Flexitarianizm – elastyczny wegetarianizm

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała czerwone, przetworzone mięso jako rakotwórcze. Czy oznacza to, że dla zachowania zdrowia całkowicie powinniśmy z niego zrezygnować? Poznajcie flexitarianizm czyli elastyczną dietę wegetariańską.

Czym jest przetworzone, czerwone mięso?

Pod pojęciem mięsa przetworzonego kryje się każde mięso, które zostało poddane procesowi solenia, peklowania lub innemu mającemu na celu wzmocnienie jego smaku albo poprawę trwałości. Do takich produktów możemy zaliczyć m.in. parówki, kiełbasy, wędliny, a także konserwy mięsne oraz pozostałe produkty na bazie mięsa. Ryzyko związane ze spożywaniem tego typu wyrobów dotyczy m.in. chorób przewlekłych niezakaźnych, takich jak choroby nowotworowe czy choroby sercowo-naczyniowe.

Zdaniem 22 ekspertów z 10 krajów wchodzących w skład grupy roboczej IARC, spożywanie 50g przetworzonego mięsa każdego dnia (np. 4 pasków boczku lub 1 hot-doga), zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18%. Podobnie w przypadku mięsa czerwonego - zwiększone ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej odnotowano w stosunku do jelita grubego, jak również trzustki oraz prostaty.

Konsekwencje spożywania przetworzonego mięsa nie są związane tylko z jego ilością. Takie produkty to także znacznie więcej soli, cukru, tłuszczu, a mniej białka na kilogram surowca. 

Panuje przekonanie, że mięso stanowi niezbędny element diety każdego z nas – zawiera m.in. cenne białko, żelazo oraz cynk. Trudno nie zgodzić się z pewnymi aspektami, ale należy pamiętać, że mięso nie jest jedynym źródłem tych składników. W odpowiednio zbilansowanej diecie nie nadużywającej produktów zwierzęcych, spokojnie znajdzie się wszystko to czego potrzebujemy.

Dieta wegetariańska – najlepsza dla każdego?

Zdaniem wielu specjalistów zajmujących się żywieniem, najlepszą dietą dla współczesnego człowieka jest dieta oparta o nisko przetworzone produkty spożywcze, np. dieta roślinna. Istnieje mnóstwo dowodów naukowych na to, że np. jadłospis wegetariański pozwala na uzyskanie i utrzymanie szczupłej i zdrowej sylwetki, poprawia wyniki lipidogramu, stabilizuje glikemie, normalizuje wypróżnienia oraz zapobiega rozwojowi wielu chorób. Należy jednak podkreślić, że zarówno dieta wegetariańska, jak i dieta wegańska, aby mogły przynieść korzyści, powinny zostać odpowiednio zbilansowane. 

„Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wyraża stanowisko, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców.”
J Am Diet Assoc. 2009; 109: 1266-1282.

Flexitarianizm – lżejszy wegetarianizm dla każdego

Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska może przynieść wiele korzyści. Jednak, nie każdy potrafi w 100% trzymać się jej założeń. Jedni bez problemu odrzucą produkty pochodzenia zwierzęcego, dla drugich będzie to spory problem smakowy oraz przyczyna frustracji. Dobra wiadomość! W rankingu Best Diets Overall znajdującym się na stronie www.health.usnews.com, wśród najbardziej polecanych diet, tuż po śródziemnomorskiej, DASH oraz MIND, znalazła się dieta flexitariańska, czyli elastyczne wege. Warto podkreślić, że diety, które ją poprzedziły, również ściśle roślinne nie są. Wszystkie cztery łączy jednak wspólny mianownik – umiar i rozsądek podczas wyboru produktów oraz przygotowania posiłków. Co to oznacza?

Flexitarianizm – jakie są założenia?

Termin flexitarnizm został opracowany jakąś dekadę tematu. Zdaniem twórcy diety – dietetyka Dawn Jacson Blatner, aby czerpać korzyści zdrowotne związane z wegetarianizmem, wcale nie trzeba rezygnować z mięsa już raz na zawsze. Sam termin „flexitarianizm” to mariaż dwóch słów: flexible – elastyczny i vegetarian – wegetariańskie. W praktyce oznacza to stosowanie założeń diety wege przez większość czasu, a sięganie po produkty mięsne okazyjnie, gdy nadejdzie na nie ochotę. Podejście wydaje się o tyle rozsądne, że człowiek z założenia nie lubi być ograniczany i prędzej czy później łamie zakazy. Nawet jeśli znamy korzyści płynące ze spożywania właściwie zbilansowanej diety roślinnej, nie każdy z nas jest w stanie zrezygnować z ulubionych dań przygotowanych na bazie przykładowo ryb czy mięsa. Jeśli więc zdecyduje się na stosowanie diety flexitariańskiej, wydaje się, że umiejętnie jest w stanie pogodzić te dwie sytuacje.

Flexitarianizm –  jakie niesie korzyści? 

Według specjalistów zajmujących się dietą flexitariańską, jej stosowanie może wspomóc proces redukcji nadmiernej masy ciała, jak również obniżyć ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych. Flexitarianie ważą o 15 procent mniej niż ich mięsożerni koledzy, cechuje ich również niższe ryzyko zapadania na choroby serca, choroby nowotworowe oraz cukrzycę. Według danych dostępnych na stronie www.health.usnews.com żyją też średnio o 3,6 lat dłużej.

6 prostych kroków aby przekonac się do flexitarianizmu

1.    Na początek zmniejsz spożycie mięsa w swoim jadłospisie o połowę. Zastąp ją potrawami na bazie roślin strączkowych – np. hummusem, pasztetami roślinnymi, zupami-kremami ze zmiksowaną fasolą, kotlecikami/ klopsikami z cieciorki albo soczewicy. Na początek możesz poszukać gotowych produktów w sklepie – czytaj etykiety!
2.    Odszukaj w swoim mieście restauracje, które serwują dania wegetariańskie i wegańskie. W wielu większych miastach znajdziesz popularne, roślinne sieciówki. Spróbuj z karty różnych dań – sięgnij również po roślinne desery.
3.    Gdy zaznajomisz się już z roślinnymi smakami – poszperaj w sieci za wegetariańskimi blogami, kup książkę kucharską opartą o kuchnię roślinną. Spróbuj sam przyrządzić coś nowego. Nie zrażaj się jeśli początkowo dania nie będą Ci smakować – do natury trzeba się czasami przyzwyczaić.
4.    Pamiętaj aby każdy posiłek wzbogacać sporą ilością warzyw – pod różną postacią (świeże, gotowane, grillowane, pieczone). Z czasem zobaczysz jak cudownie mogą one smakować.
5.    Niech bonusem będzie dla Ciebie fakt, że wręcz obowiązkowe na diecie roślinnej jest sięganie po porcję owoców, orzechów, pestek oraz nasion. To smaczna i zdrowa przekąska w Twoim nowym menu!
6.    Gdy gotowanie/ smakowanie nowości nieco Cię zmęczy, sięgnij po coś ze starej diety – postaraj się jednak wybrać coś najmniej przetworzonego. Porcja dania przygotowanego z użyciem niewielkiej ilości najlepszego mięsa Ci nie zaszkodzi, a pozwoli utrzymać nowe zalecenia.


Podziel się: