Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier INPOSTKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEPaczkomat InPostOdbiór w punkcie DHL
O produkcie
Producent
MANUKA HEALTHOpis
Nektarowy miód Manuka, MGO 250+, 500 g
- Środek spożywczy,
- Leptospermum scoparium to inaczej krzew manuka, którego kwiaty dostarczają smacznego i cennego miodu, zawierającego szczególny składnik - metyloglioksal (MGO), wykazujący działanie przeciwbakteryjne. Nektar kwiatów manuka zawiera związek, który w czasie leżakowania miodu jest przekształcany w MGO. Miody manuka z różnych partii zawierają różne ilości metyloglioksalu, a minimalna zawartość jest opisana oznaczeniem na etykiecie. Cyfra 250+ oznacza, że 1 kilogram miodu zawiera co najmniej 250 mg MGO.
Skład
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 334 kcal | 210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0,3 g | 0,05 g |
Sól | 0,04 g | 0,01 g |
Methylglyoxal | >25 mg | >3,75 mg |
*15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcje.
Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). W 2018 roku przeprowadzono badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.
Masa netto
500 g
Zalecane dzienne spożycie
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Cechy produktu
- Płeć
- Wiek
- Typ produktu
- Główny składnik
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji