresie okołooperacyjnym, w okresie rekonwalescencji, przy chorobach nowotworowych lub dla osób w podeszłym wieku.
Może być stosowany jako uzupełnienie jadłospisu w białko i energię, bądź jako jedyne źródło pożywienia - na zalecenie i pod kontrolą lekarza.
Skład
Woda, białka mleka, syrop glukozowy, sacharoza, olej roślinny (rzepakowy), składniki mineralne (chlorek potasu, cytrynian potasu, cytrynian sodu, cytrynian magnezu, tlenek magnezu, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi (II), fluorek sodu, chlorek chromu (III), molibdenian (VI) sodu, jodek potasu, selenian (VI) sodu), emulgator (E471), aromat, skrobia, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, A, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, K, biotyna, D), stabilizator (karagen), barwniki (E120, E160).
Średnia zawartość |
100 ml |
Wartość energetyczna |
527 kJ (125 kcal) |
Tłuszcz (25% kcal), w tym: |
3,5 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,5 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
2,1 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,9 g |
Węglowodany (45% kcal), w tym: |
14 g |
Cukry |
6,5 g |
Laktoza |
≤ 0,50 g |
Białko (30% kcal) |
9,4 g |
Sól |
0,20 g |
Woda |
80 ml |
Osmolarność |
390 mOsm/l |
Witamina A |
120 µg |
Witamina D3 |
1,3 µg |
Witamina E |
2,3 mg |
Witamina K |
10 µg |
Witamina B1 |
0,20 mg |
Witamina B2 |
0,23 mg |
Niacyna |
0,90 mg (1,6 mg EN*) |
Witamina B6 |
0,25 mg |
Witamina B12 |
0,65 µg |
Kwas pantotenowy |
0,65 mg |
Biotyna |
5,0 µg |
Kwas foliowy |
35 µg |
Witamina C |
16 mg |
Sód |
80 mg |
Potas |
155 mg |
Chlorki |
100 mg |
Wapń |
120 mg |
Magnez |
23 mg |
Fosfor |
100 mg |
Żelazo |
1,5 mg |
Cynk |
1,3 mg |
Miedź |
0,17 mg |
Mangan |
0,27 mg |
Jod |
17 µg |
Fluorki |
0,12 mg |
Chrom |
5,5 µg |
Molibden |
11 µg |
Selen |
7,5 µg |
*NE - ekwiwalent niacyny.
Produkt bezglutenowy.
Zawiera białka mleka.
Masa netto
4 x 200 ml (800 ml)
Właściwości
Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego Resource Protein jest odżywczą, pełnowartościową i wysokobiałkową dietą dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko i energię. Uzupełnia dietę w pełnowartościowe białko (jedna butelka zawiera 18,8 g białka) oraz uzupełnia niedobór energii (jedna butelka dostarcza 250 kcal). Płynna postać ułatwia przyjmowanie posiłku osobom, które mają problemy z gryzieniem i żuciem. Może być stosowany jako uzupełnienie codziennej diety. Jest dostępny w trzech smakach, aby zapobiec monotonii posiłków.
Pod nadzorem lekarza może być stosowany jako wyłączne źródło pożywienia.
Przeznaczenie
Produkt przeznaczony dla dzieci powyżej 3. roku życia i dorosłych, do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia, ryzyka niedożywienia i zwiększonego zapotrzebowania na białko, związanego z chorobą.
Zalecane dzienne spożycie
Jako uzupełnienie codziennej diety - od 1 do 3 butelek dziennie.
Jako jedyne źródło pożywienia - zgodnie z zaleceniem lekarza.
Sposób użycia
Do podawania doustnego lub przez zgłębnik.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Stosować pod kontrolą lekarza.
Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Nie stosować u dzieci poniżej 3. roku życia.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
W przypadku podawania przez zgłębnik nie należy dodawać żywności i leków.
Cechy produktu
- Płeć
- Zalecenia żywieniowe
- Dieta
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji